1. UEFA Euro 2004 (Xbox)

UEFA Euro 2004 (Xbox)

Toen Grienkenland zomer 2004 Portugal versloeg deden zij de wereld versteld staat. Wie had gedacht dat dit land wat nog nooit wat gepresteerd had op niveau, europees kampioen zou worden. Als je je bedenkt... dat is even vaak als Nederland!!!! Aan jouw de taak om dit even recht te zetten in Uefa Euro 2004.

Elk jaar komt EA met een nieuwe voetbal game, we zijn inmiddels al toe aan nummertje 14!! En vanaf 2002 heeft EA ook de gewoonte gekregen, haar imago als melkboer te versterken door een volledige extra game uit te brengen met als doel het EK of WK te kunnen spelen. Zo kwam er dus in 2004 ook een game uit om het tournooi in Portugal even haarfijn over te spelen.

Graphics

Qua grapics kun je Euro 2004 in dit opzicht zien als een update van de jaarlijkse Fifa versie. Er komt niet zo veel nieuws bij kijken, af en toe krijgen de spelers een likje verf, en ziet het stadion er wat leuker uit. Maar voor de rest hoef je geen mega grafische vooruitgang te verwachten. Wat ik veder nog een minpunt vind aan de graphics zelf is het feit dat wanneer je besluit je een wedstrijd 's avonds te spelen, je een zonnebril moet opzetten.

Hiermee bedoel ik dat wanneer het laden voorbij is een de wedstrijd start, je beelscherm bijna op wit springt. Overal straalt een enorme witte gloed vanaf die je bijna zou verblinden. Dit komt dan bij mij ook als zeer irritant over, want dit maakt het wel erg vervelend om 's avonds wedstrijden te spelen.

Gameplay

Over iets meer dan een maand ligt er al(WEER) een nieuwe Fifa in de schappen. De gameplay van Fifa heeft zich de laatste jaren wel ontwikkeld, maar is volgens velen nog niet op het niveau van PES. In 2004 was dat dan ook niet anders. De gameplay doet je sterk denken aan games als Fifa 04, en je kunt Euro 2004 ook wel zien als een hele grote Demo van Fifa 2005. De gameplay is hier gewoon nog niet zo goed. je hebt nog niet het lekker balgevoel wat je bij de volgende Fifa's wel gaat krijgen.

Ook nog een groot minpunt van de game, het Nederlands Elftal. Het zit er wel in, maar eigenlijk ook weer niet. Zo speel je niet met Van Nistelrooy maar met bijvoorbeeld Neuteboom. Dit geeft het Nederlands elftal niet zo veel waarde, en dat maakt het ook gelijk een stuk minder aantrekkelijk om te spelen (met Oranje). Verder zijn de animaties van de spelers nog maar zeer beperkt, en ook de scheidsrechter loopt rond als een te opvallend voorgeprogrammeerde robot. Dit alles maakt deze game, zeker als je er de volledige prijs voor hebt betaald, echt niet waar voor je geld.

Europees Kampioen

Het hele spel draait maar om één ding, and one thing only...

Europees kampioen worden. Dit kun je zo'n beetje gaan proberen met elk land wat in Europa ligt, en misschien daar zelfs nog wel buiten. Zo kan ik mij herinneren dat ik ooit een kwalificatiewedstrijd moest spelen tegen Israël moest spelen. Mijn topografisch vermogen mag dan wel niet zo goed zijn, maar volgens mij ligt Israël toch echt niet in Europa... Maar goed, je kiest dus een land waarvan jij denkt dat je daarmee europees kampioen kan worden. De zogenaamde ''manager modus'' of waar het dan ook op moet lijken, is niet zo heel erg uitgebreid. Op wat moraal na, kun je niet zo veel met je spelers. En vervolgens ga jij met je team wat kwalificatiewedstrijden spelen, om zo vervolgens met gemak, 1e in de poule te worden, zodat je mee mag doen aan het europees kampioenschap. En afhankelijk van het land dat je bent, zijn er verschillende doelstellingen, en die zijn voor het ene land weer niet wat makkelijker dan voor de ander. En meer is het eigenlijk niet. Er zijn ook nog wel een paar andere modi o.a. je eigen tornooi maken. En de leukste van die andere spelmodi is ongetwijfeld de mode waarin je beroemde wedstrijden kunt naspelen. Dat voegt wat extra waarde toe aan de game. Maar voor de rest is het alleen maar voetballen, voetballen en nog eens voetballen.

Tot Slot

Ik zou willen zeggen tegen elk persoon die het in zijn hoofd haalt om deze game te gaan komen, dat hij zichzelf een groot plezier kan doen, door in dat geval gewoon Fifa 2005, of als hij nog meer hersens ( en geld) heeft, gewoon nog lekker een maandje wacht en Fifa 08 koopt. Want wie zit er te wachten op een update van een jaarlijks spel, met 1 echt spelmodi erin. En de spelmodus die erin zit is met een omweg en is minder letterlijk ook te spelen in een andere Fifa. Is het dan nodig dat EA dan in 1 jaar tijd 2 voetbalgames moet gaan uitgeven ??

Conclusie en beoordeling

None

Euro 2004 is bedoeld voor de echte DIE maar dan ook echte DIE DIE DIE Hard fans van EA, of mensen zonder hersens. Die elke game van EA klakkeloos kopen. En er dan waarschijn achter komen dat ze zojuist 60 euro verspilt hebben
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Hele EK sfeer
 • Soundtrack ??
 • Minpunten
 • Geen ''echt'' Nederlands elftal
 • Het gevoel van, ik kan dit ook in een andere FIFA
 • Overbodige game

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hou niet zo van RPG, maar misschien me toch eraan wagen.

 • Hou niet zo van RPG, maar misschien me toch eraan wagen.  je weet niet wat je mist ! ;)

 • Xenosaga, Baten Kaitos.. Als het een deel uit een van die twee series is, zou dat al vet zijn. Hoewel een volledig nieuwe game natuurlijk ook wel cool is!

 • Aah eindelijk is monolith weer terug waar het hoort op het rpg-gebied.

 • Xenosaga was echt maar voor een bepaalde groep mensen die dat genre leuk vinden. Baten Kaitos was goed maar had wat irritante problemen.  Maar goed als je een WII hebt moet je met dit wel blij zijn want verder heb je weinig keus.

 • Ben op moment bezig met Sonic Chronicles dus heb geen echte behoefte aan nóg een RPG.

 • Ik snap hem niet. Tri Crescendo zijn toch de makers van Baten Kaitos, die daarna verder zijn gegaan met Eternal Sonata. Dus niet monolith soft?

 • Volgens mij hebben Monolith en Tri-Crescendo samen gewerkt aan Baten Kaitos

 • Tri-Crescendo deed alleen het geluid dacht ik.

 • Nice, wel jammer dat het misschien alleen voor de wii is…

 • yesssss eindelijk. Hopelijk is het een xeno* RPG. Alsjeblieft laat het een xeno* RPG zijn. Of nog beter een remakte van xenogears. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren omdat squeenix de rechtten heeft maar damn ik wil een remake van xenogears.

 • Kan wel wat worden. Maar dan moeten ze niet weer de zoveelste rotzooi uitbrengen voor de Wii.

 • Hmm.. Xenosaga en Baten Kaitos zijn van Bandai-Namco.

 • Kan niet wachten op Disaster word echt vet!!! :D

 • Ben benieuwd. Hopelijk komen ze met een nieuw concept, dat is altijd wel leuk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren