1. Paper Mario: The Thousand Year Door (NGC)

Paper Mario: The Thousand Year Door (NGC)

Veel mensen denken dat Super Mario 64 op de Nintendo 64 de beste platformer is. Dat terwijl ik Banjo Tooie veel langer heb zitten spelen met veel meer plezier. Ook de tweedimensionale avonturen van meneer snorremans werden overspoeld met positieve kritieken. Maar alweer was ik het er niet mee eens dat dit de ultieme platformers moesten voorstellen. Warioland speelde ik bijvoorbeeld met een veel grotere grijns op mijn gezicht. Toch heeft Mario veel meer lof gekregen dan de eerdergenoemde spellen. Ik snap hier geen snars van. Uit frustratie pakte ik dus mijn mokerhamer en ging hevig op Mario in rammen. Het resultaat: Paper Mario.

Al snel bleek dat mijn hamer niet alleen effect had op de spaghettikauwende loodgieter. Alle figuren die zich op hetzelfde stekkie bevonden moesten eraan geloven. Alles is namelijk zo plat als papier geworden. Het enige wat naast de personages flinterdun aanvoelt is het verhaal, waar duidelijk niet de meeste aandacht aan is besteed. Het verhaal neemt een alom zeer bekende wending aan dat in de geschiedenis gegrift staat. Laat Princess Peach ontvoerd worden om ervoor te zorgen dat Mario weer een paar pondjes kwijtraakt bij zijn reddingspoging. De reddingspoging die je echter ondergaat doe je met plezier, met zoveel plezier dat je hoopt dat de prinses nooit gered zou kunnen worden. De traditionele bezigheid van Mario is het helpen van de prinses. Mario gaat daarom niet voor niets naar het havenstadje Rogueport toe. Daar zou hij eigenlijk in oog moeten staan met Peach, zoals in de brief stond die Mario had gekregen. Dit plan valt in duigen, waardoor Mario op zoek moet gaan naar haar. Een proces dat zich in vele millennia zal herhalen. Het is niet meer dan logisch dat er bij dit grote avontuur een paar obstakels bij komen kijken. Mario dient zeven sterren te vinden, omdat zij de enige zijn die de Thousand Year Door voor hem kunnen openen. Misschien wel weinig origineel, omdat je in het vorige deel (Paper Mario 64) ook met sterren te maken kreeg. Eenmaal weggezogen in de spelwereld ben je dit allang weer vergeten en kun je genieten van een boel fratsen, met het benodigde papier.

Mario speelt als een RPG en voelt aan als een speeltuin. Het heerlijk relaxte, rustige sfeertje zorgt voor ontspanning, zelfs bij de meest pittige eindbazen. De gevechten in The Thousand Year Door zijn Turn-Based en er komen geen Random Encounters in voor. Dat wil niet zeggen dat de gevechten zo traditioneel zijn gehouden. Nieuw in dit tweede deel is het publiek. Als je met een goede timing op een vijand springt zal het publiek uit zijn dak gaan. Zij geven je sterrenkracht die je kunt gebruiken voor de sterren die je hebt verzameld. De sterren die je moet verzamelen geven je niet alleen een meer uitgebreide landkaart. Ze zijn namelijk ook in te zetten voor een dosis sterrenkracht. De sterren kunnen je genezen of jouw een extra krachtige aanval laten lanceren. Helaas heeft dit zijn beperkingen, je kunt niet altijd je publiek tevreden houden. Soms gooien ze stenen naar je of verrichten ze andere martelpraktijken. Ze beginnen naar je te loeien als er iets mankeert aan jouw optreden. En Luigi mag gewoon door de menigte heen schreeuwen. Aardige broer heb je Mario?!

In dit deel maakt Mario heel veel vrienden, die partners worden genoemd. Deze slaven eh… noodgedwongen volgelingen hebben ieder hun eigen specialiteiten. Zo kan het schild van een Koopa afgevuurd worden op blokken. Het spook heeft dan weer een wervelwind die rollen papier weg kan blazen. Iedere partner heeft dus wel een paar handige hulpmiddelen bij zich gestoken. Wat daarnaast ook leuk is, is dat je partners ook een functie hebben binnen de gevechten. Je hebt de mogelijkheid om je partners te promoveren tot betere vechtersbazen, waarna er meer aanvallen worden vrijgespeeld. Door al deze toegevoegde ingrediënten (met name de partners), raak je meer betrokken bij de gevechten. De gevechten zijn simpel, maar diepgaand en vermakelijk genoeg om je de komende tijd achter je TV te laten kluisteren.

Niet alleen je optreden als fervent tuinbroekenkrijger behoren tot je bezigheden. De Badges die je kunt kopen, vinden of verdienen bieden ook een relaas aan mogelijkheden. Je kunt hiermee bijvoorbeeld zorgen voor sterkere aanvallen, andere geluidseffecten en ga zo maar door. Naast de gevechten, zijn dialogen in RPG's ook belangrijke elementen. In Paper Mario verdient dit onderdeel een welverdiende pluim. Bijna alle humor dat in de teksten zijn verwerkt is geslaagd te noemen. Niet alleen de referenties naar andere Nintendo spellen maken het geheel compleet, maar ook de vele papiergrapjes bieden vermaak. Een voorbeeld van deze papiergrapjes is het omvouwen van een brug als een soort van bladzijde. Zulke papieren grapjes zijn heerlijke momenten!

Om dit spel te laten voorzien van een hogere nostalgiefactor hebben de makers er stiekem ook een paar platformlevels bij gestopt. Verwacht hierbij niet de uitgediepte formule van Super Paper Mario dat reeds is verschenen op de Wii. Toch is dit een leuk tussendoortje, doordat je ditmaal wel de volledige controle hebt over je personage in tegenstelling tot de Turn-Based gevechten. Hoe goed de humor ook tot zijn recht komt, de teksten kunnen echter een beetje storend werken. Dit komt omdat je soms te maken krijgt met ellenlange, lappen teksten waar maar geen eind aan lijkt te komen. Maar zelfs met deze smet beleef je nog de grootste pret!

Conclusie en beoordeling

Paper Mario: The Thousand Year Door biedt humor, vermaak en heeft een lage instapdrempel zonder daarbij té simpel over te komen. Eigenlijk is Paper Mario het enige papier dat ik niet zou willen dumpen in de holle bolle Gijs. De platformers van Mario zal ik nooit kronen tot koning, maar in RPG land vind ik Mario helemaal de Bomb-Omb eh… bom! Zoals je kunt merken, word je helemaal Nintendoaans van dit spel en dat is het teken, dat ik me zonder meer heb vermaakt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Simpele vorm van diepgang
 • Humor en dialogen
 • Unieke vormgeving
 • Minpunten
 • Soms iets te veel tekst
 • Alweer mevrouwtje Perzik moeten redden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • K ga dr niet voor betalen hoor…

 • Ik hoop een keer een paar geanimeerde themes, want ik vindt het

  originele lijnenspel nog steeds het mooiste.

 • Ik heb al een aantal thema's geprobeert, maar vind de originele toch het beste. ik ga toch geen geld uitgeven voor iets wat al goed is

 • de prijzen zijn niet belachelijk hoog en je er zitten toch wel een paar mooie tussen, maar er zijn ook mooie te vinden op het internet

 • damn, die coole van BioShock moet je natuurlijk voor betalen, waarom doen ze dat nou? x(

 • Ah een preview! Dat is nou echt beter dan op de 360!

 • Ze moeten eens met wat meer visual modes komen voor je music player.. -__-

 • als ze nu eens zouden komen met pre-paid kaarten

  ma dit ?

  wie gaat da kope

 • bewegende zou mooi, zijn, en dan ook met geluid erbij, want die ''images'' zijn af en toe wel mooi, maar ook saai, gebruik nog steeds dat lijntje dat heen en weer gaat

  schiet ook maar s op met die pre-paid kaarte sonY!!!!

  (@ tipexx; bedankt voor de reminder ;))

 • Haha xD  Sony heeft ontdekt hoe je ook geld kan verdienen :P

 • hmm hier zou ik nou ook geen geld voor uitgeven..

 • Nee he. Ik vond het al zo fijn die gratis thema's, maar nu worden de gratis thema's natuurlijk de lelijke en de mooie die betaalbare ;S

  damn.

 • ziet er leuk uit, maar om daar voor te gaan betalen? needankje.

 • nie zo zeuren allemaal typ gewoon playstation theme bij dat zoek gebeuren en je krijgt er echt duizenden die je gelijk via je ps3 kan downloaden…..

 • Vrij nutteloos, maar het ziet er natuurlijk wel vet uit. Niet iets waaraan ik geld aan uit zou geven.

 • PSN cards, daar hebben we meer aan! Er zou veel meer online gekocht worden in Europa als ze er waren.

 • best leuk voor ps3 fans maar xbox live is altijd beter:D

 • Beetje gaan betalen voor me achtergrond (niet dus!)

 • maak amerikaans account aan, haal em gratis ervan af.. its simple

 • is het zo wat predator zegt dat je in eu moet betale en in vs gratis:O?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren