1. Pokémon Diamond (NDS)

Pokémon Diamond (NDS)

Pokémon Diamond en Pearl doen hetzelfde waar de Pokémon franchise altijd het beste in is geweest: het afleveren van een makkelijk toegankelijke en zeer verslavende RPG ervaring. Is de wereld van Pokémon Diamond en/of Pearl ook voor jou weggelegd? Lees verder.

Veel Pokégekken van over de hele wereld zijn blij dat Nintendo & Game Freak eindelijk een goede Pokémon game op de Nintendo DS hebben uitgebracht, en Pokémon Diamond en Pearl bieden alles (misschien wel meer) wat een fan van de franchise in de games zou willen: een rijkere, meer gedetaileerde presentatie, de mogelijkheid om tegen andere spelers te vechten en Pokémon te ruilen middels een online-optie, en niet te vergeten, méér dan 100 nieuwe Pokémon om te verzamelen. Net als iedere andere Pokémon game sinds de release van Pokémon Red en Blue in 1999 voor de originele Gameboy, biedt Diamond en Pearl een aantal nette upgrades, maar mocht je toendertijd al niet van Pokémon games houden, zul je deze game ook zeker niet leuk vinden. Dat gezegd hebbende, vind ik het een beetje verrassend hoe goed de franchise het nog steeds volhoudt, die maar weer bewijst dat een goede basis voor een game van groot belang is, en dat je niet alles hoeft aan te passen om een game succesvol uit de bus te laten komen.

Pokémon Diamond en Pearl begint ook hetzelfde als iedere andere Pokémon game, en hoewel enige specificaties zijn aangepast, is het verhaal vrijwel hetzelfde. Je speelt als een jongetje of een meisje die in een klein dorpje genaamd Twinleaf Town woont, gelegen in het Sinnoh region. Jij en je overijverige vriend worden erop uitgestuurd door Professor Rowan om zoveel mogelijk informatie over de Pokémon die in Sinnoh leven, wat gedaan kan worden d.m.v. het vechten en vangen van verschillende Pokémon. Tijdens je avontuur zul je verschrikkelijk veel wilde Pokémon en andere Pokémon trainers tegenkomen. Ook zul je het moeten opnemen tegen 8 verschillende leiders van Pokémon Gyms, die verspreid zijn over heel Sinnoh. Team Rocket is in deze game van de baan. In plaats daarvan introduceert deze game Team Galactic, een nieuwe Pokémon-geöbsedeerde organisatie die jou vaak in de weg zullen staan. Het verhaal is niet veel vernieuwend, en ontvouwd zich erg licht en makkelijk. Het zal geen moeilijk te lezen boek worden, maar Diamond en Pearl zit toch nog steeds vol met veel geschrift. Er zijn letterlijk honderden personages die jij kunt ontmoeten tijdens je avontuur. En ook al hebben ze niet allemaal lange dialogen, ze hebben allemaal hun eigen zegje.

De gameplay is vrij makkelijk en bekend, waardoor fans maar ook nieuwelingen in de wereld van Pokémon zonder veel moeite in kunnen springen. Je begint met één Pokémon aan je zijde, die voor je vecht. Terwijl je door de verschillende dorpen, steden, bossen, velden met hoogstaand gras, grotten en tal van andere locaties loopt, zul je geregeld worden aangevallen door wilde Pokémon die jij, mits je hun leven zodanig naar onder kan krijgen zonder hun te verslaan, kan vangen in een Pokéball, waardoor je ze automatisch hebt getemd en in kan zetten tijdens een gevecht. Je kunt maximaal 6 Pokémon tegelijk met je meedragen, en iedere Pokémon kan maximaal 4 verschillende moves leren. Deze moves kunnen Pokémon leren door experience in gevechten te krijgen, maar je kunt ze ook moves leren door Technical Machines (TM's) en Hidden Machines (HM's), die je kan verdienen op verschillende manieren. Als een Pokémon steeds sterker wordt, kan deze ook evoluëren, waarmee je een totaal nieuwe en veel sterkere Pokémon krijgt.

De gevechten zijn Turn-Based, en de verschillende Pokémon types zorgen voor het Schaar-Papier-Steen gehalte. Het enige verschil tussen Diamond en Pearl zijn de Pokémon die in iedere game verkrijgbaar zijn. Met 107 splinternieuwe Pokémon, brengen zowel Diamond als Pearl het totaal te vangen Pokémon naar 480. Iedere Pokémon kan worden ingedeeld bij zijn/haar eigen type. Sommige types worden gedefiniëerd door elementen zoals water-Pokémon en vuur-Pokémon, terwijl andere Pokémon meer specifieke verschillen hebben, zoals vecht-Pokémon en gif-type Pokémon. Ieder type Pokémon is zwak tegen de aanvallen van een bepaald type Pokémon, dus de sleutel naar een goed gevecht in jouw voordeel is het creëren van een goed team van verschillende type Pokémon. Het is een simpel concept, maar er zijn genoeg verschillende Pokémon die ervoor zorgen dat je steeds je rooster aan het veranderen bent, zodat je beschut bent tegen verschillende tpe Pokémon. Het feit dat je steeds Pokémon tegenkomt, en dan ook kunt vangen, zorgt ervoor dat je daar ook steeds mee bezig bent. Naast het ontdekken van Sinnoh en het vechten en vangen van verschillende Pokémom, kun je vissen, bessen planten en/of plukken, lekkernijen koken voor je Pokémon, een schoonheidsverkiezing met je Pokémon houden, een geheime schuilplaats creëren, en ga zo maar door. Pokémon games zijn nu eenmaal lang, waarvan het verhaal alleen al 40 uur van je tijd in beslag kan nemen eer je het uit hebt gespeeld, en diegene die van plan zijn wat minder voorkomende Pokémon te vangen zullen nog veel meer uurtjes eraan spenderen.

Het grootste gedeelte aan activiteiten in Pokémon Diamond en Pearl is eigenlijk vrij gelijk aan alle voorgaande Pokémon games, dus wat onderscheidt deze 2 games van de oudere Pokémon games die op de GameBoy Advance zijn verschenen? Om te beginnen is de presentatie flink aangepast om gebruik te kunnen maken van de potentie van de DS. Hoewel de game voornamelijk nog in 2D wordt gepresenteerd, is een duidelijk verschil erg aanwezig en zul je aardig wat verfraaingen tegenkomen. Een voorbeeld zijn de gebouwen en molens, deze zijn namelijk wel in 3D, en dat is net genoeg om de 2D wereld een beetje op te fleuren. De game heeft ook een helder, kleurrijk beeld dat prettig is om naar te kijken.

Er zit ook een kleine Touch-Screen ondersteuning in Diamond en Pearl, waarmee je gebruik maakt van de stylus om menu's te selecteren en een klein aantal minigames mee te spelen. Tijdens het grootste gedeelte van jouw avontuur in Sinnoh zal het onderste scherm van de DS jouw "Pokémon watch" (Pokétch) laten zien. Je kunt er de tijd op lezen, maar je kunt ook een aantal andere gadgets erop installeren, waarvan sommige erg nuttig kunnen zijn zoals een calculator, een stappenteller, een statusscherm voor jouw Pokémon, een (soort van) metaaldetector, en veel meer.

Waarschijnlijk de meest belangrijkste en nieuwste feature in Diamond en Pearl is het online gebeuren, waarmee je tegen andere gamers kan vechten, ruilen en chatten over een WiFi-verbinding. Het ruil systeem is verrassend goed in elkaar gezet, waarmee je welke Pokémon dan ook in je bezit aan kan bieden op een wereldwijde markt. Hierbij kun je aangeven welke Pokémon jij graag in ruil zou willen ontvangen. Wanneer je de voorwaarden voor je ruil hebt opgegeven, wordt jouw Pokémon naar een server verplaatst, en dan kun je de Pokémon helemaal vergeten. Je DS hoeft niet eens aan te staan om iemand toestemming te geven voor de ruil, de voorwaarden heb je immers opgegeven. Het online vechten tegen andere gamers gaat naar mijn mening iets moeizamer. Aanvankelijk heb je de code van een andere gamer nodig om ze aan te melden als vriend, en het duurt uren in de single-player mode om eindelijk tegen onbekenden te kunnen vechten. De game ondersteunt ook Voice Chat met de pas uitgebrachte DS HeadSet, maar dit kun je alleen doen met mensen die jij in je DS hebt geregistreerd als vrienden. Diamond en Pearl beloven ook een verbinding te kunnen maken met Pokémon Battle Revolution, die nog uit moet komen voor de Nintendo Wii. Hiermee zou je de DS als controller kunnen gebruiken, en de Pokémon die je in Diamond en/of Pearl hebt gevangen te laten vechten op je TV.

Conclusie en beoordeling

De 100+ nieuwe Pokémon, de gerenoveerde presentatie en de online optie maken deze game onmisbaar voor de echte fans van deze franchise. Die nieuwe features maken van deze Pokémon games de meest complete series uit de franchise, en als je je nog nooit in de wereld van Pokémon hebt verdiept, dan is er géén betere game om mee te beginnen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De kleurrijke presentatie die 2D en 3D goed bij elkaar brengt
 • De introductie van online spel-elementen
 • lang en uitdagend single-player verhaal
 • méér dan 100 nieuwe Pokémon om te verzamelen
 • Minpunten
 • De Touch-Screen opties zijn alles behalve indrukwekkend
 • De game heeft graphics en geluiden van oudere Pokémon games gebruikt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • weetje:O

  dit ziet er echt leuk uit:D

  eindelijk weer eens een gave snowboard game voor de wii :D

  Dat trucjes gedeelte ziet er echt leuk uit,

  I WANT IT(L)


 • best vet eigenlijk.

 • Ik ben eerlijk gezegd alleen benieuwd naar de Xbox 360 versie.

 • eigenljjk best vet ja ^_^

 • jesus dat ziet er nog goed uit voor de wii!

 • Mij lijkt dit spel wel vet, maar ik heb er wel een vraag over:

  Als je geen balance board hebt, kun je de game dan ook nog spelen?

  Dus met de wii-mote en de nunchuck alleen?

 • Lijkt me opzich wel leuk maar heb toch geen Wii en ben niet echt fan van sport spellen

 • Ben geen fan van Wii

  Hij is wel aardig op de PS3 maar niet op de wii

 • Ik ben eerlijk gezegd alleen benieuwd naar de Xbox 360 versie.

  Reageer dan niet.

 • Lijkt me opzich wel leuk maar heb toch geen Wii en ben niet echt fan van sport spellen

  Reageer dan niet.

 • Best wel gaaf.  Mij lijkt dit spel wel vet, maar ik heb er wel een vraag over:

  Als je geen balance board hebt, kun je de game dan ook nog spelen?

  Dus met de wii-mote en de nunchuck alleen? Dude kijk die filmpjes het gaat allemaal over de Wii mote en niet over het balance board.


 • @Gamer Arjen

  Reageer dan niet!

 • @jonas94  http://www.insidegamer.nl/forum/viewtopic.php?p=2149501#2149501

 • Gamer Arjen Als jij ook niks nuttigs over de game te zeggen hebt reageer dan zelf niet…

  Verder ziet er goed uit helaas heb ik geen Wii dus ga ik voor de X Doos 360 versie!!

 • Ik weet niet, iedereen zegt wel dat het er goed uitziet voor de Wii en dat is ook wel zo maar ik vind het er zo goedkoop uitzien.. de graphics het spelen nzo..

  Ik herinner me nog een snowboardspel dat ik bij een vriend heb gespeeld en dat is toch al minstens 5 jaar geleden en dat zag er niet veel slechter en ingewikkelder uit als dit eerlijk gezegd..

 • Lijkt me zeker vet

 • Ik vind dit er nog steeds niet super uitzien.

  ssx3, een spel van vijf jaar geleden, ziet er nog beter uit dan dit. Ik had toen de game aangekondigd werd nog wel goeie hoop maar die is nu wel vervlogen.  Gamer Arjen heeft btw wel gelijk, waarom zou je reageren als je niks over de game meld, sterker nog alleen maar zeggen dat je de andere versie gaat halen. Reageer daar dan en laat heir de mensen reageren die ook nog een beetje wat zinnigs te zeggen hebben.

 • bwa vond gamecube 10x beter dan wii en de spellen op de wii zijn nogal kut en dit is echt een zeer lelijk spel ,graphics zijn percies van 5 jaar geleden

 • Die Shaun white ziet er echt uit als ene godse kanker mongool, he?  Daarom ga ik dit kanker spel niet kopen, wil niet steeds zijn verkankerde kanker gezicht zien. Ik kijk nog liever naar de mijne.

 • @ SUPERSTEFAN hierboven

  NAtuurlijk joh… ik zou ook gen spel kopen omdat de gozer waarnaar de game vernoemd is niet knap genoeg is voor me.. Btw, je kan je eigen characters maken, en je hebt ook nog zoiets als een sneeuwbril…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren