1. Jak and Daxter: The Precursor Legacy (PS2)

Jak and Daxter: The Precursor Legacy (PS2)

De ijskoude kou van de sneeuw van de winter. De planten die in de bloei staan van de lente. De intense hitte van de zon van de zomer. De velen liters water die uit de hemel komen vallen van de herfst. Dan vraag ik: “Zou je zo een spelwereld kunnen beschrijven?”. Ik zeg ja, dat kan. Welke game heeft nou kou in de bergen, hitte onderaan die berg, heel veel regen en ook nog eens planten uit een jungle? Ik heb het natuurlijk over de wereld van Jak and Daxter the Precursor Legacy.

Het begon allemaal…

… toen Jak en z’n maatje Daxter op het oh zo mysterieuze Misty Island waren, waar het, hoe verrassend dan ook, altijd mistig is. Na een eindje te hebben gelopen komen ze bij een put, jawel, een put. Een Lurker vindt Jak en Daxter bij de ‘Dark Eco’ put en hij wil aanvallen. Maar, Jak pakt één of ander raar precursor ding en gooit het tegen de Lurker. De Lurker is verslagen en Jak vliegt achterover door de schokgolf dat het ontploffinkje maakte. Hij knalt tegen Daxter op en toen! Ja, Daxter viel direct in de Dark Eco put en hij schoot er net zo snel weer uit, alleen een beetje anders. Hij was een wezel. En dan zie je ook direct dat het van de makers van Crash Bandicoot komt. Want Daxter lijkt wel de zoon van Crash himself. Hij is klein en oranje, heeft een staart en lijkt op een wezel met heel, heel veel humor.

In Sandover Village

We komen terug in het dorp en we treffen gelijk die gigantische humor van Daxter aan. Maar daarna komt dat, waar de game nu ook echt om draait. Na een niet zo super indrukwekkend gesprek met de Green Sage. Hij verteld dat je naar het noorden moet gaan. Om daar aan Gol, de Dark Eco Sage, te vragen of hij Daxter weer mens kan maken. Maar ja, dat duurt wel even natuurlijk, om van zuid naar noord te gaan. Zodoende kom je daardoor ook allemaal vijanden tegen. Deze variëren van planten tot dieren en soort paarsachtige draakjes tot gigantische robots. Maar zoals je in de inleiding misschien wel kon opmerken, zijn niet alleen de vijanden gevarieerd. Zo zijn ook de omgevingen gevarieerd. Je begint in een lekker rustig klein dorpje, waar je bijvoorbeeld naar het strand kan of naar de jungle. Sommige van deze omgevingen hebben ook een eindbaas. In totaal zijn er drie eindbazen te vinden, maar je hebt ook wel soort arena’s waar je tegen heel veel vijanden tegelijk moet strijden. Als je nou begint in dat dorp, merk je gelijk dat de graphics niet al te min zijn voor een game uit 2002. Alles is lekker vrolijk en kleurrijk, in dit dorp vind je eigenlijk alleen een paar huizen, een boot en mensen die je om een gunst vragen.

Yeah, hier doen we het voor

Dit kan variëren tot het zoeken van een ei of het vangen van 200 pond vis. Als beloning krijg je hier vaak een Powercell voor. Hoewel je ze ook kan kopen voor 90 orbs, die te vinden zijn door heel het spel en eigenlijk overal waar je loopt. Er zijn in het hele spel 101 Powercells te vinden en deze ben je ook nodig voor het uitspelen van het spel. Maar het blijft natuurlijk niet bij een omeletje of een lekkere kibbeling. Nee, want onderweg kom je ook de eerdergenoemde Lurkers tegen en die zorgen voor problemen. Maar Jak zou Jak niet zijn als hij geen vlieg kwaad zou doen, dus heeft hij een paar skills tot zijn beschikking…

Een linkse, een rechtse en een… pirouette?

Op zich zijn zijn skills niet zo uitermate bijzonder. Hij kan slaan en een mooie draai om z’n eigen as, waarmee hij meerdere vijanden kan verslaan. Ook hier zien we weer een kleine gelijkenis met het vroegere Crash Bandicoot, die ook al zo duizelig werd bij teveel uurtjes gamen. Maar als je alleen een klap kan uitdelen, gaat de fun er al snel vanaf. Daarom heeft Naughty Dog iets leuks bedacht. Na Dark Eco komt er ook Blue Eco, Green Eco, Red Eco en Yellow Eco bij. Green geeft je bijvoorbeeld weer leven, terwijl Blue Eco je sneller maakt. Red Eco geeft je meer power en Yellow mag je zelf uitvinden. Maar zelfs met de Eco blijft de variatie om vijanden de baas te zijn redelijk laag. Kun je een vijand nu nog niet verslaan, dan heb je wel twee keuzes. Of je gaat dood, of je rent weg. Wegrennen is overigens niet altijd mogelijk , doodgaan wel.

Conclusie en beoordeling

Naughty Dog's eerste game voor de Playstation 2 is gelijk een pareltje geworden. En ik vind het ook geen wonder dat ze een er een net zo geweldige trilogie van hebben gemaakt. Met prachtige graphics van toen, geweldige humor en een open grote en zonder laadtijden gevulde wereld is dit een game die elke platformliefhebber moet hebben. Zelfs zonder Playstation 2. Ook al is er niet bepaald veel variatie in de gevechten, noch aanvallen. Zoveel mag dat niet hinderen in mijn ogen voor deze game.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics van toen
 • Humor
 • Grote, open wereld
 • Geen laadtijden
 • Minpunten
 • Het verhaal zit in het begin, en daar blijft het ook
 • Bijna geen variatie in de aanvallen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oei, betalen voor DLC? Daar hou ik niet zo van…  Is er trouwens al meer bekend over de Sony prepaidkaarten?

  *wil geen creditkaart bezitten*

 • Dat pak in 360 kleuren uit het Elite pack is wit met groen. Waarom noemen ze het dan het Elite pack, aangezien de Xbox 360 Elite zwart is?

 • waarom zo vroeg uitbreiding?

 • Zozo, wat een geld verspilling. Behalve die ene die gratis is. :D

 • Betalen voor DLC, niet dus…

  mss dead space eens kopen als ie goedkoper is,

 • Dat gratis pak download ik dan gelijk, ondanks dat ik het spel voorlopig nog niet zal kopen…

 • zooooo nep dit hele DLC gedoe. Dit had gewoon in het spel moeten zitten! Helemaal omdat het spel en DLC bijna tegelijk uitkomen!

 • Beetje jammer. Gooi die content er gelijk in.

 • Maakt de game voor de fans toch iets wat exclusiever, maar idd spijtig dat het weer geld kosten moet. (beter dit pak vrijgeven als beloning van op hardcore niveau de game te completen.)

 • Die ga ik dan maar meteen kopen op de dag dat iej uit is! Haha opeens is het uitverkocht op Live (jammer he dat dat niet kan, uhmm nee toch niet =P)

 • Ja ik vind dat ook zo''n oplichterij je koopt het spel en om bepaalde dingen erbij te hebben krijgen moet je dokken.

  Voeg dat spul dan gelijk toe aan de game.

  Wat krijgen we in de toekomst? je koopt het spel en je hebt alleen een pistool maar voor meer geld kan je munitie en andere wapens krijgen? en voor nog meer geld heb je meer aan dan een string.

 • alleen voor dat 2de pak moet je betalen hoor :P

 • Oei, betalen voor DLC? Daar hou ik niet zo van…

  Voor niets gaat de zon niet eens meer op.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren