1. Pikmin (NGC)

Pikmin (NGC)

Vandaag maken we een echt oer-Hollands gerecht: hutspot. Natuurlijk kan niemand dit gerecht zo goed maken als grootmoeder, maar omdat je niet altijd een beroep kunt doen op andermans kookkunsten, zal ik vandaag het recept uitleggen. Voordat je naar de buurtsuper racet voor ingrediënten, zal ik deze eerst even geven. Noteer: een zak aardappelen, een zak wortels en een netje uien.

- Twee weken later - Oh stom! Ik heb nog aardappels, wortels en uien in de koelkast liggen. Die zullen er niet zo goed bij liggen. In de koelkast tref ik de aardappels aan, met uitlopers en al. Maar waar zijn de wortels? En ik mis drie uien. Ik weet zeker dat ik ze niet gebruikt heb in het eten, toch zijn ze weg. Misschien weet ik toch een verklaring. Het klinkt vreemd, maar het is de enige mogelijkheid…

Er is maar één verklaring te geven voor wat hier gebeurd is, namelijk dat Pikmin echt bestaan. Zoals het bestaan van kabouters niet bevestigd noch ontkend kan worden, zo is dat ook het geval met de Pikmin. Dit zijn kleine wortelvormige wezentjes, ooit ontdekt door de illustere kapitein Olimar. Hij kan op gelijke hoogte gesteld worden met andere beroemde ontdekkingsreizigers als Christoffel Columbus en Abel Tasman. Waarom met juist deze twee avonturiers? Omdat er een treffende overeenkomst is in de manier waarop zij hun ontdekking deden: puur geluk. Columbus had vanaf zijn jeugd al moeite met links en rechts uit elkaar houden, wat ertoe leidde dat hij in Amerika terecht kwam in plaats van in Indië. Abel Tasman wist het voor elkaar te krijgen om Australië te missen en het eiland Tasmanië, een fractie van de grootte van Australië, wel te ontdekken. Onze Olimar is wat meer van onze tijd, hij stortte neer met zijn ruimteschip en ontdekte daar bij toeval de Pikmin.

Toch is er ook een verschil tussen Olimar en de andere twee heren. Waar de heren niet bepaald hartelijk door de lokale bevolking ontvangen werden, gebeurde het tegenovergestelde voor Olimar: hij kreeg een horde fans. Vanaf zijn eerste ontmoeting met de Pikmin werd hij gevolgd door een groeiend aantal volgelingen. Al snel werd de groep te groot om te overzien, bij het magische aantal van 100 Pikmin stelde hij een grens. De rest moest achterblijven in hun thuisbasis: de ui. Wortels, uien, begint alles langzaam op zijn plaats te vallen?

Zoals ik al eerder vertelde, zijn de Pikmin kleine wortelvormige wezentjes. Ze komen in drie soorten: rood, blauw en geel. Elk van deze soorten heeft een speciale kwaliteit: rood weerstaat vuur, blauw kan tegen water en geel overleeft elektrische schokken. Samen met de Pikmin trek je door de omgeving, op zoek naar onderdelen van je ruimteschip. Tijdens de crash ben je namelijk een groot aantal onderdelen kwijtgeraakt, waardoor je absoluut niet weg kunt komen van de planeet. Alsof dat niet genoeg misère is, blijkt ook nog dat je ruimtepak nog maar dertig dagen bescherming biedt tegen het gevaarlijke gas op de planeet aarde: zuurstof. Helaas voor Olimar is het broeikaseffect dus nog niet al te ver gevorderd, haast is geboden.

Het wordt geen ‘walk-in-the-park’ voor Olimar en zijn discipelen, omdat de planeet bevolkt wordt door gevaarlijke monsters. Overdag ligt een aantal van deze beesten te slapen, maar ’s nachts is de planeet te gevaarlijk om te doorkruisen. Daarom moet Olimar aan het eind van de dag al zijn volgelingen terug roepen naar de uien, zodat hij samen met de Pikmin vliegend boven de planeet kan slapen. In de avond kan hij dan wel even de dagelijkse administratie bijhouden, zoals het aantal verloren Pikmin en het aantal gevonden onderdelen.

Hoewel hij ’s nachts dus moet vluchten voor de monsters, zijn de rollen overdag omgedraaid. Dan wordt de opgejaagde de jager, dan gaan Olimar en zijn trouwe vriendjes op jacht naar ruimteschiponderdelen, verdeeld over vijf gebieden. Met een uitgebalanceerde mix van sterke rode, waterbestendige blauwe en hoog springende gele Pikmin zijn maar weinig vijanden veilig voor Olimar en zijn leger. Veel monsters zijn vrij gemakkelijk te verslaan, waarna je ze naar de uien kan dragen om meer Pikmin te laten wortelen in de grond. In de ui wordt de krijgsbuit namelijk omgezet tot nieuwe Pikmin. Door monsters te verslaan, kun je dus een waar Pikminleger opbouwen. Dat zul je ook nodig hebben tegen de sterkere monsters. Er zijn namelijk een paar schermvullende vijanden, die bijzonder lastig te verslaan zijn. En laat deze vijanden nu net even de cruciale onderdelen voor je ruimteschip in hun bezit hebben.

Ook deze onderdelen, dertig in totaal, moeten door de Pikmin gesjouwd worden. Waarschijnlijk houdt Olimar meer van hutspot dan spinazie, want spierballen toont hij nimmer. Maar faam maakt natuurlijk ook lui, wat zou jij doen als je honderd fans achter je hebt lopen? Juist: zij doen het zware werk, jij coördineert de boel. De taakverdeling is duidelijk: de Pikmin verslaan vijanden en dragen deze naar hun ui, de Pikmin sjouwen ruimteschiponderdelen naar het schip en ze maken de weg vrij voor jou. Zo kunnen ze bruggetjes bouwen van takken die klaarliggen. Gele Pikmin kunnen daarnaast bommetjes oppakken, waarmee ze muren – en vijanden – kunnen opblazen.

Na dertig dagen van vijftien tot twintig minuten is het spel voorbij. Als je dan nog niet alle onderdelen in je bezit hebt, kan het zijn dat er een onherroepelijke ‘game over’ op het scherm verschijnt. Het kan echter ook zijn dat je gewoon de eindcredits voorbij ziet rollen, omdat niet alle onderdelen onmisbaar zijn. De tijdslimiet van dertig dagen zorgt aan de ene kant voor spanning, maar is tegelijkertijd ook het grootste minpunt van het spel. Dertig dagen X twintig minuten = tien uur. En dat is vrij kort, zeker voor een pareltje als Pikmin. Want verder mankeert er weinig aan het spel. Je horde volgelingen reageert direct op jouw aanwijzingen, waardoor de zoektocht naar onderdelen altijd goed verloopt. Daarnaast zijn de vijanden niet te gemakkelijk, maar ook niet te moeilijk te verslaan, zodat de game te allen tijde spannend en uitdagend blijft. Zeker de schermvullende vijanden halen het zweet op je handen tevoorschijn. Het spel is ook erg goed uitgebalanceerd. Je zult alle drie de soorten Pikmin nodig hebben om de onderdelen te vinden. Hoewel je de gele Pikmin veruit het minst zult gebruiken, zijn ze absoluut niet nutteloos en zelfs cruciaal om de laatste eindbaas te verslaan.

Conclusie en beoordeling

Een spel rondom wortels en uien dat leuk is, iets lijkt hier niet te kloppen. Toch is het tegendeel waar, Pikmin is een spel waarbij juist alles klopt. De gameplay is ijzersterk en het spel is bijzonder uitdagend omdat je maar dertig dagen hebt om alle dertig onderdelen te vinden. Je zult dus alles uit je dag willen halen. Juist doordat het spel zo heerlijk wegspeelt, is het doodzonde dat het spel zo kort is. Bovendien zijn er geen extra uitdagingen of andere extra’s vrij te spelen. Hoe leuk het spel ook is, het is een zwaar minpunt dat het spel zo kort is. Ondanks dit grote minpunt, blijft het spel toch een waar pareltje. Een pareltje met de kwaliteit van de hutspot van grootmoeder: subliem dus!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Uniek concept
 • Sterk concept
 • Uitgebalanceerd concept
 • Minpunten
 • Te kort uitgewerkt concept

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk weetje

 • Ik vind die hele TGS ook tegenvallen qua nieuws, niet zo veel boeiends gezien

 • Ik hoop dat het beter te beheren is… Ik zie soms door het bos de bomen niet meer

 • @sebeestian:

  Ja, ik ook, valt me tegen, de E3 enzo hadden meer nieuws wat mij boeit.  OT: Dit is wel leuk voor de XBLA fans, ik zelf vind die arcade games niet zo heel leuk om eerlijk te zijn, naja ieder z'n eigen smaak ;)

 • Lekker laten staan die games, want ook al verkopen ze niet veel, alle kleine beetjes helpen ;)

 • wanneer komt eigelijk dat nieuwe dashboard dan?

 • @bertjeeeeeeeehe:

  Nieuwe dashboard komt eind november  Arcade games zijn niet echt vet, speel liever de echte games.  Dat de TGS tegenvalt bewees Nintendo met hun presentatie van de DSi en hun plannen voor de toekomst, die was er voor al. • nou ik vind arcadegames best vet hoor, maar dan moet je natuurlijk wel de goede downloaden, kben bijvoorbeeld lang bezig geweest met puzzle quest, en voor dat geld is het geen slechte deal.

 • hou niet van die arcade games

 • Ik heb al een hele tijd geen arcade games meer aangeschaft, maar ik moet zeggen dat MS de laatste tijd veel aantrekkelijke XLA titels aan zijn assortiment heeft toegevoegd. Brain, Castle Crashers en Penny's arcade zijn geweldige titels.

 • Vind XBLA sowieso dom.

  Betalen, voor kut spellen

 • Een soort cijfersysteem, waarbij spelers zelf hun stem kunnen uitbrengen, zou niet zo gek zijn.

 • Ik zou het niet erg vinden als ze slechte spellen zouden verwijderen. Heb je ook een grotere kans dat je je geld nuttig uitgeeft.

 • ach ja ik ga liever for the real games hmmmm

 • Het wordt eens tijd voor wat echt nieuws. Het enige nieuws dat mijn haar overeind liet staan was Halo 3: Recon…

 • … Was dat al niet verteld?, heb ik al eerder op IG gelezen..?

 • leuk om te horen…, heb trouwens wel zin in de indiegame: Braid.  Er wordt aan XBLA games echt weinig aandacht besteed op IG…

 • Is toch ook niet nodig?

 • Gewoon lekker laten staan, alle slechte games in een pack stoppen en dan: Old School pack 1, platform pack 1 enzo maken. Kan je dan bijv voor 600punten een aantal spellen downloaden. Dan heb je toch nog je spellen en verhoudingsgewijs is het cheaper xD

 • Ik zou wel erg graag al die overbodige Arcadagames uit mijn lijst willen gooien. Ziet er zo stom uit al die nullen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren