1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

Er er is een shitload aan first person shooters, van

simpele rambo shooters tot enge psycho thrillers. Over Bioshock zou je kunnen zeggen dat het tweede voorbeeld er veel van weg heeft, maar dat is echt niet alles. Láng niet alles.

Als ik bij de minpunten zou beginnen, zal ik daar haast meteen mee kunnen stoppen. Bioshock, is zo ongeloof goed uitgewerkt, dat het gewoon geen grote nadelen heeft. Een klein minpunt dat mij opviel, was dat soms een texture bij een vijand niet helemaal klopte. Maar verder, heb ik totaal geen klachten over de game. Een game als Bioshock is daadwerkelijk gewoon verrot om over te schrijven. Het heeft zoveel aspecten waar over je kunt

oordelen, maar toch weet ik dat het gewoon allemaal goed werkt. Laat ik gewoon beginnen met een punt wat je meteen opvalt, het verhaal. Bioshock speelt zich af in een onderwaterstad genaamd Rapture,

een stad waar meneer Andrew Ryan de baas is. Kort na de Tweede Wereld oorlog ging hij samen met een groep, wetenschappers, sporters en modellen een stad opbouwen, onder water. Endrew Ryan was het leven op het land zat en wilde dus een nieuwe stad bouwen. Tijdens de bouw van de stad, vond het groepje een speciale slak, die Adam bevatte. Met die slak was het mogelijk om jezelf ideaal te maken. Zo konden de sporters sterker worden, wetenschappers slimmer worden en de modellen knapper worden. Doordat de mensen alle Adam voor hun zelf willen hebben, gaat alles mis. Rapture veranderd in een dolle stad vol met gemuteerde mensen die allemaal op het Adam afgaan.

Op het moment dat jij in 1960, rustig, zonder dat iemand het merkt over Rapture heen vliegt in een vliegtuig, stort jou vliegtuig net neer. Jij beland regelrecht in Rapture. Je vind een radio en een inwoner van Rapture, Atlas, helpt je op weg in Rapture. Op het moment dat jij voor het eerst een plasmid in jezelf spuit, word ook jij genetisch gemanipuleerd.

Op dat moment krijg jij een soort superkracht waardoor jij elektrische straal kunt schieten. Dat komt doordat jij de plasmid hebt gebruikt. Er zijn veel verschillende plasmids, ze kunnen variëren van Fire Bolt tot Telekenesis of van Insect Swarm tot Electro Bolt. Vanaf het moment dat je een plasmid gebruikt, kun je de wereld gaan gebruiken tegen de vijand. Zo kun zou je bijvoorbeeld iemand in brand kunnen zetten, waardoor hij in het water springt. Als je vervolgens het water onder stroom zet, zal hij geëlektrocuteerd worden.

Ook is het grappig als je in het bezit komt van een nieuwe plasmid. Je krijgt een introductie filmpje te zien, dit allemaal in een typisch jaren 50 stijl. Niet alleen bij de filmpjes is dat goed gelukt, maar ook bij de rest van Rapture.

De complete wereld is enorm gedetailleerd en ziet er adembenemend mooi uit. Je herkend op elk moment wel dat de stad in ergens in de jaren vijftig is gebouwd en het is altijd duidelijk dat je ergens onderwater leeft. Je ziet door ramen de ocean, je ziet blije reclame borden, plassen met water of je ziet een man in een duikers pak rond kopen. En

die lui, zijn behoorlijk pittig. Ze zijn vaak twee koppen groter dan jij en ze laten de grond onder je voeten trillen. Ze worden de Big Daddy’s genoemd. Ze zullen je niet automatisch aanvallen, als ze je zien. Ze zullen sloom voorbij komen lopen. Ze vallen je alleen aan, als jij hun aanvalt of de Little Sister, die zij moeten beschermen. Je zal eerst de Big Daddy moeten uitschakelen voordat je hun kleine meisjes kunt pakken. De Big Daddy’s zijn sterk, goed bewapend en lusten de gene die de Little Sister aanvalt rouw. Gelukkig zijn ze altijd in hun eentje en heb je niet ongelooflijk veel kans dat je het niet overleefd. Die Little Sisters bevatten Adam, en met Adam kun jij jezelf flink upgraden. Hier komt het RPG gedeelte naar voren. Je kunt jezelf belonen met een powerbooster,sterkere plasmid of met bijvoorbeeld met een Speedy Hacker.

Over hacken gesproken, dat kan dus ook in dit spel. Sterker nog, het is behoorlijk belangrijk. Je kan daar bijvoorbeeld turrets hacken zodat ze tegen jou vijand vechten. Dat doe je door een Electro Bold op hen te af te vuren. Daardoor crasht het systeem tijdelijk en kan je hem hacken. Dat hacken gaat op een leuke manier. Je moet een buisje van de ene kant naar de goede kant leiden. Terwijl je dat doet stroomt er een vloeistof doorheen. Je moet het goede verloop stukje vinden en op tijd de andere kant halen. Dit hacken kan niet alleen bij elektrische vijanden maar het kan ook bij item apparaten. Zo krijg je lagere prijzen en hoef je dus minder te betalen (duh)! Geld en andere items vind je ook in dozen en bij dode vijanden.

Een punt waar ik voor vreesde bij Bioshock, was dat het misschien allemaal

eentonig zou gaan worden. Maar dat is het zeker te weten niet. Je hebt continu het gevoel dat je ergens mee bezig bent, beter gezegd, je bent altijd ergens mee bezig. De ene keer moet je een sleutel zoeken en de andere keer moet je een bepaalde vijand fotograferen met je fotocamera, straks daar meer over. Ik had wel constant het gevoel alsof ik op elk moment aangevallen kon worden. Dat komt door de sfeer van de game, die namelijk zo apart, dat ik het niet kan uitleggen. Dat moet je gewoon een keer zien of meemaken.

Ik zei net dat ik bijvoorbeeld iemand moest fotograferen. Dat foto toestel zit bij je weapon inventory. Het inventaris begint met een simpele moersleutel en eindigt met de coolste wapens die je jezelf kan voorstellen, waaronder vlammenwerpers en grenadelaunchers. Dit zijn op zich vrij standaard wapens, maar er is een verschil. Je kunt je elk wapen (behalve de wrench) laden met drie soorten kogels. Zo kan je normale kogels gebruiken maar bijvoorbeeld ook kogels die de vijanden elektrocuteert. Zo zal de ene kogel beter werken tegen een bepaalde

tegenstander dan een andere.

Conclusie en beoordeling

Bioshock, oei, oei, oei! Wat een ongelooflijke game!Het blijft continu vet, de actie is gaaf en de rpg elementen zijn goed uit gewerkt. Voor mij is Bioshock een van de best e shooters ooit. Ik vraag me nu al af wanneer hij weer word overtroffen.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaallijn
 • Sfeervol
 • Ongelooflijk mooi en gedetaileerd
 • Minpunten
 • Lengte, namelijk rond 15 tot 20 uurzat.
 • Soms, toch wat eentonig
 • edit]

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dus POP komt dit jaar nog uit?

 • Mooie bundels. Heb alleen geen geld voor een xbox.. XD

 • Geldt voor al die bundels ook de geld terug aktie van MS.

 • Mooie prijzen, maar ik ga toch voor de Ps3

 • @speurneus:

  tenzij ze kerst volgend jaar bedoelen wel ja :P

 • Die laatste bundel vind ik het mooiste.

 • niet eens met Fable 2?

 • nou, vraag me af wie die PESbundel zou willen hebben. Behalve dat de game slecht is, is ie ook nog eens het onvoordeligst :P

 • leuke bundels, maar ga al een ps3 kopen rond de kerst

 • wow vette bundels! Heb alleen al 'n 360 =D

 • nice!

 • Mooi!

 • Latste twee bundels spreken mij wel aan, heb alleen al een 360 en 2 is ook weer overdreven.

 • nou, vraag me af wie die PESbundel zou willen hebben. Behalve dat de game slecht is, is ie ook nog eens het onvoordeligst :P  Zoals ze in de videorecensie zeiden, PES is een stuk populairder in Spanje en Frankrijk, dus daar zal deze bundel wel opgericht zijn.  OT  Jammer dat ik al een 360 heb, anders had ik er zeker 1 gekocht!
 • GEARS OF WAR 2!!!

 • okee \"current gen\" console.

 • doen ze erg goed, heb alleen al een xbox men de games trekken me niet zo

 • Xbox 360 Pro 60GB (Gears of War 2) - 269.00 Euros zou mij wel heel mooi lijken alleen nu geen geld voor

 • Mooie bundels!

 • ik voel me nu vrij genaaid, met mn 400 euro premium editie zonder game.

  toen ie uitkwam.. whaha xD ja ach :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren