1. The Darkness (X360)

The Darkness (X360)

Nadat ik een paar recensies had gelezen, begon het shooter gevoel weer helemaal in mij op te bloeien. The Darkness was het volgende slachtoffer dat uit het winkelrekje gepakt werd. Nadat ik de achterkant van het hoesje een grondig onderzoek had gegeven, begon ik te twijfelen. Ik zag het zwarte haar van Jackie Estacado, en dacht bij mijzelf: is dit een gothic met een accent van een maffiosi? Of schuilt er een addertje onder het gras? Met deze gedachte stopte ik het Darkness schijfje in mijn Xbox 360. Spannend...

My 21st birthday... That was the first time I died.

Jij speelt Jackie Estacado, een jongen die toen hij jong was werd opgevangen in een weeshuis. Op een dag bedenkt Paulie Franchetti zich dat hij een huurmoordenaar nodig heeft. Wie kan dat beter doen dan een arme jonge, wees? Niemand anders dan onze Jackie. Paulie blijkt beruchter te zijn dan dat hij beroemd is... Niet alleen in de buitenwereld, maar ook in de Franchetti familie. Paulie doet het niet volgens de 'oude' gewoontes van de familie. Hij blijkt een maniak te zijn, die als wanneer je hem verkeerd aankijkt, zijn maffia legioen op je los laat. Op Jackie's 21ste verjaardag blijkt dat Paulie toch niet zoveel van Jackie houdt als hij dacht, en krijgt een cadeautje van Paulie, jawel. Een cadeautje. En wat voor een, namelijk een dode man met een bom op zijn buik. Na dit ongelukje houd Jackie niet meer zoveel van zijn oom, en wilt hem, zoals gewoonlijk, het loodje laten leggen. Wat blijkt nou? Een donkere kracht genaamd The Darkness (hoe kan het ook anders) kruipt al jaren rond in de familie Estacado. Er gaat een lampje branden bij Jackie. Wat nou als ik deze kracht gebruik om mijn oompje te doden? Hmm...

Het is geen film?!

De gameplay is prachtig in The Darkness. In het spel zitten namelijk twee genres gecombineerd, Shooter en Adventure. Als je het spel opstart valt het meteen op dat het genre Shooter overheerst, maar, wanneer je verder speelt, wordt de gameplay gemixt met was Adventure. Dat zorgt voor een erg aangename gameplay, want een beetje hersenloos schieten is ook niet alles. De kracht, The Darkness, is wat minder dan ik had verwacht. Je hebt twee soort van slangen op je rug, die hun eigen 'Darkness powers' hebben. Zo heb je 'Demon Arm', waar mee je je tegenstanders uit weg mee kan slaan, en lichten kapot kan maken, maar je hebt ook 'The Black Hole', een soort van, zoals het al zegt, een donker hol, die genadeloos elke tegenstander opslokt. Klinkt allemaal leuk denken jullie natuurlijk, maar het probleem is dat je deze niet zo vaak gebruikt. Dit geld ook voor de Darklings, een soort van duistere wezens die je helpen. Je hebt vier verschillende Darklings, namelijk: Berserkers, kleine gemene wezentjes die iedereen dood met een voorwerp. Wat voor een voorwerp? Dat maakt niks uit, als het maar scherp is. Je hebt ook Lightkillers; deze wezentjes maken de lichten uit zich zelf kapot en zetten je tegenstanders onder elektriciteit. De 'Gunners' hebben een belachelijk groot geweer, waarmee ze hun tegenstanders doden in een fractie van een seconde. Als laatste heb je de kamikazes, die zich zelf opblazen. Deze zijn handig als je een voorwerp moet kapot maken. Ook met deze wezens is er een probleem; je gebruikt ze bijna nooit, alleen als er een special doorgang is. Deze mannetjes zijn niet goedkoop, één Darkling kost namelijk één hart. Deze harten moet je namelijk 'devouren', wat je slangetjes kunnen doen voor je. Wat ook leuk is, is dat je side quests moet doen. Zo moet je voor de ene vrouw een armband vinden die ze verloren is, voor de andere moet je iemand een lesje leren enzovoort.

Graphics & Audio

De graphics van het spel zijn prachtig. Niet zo mooi als Gears of War, maar in zijn eigen soort mooi. Deze twee games kunnen dan ook niet vergeleken met elkaar worden. De lichteffecten zijn ook prachtig, net zoals de animaties van de mensen. Hoewel de gezichtsuitdrukkingen wat minder zijn, spreken de mensen niet alleen met hun gezicht, maar ook met hun handen, wat wat extra toevoegd aan de game. De spraak van de mensen zijn ook lekker 'maffiaachtig'. Zo spreekt ook Jackie lekker zoals iemand van the Sopranos. De muziek in de game is soms een beetje, tja, raar. Opens hoor je een soort van scheinheilig getinkel op de achtergrond. Wat ook een extra is, is dat er geen laadtijden zijn, nee: terwijl de game laadt, verteld Jackie wat over de volgende missie.

New York, New York en... No Manz Land?

Het spel speelt zich af in New York, de achterbuurten, en de metro. De omgeving is mooi gemaakt, maar er is niet veel variatie in de omgeving, wat natuurlijk niks uitmaakt, want het is een stad. Een ander deel van het spel speelt zich af in The Other World. Dat is een plek ergens in de Eerste Wereldoorlog waar The Darkness is ontstaan. Hier komt Jackie als hij voor de tweede keer dood gaat. Het is een grauw stuk grond. De mensen die er rondlopen zijn Duitsers. Wat zeg ik? Duitsers? Meer restanten van de Duitsers die er ooit rondliepen. The Other World heeft een paar nadelen. Je moet namelijk iemands hart devouren wil je dat hij dood gaan. Als je hem dus lekker laat liggen, staat hij gewoon weer op. Ook is het soms moeilijk om je quest objective te vinden, want je ziet bijna niks, en dan moet je weer Duitsers gaan afknallen, én weer hun hart devouren, waardoor je er snel genoeg van krijgt.

Multiplayer

Er is ook een multiplayer in The Darkness. In deze multiplayer kan je een Hitman of een Darkling zijn. In het type 'Shapeshifter' kan je veranderen tussen deze twee wanneer je het maar wilt. Naast Shapeshifter bestaan ook de klassiekers, Deathmatch, Team Deathmatch en Capture The Flag. Ook bestaat Survivor Game, waarbij je zo lang mogelijk moet overleven waarbij je alle andere spelers probeert te doden. Ook heb je een speltype genaamd 'Last Human'. Hier is een van de spelers een mens terwijl de rest als darkling speelt. Alleen de mens kan punten krijgen. De andere moeten het mens doden om in een mens te veranderen. Er is een grote minpunt: de belachelijke lag in de Multiplayer. Je kan soms niet eens normaal spelen.

Conclusie en beoordeling

The Darkness is een prachtige shooter geworden. De minpunten kunnen niet op tegen de pluspunten, waardoor een 9 terecht is. Het verhaal is een van de beste die je momenteel in de shooterwereld kan vinden! Een must-have voor de mensen die van shooters houden dus.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Gameplay
 • Graphics
 • Minpunten
 • Darkness krachten vallen tegen
 • Lag in multiplayer
 • The Other World sucks.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • had ze gisteren al gezien.

  goede achievements.

  ben al blij dat die time trials achievements er uit zijn;)

 • best een hoop secrets, veel achievements, van haal zoveel in een keer.

 • En Trophies voor de PS3?!

 • En Trophies voor de PS3?!

  Zullen waarschijnlijk precies hetzelfde zijn…

  Zoals gewoonlijk… (*zucht*)

 • Wie zegt dat? Daar is nog niks over vrijgegeven.

 • Niet veel bijzonders gewoon standaard

 • zo als al genoemd niet echt spectaculair

 • Lekker gul met de gamerpoints :D

 • Als je meer wilt weten over Lara Croft Tomb Raider: Underworld, kun je uiteraard onze impressie checken of de screenshots bekijken.

  Of wordt lid van de club!  Blijft toch wel speciaal als jou naam eronder staat :')

 • ik ga er van uit dat de trophies hetzelfde zullen zijn…

 • Achievements zoals 'vind elke schat' of 'dood elke…' haat ik echt, dan moet je elke keer op Internet een map zoeken en dan alles gaan zoeken en vinden… -_-'  En dan heb ik het bij Underworld over achievements zoals Find 50 Treasures enzo…

 • Achievements zoals 'vind elke schat' of 'dood elke…' haat ik echt, dan moet je elke keer op Internet een map zoeken en dan alles gaan zoeken en vinden… -_-'  En dan heb ik het bij Underworld over achievements zoals Find 50 Treasures enzo…  Die vind ik juist het leukst. Dan wel niet meteen verlagen naar het niveau van een walkthrough, maar gewoon zelf een level goed uitpluizen. Zie je nog eens wat van een game.


 • Nee dat zoeken naar schatten enz vind ik vreselijk vandaar dat ik het ook nooit doe. Online achievements vind ik t leukst eigenlijk. :D

 • Niks bijzonders, maar wel aardig :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren