1. BioShock (PC)

BioShock (PC)

Het voorgerecht van de feestdagen, het einde van de komkommertijd. Bioshock brengt ons naar de diepste plekken op aarde. Een stad waar geen mens over durfde te dromen, waar het beste van de aarde samenkomt … De grenzen van de medische wereld verder gelegd worden dan ooit te voren. Welkom, in het Dolfinairum … euh Rapture.

Bioschok werd van te voren al bestempeld als de topper van de zomer. Wie had ooit een scenario kunnen bedenken, zo wreed als Bioshock. Een stad onder water, de meest maffe artsen komen er samen, de beste artiesten en de meest slimme mensen. Ik hoor het je denken, “dat kan nooit goed gaan” … en dat gaat het ook niet. Als je teveel gedronken hebt komt het na een tijdje ook naar buiten, dan gaat het dus fout … net als in Rapture.

Na met een vliegtuig neergestort te zijn, kom ik bij een vuurtoren midden op zee. Een lift brengt me naar Rapture, waar het avontuur begint. Gewapend met een stuk gereedschap, en na heel wat cutscenes, loop ik de stad in. Al snel kom ik mijn eerste “update” in de game tegen. Plasmids, een soort vloeistof die je in je aderen brengt en je geweldige krachten geeft. Je kan je tegenstanders schokken geven, of een zwerm bijen achter ze aan sturen. Ook kun je de beveiliging omzeilen, kom ik nog op terug, en laat je anderen voor je vechten. Gewapend met een elektrocuterende hand en een grote tang vecht ik me een weg door de eerste delen van Rapture. Mijn doel is om Rapture te verlaten, en onderweg zal ik iedereen moeten opruimen, die mijn pad verspert. Hier begint het.

Rapture is een prachtige wereld waar van alles te beleven is, de sfeer is onovertroffen maar de game slaat de plank op vele plaatsen grof mis. Zo zul je geregeld een klein meisje tegenkomen, gevolgd door een Big Daddy. Een Big Daddy is een wezen dat leeft in een oud duikerspak. Vermoord de Big Daddy om de Little sister (het kleine meisje) te doden of redden. Afhankelijk van die keuze krijg je een soort betaalmiddel, Adam. Hiermee koop je upgrades. Leuk ? Nou voor mij niet ! Wat zijn die Big Daddy’s ongelofelijk irritant. Laat het me je uitleggen, als je een “boss” tegenkomt wil je die, zonder zelf het lootje te leggen, kunnen doden. Dit is al uitgesloten als je Bioshock op een beetje niveau speelt, dus normal of hard. Je moet zeker 4 á 5 keer gereanimeerd worden in een Vita Chamber, een spawnpoint. Dan pas heb je kans om eindelijk die Big Daddy op zijn sodemieter te geven. Nu mag een game wel wat uitdaging bieden, maar elk gebied in Bioshock kent zeker 3 Big Daddy’s, en die schroeven de duur van de game aardig op, mits je ze laat gaan natuurlijk.

De Big Daddy’s zijn niet Bioshock’s enige probleem. Zo krijg je gedurende het verhaal verschillende wapens (van handgeweer, tot toxic verspreider) om met je vijanden, splenchers, af te rekenen. Creativiteit is vereist, want kogels zijn er schaars. Heb je eindelijk een redelijke hoeveelheid kogels, kom je erachter dat je wapens kut schieten. Elk wapen heeft terugslag, maar om dan een meter hoger met je richter uit te komen is natuurlijk zwaar overdreven. Verwacht dus geen makkelijke shootouts, want de besturing laat je genoeg sukkelen om je irritatiegrens op te zoeken.

Wel kun je met gevonden materiaal zelf kogels en upgrades voor je wapen maken. Voeg explosieven toe, of maak autohacks. Die laatste kun je gebruiken om allerlei machines, die je om zeep proberen te helpen, voor je te winnen. Dit werkt erg goed, zo zie je regelmatig rode zoeklichten van de bewakingscamera's. Ik pak mijn plasmids, en bevries het apparaat. Snel ernaartoe en het hacken kan beginnen. Je kan kiezen een autohack, soort joker, te gebruiken. In dat geval hoef je geen puzzel op te lossen. Heb je geen autohack, of wil je gewoon je snelheid testen dan kom je in een stromenschema. Water wil van de ene naar de andere pijp, en als dat lukt hack je succesvol het apparaat. Lukt dit niet, dan loop je flink wat schade op. De meeste apparaten staan op bepaalde plaatsen, en blijven constant voor je werken, maar anderen vliegen met je mee. Zo heb je nog wat hulp ook bij het doorlopen van Rapture, iets wat niet overbodig is.

De handwapens zijn dus niet zo handig, in tegenstelling tot de plasmids , maar er zit nog een tijdrovende tegenvaller in de game. In Rapture reis je veel met capsules. Draai aan de hendel en “off you go”. Behalve als je een audio-diary vergeten bent, of niet geluisterd hebt. Dit was echt het toppunt van irritatie voor mij. Stel je voor, je doorloopt een lastig stuk met lastige shootouts (nog moeilijker door de wapens) en komt dan eindelijk bij een capsule die je verder brengt. Helaas ben je vergeten om uit een kistje een dagboek te halen, en draai je alvast aan de hendel. De deur sluit, en de capsule blijft lekker staan. Vast, roestvast zit je ! Denk niet dat je teruggestuurd wordt, nee hoor … ga maar naar het menu en laad je laatste checkpoint. Een manier van tijdrekken die we sinds de eind jaren 90 niet meer zagen.

Bioshock doet ook een hoop goed, zo is de voice acting perfect (al heeft 30% van de pc gebruikers geen geluid, komt hopelijk nog een patch voor) en is de sfeer er één zoals je nog nooit meegemaakt hebt. De gameplay wordt verpest door je wapens en de Big Daddy’s maar dat mag de pret toch niet drukken. Ik wil de ontwikkelaars nog wel een compliment maken, de A.I. van de tegenstanders is van extreem hoog niveau. Gebruik je plasmids om iemand in brand te steken, dan rent hij naar de dichtsbijzijnde plas water, staat ie daarin en je zet het water onder stroom met diezelfde plasmids, dan probeert hij eruit te komen. Zo reageert alles en iedereen weer anders op je eigen handelingen, en dan is het dus des te jammer dat je soms hopeloos vast zit. Dat zou in het jaar 2007 niet meer voor mogen komen. Verder is Bioshock natuurlijk een heerlijke game als afsluiting van de komkommertijd. Bioshock zuigt je op in het verhaal, test je irritatiepunt en laat je rood aanlopen, als je het even niet meer weet. Als je een ontzettend goed doorzettingsvermogen bezit is dit je ultieme game, wil je lekker griezelen, dan ben je ook aan het goede adres. Maar wil je een perfecte game, dan moet je toch echt op de kerstdagen wachten, want Bioshock is niet op alle fronten perfect.

Bioshock houdt je soms letterlijk en figuurlijk vast.

Conclusie en beoordeling

Bioshock is een hele aardige game geworden met teveel fouten. Voor mij is het net niet die perfecte game, en snap dan ook niet waarom collega schrijvers zo achteloos de fouten van Bioshock negeren. Rapture straalt sfeer uit, het geluid is goed en je bent hier ongeveer 10 uur mee zoet. Voel je de neiging om alle Big Daddy's ook uit te roeien, dan mag je het dubbele rekenen. Ik kijk met weemoed terug naar deze game, die de klapper van de zomer had moeten zijn, maar dat voor mij niet is.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Origineel
 • Setting
 • Plasmids
 • Minpunten
 • Wapens
 • Bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • niet mijn soort spel

 • Misschien wel net zo leuk als Ninja Gaiden II. Hack n' Slash games vind ik meestal wel iets leuks hebben ;)

 • Opzich is het wel een heftige game kwa hoeveelheid actie en gore dan, maar denk niet dat dit mijn soort spel is. Al zou ik het natuurlijk eens moeten proberen.

 • Ik hou niet zo van Ninja games.

 • Misschien leuk als ie 30 euro is, maar om hiervoor 60 te betalen, nee :P

 • Hack 'n Slash vind ik wel leuk, maar dit boeit me niet…

 • Ik hou erg van dit soort games, maar deze game weet me nog niet te overtuigen. Het oogt allemaal een stuk minder vloeiend als Ninja Gaiden 2 en Bayonetta, waarvan ik veel meer onder de indruk ben.

 • Ik kijk me eerst even of er misschien een demo van komt ofzo, want tot zover maakt deze game nog niet al te veel indruk op mij.

 • niet echt mijn ding, totaal niet

 • ninja games zijn altijd vet

 • ik ben benieuwd…ik vond het een beetje wat van ninja gaiden weghebben..iets te veel zelfs…ik denk dat mijn voorkeur gaat nar Bayonetta…wat meer variatie.

 • Het klinkt allemaal goed en op papier lijkt het een leuke game, hoop alleen niet dat het allemaal wat teveel bekend voorkomt.

 • nie zo rlx lijkt me, maar t ziet dr wel goed uit

 • Jammer dat je jaartallen wat betreft de releasedata van Devil May Cry 4 en Ninja Gaiden 2 van geen kant kloppen Jelle. Het zorgt ervoor dat de strekking van je intro nergens meer op slaat. Niet iets wat ik van jou zou verwachten.

 • Mensen wees nou niet zo negatief..  Geef het spel een kans verdomme!..

 • ik heb dat spel al en ik zeg eerlijk supper spellll :D:D:D

 • Denk ik ook, ninja gaiden….. en nu dit! echt geweldig!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren