1. Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney Trials and Tribulations (NDS)

Capcom staat erom bekend haar franchises in korte tijd veel sequels te geven die onderling weinig van elkaar verschillen. Ook Phoenix Wright ontkomt er niet aan, want in een tijdspan van drie jaar zijn er drie delen uitgekomen. Deze review gaat over het derde en laatste deel van de trilogie: Phoenix Wright – Trials and Tribulations.

Phoenix Wright is een ware fenomeen. Het is al jaren een populaire serie in Japan, maar in het westen heb je er al die jaren nauwelijks wat over gelezen; niet in tijdschriften, niet op gamefora en vast ook niet van je gamebuddies. Toen de serie in het westen het licht zag kon de populariteit ook hier niet uitblijven. Alleen maar lofuitingen in reviews, in Amerika heel lang niet in de winkels te krijgen, grote fora als 4chan en GameFAQs worden gespamt met OBJECTION! hier en OBJECTION! daar.

De grootste OBJECTION die je van deze game zult verwachten is dat het te veel van hetzelfde is. Voor een leek zal dit derde deel inderdaad niet veel van de voorgaande delen verschillen. Het concept is hetzelfde gebleven: onderzoek en ondervraag alles en iedereen om je heen en breng je vondsten naar de rechtzaal om hiermee Your Honor te overtuigen dat jouw client(e) onschuldig is van moord. Op grafisch gebied lijkt het ook identiek te zijn: de oude sprites worden herbruikt, de menu-tjes en de stijl over het algemeen zijn hetzelfde gebleven. Ook zijn veel muziekbestanden en geluiden schaamteloos van vorige delen gekopieerd. ‘Oooh, dat is puur uitmelkerij’ hoor ik nu al velen klagen.

Dit vind ik uiterst onterecht. Een serie als deze verander je niet zomaar. Het concept werkt, het staat als een huis: als men hier verandering in zou brengen zal het nooit een ware vervolg zijn en zullen de fans ontevreden zijn. Wel kan je dit concept nu uitvoeren met andere personages (zie screenshot), dit is een hele leuke toevoeging maar blijft wel beperkt. Verder zijn de graphics oud en vertrouwd en de muziek lekker herkenbaar. Nee, het enige wat men zou kunnen veranderen en daarmee verbeteren is het verhaal. Dat is hier meer dan het geval.

Serieus, de schrijver van de script verdient net zo veel faam als J.K. Rowling (Harry Potter) en Dan Brown (Da Vinci Code, Angels & Demons). Want wat een spektakel was het, wat een spanning bracht het verhaal met zich mee tot de laatste dialoog aan toe. Veel wil ik er niet van verklappen (spoilers staat namelijk in mijn top 10 van meest gehate dingen) maar het is in één woord episch. In voorgaande delen had ik altijd wel een rechtzaak die een beetje tegenvalt, vooral de fillers die weinig met het echte verhaal te maken hebben. In dit deel waren alle vijf(!) hoofdstukken uitermate goed bedacht en echte hersenkrakers, met name de laatste. De mysteries die zijn blijven hangen in voorgaande delen (denk aan vermiste personen, de kracht van de Channeling Technique, etc.) en de nieuwe mysteries die je in de eerste paar zaken zal tegenkomen (b.v. de nieuwe Prosecutor Godot, zie screenshot) worden allemaal op magische wijze opgelost in de allerlaatste rechtzaak, waarin oude vrienden en vijanden hun opwachting weer mogen maken en zo een ware feest van herkenning geven voor fans van de serie (nieuwelingen zullen echter minder vatten van de serie, ik raad ze dan ook aan deel één eerst te spelen, die van mij ook hetzelfde cijfer krijgt en dus net zo goed is)

Over feest van herkenning gesproken, niet alleen fans van de serie zullen veel dingen herkennen, maar ook nieuwelingen: de game zit namelijk vol met referenties naar andere bijdetijdse onderwerpen die zich in de huidige maatschappij spelen. De vertalers hebben hun fantasie er flink op losgelaten. Wat denk je bijvoorbeeld van deze quote uit de game? ‘This is madness!’ ‘No Maya, that is SPARDA!’ Overduidelijk geciteerd uit de strip/film 300, maar dan een lichte variant die vooral Capcom fans een grote glimlach op het gezicht zullen brengen… (hint: Devil May Cry) Zo heb je ook quotes uit Star Wars films (‘I have a bad feeling about this…’) maar ook uit Final Fantasy IV (‘I’ll let you know I’m not a spoony bard!’) en Metal Gear Solid (A cornered fox is more dangerous than a jackal). Andere dingen die een referentie krijgen zijn Ghost in the Shell, Dragon Ball Z, Madonna, Kelis (zie screenshot), WWE, Scooby Doo, Hollywood… moet ik verder gaan? Mijn punt is dus dat er naast de humor die altijd prominent aanwezig is in Phoenix Wright games, er dit keer nog een andere vorm van hilariteit te vinden is. Mijn complimenten aan de vertalers, ook voor het geringe aantal typo’s dat in dit deel zit. Vergeleken deel twee is dat een hele verbetering.

Minpunten wil ik niet eens noemen. De muziek mag dan voor een deel gekopieerd zijn, maar de nieuwe stukken maken het helemaal goed. Het past perfect bij de sfeer: relaxte deuntjes waar het hoort, spannende opwindende muziek waar het serieus wordt. Over het missen van

voice-acting wil ik het helemaal niet hebben: je weet toch hoe ontzettend erg die zullen worden in het Engels? De graphics zijn dan wel niet veranderd, maar er zijn nieuwe karakters (de nieuwe Prosecutor, de transvestite kok, de gemaskerde dief, etc.) die ook heel leuk en in dezelfde stijl vormgegeven zijn. Nee, dit is typisch zo’n game waar graphics nooit bij de minpunten mag horen. Waar bij de meeste games en films karakters worden getypeerd door hun uiterlijk is het hier de tekst die deze opdracht moet vervullen. Iedereen heeft zijn eigen manier van praten. Goed opletten geblazen! Je bent zo intensief met het spel bezig, je zal het niet snel neerleggen voor een andere game. Replay zit dus in orde, maar na het uitspelen is er wel niks meer nieuws te doen (herspelen na een tijdje is het overigens zeker waard). De enige tegenvaller voor mij en waarschijnlijk voor mij alleen is dat de game soms heel… freaky kan worden. Dat ligt waarschijnlijk aan mij, want ik ben een echte bangeschijter (ik durf Bioshock niet langer te spelen dan 15 minuten en heb na dat ene sessie mijn controller met zwetende handen neergelegd; lach me maar uit!), maar sommige verhalen en vooral de bijpassende animaties in dit spel kon mijn hart maar nauwelijks aan. Dit voegt zeker toe aan de spanning, dus een minpunt is het absoluut niet. Voor sommigen is het wellicht een pluspunt!

Een van mijn geliefde series is hiermee ten einde gekomen. Ik voel me verdrietig, maar aan de andere kant kan ik me geen beter einde wensen. Het eindcijfer zal je dan ook niet zo veel meer verbazen. En ach, met de nieuwe serie Ace Attorney – Apollo Justice (een soort van vervolg op de serie: vergelijk het met Megaman X van de Megaman franchise) zal ik weer met mijn wijsvingertje mogen wijzen terwijl ik met opgeheven stem OBJECTION! mag roepen. Maar het zal nooit meer hetzelfde zijn zonder Phoenix Wright als hoofdpersoon, zonder Phoenix als Ace Attorney.

Conclusie en beoordeling

Het is over. Het verhaal van onze geliefde Ace Attorney Phoenix Wright is aan zijn einde gekomen. En hoe. Na dagenlang onderzoeken en ondervragen zijn de raadsels eindelijk opgelost, de ruzies bijgelegd, Your Honor overtuigd en de game uitgespeeld. Zó wil je een gameserie zien eindigen, een beter einde kan men zich niet wensen. DS Game of the Year 2007 en dat met Zelda nog in het achterhoofd.
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Oude, vertrouwde gameplay
 • Prachteinde
 • Houdt je dagenlang bezig
 • Zeer komisch, op meerdere wijze
 • Minpunten
 • Geen minpunten ingevuld

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hmm ben benieuwd wat het wordt :)

 • yay, de nieuwe wow patch is wel vet met die achievements

 • de volgende blizzard MMO zal wel iets van Starcraft 2 hebben…

  En ik hoop nog steeds op een Warcraft 4!

 • klink heel erg goed, zelf heb ik een tijdje world of warcraft gespeeld maar het is niet echt mijn genre

 • Het wordt een mmo, dus warcraft 4 wordt het sowieso niet. Hoe kan je nou een WoW 2 uitbrengen? Dat spel wordt iedere keer al uitgebreid met patches en expansions, dus onlogisch om een hele nieuwe game uit te brengen.  Hoop wel dat deze mmo grafisch wat beter wordt.

 • World of warcraft is erg vet, maar het slurpt je tijd op en dat is ook de rede waarom ik het niet speel.

 • @ypsilon

  ik heb nu vakantie dus tijd genoeg om te dooden xD

 • @Nieker  Ja nu wel maar als de vakantie voorbij is :O, ben nu in examenjaar als ik WoW speel haal ik het zoiezo niet :P

 • ik had het ook niet verwacht. Voor WoW kunnen ze gewoon uitbreidingen uitbrengen. Ben benieuwd naar het nieuwe project!

 • Halleluhjah. Hopen dat ze wat vernieuwing in het uitgemelkte, steeds zelfde formule gebruikende MMO genre. Hopen dat ze er een keer wat diepgaandere quests maken dan kill 10 konijntjes, dat heb ik al te vaak gedaan.

 • Benieuwd

 • Zou er geen MMO voor Knights of the old Republic komen?

 • afwachten maar weer :)

 • Heb altijd al getwijfeld om WoW op te pakken en te gaan spelen maar daar is het nu gewoon te laat voor. Ik denk dat ik de volgende MMO van Blizzard dan ga spelen.

 • nee, daar zit toch niks in, het werkt veel beter om nieuwe patches uit te brengen.

 • Hebben ze dit niet al tig keer gezegd?

 • Vind ik een goede zaak. Blijven vernieuwen is een goed iets.

 • Goede zaak idd want dat betekend dat ze hun miljoenen fans wegvallen.

 • Waarom een tweede WoW maken als deze nog steeds zo populair is denkt Blizzard. Deze serie zal in de komende jaren nog wel genoeg gemolken worden.

 • Kan ook heel verrassend een nieuwe serie worden:P denk het niet maar het kan wel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren