1. Over G Fighters (X360)

Over G Fighters (X360)

Veel vlieg simulators zijn er helaas nog niet. De reden hiervoor is simpel: er zijn niet genoeg gamers die er van houden. Vele van ons spelen liever een lekkere shooter of een racer en kijken vaak niet om naar games zoals Over G Fighters. Ik ben wél fan van het genre, maar of ik ook fan ben van Over G Fighters?

Met duizend kilometer per uur door de lucht heen vliegen terwijl je vijandelijke jagers neerhaalt met verschillende soorten raketten, het is erg leuk om te doen mits goed uitgewerkt. Helaas is dit in Over G Fighters niet het geval. Laat ik het hebben over de besturing. Deze hoort gewoon goed te werken in een vlieg simulatie game, anders is de lol er meteen af. Dit is ook zo het geval in Over G Fighters. De eerste keer dat je die controller in je handen neemt en je maakt een bochtje met je straaljager, zul je meteen merken dat het enorm stroef en hakkelig gaat. Je kunt gewoon niet fatsoenlijk een bocht nemen. Alles voelt stroef aan en het ziet er ook niet eens aantrekkelijk uit (met name hoe de camera zich gedraagt). Hieruit kan ik opmaken dat de meeste mensen de game niet langer dan een uurtje zullen spelen voordat ze afhaken vanwege de erg vervelende besturing en vlieggedrag. Het is niet eens mogelijk om een kurkentrekker te maken (!) omdat je alleen maar een flauwe bocht naar rechts en links kunt maken en natuurlijk omhoog en omlaag. Leuk is dus anders…

Maar goed, misschien dat het verhaal en de verschillende gameplay elementen wel leuk zijn. Hierop kan ik antwoorden ja en nee. Helaas zijn het meer nee’s dan ja’s. Het verhaal is namelijk simpeler dan simpel. Jij moet samen met een aantal andere straaljager piloten (je zogenaamde “Wingmen”) terroristen neerhalen die het hebben gemunt op de wereldvrede. Dit is op zich geen ramp want het gaat namelijk om het vliegen, want het hele verhaal er rond omheen boeit me eigenlijk vrij weinig. Maar goed, het simpele verhaal is niet zo’n ramp. Wat wel een ramp is, is het feit dat de skills die je vergaart tijdens het vliegen van missies vrijwel niet merkbaar is. Je kunt namelijk uit 5 piloten kiezen ieder met hun eigen vaardigheden en eigenschappen. Ook kun je deze eigenschappen en vaardigheden verbeteren als je missies vliegt en veel vijanden neer haalt. Dit klinkt allemaal wel leuk en aardig, maar je merkt er vrijwel niets van. Dat is jammer, want het had erg leuk kunnen zijn om je personage te zien groeien doorheen de game, maar helaas…

Tijdens de missies vlieg je vaak met andere piloten, jouw zogenaamde strijdmakkers. Zij zullen je tijdens je missies helpen met het vernietigen van vijandelijke jagers en gronddoelen. Helaas heb je hun hulp vrijwel nooit nodig want de game is echt enorm gemakkelijk. Je vliegt op een vijand af, houd hem even in het zicht en vuurt twee raketten af. Je zult meemaken dat ze negen van de tien keer hun doelwit raken, dus sprake van dog-fights is er helaas niet. En ook al heb je de hulp nodig van je strijdmakkers, echt veel doen ze niet want ze schieten bijna nooit op een vijand. Ze zijn er dus echt voor de sier. Ook leuk toch? Wel moet ik toegeven dat de game een grote singleplayer campagne heeft die ruim 80 missies telt. Helaas zit hier ook een nadeel aan. Veel van de missies die je krijgt lijken namelijk op elkaar. Het is elke keer “vernietig die vijandelijke jagers “, “vernietig nu de aangeduide gronddoelen” enzovoorts. Eventjes is dit leuk, maar na ongeveer tien missies heb je het wel gezien.

Online wordt het allemaal wel iets beter. Online heb je namelijk spelers die toch wel wat beter zijn dan de beroerde AI. Het wordt hierdoor al snel een soort van dog-fight, die je helaas niet zult tegenkomen in de singleplayer van Over G Fighters. Zo kun jij met maximaal zeven andere spelers (acht in totaal dus) online het luchtruim onveilig maken. Jij wordt dan samen met drie andere spelers in een bepaald gebied losgelaten. Het is dan de bedoeling om de vijand te vernietigen en zo de overwinning binnen te slepen. Een stuk leuker dan de singleplayer dus, maar vanwege de belabberde besturing van de straaljagers is er nog steeds niet zo veel aan.

Als ik het ga hebben over de graphics ben ik snel uitgepraat. De game ziet er echt niet uit voor een “Next Generation” game. De grond-texturen zijn erg wazig, de wolken zien er gewoon belabberd kaal uit en de lucht is gewoon saai. Het enige waarvan ik kan zeggen dat het er wel leuk uitziet zijn de vliegtuigen. Ze glimmen netjes als je ze naar het zonlicht toekeert en het detail is erg goed. Helaas is dit dan ook het enige positieve qua graphics. Erg jammer dus. Wat ook jammer is, is de audio. Deze is ronduit vervelend als je de game langer dan een uur gaat spelen. Je hoort vrijwel alleen maar rock muziek. En ook al ben ik fan van dat soort muziek, het pas echt niet in Over G Fighters. Alweer een gemiste kans dus voor de ontwikkelaar.

Conclusie en beoordeling

Het is dus zo helder als een opgepoetste glazen deurknop zonder vetvlekken: Over G Fighters is niet de game geworden waar we allemaal op hadden gehoopt. De besturing is waardeloos, de graphics zijn ronduit slecht, de gameplay is nog simpeler dan de eerste Sonic game, en het geluid wordt vervelend waarneer je de game wat langer aan het spelen bent. Ik had er heel wat meer van verwacht, dus de gameheeft een enkeltje bodem van de oceaan meegekregen.
4,7
Score
47
Score: 45
 • Pluspunten
 • Vliegtuigen zien er leuk uit
 • Het hoesje is mooi...
 • Minpunten
 • Grafisch zwaar ondermaats
 • Belabberde besturing
 • Saaie singleplayer
 • Ontzettend simpel verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben er nog niet uit of het nu een melk is of gaat worden. Blijf de game iig wel volgen.

 • Ziet er goed uit maar duurt nog zoooo lang :O

 • Denk niet dat het een topper wordt, maar desondanks toch de hemel in wordt geprezen voor het feit dat er Halo stuff in zit

 • Heb echt zin in dit spel :D

 • is de arbiter de tegenhanger van de spartan ofzo?

 • Halo Wars wordt vet! :D  Alleen hopen dat de gameplay goed is…

  Ze kunnen dan altijd nog voice controls introduceren xD

 • klinkt zker goed in de oren gelukkig gem master chief!

 • k denk dat de arbiter een soort hero is, tegenhanger van de spartan is een elite lijkt me

 • dat arbiter verhaal zeg me ook weinig maar jah .woord wel vet spelletje volgens mij.

 • Mmm…. Kweet niet of dit wat voor mij is, ik ga het zien ^^

 • Facking hel , klinkt so positeif :D heb er egt al zin in:D

 • bestt wel vet, komt hij ooit ook nog op de pc??

 • k zie liever een halo 4 :P

 • kmoet deze spel hebben denk erover na binnenkort een 360 te halen voor de exclusives en deze spel zou ik ook wel willen hebben :)

 • denk dat ik deze oversla

 • Verplicht nummertje voor mij, ik ben laats helemaal in de Halo sfeer.

  Ik snap nog steeds de hype niet van Halo, maar door al de reclames en filmpjes rondom Halo ben ik er fan van geworden.

 • Als dit spel aanslaat kun je er donder op zeggen dat er nog meer RTS games uit gaan komen met een soortgelijke besturing als deze.

 • als ik van RTS zou houden, zou ik deze halen. maar dat is niet zo, en bovendien heb ik niet eens een x360

 • word zeker een vette game. hou het zeker in de gaten alleen tis nog wel effe wachte op de game. tis iig wel een hele positieve impressie moet ik zegge:)

 • Lijkt zeker vet. Toch wil ik NU Halo 4! :-S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren