1. Warhawk (PSS)

Warhawk (PSS)

Toen de PS3 tijdens de E3 van 2005 werd geïntroduceerd werden mensen weggeblazen door al het grafisch geweld in de filmpjes en trailers die we te zien kregen. Veel van die games die aangekondigt werden zijn spoorloos verdwenen, Eight Days anyone? En we hadden natuurlijk de beruchte Killzone 2 trailer. Maar tussen al dat geweld zagen we ook een game genaamd Warhawk. Een game die als eerst de SIXAXIS functionaliteit toonde, but does anyone give a crap? Warhawk is wel het spel wat het best gebruik maakt van de SIXAXIS en je kan er erg goed in worden, maar analog is en blijft de beste keuze.

Dat die game uiteindelijk in deze vorm in de winkels en de PS Store zou verschijnen wist nog niemand. Warhawk was oorspronkelijk aangekondigd als een single- en multiplayer titel. Maar in de maanden daarna was het onduidelijk wat er ging gebeuren, er waren problemen met de singleplayer en Sony die weinig vertrouwen in de titel meer had. De game zou zelfs gecanceld zijn. En wat zijn we blij dat dat niet is gebeurd! Warhawk werd getransformeerd naar een multiplayer-only titel en dat is maar goed ook.

Warhawk is te vergelijken met een game als Battlefield. Je hebt twee teams die het op grote maps tegenelkaar opnemen. Je hebt tanks, jeeps en heel wat soldaten die zorgen voor wat vuurwerk. Maar wat Warhawk echt onderscheidt van de Battlefield reeks zijn natuurlijk de Warhawks. Deze vliegtuigen spelen de absolute hoofdrol en zijn ook het meest uitgewerkt. Stap in een Warhawk en je begint in de zogenaamde 'hover' stand. In deze stand hang je stil in de lucht en kun je bijvoorbeeld de troepen op de grond ondersteunen of gewoon landen. Druk op driehoekje en je veranderd naar de gewone vliegmodus. Houd R2 ingedrukt om sneller te gaan en tik het twee keer aan voor een boost. Je vliegt met de linkeranaloge stick en met de rechter doe je de gekke moves. Handig om een raket af te schudden of simpelweg op te scheppen. Daarnaast kan je natuurlijk schieten met L1 en R1 (respectievelijk de turret en de raketten). En dan houd het wel op zou je zeggen, niet bij Warhawk. Overal op de map zie je wapens 'zweven' in de vorm van logo's, vlieg daar door heen en je hebt een nieuw wapen. In totaal heb je negen verschillende wapens. Van raketten, mijnen tot bliksemschichten. Erg veel dingen om te onthouden dus. Het duurt misschien even om er aan te wennen, maar als je het eenmaal door hebt dan haal je de gekste moves uit en werkt het als een trein. Het is gewoon erg leuk om recht over een brug te vliegen en dan negen manieren te hebben om de kleine soldaatjes die beneden ronddwalen af te knallen.

Ben je dan onoverwinnelijk in een Warhawk? Beslist niet. Overal zijn er anti-air turrets die je Warhawk met alle gemak neerhalen. Daardoor is teamwork noodzakelijk. Terwijl jij in je Warhawk zit, moeten je teamgenoten die Turrets zo snel mogelijk opblazen. Want één turret ontwijken lukt nog wel, maar twee? Verder moet je niet te lang 'hoveren' anders pakt een rpg je of toch misschien die ene tank die het toch probeerde.

Je hebt ook de mogelijkheid om samen met vrienden op de bank een server aan te maken en spit-screen tegen elkaar te spelen. Maak een server, start de game en je vrienden drukken op start en voilà. Split-screen multiplayer start. Dit alles kan ook tegen andere mensen online.

Er zijn natuurlijk de gebruikelijke modi, CTF, Team Deatmatch en Deatmatch. Verder heb je nog een modus genaamd Zones. Hierin moet je de basis van de vijand overnemen, een beetje zoals Conquest in Battlefield. Alleen hoe meer zones je in de buurt veroverd hoe sterker ze worden en dan duurt het weer voor de vijand langer om het over te nemen. Het blijft dan de hele wedstrijd touwtrekken tussen de twee teams. Dit werkt alleen goed omdat Warhawk erg goed gebalanceerd is. Je hebt welliswaar twee teams, maar de wapens zijn hetzelfde. Je hebt vlammenwerpers, machinegeweren, pistolen, rpg's en meer. Allen hebben zij hun min- en plusplunten. Het is allemaal zeer goed gebalanceerd.

Door die goede balans kan iedereen zijn ding doen. Een potje lang headshots maken met de sniper, de hele dag campen in een turret, de vijand bombarderen met je Warhawk. Niet iedereen wil persé dat ene wapen of voertuig. Iedereen kan iedereen verslaan en dat maakt Warhawk zo leuk en verrassend.

Conclusie en beoordeling

Je hebt misschien wel door dat ik het nauwelijks over de graphics had. Het ziet er erg vet uit en de cartoony stijl spreekt mij erg aan. Maar dat is niet waar Warhawk om gaat. Het is puur multiplayer fun en ik durf te zeggen dat je niks beters zal vinden op console gebied. Helaas zijn er problemen met de servers en stats, maar die kunnen verholpen worden door een patch. Heb je een PS3, haal Warhawk. NU!
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Erg goed gebalanceerd
  • Grafisch stijltje spreekt mij aan
  • Warhawks!
  • Multiplayer splitscreen
  • Minpunten
  • De prijs misschien aan de hoge kant (30 euro)
  • Problemen met stats en ranked servers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren