1. Prince of Persia: The Sands of Time (PS2)

Prince of Persia: The Sands of Time (PS2)

Laat me je een verhaal vertellen. Een verhaal zoals je nog nooit hebt gehoord.

Er waren eens drie broers, de oudste heette Bakbac, gevolgd door Bedreddin en als laatste was er nog Dahmoed. De drie broers hielden zielsveel van elkaar en deden alles samen. Op een dag vroeg Bakbac: “mijn beste broeders, wat dachten jullie ervan om vandaag te gaan vissen?” Beide broers stemden daarmee in en al snel kwamen ze bij de zee. Eenmaal daar aangekomen wierpen de broers hun net in zee en wachten tot deze gevuld met vis zou zijn. Sneller dan verwacht konden ze het net alweer ophalen, maar in plaats van een net vol vis zat er een kruik in. De nieuwsgierigste van de drie, Dahmoed, greep de kruik en schudde hem. Er leek niets in te zitten. Dahmoed opende de kruik, waar een grote blauwe wolk uit opsteeg gevolgd door een stem die riep: “Wie bevrijdt mij uit mijn kruik?”. “Ik” zei de jongste broer, die al snel spijt kreeg toen de Geest uit de kruik hem vastpakte bij zijn enkels en hem boven het water hield. “Genade!”, riep Dahmoed. Is er niets waarmee ik uw torn kan afwenden?

Toen zei de geest: “Er is inderdaad iets. Vertel mij over een spel. Vertel mij over Prince of Persia: The Sands of Time”. “Goed, dat zal ik doen” zei Dahmoed.

Het verhaal van de jongste broer Dahmoed.

Prince of Persia:The Sands of Time is een game die het vervolg is op de al meer dan 15 jaar oude game Prince of Persia. The Sands of Time vertelt over een jonge prins die in zijn onwetendheid het Zand des Tijd loslaat over de wereld. De tijd stroom namelijk niet zoals velen denken als een rivier in één richting, maar is als een kolkende oceaan. Dan weer deze en dan weer die kant op. Gelukkig blijft de prins vrij van het kwaad dankzij de magische dolk die hij in bezit heeft, maar de rest van de mensen en dieren in het kasteel niet. Met zijn dolk kan hij zand uit betoverde wezens kan toveren. Dit zand kan hij dan voor zichzelf gebruiken. Niet alles blijkt echter wat het lijkt, niet alleen de prins is gered, ook een aantal anderen hebben het Zand kunnen weerstaan.

“Genoeg” zei de geest. Meer wil ik niet weten, want ik wil het spel zelf nog spelen. Hij keek naar de tweede broer. “Jij, wat is je naam?”, zei de geest. “Bedreddin, meneer de Geest” zei de tweede broer. “Vertel mij over hoe het spel speelt, of jij zal in zee worden geworpen”. Al bibberend begon Bedreddin zijn verhaal.

Het verhaal van de middelste broer Bedreddin.

Prince of Persia is een platform spel dat gecombineerd is met actie stukken. De prins heeft naast zijn dolk namelijk nog een zwaard. Je zult als prins tussen torens moeten springen, langs muren rennen om punten te ontwijken of boven een bodemloos ravijn moeten hangen. Deze elementen zijn allemaal goed uitgewerkt, al is het jammer dat de game na een gegeven moment soms wat herhalend wordt. Naast het nodige klauterwerk zijn er ook nog genoeg zandwezens om mee te vechten. Helaas zijn de meeste vijanden niet echt moeilijk, wat vooral komt door het Zand des Tijd. Hiermee kan je namelijk de tijd vertragen of bevriezen. Zo kun je vijanden doden zonder dat zij iets terug doen. Mocht je onverhoopt toch doodgaan dan is het mogelijk de tijd terug te spoelen tot een moment waarop je leefde. Helaas zal je dan voor een groot deel weer hetzelfde doen, omdat de prins maar zo’n 5 verschillende bewegingen kent. Hierdoor zal het vechten je al snel goed afkomen, maar toch ook wat saai aanvoelen.

Ook het spel zelf is niet erg uitgebreid, met zo’n 10 tot 15 uur ben je er helaas alweer doorheen. De gameplay van PoP is over het algemeen erg leuk, maar helaas begint het op een gegeven moment wat te herhalen. Dit doet gelukkig niet veel af aan het plezier, maar wat meer vechtkunsten zou geen kwaad hebben gekunt.

“Goed”, zei de geest. “En jij, hoe heet jij?”, zei hij terwijl hij op de oudste broer wees. “Ik heet Bakbac”, zei de broer. “Vertel mij over de graphics en de sfeer, of ik gooi je in zee”, zei de Geest. “Goed”, zei de broer.

Het verhaal van de oudste broer Bacbak

Hoewel de graphics tegenwoordig natuurlijk niet veel meer voorstellen behoorden ze ten tijde van de release toch wel tot de beste ps2 games. Je ziet de prins vloeiend de ene na de andere move eruitgooien, en ook de omgeving is vrij gedetailleerd. Verwacht geen God of War taferelen, het is echter allemaal duidelijk en je zult je al snel in het oude Perzië (Iran) wanen. Wat echter een stuk beter dan de graphics is is de sfeer. De game straalt het gewoon uit. Waar je begint in een door oorlog verwoeste stad beland je al snel in de diepe krochten van eeuwenoude kerkers en hoge torens van verloren paleizen. Hier kun je helaas niet teveel genieten van het uitzicht, omdat je buiten vaak omgeven bent door ravijnen zonder bodem, maar als je dan door de deur stapt en binnenkomt zou je zweren dat je echt in Perzië bent.

“Goed”, zei de Geest, “omdat jullie mij zo goed hebben geholpen zal ik jullie laten gaan. Ik schenk jullie zelfs één wens. Je kunt mij alles vragen wat je wilt en ik zal het zo goed mogelijk in vervulling laten gaan.

De jongste broer Dahmoed deed als eerste een wens: “Ik wens een nieuwe game, een game net als The Sands of Time. Ik wens Warrior Within. De Geest antwoordde: “Je wens is vervuld. Thuis zul je de game vinden.”

Bedreddin zei: “Ik wens net als mijn broer Dahmoed een vervolg. Ik wil graag The Two Thrones.” De geest zei: “Ook jij zult thuis de game vinden.”

Als laatste kwam Bacbak. Hij zei: “Ik wil net als mijn broers een vervolg op The Sands of Time. Dat is mijn wens.” De Geest antwoordde: “Er is geen vervolg meer na The Two Thrones. Mochten de geruchten echter waar zijn en er een nieuw deel komen, dan zal ik jou dat schenken.” “Daarmee ben ik tevreden”, zei de oudste broer.

De drie broers keerden huiswaarts en hebben tot nog toe nooit meer iets van de geest gehoord, het is aan Ubisoft of hier ooit verandering in komt.

Conclusie en beoordeling

The Sands of Time is als een sprookje. Het heeft een prachtig verhaal, bevat een prins en prinses, en is voor iedereen geschikt. Helaas heeft het ook de nadelen ervan en is het niet meer dan enkele tientallen bladzijdes lang en houd je slechts voor korte tijd bezig. De tijd die het duurt is dan weer wel van hoog niveau.
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Voor die tijd goede graphics
  • Prachtige sfeer
  • Een prachtig verhaal
  • Goede afwisseling tussen platform en actie
  • Minpunten
  • Helaas nu niet meer zulke goede graphics
  • Wat aan de korte kant (10-15 uur)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren