1. Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PSP)

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PSP)

25 oktober 2005, een magische datum. En waarom? Omdat het de releasedatum was van de eerste 3D Grand theft auto voor een handheld. Ondertussen staat het spel in de verkoop top tien in Japan en is hij opgenomen in de platinum collectie. De keuze voor libety city is niet zo gek. Het was immers het eerste eiland in Gta I(andere eiladen zijn heel toevallig vice city en San andreas), de stad kwam weer terug in de eerste 3D gta: GtaIII en nu het eerste echte Gta-spel voor de handheld speelt zich dus logisch weer af in Liberty city.

Voor diegene die de Gta-serie nog niet helemaal kennen zal ik het even uitleggen. Je bent een crimineel in een stad waar je moet zien te overleven. Dit overleven doe je door missies te voltooien en daar geld voor te krijgen, mensen te vermoorden, auto’s te stelen, en verschillende zij-missies te doen als politieagent, taxichauffeur, brandweer, en de ambulance. Het spel is volledig free-roaming, dat betekend dat je in een wereld vrij kunt rondlopen en doen wat je maar wilt. Dit is denk ik ook de kracht van heel Grand theft auto, dat vrije.

Nou is Liberty City ook niet de stad waar je wilt zijn. Het is een grouwe stad, waar zelfs overdag het nog een beetje avond lijkt. Je kunt niet fatsoenlijk over straat lopen, zonder kans te lopen op een prachtig schot in je rug. Heb je eindelijk een auto, dan ben je hem zo weer kwijt. En wapens zijn er in overvloed. Zoals wij met geluk een briefje van tien op straat vinden, is het heel normaal ergens in de bosjes een mitrailleur tegen te komen. Ach, en heb je een auto nodig als die van jou weer eens gejat is, dan wacht je heeeeeel geduldig tot dat daar, voor het stoplicht die ene mooie zwarte hummer staat. Je loopt er heen, geeft de bestuurder een trap tegen het hooft, gooit hem eruit, en voilá, je bent de trotste eigenaar van een prachtige hummer. Dit stukje wat ik net beschreven heb is tipisch Gta, en geloof me, je zult het nog vaak moeten doen.

In dit deel van Grand theft auto heb je zo’n 58 auto’s, 8 motoren/scooters, en 4 boten te vinden. Luctvoertuigen zitten er bij dit spel niet in, behalve als je cheats gebruikt, dan heb je keuze uit één vliegtuigje en 4 heli’s. Dus zat voertuigen. Bij de voertuigen van de overheid kun je natuurlijk weer side-missies beginnen. Je kunt bijvoorbeeld taxichauffeur, politiagent, enz, enz, worden. behalve deze gebruikelijke sidemissies zijn er ook een paar nieuwe toegevoegt: de vuilnisauto, waar je vuilnisman in kan worden, je kunt autoverkoper worden, en bezorger voor de plaatselijke pizzazaak of noodle-tent. Bovendien als je alle missies van bijvoorbeeld de brandweer uitgespeelt hebt wordt je daarvoor beloont met een lichaam wat tegen vuur kan. Da’s handig voor een missie waarbij je door vuur moet lopen. Zat te doen dus als even een missie te moeilijk is of je even geen zin hebt in iets anders.

In dit deel zitten ongeveer 70 hoofdmissies. Dit is meer als in vice city stories, maar de missies zijn iets minder lang en diepgaant. Wel zitten er een paar behoorlijk pittige tussen die je niet zomaar één voor één uitspeelt. De meeste missies zeggen dat je iets moet jatten, iemand ophalen of vermoorden, iets verdedigen, of moet spioneren. Maar je moet in ieder geval erop rekenen dat je vaak en veel wapens nodig hebt. Maar wat verwacht je dan van Liberty city.

Ook net als in Vice city stories is het ook in dit spel mogelijk je in verschillende outifts te hijsen. Van heel netjes, tot in een hartjesondergoed. Maar pas wel op wat je aantrekt want sommige opdrachtgevers accepteren je niet als je in een outfit van een gang komt waar zijn gang tegen strijdt. Maar goed, je kunt nog altijd gewoon in je onderbroek komen en niemant zegt er wat van. Behalve outfits bevat het spel ook weer 100 hidden packages waar je verschillende wapens en armor in je savehouse kan vrijspelen voor als ammunation –de plaatselijke wapenhandel- te ver weg is. En bovendien hoef je dan je zuurverdiende centen een keer niet uit te aan wapens.

Grafisch ziet het spel er ook prachtig uit. Bij elk filmpje voor een hoofdmissie zie je gewoon de prachtige beelden en zie je ook dat er veel zorg aan het spel is besteedt. Daarnaast is ook de wereld weer prachtig vormgegeven in 3D en krijg je het gevoel dat je even echt in de stad leeft. Het geweld komt ook heel realistisch over: je hebt niet het gevoel dat het spel om het geweld draait, maar gewoon dat het erbij hoort, omdat heel de stad, de missies, en de mensen zich ook zo gedragen en dat sfeertje maken. Met het geluid is ook niets mis. Personages lopen schaamteloos elkaar uit te schelden op straat, de hooftpersonages hebben allemaal een eigen stem, en de auto’s zijn ook weer voorzien van een radio met verschillende zenders. Het geluid is dus zeker niet mis!

Naast de geweldige singleplayer modus is ook een multyplayer modus aanwezig. Bijde spelers hebben hier wel een exemplaar van het spel voor nodig. Je kunt net als in vice city weer kiezen uit een scala van spelmodi, van elkaar uitmoorden, tot auto’s bij elkaar jatten. Dus heb je het spel wel gezien –al zou dat niet snel gebeuren- , geef dan niet op want de multyplayer modus is minstens zo leuk. Zeker als je met meerdere mensen bent.

Conclusie en beoordeling

Verdraait! het is ze gelukt! Gta voor het eerst op een handheld in 3D en hoe?! eindelijk kun je ook eens Gta in de trein, op reis, of bij je oma spelen. Voelt verdraait echt aan, prachtige missies, veel tussenmissies, en een leuke multyplayer. Wat wil een Gta-fan nog meer? Crimineel!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • eerste 3D GTA op handheld
 • prachtige graphics
 • Gameplay
 • Veel hoofd en side missies
 • geweldig geluid
 • Minpunten
 • soms de missies iets te moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • NEEE, had me zoo op die demo verheugd *snik*.. nou mag ik dus lkkr tot november wachten. Als het t nou maar waard is..

 • Lijkt me een slechte Tomy Clancy game te gaan worden.

 • Het zal weer eens niet zo zijn. Sony moet echt eens leren om de demo's gelijk met de 360-versie online te hebben.

 • Helemaal mee eens,… Sony is daar echt veel te traag mee,.. sowieso kunnen ze nog wat leren van de online mogelijkheden op de Xbox 360. Het wordt al beter maar is nog niet alles.

  Gelukkig heb ik én een PS3 én een Xbox 360 (én een Wii, DS, PSP) :D

 • achja, de 360 had moeten wachten op BiA HH, nou wij ff met Endwar, zo erg vin ik het niet, ook al ben ik demo freak,  btw: Variety Map pack is in de PSS nu 4.99!!!! ( tijdelijke aanbieding)

 • Denk dat het probleem eerder bij Ubisoft zelf ligt, dan bij Sony! Het viel me namelijk op de afgelopen maanden op dat veel demo's juist weer eerder in de PSS waren te vinden dan op Live.  Maargoed, dit spel heeft me sowieso al niet warm kunnen maken.

 • Xbox 360 OOWWWNNNNTTT !!!

 • jammer, maar check hem wel op de 360

 • ThommieGun NL

  Echt, rot op met dat soort kleuterreacties.

 • @ MichelvdWaal: Dat is wel een beetje een achterhaalde opvatting, niet? De PS3 heeft alles online inmiddels even goed op orde als de Xbox 360 qua multiplayer e.d.

 • Even wachten dus, maar hij komt wel:) Daar gaat het om, toch?

 • wtf? waarom

 • Alweer een demo/spel dat later komt.. Waar zou dat dan aan liggen?

 • heb toch geen ps3

 • nouja dan nog maar even wachten.. allang blij dat er een demo komt anders had ik het spel 100% zeker laten liggen maar mischien wordt dankzij een demo mijn gedachte over het spel wel verranderd :P

 • lekker dannn:D:D

 • argh!

  ik had me er behoorlijk op verheugd!

 • Ik vond de demo echt goed!

  Ik was zeer verrast dat de spraakherkenning zo goed werkt. Alleen hoop ik dat de game zelf ook vet wordt, want dat vond ik dan weer iets minder leuk in de demo.

 • Bij mij werkte die spraakherkenning niet zo denderend. Hij registreerde andere commands dan ik die had ingesproken. Tis wel even wennen, maar twas wel aangenaam. De demo op zich overtuigd me niet, want ik vond die nogal droog. Maar als de final product een verhaal heeft met mooie cutscenes e.d., ja dan is dit wel een leuk spel hoor.  1 Ding zeker, je hebt de controller haast niet nodig en das wel vetjes.

 • Ik heb beelden van de demo gezien ik vond het niet echt boeiend

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren