1. Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Ergens in april van dit jaar kwam Capcom met het verrassende bericht dat Resident Evil 4 naar de Wii zou komen. Weer een game van de vorige generatie die geport wordt naar de Wii. Terwijl op internet de fanboys weer eens lekker bezig waren, was ik zelf ook niet echt overtuigd door deze actie van Capcom. Op het gebied van financiën snap ik het wel en wellicht kan deze game met de Wiimote beter uit de verf komen. Maar waarom komen derde partijen niet met nieuwe projecten? Ik weiger dan ook mee te doen aan dit soort praktijken. Het is tijd om zowel de ontwikkelaars als Wii eigenaren te straffen voor hun zoektocht naar makkelijk geld. Zo had ik dat besloten. Inmiddels is het al vijf maanden later en Resident Evil 4 Wii Edition heeft inmiddels een plekje gevonden in mijn collectie. Hoezo principes?

Waarom heb ik toch gekozen voor RE 4 Wii? Het antwoord is simpel: de Wii droogte blijft maar aanhouden en er waren ook maar weinig games die schreeuwden ‘koop mij!’. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van het vierde deel in de reeks. De actie, de spanning en niet te vergeten een aantal onvergetelijke schurken en monsters. Het is naar mijn mening een klassieker die iedereen een keer moet ervaren. Het is nu enkel de vraag, welke versie moet ik ervaren? Inmiddels is Resident Evil 4 op vier platformen verschenen: als eerste op de Gamecube, toen op de PS2 en twee jaar later verscheen hij zelfs op de PC. Als laatste verscheen hij dus op de Wii en dat is de versie die je absoluut moet spelen. Het is namelijk de Gamecube versie met de PS2 extra’s en Wii besturing. Dat wil dus zeggen dat Capcom de Wii versie geen grafische boost heeft gegeven, jammer genoeg. Niet dat de graphics er in mijn ogen minder op zijn geworden, maar wij weten allemaal dat de Wii krachtiger is dan een Gamecube. En dat hadden we graag terug gezien.

Met andere woorden, verwacht geen nieuwe dingen. Wederom is het de bedoeling dat je als Leon S. Kennedy een Spaans dorpje onderzoekt, waar kennelijk de ontvoerde dochter van de Amerikaanse president voor het laatst is gesignaleerd.

Nogmaals word je op vriendelijke wijze begroet door Spaanse boeren met agrarische gereedschappen en de man met de kettingzaag. Koop je deze game in de veronderstelling dat je een nieuw avontuur gaat beleven in de gruwelijke wereld van Resident Evil, dan heb je het mis. Het spel vertelt precies hetzelfde verhaal als in de vorige versies van het spel. Oké, als je de cube versie bezit en je hebt nog nooit de PS2 versie gespeeld, dan krijg je wel wat nieuws te zien. In Separate Ways mag je Ada Wong besturen, de sexy dame die haar eigen doelen heeft om de Los Iluminados te onderzoeken. Belangrijker, ze krijgt haar opdrachten van de diabolische Albert Wesker. Die gesprekken en de observaties van Ada zullen de nodige gaten opvullen in het originele verhaal.

Nu gaan we naar de echte reden waarom deze game voor Nintendo’s witte spelcomputer is uitgebracht: snel cashen, uh ik bedoel de Wii besturing. Nou, kennelijk kan ik niet verder gaan met deze recensie aangezien ik het moet hebben over de prijs van RE 4 Wii Edition. Waarom Capcom? Onze vrienden in Amerika mochten deze game verwelkomen voor de zeer aangename prijs van $ 29,99. Wij Europeanen weten nu eenmaal dat we meer moet betalen, maar meer dan € 40? Lieve mensen bij Capcom, ik weet dat jullie van geld houden, ik hou er namelijk ook van. (Zo nu en dan knuffel ik mijn geld, maar dat is weer iets anders) Het is dat ik een groot fan ben van deze game, anders was hij nooit of te nimmer voor deze prijs in mijn Wii terecht gekomen. Laten we het nu eindelijk hebben over de besturing van het spel. Die is daadwerkelijk beter. Als ik nu terug zou moeten naar de ouderwetse besturing, zou ik dat een stap achteruit vinden. Het richten met de Wiimote voelt heerlijk aan.

De cursor in het spel zal rood worden wanneer je het richt op zo’n vervelend boertje. Als indicatie dat je goed zit, zal het zelfs even trillen. (trillen... hihi) Na die indicatie kun je erop los knallen en ik weet zeker dat je meer vijanden zult raken in deze versie. Dat je makkelijker je vijanden kunt raken wil niet automatisch zeggen dat de Los Iluminados sneller zullen opgeven. Het zijn en blijven doorzetters, die religieuze volgelingen. Andere Wiimote toevoegingen zijn het paniekerig schudden met de Wiimote tijdens spannende scenes zoals het ontwijken van een rotsblok of andere obstakels.

Ook moet je nu wapens herladen met een simpele polsbeweging en kun je nu ook je controller in het rond zwiepen om vervaarlijk met je mes te zwaaien. Leuk, maar niet echt belangrijk. Het belangrijkste is de manier hoe je moet richten en schieten en dat loopt als een tiet. Dankzij deze ingreep heeft de Wii versie van Resident Evil 4 bestaansrecht en is het een waardige toevoeging voor de Wii spellenbibliotheek. Als je deze fantastische game nog nooit hebt gespeeld op de GC of PS2 dan moet ik je adviseren om voor de Wii editie te gaan. Het is simpelweg de beste versie van deze fantastische horror/actie game. Het is zelfs voor de eigenaren van de originele GC/PS2 games zelfs de moeite waard om in huis te halen. De ervaring is toch anders en verrassend.

Conclusie en beoordeling

Resident Evil 4 Wii Edition mag dan wel de zoveelste port zijn voor Nintendo’s nieuwe systeem, maar het moet gezegd worden dat het geen vervelende port is. Hoewel het duidelijk is dat Capcom graag wat geld wil verdienen, is het wel te merken dat ze zich wel hebben verdiept in de mogelijkheden van de Wiimote. Voor het eerst weet de nieuwe controller te overtuigen als een vuurwapen. Je kunt op een meer precieze wijze op je vijanden knallen en dat zorgt ervoor dat deze game wat soepeler speelt dan zijn broertjes op de GC en PS2. De schud bewegingen zoals een mes trekken zijn grappig, maar meer ook niet. Enige waar ik nog een beetje commentaar op heb is dat Capcom de graphics een schop onder de kont had kunnen geven, maar aan de andere kant blijft de game nog steeds een genot om naar te kijken. Met andere woorden: dit is de ultieme versie van deze fantastische game en een mustbuy voor iedereen die hem nog niet heeft gespeeld. RE 4 veteranen moeten de Wii incarnatie ook eens proberen, maar moeten voor zichzelf uitmaken of deze game een slordige € 40 waard is. Voor hen blijft deze game een zwaar toffe Collectors Edition.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Wiimote goed geïmplementeerd
 • Graphics GC versie
 • Separate Ways
 • Nog steeds een vette game in 2007
 • Minpunten
 • Hoge verkoopprijs
 • Alweer een port

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nou lache hoor

 • Killer instinct?

 • Muhahaha, alleen die stem destijds in de arcade hal, KILLER INSTINCT!!!!  Damn, da waren goeie tijden:D :D

  Interesseer me nie snel in vechtgames, maar ik baal wel dat ie niet op de PS3 zal gaan komen:(  Och ja, dan maar veel Yourtube kijken haha. • Hmm, ok.

 • zonder twijfel beste fightgame ooit (ki 1 & ki 2)  Nu nog hopen dat ze deze niet verkloten zoals hun andere games.

 • deel een en twee waren geweldig, ben dus heel erg benieuwd naar het derde deel zeker in de gaten houden dus

 • weet iemand hoelaat we onze beta keys van CoD5 krijgen trouwens.

 • …Kippenvel.

 • Hoe vet is dat, was echt super op de snes.

 • KI vond ik nooit zo leuk als SF2, maar heb deel 2 nooit gespeeld. Zal deel 3 ook niet spelen als t een 360only zal worden, aangezien t van Rare is.

 • Yeeeeeeeeaaaaahhh!!!!!!  Beste nieuws van het jaar! Revival of the beat'm ups! Eerst Streetfighter 4 nu dit… kortom Ultra combo :P

 • klinkt wel vetjes!

 • Ha! dat gaat toch niet door, Rare zit al jaren gamers te fucken met KI-geintjes, vorig jaar kerst hadden ze ook al een hint gegeven naar KI op de kerstkaart die ze uitbrachten.

 • dit gerucht gaat al maanden

 • mooi ik hoopte letterlijk gister nog dat er 1 zou komen

 • Vet, Rare is en blijft een goede uitgever

 • Dit zou wel super zijn als er een deel 3 zou komen. Ik speel de oude nog wel eens voor de lol :P

 • Pff dit horen nog niet jaren he….

  KI3 moet echt goed uitgewerkt worden anders einde franchise.

 • Killer instinct 1 op de Super Nintendo…..Wow wat was dat een vette game!

 • Dat zou goed nieuws zijn. Al zal de gameplay wel flink verbeterd moeten worden, anders haalt het hij niet bij het hedendaagse vechtgeweld.  En hoe waren deel 1 en 2 dan aangekondigd in Diddy Kong Racing en Donkey Kong Country 2? Dat heb ik gemist dan destijds.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren