1. Final Fantasy X-2 (PS2)

Final Fantasy X-2 (PS2)

Verhalen met slechte eindes heb ik alles behalve lief. Ik bedoel, kijk nou naar Final Fantasy X. Met zo een dergelijke afsluiting op verder een schitterend spel, kon ik mijzelf natuurlijk niet tevreden stemmen. Hoe hard ik ook mijn best deed, het lukte mij maar niet om die nachtmerries, dwangbewegingen en depressies verleden tijd te maken. Het geluk was dan ook aan mijn zijde toen Square Enix eigenaardig genoeg een vervolg op dit tiende deel bekend maakte. Vanzelfsprekend heet dit 'nieuwe deel' Final Fantasy X-2, een game die behalve het roer omgooit, ook met een nieuw hoofdpersoon op de proppen komt.

Die persoon, wiens naam bij veel liefhebbers als muziek in de oren klinkt, heet Yuna. Deze jonge, moedige en sympathieke jongedame speelde natuurlijk in het vorige deel een belangrijke rol. En aangezien Tidus, de held en de grote liefde van Yuna, spoorloos verdween, is het de ex-summoner waar je het dit deel mee moet doen. Haar opdracht is om Tidus terug te vinden en hem veilig en wel terug te brengen, in haar eigen bed.

Ze staat er gelukkig niet alleen voor. Samen met de knappe, opgewonden Rikku en de geheimzinnige, introverte Paine vormt ze een sphere hunters groep genaamd The Gullwings. Dit zijn schattenjagers die alledaags op zoek gaan naar 'spheres': oude videofragmenten die heel veel duidelijk maken over de geschiedenis van Spira. Deze prachtige, wonderschone wereld is na het verslaan van het monster Sin echter opgedeeld in twee stukken: Youth League en New Yevon. Deze 'landen' verlangen naar elkaars macht en grond, wat leidt tot een hoop ellende. Het 'leuke' aan deze burgeroorlog is dat jij soms keuzes moet maken tussen deze twee groeperingen, wat enigszins betrekking heeft op het overige spelverloop.

Leuk verhaal, zal je wellicht denken. Nou, niets is minder waar, het voelt namelijk allemaal wat meisjesachtig en zelfs flauw aan. Zelfs een hoop zout maakt geen einde aan het eindeloze gekibbel van de meiden en bovendien komt, door het missen van een stoer personage, het hoge ‘handtasjesgehalte’ je na verloop van tijd de strot uit. Gelukkigerwijs kun je het 'zelf' leuk maken naarmate je zelf jouw koers en manier van spelen bepaald. Je stelt dus als het ware je eigen verhaallijn vast door met je mechanische zeppelin overal ter Spira heen te reizen. Er is een verhaallijn waar je je aan kunt houden, maar naar mijn weten is het véél aantrekkelijker om te doen en laten waar je zin in hebt. Vooral voor liefhebbers van het vorige deel is dit aan te raden. Wakka, Lulu (inmiddels getrouwd) en Kimahri, maar ook andere karakters die in Final Fantasy X een rolletje speelden, zijn tijdens je reis door Spira wel ergens te vinden.

Naast de beperkte verhaallijn dat veranderd is ten opzichte van Final Fantasy X, is ook het vechtsysteem onder de loep genomen. In plaats van een turn-based systeem is men overgestapt naar semi-realtime gevechten. Dit houdt in dat spelers op een bepaald ogenblik stappen moeten ondernemen voordat de tegenstander het doet. Een colaatje pakken en aandacht schenken aan je vriend(in) gaat dus niet meer. De tijd speelt vanaf nu een efficiënte rol, waardoor je constant alert moet zijn en de game zo lekker op gang blijft. Met drie karakters het spel spelen is wel weer even wennen, omdat je in het vorige deel maar liefst zeven mensen ter beschikking had staan. Enerzijds is dit natuurlijk jammer, anderzijds kun je blij zijn met het nieuwe systeem dat Square Enix ter compensatie heeft geïntroduceerd.

Hetgeen wat ik bedoel zijn de zogeheten 'Dresspheres'. In deze kristallen bollen zitten een soort van gevarieerde kleren, die je tijdens een gevecht kunt omwisselen zodat je nieuwe, specifieke krachten kunt krijgen. Hieronder valt bijvoorbeeld een Gunner, wanneer je deze dressphere omdoet wordt je omgetoverd tot een sexy Lara Croft met twee pistolen.Wat ook leuk is, is dat elke bol een bepaald nieuw uiterlijk geeft aan ieder personage en zo dus ook het aantal opties verandert tijdens het vechten. Van variatie moet Final Fantasy X-2 het blijkbaar sowieso hebben!

Het jammerlijke aan dit deel is alleen alsof het lijkt dat het magische uit het origineel compleet verdwenen is. Hoe leuk en goed de game ook is, het bood me niet dezelfde fantastische speelervaring als bij het vorige deel. Een aspect dat hierbij een grote rol speelt is het audiovisuele: de muziek en geluidseffecten zijn als een raket gedaald en de CGI-filmpjes zijn niet meer zo indrukwekkend als toen. Het verhaal werpt ook niet echt haar vruchten af, je hebt gedurende het spelen niet echt het gevoel dat je ergens naartoe streeft, en dat valt te betreuren.

Conclusie en beoordeling

Al met al valt Final Fantasy X-2 vies tegen. Niet dat het spel slecht is, maar dat het gewoonweg het recht niet heeft om al in de schaduw van haar voorganger te gaan staan. Het magische is namelijk vrijwel verdwenen, wat toch dé kracht was van het origineel. Aan de andere kant kent de game veel meer variatie en vernieuwing, wat de speelduur toch weer een stuk aantrekkelijker maakt.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Meer variatie in de game
 • Leuk, efficiënt gevechtsysteem
 • Minpunten
 • Het magische is er grotendeels af
 • Verhaal werpt haar vruchten niet af

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik hoop dat ze deze uitspraken kunnen waarmaken .

 • Tja, hij moet nu wel met woorden komen..

 • 'Daarnaast belooft hij dat men niet zal stoppen met het verbeteren en updaten van de onlinefunctie tot het team volledig tevreden is met de werking ervan.'  Van zulke uitspraken word ik niet blij… Waarom kan je anno 2008 niet een game kopen zonder oneindig te patchen totdat het een keer klopt. Wss is het gewoon weer klote met die online service.

 • Het zal wel, ik heb er geen vertrouwen in. Konami is online gewoon slecht

 • Die demo van pes 2009 was echt schrikken zeg, ik vraag me af wat ze dat hele jaar hebben uitgevoerd. De game is niet slecht maar fifa dendert eroverheen.

 • waarom duurt het nou zo lang ?

 • nou, mooi dat ze het ook zien…

 • Hopelijk kunnen ze het nu wel waar maken.

 • Hele game zou bij hun een hoge prioiteit moeten hebben. Ben benieuwd of ze een beetje bij kunnen blijven bij het geweld van Fifa.

 • Ik ben ook benieuwd .

 • we zien het wel hoe het loopt

 • Vertelden ze vorig jaar ook…

 • Wow, das wel nice. Met 4 man! Bij FIFA kan je met 20 man tegelijk spelen -.-\"

 • @mars nl

  nee dat zeiden ze vorig jaar niet ,

  vorig jaar was alleen dat ze zeiden met krijgt onlineversie meer zeiden ze niet .

 • over fifa en 20 speler dan maar, 'die modus heeft ook zijn problemen

  maar ik hoop hem maar voor pes, voor hem en voor de voetbal wereld dat het klopt anders wachten konami zware tijden

 • Gostek, kerel. Je kon alleen al FIFA gewoon met 4 tegen 4 spelen (het hele team besturen) een aantal jaar terug. Het is gewoon dat Konami niet weet hoe ze met online shit moeten omgaan.

 • Goed dat ze online op de Wii serieus nemen.

  Zouden meer ontwikkelaars moeten doen.

  Jammer alleen dat de Wii versie erg laat op de markt komt ivm met de andere versies.

 • Goed nieuws!

 • Hmm… Toch liever Fifa, dit jaar.

 • Wat een revolutie! -_-' Kom toch op…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren