1. Lara Croft Tomb Raider: Anniversary (PSP)

Lara Croft Tomb Raider: Anniversary (PSP)

Het zal allemaal beginnen met een glimlach – wie krijgt er nou immers geen warm gevoel van als je met een heuse gamechick de tombes van Peru overmeestert. Rennend, springend en schietend zal je grote gevaren omzeilen en de spoedig 3 ‘Pieces of Scion’ in je bezit krijgen. Maar ja, snel zal je frustratie niveau oplopen – het spel is zeker pittig te noemen. Kleine fouten zullen zich steeds meer herhalen, boze vingertjes zullen de PSP steeds vaster vastkrampen en rappe mondjes zullen specifieke woorden steeds vaker herhalen. Ach, dat hoort er nou eenmaal bij in de fiere wereld van Tomb Raider: Anniversary.

Na 10 jaar kunnen spelers die toen nog half in de wieg lagen het avontuur beleven. Andere spelers zullen er vast ook wel een glimlach van krijgen, terugdenkend aan de tombes die ze 10 jaar eerder al hebben veroverd. Tomb Raider: Anniversary is namelijk niks anders dan de eerste, heuse Tomb Raider game in een nieuw jasje. Wel een groot jasje overigens, het spel is vol gegooid met ontiegelijk veel extra’s en de meeste levels hebben een complete redesign gekregen. Vele plekken zullen veel spelers nog herkennen, maar diezelfde mensen zullen ook veel dingen tegenkomen die hun hersenen in de war zullen brengen. Dit alles zorgt toch wel weer voor een verfrissend avontuur.

En het avontuur is simpelweg gewoon vet! Je zal van het mysterieuze Peru snel overvliegen naar onder andere het oude Griekenland om de volgende ‘Piece of Scion’ te vinden. Drie daarvan zal je nodig hebben om de poort te kunnen openen naar de waarschijnlijk meest gezochte stad in de wereld - wat dat is mag je trouwens zelf ontdekken. Zoals eerder was te lezen, het spel zal zeker een glimlach op je gezicht toveren. Die zal wel snel verdwijnen overigens, het spel is oprecht moeilijk. Niet zozeer in de moeilijkheidsgraad van de verschillende beesten die je zal tegenkomen maar eerder in de puzzels. Die zijn werkelijkwaar pittig en zullen zeker wat skills vereisen – voor zowel het oplossen als het doel bereiken. Je zal namelijk vaak de afgrijselijke gil horen van Lara die ergens weer naar beneden pleurt, en dat zal je humeur niet te goed doen. Veel overdoen dus.

Aan de controls ligt het overigens niet. Eerder aan mijn zweterige handjes, maar dat even terzijde. De controls zijn zeker verbeterd ten opzichte van het vorige Lara avontuur op de PSP – Tomb Raider Legends. Springen vereist nu geen acrobatische oefeningen meer met je vingers, een simpele druk op het kruisje zal de ‘borsten laten bengelen in de lucht’ als ik even vrij mag zijn. Schieten zal makkelijk gaan met het vierkantje, rondje en driehoekje hebben eveneens zo zijn functies. De L & R worden gebruikt voor het draaien van de camera, wat je zeker nodig zal hebben voor het rondkijken. De camera is op de meeste punten goed te doen, alleen op sommige plekjes zal het wat irritatie opleveren als je iets net even niet goed kan bekijken. En dat zal je zeker willen, dingen bekijken.

Het spel is namelijk mooi – ontiegelijk mooi zelfs. Het haalt echt alles uit de PSP zo te zien, het kan zichzelf zeker benoemen als ‘een van de mooiste PSP games’ en het fijnste is dat de framerate nog goed is ook! Waar de vorige TR werd afgeschreven door de framerate, loopt alles hier gewoon zeer soepel. De omgevingen zijn zeer gedetailleerd en soms zal je gewoon even stilstaan om in de verte te kijken – die je ook nog gewoon net zo gedetailleerd zal zien. Het zogenoemde ‘draw distance’ is namelijk erg hoog, in alle levels. En dat zijn er wel wat.

4 tombes zal je moeten overwinnen. Iedere tombe zal bestaan uit 4 verschillende secties, die je overigens gewoon zal kunnen doorspelen zonder ook maar 1 loading scherm te zien – hij laad namelijk in de achtergrond. 16 levels in totaal dus. Nou lijkt dat op het eerste gezicht weinig, maar geloof me, dat is het serieus niet. De puzzels zijn zo oppermachtig groot dat je met verschillende levels wel 3 uur zal zwoegen, glimlachen en overwinnen. Het spel zelf zal je in ongeveer 20 uur kunnen uitspelen, maar dan kan je nog zeker niet met pensioen gaan. Mocht je alle extra’s willen unlocken, waar je dus alle relics en artifacts voor zal moeten vinden in verborgen paden en de levels zo snel mogelijk moet afrossen in time trials, kan je er zeker 30-40 uur uit rekken. Mij is het overigens nog niet gelukt om alles te halen, mocht je het je afvragen.

Eens even kijken, wat heb ik nog niet behandeld. Ach ja, de muziek natuurlijk. Niks speciaals mocht je het mij vragen, muziek hoor je zoiezo amper - alleen als er opeens een gorilla de hoek om rent voor de nodige schrik. Met de effecten is het ook niet mis. Maar we spelen Tomb Raider dan ook weer niet voor de muziek denk ik dan. Als ik zo terugkijk op mijn Tomb Raider avontuur krijg ik toch wel een glimlach – ipv frustraties bij het terugdenken aan wat ik alles heb getrotseerd. Het is een volwaardig avontuurtje op de PSP, en ik raad het jullie dan ook te harte aan. Trouwens, er is tot nu toe geen nude patch beschikbaar mochten jullie het afvragen. Nee echt.

Conclusie en beoordeling

Tomb Raider: Anniversary doet alles goed wat het vorige PSP deel fout deed. De framerate, controls, echt alles is geoptimaliseerd voor de PSP. Dit alles geeft je een geweldig avontuur om te beleven, en je zal er ook zeker niet snel op uit gekeken raken. Ookal is het een 'remake', voor mij is het een volwaardig spel die in elke PSP collectie zijn huis wel kan vinden.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geweldig avontuur te beleven
 • Graphics
 • Extra's
 • Controls
 • Minpunten
 • Sommige puzzels zijn TE groot
 • Blijft toch wel een 'oud avontuurtje'

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk voor de mensen die niet de orangebox heeft :P

  1200 punten gaat me te ver .ga het wel anders speluh

 • het klinkt best leuk, even wat meer info ervan opzoeken!

 • Portal Prelude ! only way to go.

 • Moet meteen denken aan dat nummer van GLaDOS in Rock Band.

 • Vet maar 1200 vind ik iets te veel

 • Toch maar is wat van die puntjes kopen, deze game rockt op PC.

 • Deze ga ik zeker downloaden. Heb me altijd afgevraagd waarom deze niet los te krijgen was!

 • Ik snap de fuzz niet. Ik heb laatst portal van The Orange Box gespeeld maar ik vind er echt geen hol aan.

 • Het is simpelweg geniaal, Rano. Speel er helemaal doorheen en je zult echt goede herinneringen overhouden aan GLaDOS. :)  Moar Portal pleese! ^_^

 • Naah kwil liever Half-Life op XBLA zien!!

 • 1200 is te veel voor elk arcade spel

 • Portal euwnt.

 • @Rano  Jij hebt ook geen geduld, dan moet je niet de moeite nemen een puzzel spelletje te spelen.

 • 1200 is te veel voor elk arcade spel  Het is alleszins goedkoper dan de SRP van portal los van de orange box op pc en het is uitgebreider. Effe nadenken voor je een bewering maakt please. Hetzelfde aan iedereen die 'm te duur vindt trouwens -_-  @ Rano : smaken en kleuren he. Kvond het wel fun en vrij origineel voor zolang het duurde.


 • Lijkt me wel leuk. Zeker eens kopen wanneer ik geld ervoor heb.

 • Ik ga hem niet halen, want ik heb persoonlijk een hekel aan dat Microsoft Points-systeem, maar deze game lijkt me wel grappig…

 • Hier is niets exclusief aan. Portal: Still Alive is portal + een mod die al een tijdje voor de pc te downloaden is, die overigens wel zeer goed blijkt te zijn.

 • PORTAL <3

  heilige game, echt, met één van de mooiste eindes ever.

 • Ik had eigenlijk gehoopt op een compleet nieuwe Portal, niet op een update. Maar toch lijkt het me wel leuk met die nieuwe maps en zo :D

  Portal is Uber-vet! The Cake Is A Lie!

 • Vond Portal behoorlijk snel saai worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren