1. Forza Motorsport 2 (X360)

Forza Motorsport 2 (X360)

Niet iedereen is fan van het hardcore race gedoe. De meeste mensen vinden het allemaal wel leuk en kijken er wel eens naar, maar als je aan ze vraagt, ben jij gek op autosport, dan is het antwoord vaak nee. Deze groep mensen (die dus niet van autosport houden), moeten dan ook niet aan Forza Motorsport 2 beginnen. Of toch wel? Hierop zijn twee antwoorden mogelijk!

Als ik aan jouw vraag wat autosport nu precies is, dan krijg ik waarschijnlijk een erg simpel maar doeltreffend antwoord; coureurs die baantjes rijden in snelle auto’s. Dit klopt helemaal, maar wanneer je jezelf hier in gaat verdiepen, zul je erachter komen dat autosport veel meer is dan dat alleen is. Er komt namelijk ontzettend veel bij kijken. Ook is het begrip autosport erg breed, omdat er wel (letterlijk) honderden soorten autosporten bestaan. Zo heb je DTM, GTR, Renault Clio racing, WTCC, rally-sport en noem het maar op. Nu zul je jezelf misschien afvragen waarom ik nu zo begin, terwijl het over Forza Motorsport 2 gaat. Nou, omdat Forza Motorsport 2 een erg breed begrip is!

In deze opvolger van de legendarische Forza game voor de eerste Xbox, zul jij met ruim 300 wagens kunnen racen over ruim 45 verschillende banen. Dat zijn er flink wat, maar waneer je Forza 2 een tijdje hebt gespeeld, zul je merken dat hoeveel auto’s en banen er ook zijn, het altijd te weinig is. Dit komt omdat Forza 2 gewoon een erg sterke game is die de speler uitnodigt verder te gaan. Het is namelijk mogelijk om Credits en wagens te verdienen. Deze credits (het virtuele geld in Forza), kun je verdienen door te racen. Zo krijg je in het begin bijvoorbeeld 1000 Credits voor een race (mits je die ook wint), en later in de game kun je soms wel 250.000 Credits verdienen met een race. Met deze Credits kun je dan weer nieuwe auto’s kopen om mee te racen. Je kunt dan kiezen uit een flink aantal verschillende merken die zijn verspreid over verschillende landen. Zo vind je natuurlijk Honda en Nissan in Japan, en zul je merken zoals Porsche en BWM terugvinden in Duitsland. Nu kun je misschien denken van “whatever”, maar als je dit weet kan het je veel geld schelen. Zo is het mogelijk om korting te krijgen op verschillende onderdelen voor je wagen (of voor merken uit een specifiek land). Want, net zoals in de eerste Forza, kun je vrijwel alle auto’s tot in de treurnis tunen en upgraden. Nieuwe turbo’s, nieuwe vering, betere banden en zelfs geheel nieuwe motoren zijn allemaal te koop. Heb je eindelijk genoeg geld om al die lekkere onderdelen te kopen, dan kun je weer meedoen in andere races omdat je wagen van klasse veranderd. Want, des te sneller je wagen wordt, des te hoger de klasse. Zo zijn de D en C klasse auto’s nogal langzaam, en zijn de S en U klasse bolides weer ontzettend snel (300+ kilometer per uur).

Heb je dus eindelijk de auto waar jij naar op zoek was, dan kun je gaan racen. Je zoekt een race uit, drukt op de A knop en bereidt je zelf voor op de allereerste race. Jij, helemaal van jezelf overtuigd dat je met gemak kunt winnen omdat je in Ridge Racer 6 ook altijd wint, geeft bij de start van de race plankgas. Er zijn dan twee dingen die fout gaan. Als eerste kun je je motor opblazen, tenminste, als je de simulatie settings van Forza 2 op “real’ hebt staan. Het tweede probleem doet zich voor als slippen. Want, een auto met genoeg pk’s, laat die bandjes flink roken resulterende in een perfecte donut. Forza 2 is géén arcade racer. Het is een echte simulatie game, maar dan toegangkelijk voor het grote publiek. Dit zeg ik omdat er games bestaan (lees: GTR) die nog veel moeilijker zijn dan Forza. Maar ook al is dat zo, Forza is en blijft een echte race sim waarin je moet opletten bij alles. Rustig gas geven, netjes insturen en niet meteen het rem pedaal naar de grond toe stampen is vitaal. De game kan daarom in het begin nogal frustrerend zijn, maar als je van auto’s en racen houdt (en je het ook een klein beetje kunt), dan heb je er naar een klein uurtje geen last meer van.

Iets anders wat vervelend kan zijn in Forza 2 (of juist niet, net hoe je het bekijkt), is het schademodel. Want zoals het een echte race-sim beaamt, hoort een goedwerkend schademodel er gewoon bij. Forza 2 heeft dit dan ook, maar altijd leuk is het niet. Stel, je bent met een “Endurance” race van ruim 45 ronden bezig. Je hebt er al 35 gereden zonder enige schade op te lopen. Je rijd rustig verder, tot opeens je vinger van de rem afschiet met als gevolg een schitterende (en vooral dure) bolide in de kreukels. Je hele auto ziet er dan niet meer uit, want bijna ieder onderdeel van je auto kan misvormt raken. Erg netjes, maar wat nog mooier is, is de inwendige schade. Rijd je bijvoorbeeld tegen een muur aan met je linker wiel, dan zal je ophanging het flink moeten bezuren. Ramt er iemand frontaal tegen je achterkant aan, dan zal je achterste as het al snel begeven waardoor dat beruchte “restart’ woordje al snel in je hoofd gaat rondspoken. Gelukkig, voor de niet zo fortuinlijke racers onder ons, kun je de schade uitzetten. Helaas zit hier wel een klein addertje bij onder het gras, want je krijgt een penalty waneer je dit doet. Zo zul je ongeveer 10% minder Credits ontvangen dan waneer de schade aanstaat.

En dan nu, de graphics. Zoals bekend, is de Xbox 360 in staat om zeer degelijke graphics op je tv’tje te vertonen. De games Gears of War, en Rainbow Six: Vegas hebben dit al laten zien, maar ook games zoals PGR 3 en Test Drive Unlimited zien er zeer goed uit. maar hou houd Forza 2 zich tegenover al deze games? Nou, helaas wat minder dan verwacht. We zaten er natuurlijk allemaal stiekem op te hopen dat Microsoft’s eigen kindje op hun eigen console, ons omver zou blazen met schitterende graphics. Dit is helaas niet gelukt. Want ook al ziet de game er erg netjes uit, zijn de wagens erg gedetailleerd en heeft de game een mooi schademodel, een grafisch hoogstandje is het niet, en dat is toch wel een beetje jammer.

Conclusie en beoordeling

Zoals hierboven staat vermeld, is Forza Motorsport 2 een echte race simulator die geschikt is voor gamers jong en oud. Want ook al bestaan er games die nog realistischer zijn, Forza Motorsport 2 heeft een nette tussenweg gevonden. Een tussenweg die geschikt is voor iedereen, hoe uitgebreid de game ook is. En dat is netjes, aangezien Forza 2 echt voor de echte autoliefhebbers is gemaakt!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Heel erg uitgebreid
 • Erg goed schademodel
 • Het upgraden van je wagens
 • De vele wagens
 • Minpunten
 • Grafisch niet erg hoogstaand
 • Soms ietwat saaie omgevingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weer een mooi stuk tekst Jules. Ik verbaas me er steeds over hoe je het voor elkaar krijgt om alles mooi passend te maken en vlot te laten lezen.

 • @ Obiebarca: slijmbal:P nee hoor geintje, mooie tekst Jules;) aleen vraag ik me nou wel af wat de rol van de industrie in de game zou zijn, en of de spelers met vuurwapens niet té sterk zijn tegenover spelers met zwaarden..

 • @master:

  Ik denk het niet omdat die eerste vuurwapens 1 shot wapens waren:

  1 kogel en dan moest je eerst 5 minuten herladen.

  Dus ik denk dat zoiets ook in het spel toegepast wordt :).

  Mooi lapje tekst heur.


 • Oh jongens ik kan nie wachten :D

 • mmm het enige jammere is dat al mijn vrienden alleen maar dood en verderf zullen zaaien in mijn wereld

 • Kijk.. dat klinkt goed… volgende week vrijdag wordt mn werk een hell :s maar goed.. zaterdag vrij dus dan lkkr chillen achter mn 360 ;)

 • Fable 2….

  Deel 1 viel me redelijk tegen, was best kort. Heb deel 2 even op First look mogen spelen,, besturing kon beter…  Ik hebl liever Far cry 2 maar ga ze gewoon beide spelen XD

 • er stonden nog wel een paar dingetjes in die ik niet wist.

  mooi stuk.

 • ahh kan egt niet w8ten op fable 2 dit spel word egt zoooo vet en het ziet er egt heel mooit uit kheb het wel lkkr al gespeeld op de first look :P:P

 • Deze game word zeker vetjes jammer dat de vakantie dan alweer is afgelopen

 • Wat ik zeer positief aan de ontwikkeling van Fable II vond, was dat elke belofte aan de hand van een ingame voorbeeld werd getoond deze keer.

  Dat was niet het geval bij het eerste game waardoor dus zovelen ontgoocheld waren terwijl het game zelf eigenlijk echt wel goed was.

 • Volgende week donderdag, ik kan niet wachten Limited Edition :)

 • Mooi artikel, maar wat zijn NPC's ook alweer?

 • Non Playable Characters, oftewel de computergestuurde mannetjes.

 • Oke ty Gemini, en HUB??? Waar staat dat voor?

 • waar de afkorting voor staat weet 'k niet echt (somebody help me :-D) maar met de hub bedoelen ze de tekst, metertjes en icoontjes die je op je scherm krijgt met info over bvb je levensmeter, aantal kogels dat je nog hebt enz …

 • ik kan egt niet wachten dit spel word zo goed he ik weet ckr dat het niet alles is wat peter zegt:P maar fable 1 was ook egt leuk qua muziek en alles egt ik wil zo graag spelen

 • Wederom ty Gemini. Deze game ga ik zo hard spelen, jammer dat mijn CE is gekrompen maar dat poppetje en die kaarten waren toch wel de minst belangrijke spullen.

 • waar de afkorting voor staat weet 'k niet echt (somebody help me :-D) maar met de hub bedoelen ze de tekst, metertjes en icoontjes die je op je scherm krijgt met info over bvb je levensmeter, aantal kogels dat je nog hebt enz …  HUD (Head-Up Display), niet HUB.  Leuk artikel, leest goed weg. Ik heb mijn CE al in augustus besteld. Helaas is er inderdaad een hoop gecancelled maar ik heb de pre-order uiteindelijk toch maar gewoon laten staan.


 • thx Cookie :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren