1. FlatOut (PS2)

FlatOut (PS2)

Lekker door alles heen raggen is leuk, zo leuk zelfs dat je er verslaafd aan kunt raken. Je gaat naar de belt toe, trekt een stuk verwrongen ijzer met vier wielen en een motor uit de rotzooi, levert vijf tientjes in, bouwt er een rolkooi op en knallen maar met die hap. Je trapt het gaspedaal in, scheurt de eerste drie ronden zonder problemen over het parcours om vervolgens tegen een stapel olievaten aan te knallen en je hele leven in een rolstoel door te brengen. Om dit in het echt te doen is leuk (op de crashes na), maar prop je deze elementen in een game, dan kost dit je alsnog zes tot zeven tientjes, maar dan met de garantie dat je die rolstoel mooi bij het kantoor van Thuiszorg kunt laten staan. Ladies and gentleman, meet Flatout!

Yep, Flatout is een game waarin jij samen met een stelletje crazy-ass coureurs in een knakenbak stapt die van ellende uit elkaar valt om er vervolgens flink mee te gaan crossen op circuits die je nog niet eens tegen zult komen in je wildste dromen. Het is een game waarin 30 jaar oude automobielen snelheden van over de 300 kilometer per uur kunnen halen, ook al valt al het plaatwerk van ellende uit elkaar en vliegt de motor in de fik naar de eerste crash die je meemaakt (de eerste bocht dus). Het is een gekkenhuis in Flatout, en laat dat nu net het sterke punt van deze game zijn. Overal waar je kijkt is het chaos. Iedere coureur strijd om zijn plekje in de top drie alsof zijn leven er vanaf hangt. Ze beuken en ze rammen, ze schelden en knallen, het is een nachtmerrie voor elke verantwoordelijke automobilist.

Het is nu dus onderhand wel duidelijk dat Flatout een chaos van een jewelste is, maar wat is je doel nu precies? Nou, je doel is gewoon om zo vaak mogelijk te winnen en geld te verzamelen om onderdelen voor je knakenbak te kunnen kopen. Hiermee doel ik niet op spoilers, velgen, Sideskirts en al die andere zooi, maar performance-mods zoals uitlaten, turbo’s, banden, ophangingen etc. Op zich een beetje raar als je het mij vraagt. Je kunt je wagen namelijk wel sneller en beter maken, maar je kunt werkelijk helemaal niets aan het uiterlijk doen. Met andere woorden: je hebt een technologisch wonder onder je reet hangen, alleen met het uiterlijk van een auto die je net van de belt hebt afgetrokken alleen maar omdat hij je zo zielig aan keek. Zo bestaat het aanbod uit wagens grotendeels uit Amerikaanse bakken met dikke V8’s en een gewicht waar zelfs een olifant jaloers op zou zijn. Nu is dit helemaal geen minpunt omdat we al zo veel racegames hebben waarin je van die blinkende bling bling bolides tegenkomt, maar toch is het jammer dat Bugbear (de ontwikkelaar van Flatout) er niet voor heeft gekozen om licenties binnen te trekken voor de wagens in de game. Het zijn namelijk allemaal fantasie bakken die zijn afgeleid van bestaande auto’s zoals Dodge Chargers, Chevrolet Camaro’s, Lincolns etc. Aan de andere kant kan ik hier ook wel weer inkomen omdat ze met Flatout gewoon een grote gok hebben gewaagd. Je weet namelijk niet of het aanslaat of niet. Gelukkig voor Bugbear is dit eerste het geval, maar hebben ze het toch een beetje verknalt door er van die rare (maar naar mijn mening oh zo leuke) minigames in te stoppen.

De minigames in Flatout zijn namelijk een Beetje té overdreven. Een klein voorbeeldje. Je hebt net een aantal races gewonnen en krijg je de kans om een minigame uit te proberen. Je gaat naar het menu, kiest de minigames sectie uit, en wat zie je: allemaal van die rare belachelijke stunts die je moet uitvoeren zoals de coureur door een hoepel werpen, je coureur zo ver mogelijk laten stuiteren, darten met de coureur, hoogspringen met de coureur etc. Allemaal van die idiote stunts die de “Laws of Physics” tarten. Om eerlijk te zijn vond ik deze minigames wel leuk, maar helaas voegt het niet veel toe aan de gameplay. Je hoeft deze minigames namelijk niet te voltooien wil je verder komen in de game. Wel kun je er geld mee verdienen, dus als je er naar kijkt met één oog dicht, zijn deze minigames stiekem toch wel heel erg leuk.

En nu we de minigames hebben gehad, is het tijd om het te hebben over de grafische aspecten van de game. Deze zijn naar mijn mening namelijk réte goed! Vooral het physics systeem is het vermelden waard. Namelijk alles wat op of naast de baan staat kan aan gort worden gereden. Tonnen, vaten, hekken, steigers, banden, planken, huisjes, werkelijk alles kan kapot. Nu hebben we dit wel in meerdere games gezien, maar Flatout heeft het toch naar een hoger niveau getild door werkelijk alles wat je hebt kapot gemaakt ook op de baan te laten liggen! Want rijd je iets aan gort in de eerste ronde, dan ligt de rotzooi van die crash er de 2e, 3e, 4e, 5e ronde nog steeds! Ook leuk om te weten is dat alle objecten invloed hebben op het rijgedrag van jouw auto. Zo kunnen tonnen ervoor zorgen dat je over de kop gaat, en kunnen banden ervoor zorgen dat je mateloos geïrriteerd raakt omdat je er verrekte langzaam door gaat rijden als er eentje vast komt te liggen onder jouw wagen. Voor de rest ziet Flatout er gewoon erg netjes afgewerkt uit op een paar kleinigheidjes na.

Conclusie en beoordeling

None

Flatout, het is een game waarvan je echt moet houden wil je het kunnen waarderen. De aparte besturing en de nogal chaotische gameplay kan tot veel frustratie leiden, maar als je er eenmaal aan gewend bent, dan ben je er ook meteen aanverslaafd! De crashes, de rommel, de chaos en die schitterende Amerikaanse bakken toveren een sfeertje tevoorschijn die je bij geen enkele andere game kunt vinden.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Physics erg goed
 • Ultieme chaos erg cool!
 • Aparte besturing werkt best lekker
 • Leuke upgrade functie
 • Minpunten
 • Minigames iets te overdreven
 • Carriëre soms wat langdradig
 • Geen uitwendige mods

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zozo, die kijken ver vooruit.

 • Dat is snel :')

 • Fallout 3 al besteld, hopen dat het een waardige opvolger is van 1 en 2.

 • Als fallout 3 echt zo geweldig wordt, hoop ik dat deel 4 snel komt;)

 • heb fallout 3 al besteld!

  maar een fallout 4 kan er natuurlijk ook bij xD

 • Of Fallout 4 over drie jaar in de winkels ligt, kan natuurlijk niet met zekerheid gezegd worden.  Ik denk dat Fallout 4 een launchtitel wordt voor de Xbox3, net zoals Oblivion dat was bij de Xbox360.

 • @ Furyan: de tijd zal het ons leren :).

 • @ WiiZzhole

  @ Furyan: de tijd zal het ons leren :).  Inderdaad! Maar ik zie MS niet nog 3 jaar aan de Xbox360 knutselen. Van mij mag er over 2 jaar wel weer een nieuwe komen. Verwacht op de E3 van volgend jaar wel een mooie aankondiging. Dan is het huidige beestje toch al 4 jaar oud.

 • dat is nog eens goed nieuws

 • @Furyan NL  Het was geen launchtitel voor de 360…

 • Als ze eerst maar aan The Elder Scrolls V gaan werken, daar heb ik eerlijk gezegd veel meer zin in!

 • @Furyan NL

  Het was geen launchtitel voor de 360…  Excuus, bijna launchtitel dan ;)

 • Nou ja, ik kan het niet echt al noemen, drie jaar is toch wel een redelijk tijdje, ik bedoel maar, Gears of War 2 komt nu na 2 jaar…

 • Zieke shit! Heb ik 3 jaar de tijd om die game helemaal kapot te spelen!  Word lid van de Fallout 3 Club!!

 • Fallout 4 wellicht al over drie jaar

  Pfff… al, ik zou eerder zeggen pas

  Het is natuurlijk wel veel korter t.o.v. de vorige game, maar drie jaar is zo kort niet…

 • Laat ons nou eerst maar zien dat Fallout 3 een succes word. Dan praten we verder :)

 • Tot over drie jaar dan maar :P

 • da's lang

 • Ik zou liever een Elder Scrolls V zien. Das toch lekker; even wat afwisseling.

 • Eerst eens kijken naar Fallout 3, maar ik heb er een goed gevoel over. ik zou ook liever een Elders Scrolls V zien dan een Fallout 4. Maar we zullen wel zien wat op ons afkomt zeker.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren