1. Ninja Gaiden

Ninja Gaiden

Hoewel Tecmo de afgelopen jaren met spellen als Dead or Alive goede vechtspellen op de markt heeft gebracht, keken veel fans reikhalzend uit naar de nieuwe Ninja Gaiden.

Al snel werd duidelijk dat Itagaki alles uit de spelcomputer wilde halen waarop het spel zou gaan verschijnen. Zijn keuze viel op de Xbox, waar hij Ryu Hayabusa weer in volle glorie wilde tonen aan het publiek.

In Ninja Gaiden is Ryu’s clan uitgemoord door het Vigor keizerrijk. Ryu zweert wraak en gaat op zoek naar het mythische zwaard Ryuken, om daarna de boosaardige keizer Vigor te verslaan. In zijn zoektocht naar het zwaard komt Ryu naast Vigor’s volgelingen veel diverse vijanden tegen. Andere ninja’s, enorme draken of tot leven gewekte skeletten.

Sinds Ninja Gaiden op de Nintendo Entertainment System verscheen is de interesse van gamers in ninja-gerelateerde spellen opvallend toegenomen. Ditmaal is Ryu in volledig 3D te bewonderen, en heeft Team Ninja niets aan het toeval over gelaten.

Waar de game in spelsessies in uit lijkt te blinken, is in eerste instantie de intuïtieve controle over Ryu en een cameravoering die nergens problemen lijkt te hebben met de omgeving en de snelheid waarmee onze ninja zich voortbeweegt. Wat Ninja Gaiden daarnaast bijzonder maakt, is prachtige omgevingen gecombineerd met vele uitdagingen zodat de speler zich geen moment hoeft te vervelen.

Alles lijkt namelijk te draaien om de snelheid waarmee Ryu Hayabusa soepel een salto maakt om daarna rennend over een muur zijdelings shuriken naar zijn tegenstanders te gooien, om het geheel af te maken met een krachtige zwaai van zijn katana. Iedere actie wordt soepel in beeld gebracht en is gemakkelijk uit te voeren.

Waar een spel als Ninja Gaiden mee valt of staat zijn de wapens die onze Ryu gebruikt tijdens zijn zoektocht. Naast de standaard katana, die niet al te veel schade doet, maakt Ryu onder andere gebruik van scherpe op ninchaku’s lijkende messen. Ook een enorm zwaard dat zo goed als even groot is als Hayabusa zelf, vraagt om een andere aanpak dan de overige wapens. Op het juiste ogenblik met dit wapen zwaaien zorgt voor een krachtige klap die een tegenstander zo goed als direct dodelijk treft. Te laat zwaaien betekent een tegenaanval waardoor timing met dit wapen cruciaal blijkt te zijn. Naast de standaard shuriken die je oneindig mag blijven werpen, kun je ook in het bezit komen van een explosieve en een terugkerende boemerangvorm. Ook een pijl en boog met diverse soorten pijlen kan worden gebruikt. Meer wapens kunnen later worden gevonden, zodat Ryu telkens nieuwe manieren zal vinden om zijn tegenstanders van het leven te beroven.

Wat Ninja Gaiden naar onze mening echter zo interessant maakt is het feit dat de directe omgeving in een gevechtssituatie zo simpel gebruikt kan worden om combo’s uit te voeren. Naast een snelle en ietwat slomere, krachtigere aanval kunnen deze worden uitgevoerd samen met je secundaire wapen in je arsenaal. Ninja magie en de diverse afstandwapens maken het een genot om je vijanden af te maken op een zo mooi mogelijke manier. Een blokfunctie mag natuurlijk niet ontbreken en deze is dan ook op perfecte wijze in het spel gestopt. Een simpele druk op de blokknop laat Ryu elk inkomend projectiel of wapen direct afweren met zijn wapen. Even simpel als doeltreffend aangezien blokken vaak van levensbelang is om het er heelhuids vanaf te brengen.

Ook de retrofan lijkt niet te zijn vergeten, aangezien in het spel ieder verschenen Gaiden titel te spelen is. Nader te onthullen extra’s zullen ook in het spel gevonden kunnen worden zodat fans van het eerste uur, evenals spelers die het spel voor de eerste maal spelen, kunnen genieten van de old skool Tecmo spellen.

Ninja Gaiden is een spel dat met eenvoud wordt gebracht, maar een enorme hoeveelheid mogelijkheden voor de speler biedt. Geroemd door de internationale pers om de visuele presentatie en snelle actie gebaseerde speelbaarheid, doet ons als InsideGamer verlangen naar het moment dat de titel in de winkels verschijnt. Niets lijkt Itagaki en zijn team in de weg te staan om een ninja titel van formaat neer te gaan zetten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Mooi stukje Daan..

  Kan niet wachten op dit spel, gaat echt een dikke hit worden..

  Kunnen ze tenminste een aantal vervolgen eruit halen.. :p

 • Je maakt hier toch geen hobby van heh punk? :P  Ach, zal vast wel leuk spelletje worden :).

 • Hey hey hey, relax IG mensen. Een impressie achter impressie achter impresie….. hehe  Wel leuk om te lezen, al hoewel ik al de info ken over dit spel - toch leuk om het in het Nederlands te lezen. Ga zo door zou ik zeggen.

 • Word je nog op je wenken bediende deze komende…

 • lijkt me wel een leuke game maar ik ga hem niet meteen kopen ik ga eerst nog voor een paar anderen (fable en TFLO)

 • I WANT THIS NOW!

 • Mooi stukje idd. :)  Ja.. Net als Notorious hierboven al meld: I WANT THIS NOW!

 • Ik heb een playable demo en geloof me… hijs VEETTT!!!

 • WAAR heb je die Playable DEMO gevonden Magic Mark

 • Die krijgen wij van Microsoft gok ik cityhunter :P

 • Ik sta versteld !

 • Is het wel goed te spelen dan? Als ik de filmpjes zie heb ik zo m'n twijfels over de camera…

 • Waar de game in spelsessies in uit lijkt te blinken, is in eerste instantie de intuïtieve controle over Ryu en een cameravoering die nergens problemen lijkt te hebben met de omgeving en de snelheid waarmee onze ninja zich voortbeweegtLijkt me duidelijk, helemaal als ook in in-game filmpjes duidelijk wordt dat de camera perfect beweegt.

 • "Is het wel goed te spelen dan? Als ik de filmpjes zie heb ik zo m'n twijfels over de camera… "  De camera stand is soms best even lastig omdat je niet altijd de hoek krijgt te zien waar je naartoe loopt. Soms zie je dan je karakter van de zijkant waardoor je bv niet ziet wat er in de gang voor je afspeelt. Maar dit vervaagt eigenlijk bij alle pluspunten van het spel :)

 • Ik bid nog steeds tot de ninja goden dat dit spel nog op pc wordt gereleased, want dat is de enige 'console' die ik heb…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren