1. Manhunt (PS2)

Manhunt (PS2)

Even tv kijken, want ik verveel me kapot. Mhhh, een kerel genaamd James Earl Cash die vastgebonden ligt op een tafel, bah wat is die film cliché zeg! Oh wacht, het is live. Dat maakt het natuurlijk wat interessanter, wat zouden ze met hem doen? Martelen, ondervragen of aan een infuus leggen? Oh hoe origineel, komen ze even met een spuitje op hem afgelopen! Kom nou, doe eens wat creatievers, zo leggen al genoeg mensen het loodje! Pak een plastic zak of zo, want dit is saai. Oeps, even vergeten dat het een live uitzending was. Slaapt hij nu of is hij dood, por hem eens. Bah, de uitzending is al gedaan. Of toch niet: “wordt vervolgt”. Nou dan kijk ik daar morgen maar heen hé. Ik heb toch niets beters te doen.

Wederom heeft Rockstar haar ziekste werknemers aan het denken gezet om nog eens origineel uit de hoek te komen. Resultaat van al dat pijnigen van de hersenen komt naar buiten in de vorm van Manhunt, waarin het de bedoeling is om op mensen te gaan jagen en ze natuurlijk te vermoorden. Raar dat die mannen zo vaak aangeklaagd worden, want ik zou niet weten waarom. Het lijkt ook min of meer een aanval richting die

aanklagers, want naast de 18+ rating is er namelijk ook geen ‘Easy’ mode aanwezig. Iets dat mij een simpele boodschap lijkt mee te geven: “Dit is een ‘adult only’ game mensen en als jullie dan de game nog steeds kopen, dan willen wij geen boze ouders en zieke politici horen klagen, ok!”.

De game start dan ook met de executie van een misdadiger die de naam James Earl Cash met zich meedraagt en overlijdt dan ook aan een overdosis van één of ander medicijn... of toch niet? Niet veel later wordt Cash namelijk wakker en hoor je hoe een mysterieuze man (die Lionel Starkweather heet) hem aanspreekt en uitlegt dat hij nog leeft omdat hij dat wil. Voor je het beseft ben je betrokken in een ziek project dat Lionel (die zijn brood verdient met het opnemen van moordscènes) voor je in petto heeft, want jij zal de rol van Cash moeten spelen en moeten moorden om te overleven. Je zal al snel doorhebben dat je maar een marionet bent en zijn spel zal moeten meespelen om het er levend vanaf te brengen. Moorden plegen is dus de boodschap, want het principe ‘Kill or be killed’ is min of meer van toepassing.

Hoe je mensen virtueel mensen moet vermoorden moet je Rockstar al lang niet meer leren, want daar hebben ze al genoeg ervaring mee. Dat bewezen de GTA- games al meermaals, maar toch willen ze hier eens iets anders proberen. Ze gooien het vertrouwde free-roaming principe aan de kant en komen aanzetten met een lineair verhaal waarin je alleen maar mensen van het leven berooft. Al zal dat niet altijd zo gemakkelijk verlopen, of toch? Ja toch wel, want in het begin van de game is de A.I. namelijk zo beroerd dat je er bijna van moet huilen. Je kan bijna letterlijk naar je vijand toe wandelen en hem het loodje doen leggen met een bloederige actie. Dat laatste zorgt wel voor de nodige opwinding, want dat is extreem bloederig uitgewerkt. Je aanval wordt namelijk heftiger als je de actieknop lang genoeg inhoudt. Er zijn namelijk drie niveaus op het gebied van afslachten, waarvan de laatste natuurlijk het gruwelijkste is. Al zal dat in het begin wat tegenvallen want met een plastic zak en een glasscherf kan je nou niet bepaalt de ultieme moord plegen.

Naarmate de game vordert wordt het gelukkig moeilijker om je vijanden uit te schakelen en krijg je ook interessantere wapens tot je beschikking. Zo zullen knuppels, breekijzers en nog veel meer wapens de regel zijn. Al lijken je vijanden uiteindelijk toch over een stel hersenen te beschikken en zal je door middel van stealth ( dat duidelijke invloeden vertoont van Splinter Cell) je vijanden moeten uitschakelen. Dat kan je door in de schaduw te schuilen en te wachten tot je slachttoffer voorbij loopt, of hem te lokken door lawaai te maken (bijvoorbeeld door op een muur te kloppen). Soms sta je enorm lang te wachten voordat hij staat waar je hem hebben wilt en daardoor zullen veel mensen hun geduld verliezen en fouten maken.

Daarom heeft men natuurlijk ook wat health voorzien in de omgeving en hier zie je dan weer invloeden van Max Payne boven komen. Hier wordt namelijk ook gebruik gemaakt van ‘Painkillers’ om je health terug aan te vullen en die moet je natuurlijk eerst vinden. Ik waarschuw jullie wel dat je dat stil moet doen, want als je ook maar tegen een blikje aanloopt en ze hebben het gehoord, dan start er een opzwepend deuntje en is de kans groot dat je alsnog vermoord wordt. De spanning is dus constant te snijden door de geluidseffecten en deuntjes die natuurlijk voor een geweldige sfeer zorgen. Het zweten van de spanning moet je er dus bijnemen (hoe irritant het ook is). Ook grafisch wordt er een aardige duit in het zakje gedaan, want naast de lugubere omgeving ziet eigenlijk alles wat je op je weg tegenkomt er angstaanjagend uit.

Zoals ik al eerder aangaf beschikt de game over een lineair verhaal dat de nodige diepgang mist. Hierdoor dreigt de game enorm saai en eentonig te worden en ik heb dan ook op de tanden moeten bijten om de game te voltooien. Dat kwam grotendeels door het telkens weer blijven herhalen van diezelfde handelingen. Sluipen en moorden, veel meer zal je niet moeten doen en daardoor zullen sommigen onder jullie zeker afhaken na een tijdje.

Conclusie en beoordeling

Dit is een al bij al redelijke game die je moet spelen als het enorm donker is. Daardoor zal namelijk de game nog grotendeels je aandacht weten te bewaren, omdat het de sfeer versterkt. Dat maakt natuurlijk de fouten die de game bevat niet goed en ik zou dan ook aanraden deze game alleen te halen als je van bloederige moorden en sfeer houdt en totaal niets geeft om de verhaallijn van de game. Als voor jou dat laatste nou net het belangrijkste is, dan raad ik de game zeker af, want diepgang is iets wat deze game nou net ontbreekt.
5,7
Score
57
Score: 55
 • Pluspunten
 • Bloederige moorden.
 • Audiovisueel dik in orde.
 • Ruime wapenkeuze.
 • Geweldige sfeer en spanning maar…
 • Minpunten
 • eentonigheid ligt op de loer.
 • A.I. soms bedroevend laag.
 • Veel invloeden van andere games.
 • Geen diepgang aanwezig in het verhaal.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • auw, maarja wel netjes dat ze het meteen verbeteren, maar toch een beetje dom…

 • SHIT! ah dit vind ik echt niet leuk… Ik hoop dat de demo wel op tijd komt dan.

 • tering geloof ook:S Ik jank toch ook niet als iemand met god floekt…

  Hetzelfde met zwarte. Ik ben een blanke en dat is dan niet erg?

 • @ejothej:demo? waar heb jij het over? je hebt de beta gespeeld…

  @gosse: Ik snap je teleurstelling, maar hej, sommige mensen zijn eerder gekwetst en beledigd dan jij en ik, ieder mens is anders.  trouwens, joey respect hoor, tis al half 11 en jij werkt nog keihard door achter je pc'tje, toppie hoor ;)

 • Voelen mensen hier zich dan echt beledigt door?

  Mohammed-cartoons tot daar aan toe maar dit had ik toch echt niet verwacht.

  Jammer voor de fans die de game zo snel mogelijk wilden hebben..  @ Eurogeneraal

  Wat doet überhaupt zulke tekst in LBP?

  Ben ik het mee eens.. mmh, mss verborgen boodschappen fzo Ö

  Maar dude, van de rest wat je zegt snap ik echt nix .. waar heb je het in hemelsnaam over?  @Stephan123

  Voor fans die echt naar deze game hebben uitgekeken kan dat weekje in hun ogen een jaar lijken ^^
 • Dat is kl**e

 • waarom doen ze dat dan ook er in nu moeten we nog langer wachten:(

 • Fuuuuck ik wou me vakantie gebruiken om LBP te spelen….

 • Niet meteen denken kutmoslims. Wat doet überhaupt zulke tekst in LBP?

  Rationeel denken mensen.

  Rationeel.

  eel.

  euro


 • lekker dan, niet dat er op zit te wachten…..

 • altijd weer dat gezeik met de islam

 • Goed dat de makers het een weekje uit stellen, wat is nou 1 weekje??.

 • People will die

 • dit is wel echt een klap opzich :O hoe komen ze daar nú pas achter,, als ze hem al uitgesteld hébben? veel teleurstelling onder de fans denk ik… ik vind de game zelfs geweldig, al kan ik hem niet kopen, geen ps3 :)

 • Wat is dit nou weer, kan het gekker worden?

 • Damn.. erg jammer..

 • Haha , goeie smoes.

 • @stephan123  het is niet 1 wwekje uitgesteld. jij houd rekening met het minimale maar k denk dat het wel duurt tot de 10e van November

 • egt dom dat door een tekstje uit de koran het weer vertraagd moet worden :S wrm lezen mensen de koran als niemand die boodschap uit de koran mag horen. ik vind dit gwn een beetje overdreven net als of iemand de game zou willen uitstellen als het een tekst uit de bijbel was geweest.

 • Moslims overgevoelig? Lange tenen?  Nee joh, natuurlijk niet….  pfff. Die lui moeten hun geloof en dat boek niet zo serieus en letterlijk nemen man. Stelletje huilies. Het is een notabene een spel…


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren