1. Jak and Daxter: The Precursor Legacy (PS2)

Jak and Daxter: The Precursor Legacy (PS2)

De driedelige Jak-and-Daxter serie is inmiddels tot een eind gekomen en duizenden mensen hebben al van deze prachtige reeks mogen genieten. Alle mensen die de serie nog niet kennen, moeten natuurlijk beginnen bij het begin. Zij starten met Jak and Daxter: The Precursor Legacy: het eerste deel uit de fantastische serie.

Zoals de naam, Jak and Daxter, al zegt, speel je het hele spel door met deze twee personen. Jak is een ondeugende dorpsjongen en Daxter is zijn nog ondeugendere vriend. Ze leiden samen een zorgeloos leventje dat ingrijpend verandert wanneer ze samen naar Misty Island gaan. Daar horen ze twee mensen tegen een leger van vijandige Lurkers praten, over het controleren van het gevaarlijke goedje Dark Eco. Daxter wordt echter bang en probeert weg te sluipen, maar hij wordt opgemerkt. Hierdoor valt hij van schrik in een poel met Dark Eco en komt er weer uit als een harige, oranje rat.

Natuurlijk kan hij zo weinig meer uitrichten, dus blijft hij gedurende het grootste deel van het spel op je schouder zitten om regelmatig een opmerking te maken. Gelukkig is Daxter een erg grappig kereltje, want in plaats van dat hij er een drama van maakt, is het juist een en al lol geblazen. Bij elk gesprek maakt Daxter wel een domme of sarcastische opmerking waardoor je werkelijk dubbel ligt van het lachen.

Alleen met gelach komt een spel er echter niet, want er moet natuurlijk ook wat gedaan worden. Daxter kan niet eeuwig een wezel blijven, dus hij en Jak gaan op zoek naar hun redder in nood. Er is echter één kleinigheidje: deze man woont aan de andere kant van het eiland. Om daar te komen zullen Jak en Daxter een aantal obstakels moeten overbruggen, wat alleen met een vliegmachine kan. Deze vliegmachine komt echter alleen op gang wanneer je de aangewezen hoeveelheid powercells in bezit hebt. Dit zijn dan ook de objecten waar het hele spel om draait. Al snel zul je te horen krijgen dat je 20 van deze voorwerpen nodig hebt om verder te komen in het spel, waarna je aan je lot wordt overgelaten.

Je kunt dan meteen alle kanten uitlopen en verschillende gebieden een bezoek brengen. Al wanneer je een paar stappen hebt gezet voel je hoe enorm fijn de besturing is en hoe soepel Jak een aanval doet. De vrijheid die je als speler hebt om rond te lopen, voelt ontzettend fijn. Natuurlijk loop je niet enkel rond voor de lol, want in elke omgeving zal je een aantal powercells kunnen verzamelen. Deze liggen echter niet altijd voor het oprapen. Je moet er natuurlijk ook iets voor doen. Een nieuwe energiebron voor de molen vinden, tweehonderd kilo vis vangen, zeven scoutvliegjes bevrijden, een hinderlaag van de Lurkers overleven en koeien bijeendrijven, is maar een greep uit het leuke en gevarieerde aanbod van opdrachten.

Ook de verschillende omgevingen zijn gevarieerd en laten je werkelijk de mond openvallen. Het ene moment sta je nog in een vreedzaam dorpje, het volgende moment ben je bezig te overleven in de woeste jungle, een onhygiënisch moeras of een besneeuwde bergtop. Doordat er tussendoor ook géén laadtijden zijn, krijg je écht het idee dat je het afwisselende eiland oversteekt, wat het spel een vreemd soort realisme geeft. Alles lijkt te kloppen en bij elkaar te passen. De kleuren spatten van het scherm af, het lijkt alsof je kilometers ver kan kijken en er is ontzettend veel oog voor detail. Het is werkelijk verbluffend hoe mooi de fantasiewereld van dit spel er uitziet.

Niet enkel de stillevens zien er goed uit, ook de personages die in het spel voorkomen zijn ontzettend leuk om te zien. Wanneer er een vijand op je af waggelt, zie je een kruising van woede en domheid op zijn gezicht staan en ook de vriendelijke personages vertonen duidelijk emoties. Je ziet meteen of ze bezorgd, enthousiast, triest of ladderzat zijn. Niet alleen doordat het gezicht een bepaalde uitdrukking weergeeft, maar ook door de manier waarop iemand loopt of praat.

Want praten doen ze! Alle dialogen zijn namelijk gesproken, waardoor alles nog wat ‘echter’ aanvoelt. Jammer genoeg krijgt de gesproken tekst niet alleen lof, want juist aan deze schijnbaar leuke toevoeging kleeft het grootste nadeel van het spel. Doordat sommige personages niet al te duidelijk praten, kan je weinig opmaken van wat ze zeggen. Wanneer ze je een opdracht geven waarmee je een powercell kan verdienen is dit nog niet zo erg, omdat je in het startmenu nog kan nalezen wat je nu precies moet doen. Als het personage echter iets van het verhaal uit de doeken doet, is het niet kunnen verstaan van die persoon uiterst vervelend. Je raakt dan de draad van het verhaal even kwijt en begrijpt het pas weer wanneer een duidelijker sprekend personage er weer over begint. Zo kan je dus hele gebieden afreizen zonder te beseffen waarom je dit nu eigenlijk doet, wat jammer is.

Gelukkig is de rest van het geluid echter duidelijk en verstaanbaar. De muziek is lekker op de achtergrond wanneer je rustig in het dorpje rondwandelt, maar duidelijk aanwezig om af en toe de sfeer te zetten. Wanneer je de spinnengrot binnenwandelt en het enge toontje van de muziek hoort, lopen de rillingen even over je rug. Als je dan de eerste spin vlak voor je neus naar beneden ziet vallen, zou je zo een spinnenfobie kunnen krijgen. Het is niet leuk voor schrikkerige mensen, maar wel heel knap gedaan.

Dat kan je eigenlijk tegen het hele spel zeggen: heel knap gedaan. Het is simpelweg erg leuk en verslavend om keer op keer een opdracht tot een goed eind te brengen en die gewilde powercell in jouw tas te stoppen. Jak & Daxter: The Precursor Legacy biedt een twintig uur durend singleplayer-avontuur vol met hilarische en onvergetelijke momenten.

Conclusie en beoordeling

None

Het eerste deel van de Jak & Daxter trilogie is geweldig. Dat is het enige woord dat dit spel in zijn volle glorie kan omschrijven. De vrijheid die je voelt wanneer je door de gevarieerde fantasiewereld loopt, de prachtige omgevingen die je hun sfeer laten proeven en de gevatte humor van Daxter zijn dingen die je alleen in dit spel tegenkomt. Dat de dialogen het verhaal een beetje verpesten is dan jammer, maar is zeker geen reden om dit spel te laten liggen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Prachtig
 • Vrijheid
 • Gevarieerd
 • Sfeervol
 • Humoristisch
 • Minpunten
 • Gesproken dialogen soms onduidelijk
 • Draad van verhaal raak je af en toe kwijt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ok, lekker dan 8]

 • Nou dat is erg fijn zeg, komt de game pas bij ons op 24 oktbober en die actie is op de 21ste van oktober.

 • beters heb er zin in

 • Okeej dan!

  Dan kunnen ze er nu niet meer van terugkrabbelen :P

 • wrm komt er ook niet zo'n productie pagina voor fallout 3?

 • Erg goed om te horen. Wie gaat deze game ook beleven? Voeg me gerust toe. ID: Haayer

 • Mooi :D  Kunnen we lekker met z'n tweetjes Albion onveilig maken! xD

 • heb hem natuurlijk al ge pre ordered, en dit is natuurlijk erg prettig, heb dit weekend voor de gein nog eens deel 1 gespeeld en dat is ook nog steeds leuk ….hoge verwachtingen van deel II, ik hoop dat lionhead ze waar maakt. Die coop is natuurlijk erg vet.

 • :D

 • heel mooi

 • vet voor 360 .. jammer voor ps3 heber geen Fable II voor ps3

 • Ik ga met een chick spelen, word uber slecht, en ga iedereen schoppen die ik tegenkom xD  Mijn vrienden mogen kijken, of via live joinen en meeschoppen!

 • ben benieuwd… als het een goede recentie krijgt ga ik hem halen denk ik….

 • Arthur… Wat is dit?

 • jeuh we kunnen op 21 oktober de patch downloaden… en de game komt uit op 24 oktober!  @Jules

  een vettere game dan Fable II :-P

 • lijk me heel vet spel maar hoop tog dat hij niet te gehyped is .zoals deel 1.terwijl die tog wel vet was :D

 • De online patch is dan mischien al af om te downloaden maar standard zit er in de game al een functie dat je gewoon met zijn 2en kan spelen

  speel gewoon het spel plug een 2e controller er in en druk daarbij op start

  werkt best wel grappig

  Egt geweldig spel trouwens egt weer zo'n fable sfeertje

  ben helaas nog niet ver genoeg om te zien hoe groot de hele wereld is

  maar tot nu toe ziet het er wel redelijk groot uit • chill, nu eerst maar met kerst zo'n 360 halen

 • Nou dat is erg fijn zeg, komt de game pas bij ons op 24 oktbober en die actie is op de 21ste van oktober

  dat is met alle games komt altijd eerst iut in the US en toch is het een engels game

 • Ik heb toch een RROD. Bij elk Fable 2 nieuws word ik weer opnieuw chagrijnig… De CE begin augustus besteld en nu een kapotte box.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren