1. Beyond Good & Evil (NGC)

Beyond Good & Evil (NGC)

Er zal altijd wel een onderscheid komen tussen het aankondigen van games. Daar waar de éne game alle publiciteit krijgt, word de andere game maar lauwtjes ontvangen, terwijl de laatstgenoemde als het ware zich kan meten met de gehypte games. Het beste voorbeeld is natuurlijk Beyond Good & Evil. Een game die nooit de populariteit heeft gekregen die het verdiend.

Beyond Good & Evil begint ten tijde van de invasie van de DomZ, op de planeet Hyllis. De buitenaardse DomZ zijn inmiddels veelal bekend als vernietigers van planeten en Hyllis zal de zoveelste planeet worden die valt onder de macht van de DomZ. Op hetzelfde moment van de invasie, zien we onze hoofdrolspeelster, genaamd Jade. Jade ziet de aanval en rent zo snel mogelijk terug naar het weeshuis waar ze voor de kinderen zorgt. Even lijkt het erop dat alles fout gaat, totdat opeens de Alpha-secties redding in nood brengen. De Alpha-secties worden op de handen van het volk gedragen als redders van hun planeet, maar er schuilt iets achter de Alpha-sectie. De speler moet als Jade achter het verschrikkelijke geheim zien te komen, door middel van een fotocamera, een aantal vrienden en infiltraties.

Tijdens het spelen van BG&E; zul je merken dat de game een aantal gameplay aspecten heeft wat je ook terugziet bij andere games. De gameplayaspecten zijn gelukkig niet slecht uitgewerkt. Sterker nog, het werkt prima. Zo heb je Hyllis zelf, waar je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt (GTA), zijn er bepaalde grotten en kerkers te vinden met puzzels en beloningen (Zelda) en valt er veelal te sluipen in vijandelijk gebied (Splinter Cell). Dan kom ik gelijk ook bij een van de grootste minpunten van BG&E;: de game leunt veel te veel op stealth gameplay. Ruwweg 60 á 70% van de game word in beslag genomen door stealth. Dit is jammer, gezien het feit dat er veel te doen is in de game zelf. Je kunt op jacht gaan naar parels, meedoen aan hovercraft races en je kunt voor laboratorium onderzoek foto's nemen van de wonderlijke schepsels die op Hyllis ronddwalen,om zo ook weer wat geld erbij te verdienen.

Terug naar de stealth gameplay, want ook al is het teveel van het goede, het neemt niet weg dat het rondsluipen erg goed is uitgewerkt. Waar het in feite om draait is dat je in verschillende faciliteiten moet zien binnen te komen. Ben je eenmaal binnen, dan moet je in opdracht van het rebellennetwerk IRIS foto's nemen, die puzzelstukjes vormen om het mysterie te ontrafelen. Als je genoeg foto's hebt gemaakt om de waarheid in het daglicht te brengen, zal het volk in opstand komen en is het vaarwel voor de Alpha-sectie en de DomZ. Maar voordat je feest kunt vieren, heb je je al vaak genoeg tegen de vijand verweerd. De faciliteiten worden streng bewaakd en wordt je eenmaal ontdekt, dan is het direct alarmfase één. Die momenten zorgden ervoor dat ik soms gespannen aan het spelen was, terwijl ik mezelf langs alle bewakers rondsloop.

Wanneer het op vechten aankomt, kan Jade gebruik maken van haar stok. Hiermee toont ze weer eens dat vrouwelijke gamepersonages ook wel van een robbetje vechten houden. Jade slaat er flink op los met verschillende combo's en verpulvert alles en iedereen wat op haar af komt. Later in de game krijg je ook de beschikking tot een soort van discuswerper, waarmee je vijanden van een afstand kan belagen. Dit wapen komt vooral gedurende het rondsluipen van pas. Je kunt namelijk de zuurstofzak van een Alpha-sectie soldaat kapotschieten. Hierdoor krijgt hij geen lucht meer en kun je hem de genadeklap geven. Over het algemeen verloopt het vechten snel en is het makkelijk te bedienen.

Maar gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor. Zo heb je oom Pey'j, een lopend varken dat kan praten en Dubbel H, een voorgaand lid van de Alpha sectie. Deze twee kunnen je helpen door middel van hun kracht. Oom Pey'j kan zijn raketlaarzen gebruiken om Jade te lanceren en Dubbel H kan zijn hamer gebruiken voor puzzels en vechten. Behalve vechten zorgen deze twee voor de komische noot. Zo heeft Oom Pey'j geweldige uitspraken (chilli congarne anyone?) en is Dubbel H altijd alert met zijn logboek in geval van calamiteiten.

Niet alleen over de humor ben ik positief, want ook op audiovisueel vlak is Beyond Good & Evil zeer geslaagd te noemen. Hyllis zelf is zeer mooi weergegeven, met kleine eilandjes rondom de stad zelf. Vijanden en overige personages zijn ook erg fraai vormgegeven, waardoor de game zo zijn eigen stijl heeft. De audio draagt ook zo zijn steentje bij en dat komt naar mijn mening vooral door de Nederlandse inbreng van de voice-overs. Beyond Good & Evil is namelijk éen van de weinige games waar de Nederlandse stemmen echt goed zijn. Zo had ik hiervoor al genoemd dat de humor erg geslaagd is te noemen, maar over het algemeen klinkt alles in het Nederlands zeer goed. Er is nog een optie voor Frans of Engels (die laatste optie heb ik nooit gezien), maar dat is in feite niet nodig.

Helaas is niet alles aan Beyond Good & Evil goed. Zo is de game te kort. In een aantal uurtjes is het geheim ontrafeld en is Hyllis van de ondergang gered. Verdere opties als een multiplayer of in die vorm is niet beschikbaar. Ook het verhaal van Beyond Good & Evil is nog lang niet afgelopen. De game brengt namelijk een gigantische cliffhanger met zich mee aan het eind. Helaas is het niet duidelijk of er nog een vervolg komt op deze briljantje game.

Conclusie en beoordeling

Soms vraag ik me af waar we ons geld aan uitbesteden ten tijde van Beyond Good & Evil. Ik kan het nog steeds niet begrijpen dat de game nooit een succes is geworden. Het heeft namelijk alles om een topper te zijn. Sterk verhaal, fijne gameplay en een ervaring die je niet zo snel zal vergeten. Als je geen geld hebt voor alle toppers voor dit najaar, wees slim en geef het uit aan Beyond Good & Evil. Het zal je niet betreuren als je die paar euro's aan deze game uitgeeft.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • Gameplay goed uitgewerkt
 • Nederlandse stemmen
 • Grafisch zeer fraai
 • Humor
 • Minpunten
 • Gameplay leunt iets teveel op stealth
 • Te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wie begint nou te zeuren over wat bloed??

 • IK!  Ik woon hier in een land waarbij het verboden is om dit soort zaken te verbieden voor de consument. Wij moesten het doen met de mildere versie omdat ze in Duitsland en Engeland mietjes zijn.

 • Vind t eigenlijk wel netjes, de optie om een nette versie voor 12+ aan te bieden en een minder kindvriendelijke voor 16( of 17, hier en daar)+  Er zijn zat mensen die zeuren over \"wat bloed\", en dit is naar mijn mening de beste oplossing.

 • Waarom stoppen ze niet gewoon een optie in het spel dat je bloed aan of uit kan zetten..? Lijkt me makkelijker!!

 • bloed… bloed… blooooeeeed!! HAHA eindelijk!!  <ahum!> Ik ben hier zo blij mee! Ik zag telkens op YouTube die amerikaanse versie met lekker veel bloed en hier moesten we aan de slag met \"pixie dust?!\"!!

 • gewoon 1 versie ruw hard en met bloed!!! Laat ouders maar een parent lock gebruiken ofzo….

 • G tot de eniaal. @ MaNiAc E:  Hoezo dat? Dit is toch gewoon goed? Je krijgt precies wat je wilt: bloed!:D

 • Dit is goed nieuws voor ons! Eindelijk kunnen we de versie zonder censuur hier ook krijgen.

 • Bedankt Suda51.

 • nice, laat maar komen!

 • Goede oplossing :)

 • Goede actie, maar zoiets kun je toch ook als optie inbouwen?

  Maar goed, blij dat we nu iig de ongecensureerde versie kunnen kopen.

 • Dit is nice :D

  En trouwens, De grote man achter No More Heroes, Suda51

  Is het niet \"het grote bedrijf achter\" ?:]

 • zker vet voor wii faNS

 • geef mij maar de hardere versie

 • Vetjes, ik baalde soms wel een beetje dat er geen bloed inzat…

 • de extreme versie natuurlijk !  Zoals iedereen hiero denk ik.

 • Bloodversion is for me, for sure!

 • ik zou zeker voor de extreme versie kiezen

 • Dan neem ik natuurlijk de versie zonder cencuur, denk bijna iedereen die de game zelf koopt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren