1. Shenmue

Shenmue

Yu Suzuki had een droom. Hij wilde een nieuw genre creëren, iets nieuws bedenken in plaats van alweer een avonturenspel of alweer een actiespel te maken. Hij bedacht iets wat de mensen nog nooit gezien en gespeeld hadden. Hij bedacht F.R.E.E., wat zoiets betekent als Full Reactive Eyes Entertainment. Dit houdt in dat je niet alleen maar alles zelf mag doen, maar dat je ook kunt reageren op dingen die gebeuren.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je iemand achterna moet zitten door de straten van een Japans dorpje. Dan ren je niet alleen maar achter die persoon aan, maar je krijgt ook nog eens te maken met allerlei dingen die onderweg kunnen gebeuren. Er kunnen mensen in de weg staan, dingen kunnen instorten en je kunt tegengewerkt worden door allerlei personen. Zodra zoiets gebeurt, krijg je een Q.T.E. (Quick Timer Event) voor je kiezen. Dat houdt in dat je zo snel mogelijk op de knop moet drukken die je in beeld ziet. Als je niet op de goede knop drukt, dan gaat het mis en zul je het hele stuk opnieuw moeten doen. Dit soort speelbaarheid was nieuw voor die tijd, en is sinds het moment dat Shenmue uitgegeven is niet meer geëvenaard.

Het verhaal van Shenmue was ook een van de grote aspecten van het spel. Jij speelt als Ryo Hazuki. Op een gegeven moment kom je thuis en ontdek je dat een aantal ongure personen het op je vader gemunt hebben, of eigenlijk meer op iets wat hij in zijn bezit heeft: de Dragon Mirror. Niet alleen krijgt de leider (Lan-Di) de Dragon Mirror uiteindelijk te pakken, hij vermoordt ook nog eens de vader van Ryo. Ryo zweert dat hij de moordenaar van zijn vader te pakken zal krijgen en dat hij alles zal doen om dat te bereiken.

En juist omdat dat zijn doel is, krijg je als speler ontzettend veel te doen als je eenmaal begint met spelen. Shenmue is een van de meest uitgebreide spellen die er ooit verschenen zijn. Je kunt bijvoorbeeld gewoon het verhaal volgen en volgens de notities in je handboekje steeds dichterbij de vijand komen. Je kunt echter de steden waar je terechtkomt ook gaan verkennen.

Ryo brengt in het eerste deel van Shenmue bezoekjes aan onder andere de Japanse stad Dobuita. De makers van het spel hebben veel zorg besteed aan het realisme van het spel. Ze zijn namelijk naar bestaande dorpen geweest waar ze veel foto's hebben genomen om op die manier een zo realistisch mogelijk beeld te vormen voor in het spel. Dat is de makers goed gelukt, want ik ben nog nooit zo'n realistisch aanvoelend spel tegengekomen als Shenmue. Shenmue heeft veel geld gekost om te ontwikkelen. Daarmee is het spel zelfs in het Guinness Book of World Records terechtgekomen. Jammer genoeg heeft Shenmue naar mijn mening niet de waardering gehad die het had moeten krijgen. Mocht je waarde hechten aan realistische en uitgebreide spellen dan is Shenmue de beste keuze die je kunt doen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • voor deze game heb ik me een week ziek gemeld van me werk en nonstop gespeeld. Door deze game wist ik meteen dat de dreamcast absoluut geen miskoop was. Damn dit is echt een hele vette game…… zou echt zonde zijn als hier niet meer delen van komen.  Zeker een van mijn vetste gameervaringen aller tijden… en ik game al sinds 1987.

 • Shenmue is the Bomb… Ook al is de besturing soms wat stroef, de hele ervaring van het spel zorgt ervoor dat je je steeds weer wilt terugtrekken in het leven van Ryu. Een ervaring die ik eerder eigenlijk alleen met Zelda:OoT had.  Dit spel moet gewoon iedereen gespeeld hebben. Dus in ieder geval ff deel 2 voor je Xbox kopen en als je geen Xbox hebt koop je desnoods voor zo'n 75 euro een Dreacmast met Shenmue 1 en 2 daarbij. Dit is een ervaring die je nooit vergeet.

 • Heb alleen Shenmue 2 op de xbox

  maar ik ga binnenkort een Dreamcast kopen, dus dan komt Shenmue ook in mijn collectie!!!

 • jahzeker dit is een super spel ik hoop ook echt dat deel 3 er nog komt.

  degene die een xbox hebben koop shenmue 2 gewoon voor dat kleine prijsje dat t nog maar kost er zit zelfs een dvd bij waarop deel 1 samengevat in een uur staat als een soort filmn dus dan ben je kwa verhaal ook up to date zonder dat je deel 1 hoeft te spelen op een dreamcast.

 • Zijn ze dan niet van plan om deel 1 alsnog op de Xbox uit te brengen? Dan koop ik deel 1 en 2 samen. Ik heb geen zin om meteen bij deel 2 te beginnen.

 • nee zover ik weet zijn ze dat niet van plan maar het verhaal en de mooie momenten uit deel 1 krijg je te zien in the shenmue movie die bij deel 2 zit dus eigenlijk mis je nix deel 2 is toch leuker om te spelen.

 • Ik geef toe: Shenmue owned andere games.

  Maar bij bf haalt hij het niet :D

 • Shenmue is echt de coolste game die ik ken, erg verslavend, en zo realistisch. De graphics waren voor de dreamcast trouwens ook erg mooi. Fantastisch spel!

 • shenmue heb ik met veel plezier uitgespeelt de sfeer was echt uniek

  wat je in dat spe meemaakte deel 2 is ook erg cool. Nu maar hopen dt er nog een deeltje 3 komt snif.

 • Shenmue heeft mij toendertijd op de Dreamcast van het begin tot het eind weten te boeien. Een geweldig spel! Soms ietwat langdradig, maar de combinatie van puzzelen, het funaspect (trek met je zakgeld Sonic figuurtjes uit een automaat en spaar ze), de actie en gevechten en de grootschaligheid is fantastich.

  Ik heb helaas nooit Shenmue 2 kunnen spelen, gezien ik geen Xbox bezit en de Dreamcast de andere kant van de deur al heeft mogen aanschouwen. Ik ben eigenlijk best benieuwd.

 • Shenmue 1 was zo'n game waar mijn bek van openviel (in 2000) die graphics toendertijd…. wow. De sfeer is nog steeds perfect; echt enorm goed mede omdat het zich afspeelt in het Japan van de jaren 80. Het mooiste vond ik die Arcade met die classics Hang-On en Space Harrier.

 • Jaaaaaa dit was zo'n vet spel man! Ook dat vechten enzo, erg tof gedaan. Alleen het wachten duurde soms irritant lang :p

 • Nooit gespeeld, maar lijkt me wel heel erg leuk!

 • Hey Jeroen, goed stukje :)

 • Shenmue 2 is een van de beste games deze generatie.

 • …ik heb deze game nooit gespeeld :(  Best zonde want ik was er altijd in geintresseerd…

 • Shenmue II vond ik zelf leuker dan de eerste, maar zeker de eerste was onwijs realistisch. Al die mensen die hun eigen pad volgden o.O

 • beste spel allertijden gewoon deel 3 moet komen

 • ziet er vet uit

 • het is wel jammer dat ik geen Xbox heb of Dreamcast anders zou ik deel 1 en deel 2 kopen het is z'n vet spel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren