1. America's Army (PC)

America's Army (PC)

Bij het leger gaan is geen pretje. Op het nieuws hoor je over aanslagen in Irak en over gestorven soldaten. Ondertussen komen er ook steeds meer getraumatiseerde veteranen in het thuisland aan. Het is dan ook voor de meeste mensen niet erg aantrekkelijk om het leger in te komen. Daarom maakt onder andere de Nederlandse regering het leger een beetje aantrekkelijk door middel van commercials waarin positieve punten aan de man komen. Het Amerikaanse leger pakte het echter iets anders aan, zij hadden door dat jongeren het meest aangetrokken worden door games. Daarom maakten ze in 2002 een gratis te downloaden rekruteringsgame, maar is de game zelf wel leuk?

Je kan heel duidelijk zien dat America’s Army in het prille begin als een soort oorlogssimulator is gemaakt. Het geheel voelt namelijk erg realistisch aan, je wapen kan blijven steken en je leven komt er niet miraculeus na een bepaald tijdje bij, je hebt zelfs geen toegang tot medkits om je leven bij te vullen. Wat ook opvallend is aan de game is dat elk wapen weer een bepaalde terugslag heeft en dus telkens iets anders is. Natuurlijk is het een positief punt als de game realistisch is, maar er valt wel één ding op te merken. De game is namelijk zo erg gefocust op het Amerikaanse leger dat je ook echt alleen maar als Amerikaans soldaat kan spelen. Je tegenstanders zijn dan wel uitgedost als Oosterse gevechtseenheden, of andere terroristen, maar je bent verbazingwekkend genoeg nooit echt één van hen. Jij bent altijd weer een soldaat van Amerikaanse origine en je vijanden worden gewoon geswitcht van “goed” naar “kwaad”. Het is gewoon je reinste propaganda. Wat ook een beetje het speelplezier onderdrukt, is het feit dat het spel geen respawns kent. Als je dus in het begin sterft, zul je soms misschien wel tien minuten moeten wachten tot je weer verder mag spelen. Je kan wel nagaan dat dat de gameplay een beetje langzaam maakt.

Wat ook een steek in mijn zij was toen ik de game begon te spelen, was het feit dat je niet meteen aan de actie kan beginnen. Want hoewel America’s Army alleen online speelbaar is, kan je niet meteen beginnen met de actie. Nee, eerst moet je een aantal verplichte tutorials doorlopen. Deze kunnen aardig op je zenuwen gaan werken, aangezien ze er lang over doen om alles uit te leggen en de maatstaaf om verder te gaan heel hoog ligt. Als je dan eindelijk een aantal verplichte tutorials hebt afgerond, kan je van start met de game. Echter kan je nog niet alles gebruiken. Voor dingen als een sluipschuttersgeweer en extra wapens/missies zal je ook eerst weer een aantal tergend lange tutorials moeten afronden. Het ergst zijn nog de tutorials waarbij je, net als bij een schoolexamen, vragen moet beantwoorden. Je wordt daar namelijk verplicht een halfuur naar uitleg te luisteren, om vervolgens op een vragenblad twintig vragen 100% goed te beantwoorden. Behalve als je een uitmuntende medische kennis bezit of alles weet van wapens en voertuigen, zul je de vragen nooit goed kunnen doen.

Zodra je online gaat, moet er natuurlijk iets zijn om je te onderscheiden van de rest. Dit kan via een bepaald rankingsysteem. Als je je perfect aan de regels van het Amerikaanse leger houdt, krijg je een bepaalde aantal punten bij je honor erbij. Als je dan genoeg punten hebt, ga je een level omhoog en kan je weer nieuwe missies spelen. Als je daarentegen een medesoldaat raakt of zelfs doodt, kom je terecht in de gevangenis en verlies je natuurlijk je punten. Dit is redelijk goed uitgewerkt, maar toch is er een nadeel aan dit systeem. Zoals ik al zei kan je, als je in een hoger level komt, nieuwe missies spelen. Dit is echter het enige wat je nieuw krijgt en dat is verdomd weinig als je stilstaat bij wat je er wel niet allemaal voor moet doen om hogerop te komen.

America's Army heeft door de tijd heen niet bepaald stilgestaan. Sinds 2002 verschijnen er om de zoveel maanden updates voor de game op de officiële site. In haast al die updates kwamen er nieuwe missies bij of kleine toevoegingen. Eén van de grootste daarvan kwam begin dit jaar. Hierdoor werden er een aantal dingen toegevoegd aan de game die op papier heel tof klonken. Zo kon je via de update eindelijk ook voertuigen besturen en waren er missies met computergestuurde vijanden. Allebei werken echter minder goed in de praktijk. Het voertuig in kwestie bestuurt totaal niet lekker en voordat je ze ook maar mag bedienen, moet je weer een onuitstaanbare tutorial volgen en de missies met computervijanden werken al evenmin lekker. De AI van deze vijanden is namelijk net zo wisselvallig als het weer. De ene keer zijn ze weer enorm goede scherpschutters die je op zicht meteen neerschieten, maar op een ander moment rennen ze maar wat als een kip zonder kop in de rondte en doen ze zelfs niks als ze vlak naast je staan. Een ander groot nadeel van deze zogenaamde co-op missies, is het feit dat de twee missies die deze structuur volgen erg onlogisch zijn en de missiedoelen niet duidelijk zijn weergegeven.

De laatste toevoeging bij de update was het zogenaamde Real Heroes. In deze modus kan je interviews lezen en beluisteren met echte soldaten van het Amerikaanse leger. Deze soldaten staan geadresseerd als echte helden, omdat ze iets heldhaftigs hebben gedaan in Irak of Afghanistan ter protectie van de vrijheid. In de filmpjes worden de hele tijd woorden gebruikt ter ophemeling van Amerika en het leger. Daarnaast wordt er verteld over alle gruwelijke dingen die er in het Oosten gebeuren met burgers, zonder dingen te noemen die het Amerikaanse leger tot last kunnen zijn. Dit alles komt misschien ten goede voor het nationalisme van de gemiddelde Amerikaan, maar deed mij vooral denken aan vroegere tijden, toen het communisme door middel van propaganda werd geband uit de samenleving.

Conclusie en beoordeling

America´s Army is een game waarover enige twijfel kan ontstaan: speltechnisch doet het niet heel veel fout, behalve dan de wisselende AI bij de co-op missies en de verplichte tutorials, maar de game blijft teveel haken bij het oorspronkelijke doel. De game was ten eerste namelijk bedoeld als rekruteringsmiddel voor het Amerikaanse leger en daar zit dan ook meteen de val van de game. Alles wordt er zo dik opgelegd dat je de game het best kan vergelijken met propagandaposters en zeikreclames over hoe het ene wasmiddel beter is dan het andere. Er zit echter wel een pluspunt in wat zwaar meetelt en deze game redde van een onvoldoende, namelijk dat hij compleet gratis is. Dat maakt het tevens ook aantrekkelijk om het eens uit te proberen, maar zoek je naar een volwaardige online shooter, ga dan op zoek naar games als Counter Strike of Battlefield.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Gratis te downloaden
 • Doet nauwelijks echt iets fout
 • Realistisch
 • Honorsysteem leuk gedaan...
 • Minpunten
 • maar minimale beloning
 • Wisselende AI
 • Verplichte tutorial
 • Pure propaganda
 • Voertuig bestuurt lastig
 • Geen respawns

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla

Reacties

 • Sony zou het developers moeten verplichten om trophies te moeten ondersteunen.

  Want ik denk dat sommige mensen dit best jammer vinden.  Achievements FTW :D

 • :O NNNNNNNNEEEEEEEEEEEEE  Oh wacht..

  Vanavond geen PSN is erger ;)

 • mooi die game boycotten dan !!!! ik koop 'm niet !!!

 • En als er een update komt, moet je weer je hele spel opnieuw doen XD

 • precies, en daarom ga ik de game nu niet aanschaffen bij de release. Vind gewoon dat trophies moeten, ik zie er namelijk de meerwaarde van in.

 • @chillzone

  Wat is de meerwaarde dan voor jou?

  Ik vind het grappig, maar vind een spel er niet slechter of beter van worden :)

 • Zijn er serieus mensen die die trophies een reet interesseert?

 • 'k vind Trophies wannebe Achievements.

 • @ Mattie_d  Wat is de meerwaarde van Achievements? Juist.  OT: Jammer, maar ik was toch niet van plan deze game bij launch te halen. Als er dus later nog een patch verschijnt is het mooi meegenomen.


 • Vraag:  Waar is het filmpje met de eerste 10 minuten van Saint Row 2 gebleven ?

  Het filmpje stond gisteren zo'n 5 minuten op IG en werd toen verwijderd.

 • jammer, maar veel boeit het niet.

 • Lullig..

 • Trophy's zijn gewoon niks, achievments zijn een goed zet van microsoft

 • Okee. Trophies zijn overduidelijk nog geen achievements.

 • I ga hem toch voor de 360 halen ^^

 • dammmmmmnnn !!!!

 • Jammer voor de PS3-bezitters onder ons. Gelukkig zijn er wel achievements voor dit spel. Dat onderscheid de achievements nog maar eens van de trophies…

 • \"Saints Row 2 heeft geen Trophy-ondersteuning hebben\"

  Wat klopt hier niet? ;P  Worden waarschijnlijk ooit nog wel via een patch beschikbaar gesteld. Hoop ik.

 • Achievements en Trophies zijn leuke toevoeging, met name voor de verzamelsletten. Maar een game valt of staat er niet bij als je het mij vraagt.

 • je kan tog zo alle achievements overzette of niet. maar verder vind ik trophys niet noodzakelijk

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren