1. Black & White (PC)

Black & White (PC)

Het christendom, de islam, het jodendom kennen allemaal één god. Nu is er een nieuw geloof, in één god en die god ben jij. Heb je altijd als eens willen weten hoe het zou kunnen zijn een god te wezen, dat is dit zeker een spel om eens te bekijken. Alles wat je doet, heeft gevolgen op zowel de mens als natuur. Daarnaast is er één grote keuze die je moet maken: kies je voor de zwarte of witte kant: black & white.

Ondertussen ligt dit spel alweer in de budgetbakken. Mijn ervaring daarmee is dat het vaak oude games zijn die niet echt meer de moeite waard zijn om aan te schaffen. Maar van dit spel had ik vaag iets gehoord, dus was voor die 5 euro het proberen waard. En daar had ik geen spijt van want zodra ik het spel geïnstaleert had, en begon te spelen was ik letterlijk en figuurlijk in de zevende hemel. Dat van die zevende hemel zul je pas begrijpen als ik uit ga leggen wat het spel precies inhoud. In het spel speel je namelijk geen dier, geen mens, geen robot, ook geen voorwerp, maar god. En juist dit element maakt het spel zo geweldig.

Je taak als god wacht op je!

Als je het spel voor het eerst opstart, kun je je naam invoeren en een symbool kiezen. Daarna ben je klaar om te beginnen en zie je een verhaal over een beschaving die een god nodig heeft. Na korte uitleg kun je je eerste goddelijke taak verrichten en dat is iemant die bijna aan het verdrinken is redden. Dit is de eerste keuze die je tussen goed en kwaat kan maken: kies je ervoor om hem te redden, bedanken deze mensen jou door een gebed. En laat je hem verdrinken, ja dan kun je jezelf wel bedenken dat ze niet bepaalt blij zullen zijn. Na een paar van deze taken, kun je een wezen uitkiezen. Dit wezen gaat ook een belangrijke taak uitvoeren in de rest van het spel. Na nog een paar laatste dingen die je moet leren en je avontuur kan beginnen. Je wordt naar een andere wereld gebracht, waar je het geloof moet winnen van een paar dorpen. Dit is helaas niet zo simpel als het lijkt, er zijn namelijk nog andere goden die precies hetzelfde willen als jij.

black & white

De naam van het spel geeft al aan dat er een zwarte en witte kant van het spel bestaat. Wit staat voor goed, zwart voor slecht, vrij logisch dacht ik zo. Ga je de “witte” kant op dan speel je voor goede god. Je bent dan eerlijk, doet wat de bewoners vragen, gaat geen gevechten aan, en maakt het leven van je onderdanen zo mooi mogelijk. Kies je echter voor de slechte kant, dan zal het leven van je onderdanen er een stuk minder rooskleuriger uitzien. Je vermoort iemant die kwijd is in plaats van hem terug te brengen naar zijn dorp, of laat je wezen de hele tijd vechten met andere wezens. Hoe je wat oplost heeft dus gevolgen op de manier waarop jij als god gezien wordt, het spel zich afspeelt, en hoe je wezen zich zal gedragen en ontwikkelen.

het wezen

Een zeer leuke toevoeging van het spel is dat je een eigen wezen kan opvoeden. De persoonlijkheid van je wezen hangt af van hoe je hem behandeld. Wanneer je hem constant straft zal hij dit gedrag ook gaan vertonen en is hij aggressief tegen de mens. Zodra je hem teveel beloont, zal hij geen manieren leren en moet je bijvoorbeeld niet raar opkijken als hij over mensen heen poept of andere rare tafferelen gaat uithalen. Wat je wel en niet toelaat van het wezen kun je dus helemaal zelf weten. Ook kun je je wezen taken laten uitvoeren als mensen redden, voor eten zorgen, houd sprokkelen of om te vechten. Vechten doe je door je tegenstanders wezen aan te klikken op de plek waar jij wil hebben dat jou wezen hem aanvalt. Verdedigen moet natuurlijk ook en dit doe je door je eigen wezen aan te klikken. Het mooie is, is dat wanneer jou wezen het andere raakt, je daar de directe gevolgen van ziet. Het wezen krijgt blauwe plekken, wonden of hele stukken huid kunnen ervanaf. Dit kan ook bij jou wezen gebeuren en dat kost weer een paar dagen todat hij weer genezen is. Oppassen dus!

Wonderbaarlijk!

Maar aan alleen een sterk, goed opgevoed wezen heb je natuurlijk niets. Nee, als god heb je mensen nodig die in je geloven. Zonder veel aanhangers, ben je niet machtig en zul je het nooit winnen van de andere goden. Om aanhangers te verkrijgen moet je een heel dorp overtuigen. Elk dorp heeft zijn eigen tempel, die precies aangeeft, hoeveel “belief” -punten die je krijgt een aangeven hoeveel de mensen in je geloven- je nog nodig of over hebt. Belief-punten kun je krijgen door verschillende dingen te doen. Je kunt bijvoorbeelt een dorpbewoner door de lucht gooien, een bos uit het niets laten groeien, mensen genezen, voor extra eten zorgen, of voorwerpen verplaatsen. Wanneer je dit voldoende hebt gedaan gelooft het dorp in je en is je terrein en macht groter geworden. Bijvoorbeeld extra eten toveren doe je door “miracles” te veroorzaken. Om een miracle te krijgen zullen je aanhangers moeten bidden en afhankelijk van het percentage van degene die bidden zul je in een bepaalde tijd een miracle kunnen veroorzaken. Ook kun je deze miracles kunnen van een oppergod, of cadeau van je dorpsbewoners. Je hebt miracles voor water, vuur, schild, eten, houd, bos, geneezing bliksem, en power-ups voor je wezen.

scenario’s

Behalve het hoofdspel, ken het spel ook nog een aantal scenario’s. In deze scenario’s krijg je bepaalde eissen om een spel te winnen. Deze zijn eigenlijk niet veel anders dan het eigenlijke spel. Maar wel veel korter en leuk voor even tussendoor. Nou ja tussendoor, je kunt goed twee uur bezig zijn met één opdracht. Het leuke is dat ook wat je in de scenario’s doet, effect heeft op de gameplay in het hoofdspel. Je wezen moet ook in de gaten gehouden worden, en groeit gewoon verder. Dus oppassen want ga je in het hoofdspel voor de witte kant, en in de scenario’s voor de zwarte, dan kan je ook in het hoofdspel je imago als “goede”god vergeten. Alijd oppassen dus.

Online & skirmish

Ook kent dit spel een online optie. Je kunt het spel online tegen andere mensen spelen of binnen een eigen netwerk(LAN) tegen elkaar. Eigenlijk werkt dit gewoon hetzelfde als in de scenario’s alleen is de opdracht niet meer dan: “word de machtigste god” en roei de ander uit. Maar goed, dit kan heel wat meer uitdaging bieden dan tegen de computer, bovendien heeft ook dit weer invloed op het hoofdspel. Veel extra’s stelt het dus niet voor, maar is zeker wel een leuke toevoeging.

Een eiland vol wezens

Momenteel wordt black & white samen met de add-on “een eiland vol wezens” verkocht. Dit extra cd’tje, bied een heleboel extra’s. Je monster kan namelijk een kind krijgen. Ook dit kind heeft een eigen persoonlijkheid wat helemaal afhangt van hoe je je wezen opvoedt. Jou wezen, voedt namelijk het kind op dus je moet niet verwachten dat dat kindje ineens zijn eigen weg inslaat. Je hebt wel enige invloed op de opvoeding maar ja, vader blijft vader en moeder blijft moeder dus die nemen natuurlijk de meeste verantwoordelijkheid. Jij als god bent dus niet meer als een begeleider in de opvoeding. Maar alleen een twede wezen is niet het enige wat deze add-on te bieden heeft. Het bied een totaal nieuwe wereld, met nieuwe opdrachten en een volledig nieuwe multyplayer optie. Heeft namelijk je broer, moeder, vader, of huisgenoot hetzelfde spel, en zit die toevallig ook nog eens op hetzelfde netwerk dan kun je via de LAN elkaat met wezens bevechten en de wezens elkaar laten ontmoetten. Leuk dus, alleen is de kans dat je toevallig zo’n iemant kan vinden is natuurlijk erg klein.

beeld en geluid

Het spel is natuurlijk een beetje gedateert, maar erg stoort dat niet. Oké..je zult geen flitsende playstation3 beelden krijgen met mannetjes zo prachtig vormgegeven dat ze echt lijken, maar voor een pc spel die al een aantal jaartjes oud is ziet het er nog behoorlijk uit. Ik moet zeggen, dit is zeker niet storend. Bovendien de extra effecten die in het spel toegevoegt zijn zoals de teleport die verschijnt als je van wereld wisselt, ziet er nog best spectaculair uit. Het geluid bestaat een beetje uit rustgevende deuntjes die iets weg hebben van meditatie-muziek ofzo. Wel doen sommige mensen hun gebed in vorm van een liedje waaronder ook nog eens de tekst is weergeven. JOEPIE!! Dan kunnen we meezingen...uhm juist. Ben je de achtergrond muziek zat dan is er via de website van black & white een programmatje te downloaden waarmee je via winamp je eigen mp3-muziek kan afspelen.

Conclusie en beoordeling

Dit spel is voor iedereen geweldig, of je nou van sim houd of niet. door de ontzettend lange verhaal en de redelijke moeilijkheidsgraad, kun je hier maanden mee bezig zijn. Hij licht in de budgetbakken voor €5,- incl de add-on dus ik zou zeggen halen!! Als je hem tenminste nog niet hebt. Dus wat gaat het worden, speel je Black of speel je White?
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • unieke gameplay
 • lange levensduur
 • uitgebreid spel
 • verslavend
 • je kunt eigen muziek toevoegen
 • Minpunten
 • iets veroudere graphics voor deze tijd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Frikadelliefhebbers ^^

 • ghehe Frikadelliefhebbers :D nice one

 • XD die laatste zin is meesterlijk

 • Casual Jaap: eat your heart out!:D

 • zo ghey

 • Frikandel bevat paard, niet frikadel, dat is een geheel ander product :O

 • ee paulus, ik weet niet, maar bij dingen over fifa gaan jullie toch oook niet die sport belachelijk maken zoals iets met frikaldelliefhebbers ofso? ik vind dit niet normaal,,, tis een fantastische sport, heb daar respect voor aub? want ik maak toch ook niet iets belachelijkt, al doe ik geen voetbal of whatever?

 • Beste game van 2008,tog?:P

 • ………..hier zit ik dus al 10 jaar op te wachten XD..

  \"\"mijn paard is al lvl 19!!!\"\"  btw.frikandellen worden (volgens mij!)niet van paardenvlees gemaakt hoor…..

 • ik schrok al even maar de MEESTE friko,s worden NIET van paardenvlees gemaakt XD  wikipedia:

  de moderne frikandel vind je kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40 %), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; SOMMIGE producenten voegen voor de smaak nog circa 5% paardenvlees toe

 • Frikandellen, mmmmmmm….van MMORPG

 • Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, Paard!

 • Ik dacht even aan een My little pony-achtige game bij het lezen van de titel.  Echter dat hier al 20.000 mensen voor aanmelden verbaasd me ook niets. MMO's worden vaak ook door vrouwelijke spelers gedaan, maar dat is zelfs te makkelijk om dit over een kam te scheren. Genoeg mannen die ook paardrijden (ik ben er daar niet een van…).  En ach, paarden zijn in het echte leven veels te duur om te onderhouden voor de meeste mensen. Dat er mensen voor een digitale versie kiezen is niet eens zo gek :)


 • @Piet

  hmmm in dat geval ben ik ook een paardenliefhebber :-P  on-topic: ok serieus! Who the fock heeft dit nu weer bedacht?! Een of andere producer die dacht; \"Hmmm mijn nichtje houd heel erg van paarden, laat ik daar eens een MMORPG van maken, sinds die zo in zijn!\"

 • aaah man dit meen je niet

  yeeee mijn paard is level 50 en kan nu eindelijk een nieuwe move leren

  -_-

 • doe je goed je paard naar level mijn paard is al op level 500 en kan trucjes die je nog nooit zag of droomde dat je ze zag

 • fucking hell.

 • Vind zlathan wel leuk :D

 • Mijn Frikandel heeft eindelijk level 53 bereikt, hij kreeg een nieuwe Spell en een veulen…  ————–

  Er hebben 0 members gestemd.

  0 members hebben dit spel.

  0 members willen dit spel. • 1 woord: 10

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren