1. Wario Ware Touched! (NDS)

Wario Ware Touched! (NDS)

Wario heeft al een tijdje niets meer gedaan aan zijn dosis platformactie, die hem in staat moest stellen om zijn pondjes kwijt te raken. Om de vadsige bromsnor nog iets van beweging bij te brengen heeft hij nu de beschikking over een pennetje, waarmee hij de meest knotsgekke dingen kan doen. Niet de meest voor de hand liggende manier om zijn kritieke toestand van overgewicht te verhelpen, maar hem op een dieet krijgen is verre van mogelijk.

Elke Warioware staat garant voor een compilatie van bizarre minigames die de mogelijkheden van het platform, waar je op speelt optimaal benut. Warioware Touched! werkt ongeveer volgens hetzelfde principe. In Touched! gebruik je dus het Touch Screen in combinatie met het pennetje en de microfoon. Het belangrijkste ingrediënt van de minigames is de dubieuze humor. Voer de meest simpele handelingen uit in zo min mogelijk tijd en dan heb je ongeveer de smaak te pakken van de absurditeit. Dingen die je ook in het echt doet, zoals een lucifer aansteken of wat ketchup over je patat doen, zijn enkele voorbeelden van de zinloze handelingen die je verricht. Het leuke aan Warioware is aan hoe zinloos het soms is en hoeveel moeite je er soms in moet stoppen om iets te bereiken. Je bent gedurende het spel niet alleen bezig met je pennetje, maar ook de microfoon wordt op een vernuftige wijze gebruikt. Blaas een bootje veilig naar de overkant of probeer te verhinderen dat een stokoude man op je mond belandt door hevig je longcapaciteiten te gebruiken.

De minigames waarin je moet blazen zijn een stuk leuker dan de overige spelletjes. Het euvel van de overige spelletjes ontstaat doordat er vele andere spellen op de markt zullen gelanceerd worden met een soortgelijke besturing die vaak complexer aanvoelt. Als je niet bekend bent met de besturing ben je nog verrast wat je allemaal kan doen met zo’n apparaat. Helaas ontstaat er al na een tijdje gewenning dat dan weer een gewoonte wordt, met daarop volgend verveling. De oorzaak van die verveling komt door de beperkte inhoud en de steeds meer slijtende originaliteit na het spelen van alle minigames. Het enige wat het spel eigenlijk op de been zou kunnen houden is de humor. Maar eenmaal alle minigames doorlopen wordt de humor steeds minder interessant en er is eigenlijk niets anders dat een grote meerwaarde blijkt te hebben naast de humor. Je krijgt het gevoel van een mop die je al meerdere malen hebt gehoord, waardoor alles net zo interessant wordt als de gemiddelde wiskundeles over Pythagoras. Het spel is een langdurige reeks van grappen die desondanks de herhalende humor weten te overtuigen, maar al na een tijdje niet meer boeien.

Ook het frappante stijltje dat typerend is voor Warioware, kan een herhalingsoefening zijn als je de vorige delen al hebt gespeeld. Het is nog steeds even aanstekelijk simpel in elkaar geklutst, maar mist toch de overtuiging die met het eerste deel werd bereikt. Wat wel op een leuke manier is geïntegreerd zijn de verschillende personages die ieder zijn of haar eigen soort minigames heeft. Helaas zijn de meeste personages van minigames voorzien die niet passen bij het karakter dat ze hebben. Alleen robot Mike en de retrogamers hebben hun eigen unieke minispelletjes, maar de rest is nauwelijks van elkaar te onderscheiden als het om minigames gaat. Elk personage wordt geïntroduceerd met een introfilmpje dat ongeveer duidelijk maakt met wat voor persoon je te maken hebt. Het verhaal heeft echter geen nut, omdat de minigames geen aansluiting vinden op de stereotype gedragingen van het personage waar je mee te maken hebt.

Om de replaywaarde wat op te krikken zijn er een aantal speeltjes vrij te spelen voor als je een goede prestatie hebt geleverd in het hoofdspel. Het zijn vooral doodsimpele simulaties waar je mee te maken krijgt, zoals een magnetron of een piano. Leuk om even uit te proberen, maar lang boeiend blijft het niet. Gelukkig zitten er ook een aantal aardige minispelletjes bij. Zo heb je een spelletje waarbij je met een schattig, rood vogeltje insecten moet opeten om je bloemetjes te beschermen. Klinkt misschien niet denderend, maar het is wel degelijk leuk om te spelen. Wat ook vermeld mag worden is het tafeltennisspelletje. Dit kun je zelfs met z’n tweeën spelen en dan kom ik aan bij één van de grootste minpunten. Er is verder geen multiplayer te ontdekken! Tafeltennis is het enige spelletje dat je überhaupt samen kunt spelen en dat is zonde. Elkaar uitdagen voor een spelletje zou wel leuk zijn geweest. Dat deze functie ontbreekt maakt de replaywaarde nog moeilijker te verteren en het was al niet geweldig te noemen.

Conclusie en beoordeling

None

Wario is niet echt in vorm, niet dat hij dat ooit is geweest, maar ik ben met zijn andere spellen wel beter van hem gewend. Dit spel faalt in mijn opinie, doordat er zonder de humor en originaliteit weinig is dat echt plezier oplevert. Misschien nog de moeite waard voor een budgetprijs. Voor de volle 40 euro zou ik hem laten liggen. Wordt er in de winkel toch een prijs van 40 euro toegepast dan weet je dat niet alleen Wario stikt van de vrekkigheid, maar dat degene die de prijs heeft bepaald ook een vrek eersteklas is.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Humor is leuk...
 • grappige minigames met aanstekelijk ontwerp
 • sommige speeltjes zijn leuke toevoegingen
 • Minpunten
 • maar niet tijdloos
 • geen (noemenswaardige) multiplayer
 • meeste) minigames sluiten niet aan op het karakter van het personage
 • het 'nieuwe' is er snel van af door het ontstaan van gewenning
 • meer van hetzelfde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk! maar zolang er geen prepaid cards zijn heb ik niets van de PSS waar je voor moet betalen…

 • Niemand die het iets boeit!

 • Die Special Stage ga ik zeker eens proberen! De moeilijkheids graden hadden er gewoon al standaard in gemoeten als unlockables.

 • Ik vind de game zelf al genoeg. Daar heb ik niet nog eens nutteloze add-ons voor nodig, die ook nog eens unlocked worden tegen betaling

 • Respect voor degene die die expert mode uitspeelt. Ik heb al genoeg problemen met de normal.

 • mega wat?

 • vind nog steeds dat dit in het spel zelf al had moeten zitten.

 • damn

  willen ze meer geld in het laadje ofzo dat ze die verschillende moelijkheids graden in verschillend pakketten hebben gestopt …-.-'

 • mega man is helemaal niet zo mega iets van 5 cm of zo

 • is het Gratis of betaalen ?? ik denk zekker betaalen daar ga ik niet voor ik moet Gratis en voor niets hebene pls

 • Daar zullen ze vast weer een absurd hoog bedrag voor gaan vragen.

 • Rip offs net als die Proto Man pack. ik koop ze niet.  De NES had dit soort bonussen ook niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren