1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

Eens in de zoveel tijd verschijnt er in de gameswereld een revolutionair spel. Tussen alle middelmatige en goede spellen door worden we wel eens verrast door een ware parel, waar wij als gamers ons tegoed aan mogen doen. Het lijkt erop dat 2k Games het voor elkaar heeft gekregen om dit te bewerkstelligen. Met hun hooggeanticipeerde titel Bioshock doen zij de game-industrie namelijk op haar grondvesten schudden.

Wanneer je Bioshock speelt, begrijp je gelijk waarom er voor dit kunstwerk momenteel zoveel aandacht is. Je kunt het een ervaring noemen, ofwel een avontuur zoals je die nog niet hebt beleefd. Bioshock grijpt je vanaf het begin bij je strot, en laat je de komende ±20 uur niet meer los. Hoe rigoureus dat ook klinkt, het gebeurt heel subtiel. Vanaf het moment dat je in zee stort laat het spel jezelf continue vragen stellen. Waar ben ik? Wat is hier gebeurd? En vooral, hoe kom ik hier zo snel mogelijk weer weg? Je krijgt een aangemeten drang om het mysterie van de onderwaterstad Rapture op te lossen. Beetje bij beetje schaar je de puzzelstukken van het mysterie dat Rapture heet bij elkaar. Op die manier blijf je op het puntje van je stoel zitten. Naarmate je vordert in het verhaal kom je op het spoor van een heus complot en een achterliggende filosofie.

De onderwaterstad, die een creatie is van een geniale - en enigszins ontspoorde - man genaamd Andrew Ryan, had zo’n succes moeten worden. Een plaats waar de mensheid zichzelf kon ontwikkelen zonder de bemoeienissen van een regering. Waar de wetenschap aanzienlijk kon evolueren dankzij de creatie van het goedje Adam, die de mens bovennatuurlijke krachten geeft. Een handvol wetenschappers en intelligente mensen zouden dit doen verwezenlijken. Helaas is Ryans droom niet uitgekomen. Je hebt dan ook het gevoel dat je door een verlaten stad loopt, waar de mislukkingen van Ryan overal littekens achter hebben gelaten. Je krijgt echt de indruk dat de man goede bedoelingen had, maar dat hij toch ergens een fatale fout heeft gemaakt. Doordat de inwoners van Rapture hun belevenissen en gedachtes in zogenaamde Audio Diaries hebben opgeslagen, kom je steeds meer te weten wat er dan precies is misgegaan.

Waar je in het begin nog het gevoel hebt zo snel mogelijk weg te willen, ebt datzelfde gevoel steeds meer weg naarmate je vordert. Je communiceert een groot deel van de tijd met Atlas. Deze man leidt je door de begingebieden heen en vertelt je wat meer over de historie van Rapture. Nieuwsgierig als jij bent laat je zijn hulp snel links liggen en ga je zelf op zoek. Als je had gedacht dat je deze persoonlijke zoektocht kon voortzetten zonder enige confrontaties, had je het goed mis. De inwoners van Rapture, ook wel Splicers genoemd, hebben zich middels plastische chirurgie een ideaalbeeld willen aannemen dat Ryan voor hen heeft geschapen. Deze Splicers zijn echter hun gezond verstand kwijtgeraakt, omdat ze hiermee te ver zijn gegaan. Vele operaties verliepen verkeerd doordat ze steeds meer aan hun uiterlijk wilden veranderen. Hun gezichten gaan dan ook verscholen achter maskers, om hun littekens - of schaamte - te verbergen. Het gemis aan logisch kunnen nadenken botvieren ze op jou, en je zult je dan ook moeten verdedigen wanneer ze in razernij op je af springen.

Je zult merken dat hoe verder je komt, de tegenstand sterker wordt. Je zult dan ook een beroep moeten doen op het eerder genoemde goedje Adam. Dit stelt je in staat om krachten te krijgen die het je wat makkelijker maken om je een weg door Rapture te knokken. Via een spuit dien je deze Adam aan jezelf toe, waarna je met een enkele handbeweging Splicers in de brand steekt, bevriest, of elektrocuteert. Deze speciale krachten, genaamd ‘Plasmids’, kan je als een heuse winkelier bemachtigen bij één van de vele Gatherer’s Gardens. Dit zijn automaten waar je jou bij elkaar gesprokkeld geld inwisselt om er een specifieke spuit uit te zien komen rollen.

Om Adam te kunnen bemachtigen zul je dit echter moeten halen bij de Little Sisters. Dit zijn kleine meisjes, die Adam afnemen van rondliggende lijken. Zo’n meisje lijkt op het eerste gezicht een kansloos doelwit voor jouw rokende machinegeweer, maar na een paar stappen richting zo’n Little Sister merk je echter waarom dit niet zo is. Ze wordt namelijk beschermd door Big Daddy, een creatuur van wetenschappers, die aangesteld is als beschermengel van het meisje. Het dreigende uiterlijk van zo’n Big Daddy is weldegelijk een voorbode van de heuse taak die je er aan hebt om langs hem te komen. Als je dit eenmaal is gelukt, heb je nog de keus het meisje te redden van haar onmenselijke taak, of haar van het leven ontnemen in ruil voor meer Adam.

Alsof de Big Daddy’s en Splicers al niet genoeg zijn, wordt de stad hier en daar ook nog eens flink beveiligd door camera’s en turrets. Ook hiermee zul je geconfronteerd worden. Aangezien je in Rapture rondloopt, is er gelukkig genoeg te vinden om je een weg te banen langs dit alles. Met kogels, je speciale krachten dan wel je hacking vaardigheden. Op welke manier je het oplost is aan jou. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, ben je geneigd om een speelstijl te kiezen die jou aanspreekt. Dit nodigt dan ook gelijk uit om Bioshock meerdere keren te doorlopen, al is het alleen al om het uitproberen van de vele mogelijkheden.

Het geeft je een goed gevoel wanneer jouw eigen fantasie bepaalt waar de grenzen liggen. Als je zo iemand bent die graag aan het lijntje wordt gehouden, zul je dan ook erg op de proef worden gesteld. In dergelijke gevallen zul je jezelf dan ook op je hoofd krabben hoe je verder moet. Toch is de oplossing nooit ver te zoeken wanneer je een beetje een beroep doet op je gezonde verstand, en anders kan je beroep doen op een handige pijl die in je beeldscherm verschijnt. Deze wijst je de weg naar je volgende doel. Ik liet de pijl voor wat ‘ie was en ging lekker zelf op onderzoek uit.

Conclusie en beoordeling

Mijn eerste bezoek aan Rapture zal ik nooit vergeten. Ik kan dan ook iedereen aanraden om een reisje te boeken richting Ryans stad. Het spel nodigt je uit om creatief na te denken, en dat is dan ook een mooie instelling. Bovendien is het simpelweg fantastisch om door een van de vele met neon verlichte gangen te lopen en je te beseffen dat je steeds dieper in Rapture doordringt. Al met al een ‘shocking’ avontuur. Rest mij enkel nog te zeggen: Would you kindly go play this game?
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De ervaring om in Rapture te vertoeven
 • Aangrijpend verhaal
 • Keuzes in speelstijl
 • Aandacht voor detail
 • Minpunten
 • Benodigde creativiteit niet voor iedereen weggelegd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weer 5 acts, ik hoop dat hij deze keer wel wat langer is! Zodat ik me nog langer kan vermaken!

 • Dit zegt toch nog niks, ofwel ? :P

 • Niet echt spoilers als je het mij vraagt.

 • 5 acts. wel 5 langere acts dan in deel 1. want de laatste act uit deel 1 was zoooooooo kort

 • beetje kort =/

 • dit zegt mij weinig meer dan dat er vijf acts zijn. Maar jah…, leuk om te weten!

 • Achja kheb wel gekeken maar niet de titels van de acts gezien, dus. Ik hoop wel dat de chapters wat langer zullen zijn!

 • beetje kort =/

  Het zal denk ik even lang zijn als GoW 1. Daarnaast heb je ook nog de co-op campaign en kun je nog online gaan.

 • 1 dag voor mijn verjaardag!jeeeeuuuujjjj!

 • direcht dus op de hardste stand spelen dus

 • GoW 1 van vet maar kort. GoW 2 moet vet zijn en langer zijn zodat we meer fun in hebben!

 • Kom maar door!! Who cares about the acts, sorry can't wait..

 • :P wat moet je hiermee

 • Gears of War 2 is Gold!

 • ik ga m meteen co-op spelen op Insane. Dan ben ik er mooi lang mee bezig, hoop ik. Tenzij je Insane eerst moet unlocken :P  *kruipt terug in zn hoekje wachtend op 7 nov*

 • chevron: direcht dus op de hardste stand spelen dus  en kratos hierboven ook :) klopt,, eerst casual/hard, dan insane :)  ik weet niet of je gow ooit gespeeld hebt, maar dat kan dus niet :P:P:P


 • als ik deze koop is het voor de online mode, SP boeit me vrij weinig.

 • Zegt eigenlijk ook nog heel weinig. Soms kun je er wat uithalen, zoals Captivity. Maar verder niet veel!

 • Nou nou, wat een spoilers!

 • kort, dan maar online spelen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren