1. Grim Fandango (PC)

Grim Fandango (PC)

Het adventure-genre beleeft de laatste jaren weinig tot geen hoogtepunten meer. Dit is eigenlijk al zo’n tien jaar lang het geval. Het genre was vooral begin de jaren ’90 razend populair en succesvol. Monkey Island, Full Throttle, Day Of The Tentacle, Gabriel Knight, Broken Sword, het zijn allen voorbeelden van tijdloze klassiekers. Er zijn de laatste tien jaar echter twee absolute hoogtepunten geweest binnen dit genre. Één hiervan is Grim Fandango (die andere mag je zelf uitvogelen), bedacht door Tim Schafer die daarvoor al meerdere successen behaald had met andere adventures. De game kwam uit in 1998 en werd hier en daar abrupt gebombardeerd tot beste adventure-game aller tijden. Terecht, zo blijkt.

Grim Fandango is vooral bekend geworden door zijn ronduit aparte stijl. Het verhaal is namelijk zeer origineel te noemen en de personages sporen niet helemaal. Bovendien zijn ze allemaal dood. Ze worden allen weergegeven als skeletten, met uitzondering van demonen die je ook zult tegenkomen. Zodra mensen uit de echte wereld doodgaan, komen ze in de spelwereld van Grim Fandango terecht. Als ze een goed leven hebben geleid, mogen ze gelijk door naar hun laatste rustplek. De meeste mensen hebben echter wel iets op hun geweten, zoals hoofdpersoon Manny Calavera. Hij wil ook naar zijn laatste rustplek, maar dat kan niet voordat hij vier jaar gewerkt heeft voor een ‘uitvaartbedrijf’ genaamd Department of Death.

Zijn functie binnen dit bedrijf is om nieuwe doden een baan te geven, zodat ze hun schulden en wandaden kunnen ‘afbetalen’ die ze tijdens hun leven gemaakt hebben. Het loopt echter niet op rolletjes voor Manny, want zijn collega kaapt alle goede klanten weg. Op een dag stuurt Manny een klant weg die meteen een ticket naar haar laatste rustplek zou moeten krijgen. Manny komt pijnlijk achter zijn stomme fout en besluit deze vrouw terug te vinden. Dit is het begin van een knotsgek avontuur waarbij Manny een hoop intrigerende personages tegenkomt.

In plaats van een standaard point & click adventure, heb je bij Grim Fandango je muis niet nodig. Alles wordt dus bestuurd met het toetsenbord. Dit is even wennen in het begin, maar je raakt er vrij snel aan gewend. Alleen is het jammer dat het af en toe wat stroef verloopt en het is niet altijd even goed te zien waar je nu precies heen kan gaan en waar niet. Soms moet je in sommige deuropeningen zelfs achteruit lopen met Manny, anders kom je er gewoon niet door. Dit is gelukkig maar het enige echte minpunt van deze game. De rest is subliem uitgewerkt.

Een zeer sterk punt van de game, zijn de conversaties die je voert met de vele personages. Deze zijn scherp, duidelijk en vrijwel altijd boeiend. Dit komt vooral door het kleurrijke karakter dat Manny heeft. Hij is eigenwijs, zelfverzekerd, niet erg tactvol en komt nogal vaak met stomme opmerkingen voor de dag. Tegelijkertijd is hij stiekem toch ook vrij slim. Hij wordt daarin ook nog eens bijgestaan door zijn demoon-sidekick Glottis die door een samenloop van omstandigheden met hem meereist. Alle gesprekken zijn ingesproken en dat met hoge kwaliteit. Manny heeft een Spaans accent dat perfect uit de verf komt en de voice over van Glottis is ook zeer sterk gedaan.

Een adventure-game zou geen adventure-game zijn, als er geen puzzels in zouden zitten. Grim Fandango heeft dan ook een ruime hoeveelheid aan puzzels die behoorlijk uitdagend zijn. Alle voorwerpen die je bezit, passen netjes in Manny’s outfit en met deze voorwerpen moet je naar traditie de puzzels oplossen. De puzzels kunnen behoorlijk pittig zijn, maar ze passen wel altijd goed binnen het verhaal. Een leuk gegeven van dat verhaal is dat je de game speelt in een tijdsspanne van vier jaar, waarbij je een brede variatie aan gebieden bezoekt.

Op bepaalde punten gaat de game een jaar vooruit en daarbij sta je versteld van Manny’s ontwikkelingen binnen dat jaar. Hij is nogal vindingrijk, met andere woorden. Je zou het vervelend kunnen vinden dat je ineens een jaar vooruit wordt gezet, maar je pikt het verhaal meteen weer op. De sfeer blijft altijd hetzelfde en laat het nou net die sfeer zijn die het spel nog specialer maakt dan het al was. De personages, het verhaal, de humor, de omgevingen, de muziek, de voice overs, de puzzels. Al deze elementen zijn bangelijk goed uitgewerkt en zorgen ervoor dat Grim Fandango een onvergetelijke ervaring is. Ook de speelduur is meer dan behoorlijk. Houd er daarbij rekening mee, dat de game al bijna tien jaar oud is en hedendaags nog steeds bijzonder vermakelijk is.

Conclusie en beoordeling

None

Grim Fandango kan met recht de beste adventure-game ooit genoemd worden. Natuurlijk zijn er andere games binnen het genre die bijna net zo goed zijn, maar deze game tilt heel het genre nog net iets hoger. Het verhaal is even origineel als dat het vermakelijk is en dit gaat gepaard met uitstekende humor. Een eeuwige klassieker.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Origineel verhaal
 • Leuke puzzels
 • Briljante personages
 • Voice overs
 • Grafische stijl
 • Minpunten
 • Stroeve besturing

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk als je alle duiven al hebt verzameld :') Ik heb weer wat te doen en een reden om GTA 4 weer te spelen  Ohja, wanneer komen de trophies voor Bionic Commando: Rearmed ze zouden rond de release van Mega Man 9 komen (26 September) maar het is tot nu toe nog altijd stil rondom de trophies

 • Vreemd.. Gta speel ik maar 1 dag of twee en dan ben ik er al op uitgekeken. En dit is voor mij geen reden om hem te spelen :S

 • wel alle data WISSEN want bij uncharted had ik een nieuw spel gestart maar had ik de helft van de trophies al

 • zit er niet op te wachten heb gta iv al 3 keer uigespeeld dus hoeft van mij niet en daar bij komt dat ik druk bezig ben met de multiplayer van saints row 2.

 • Haha alweer opnieuw beginnen met een Trophie patch.. Maja als ik een PS3 had, had ik dat wel gedaan :)

 • Leuk, maar ben nog niet ehelemaal zeker of ik m weer helemaal overnieuw ga doen…

 • ik wil al die trophies en ik ga hem zeker ook weer ff spelen maar om heel die verhaallijn te doen :( ik weet het niet. heb ik de 1ste keer nog niet eens volgehouden.

 • Is deze game nou nog leuk online? Ik zie dat veel trophies online te behalen zijn maar dat hele online gedeelte heeft mij nooit kunnen boeien.  Als je nou halverwege was en je download de patch, kun je dan gewoon verder spelen en krijg je vanaf dat punt wel trophies?

 • ik was nog maar bij missie 4, ga dus alles wel opnieuw doen.

  hopenlijk vind ik het dan wel interessant genoeg om verder te gaan  ben nu bezig met crackdown en die boeit mij meer moet ik zeggen.


 • Nice!!

 • Mooi!

 • wel alle data WISSEN want bij uncharted had ik een nieuw spel gestart maar had ik de helft van de trophies al

  Normaal gesproken haal je de quotes ook wanneer je gewoon de storyline voltooid o.i.d. Niet meer dan normaal dat je daarvoor de thropies al krijgt. Maar inderdaad, wil je niet ineens de helft alvast op je palmares hebben staan, verwijder dan gewoon je savegames :)

 • Als je nou halverwege was en je download de patch, kun je dan gewoon verder spelen en krijg je vanaf dat punt wel trophies  Natuurlijk…

 • CHill nu kan ik GTA IV weer is opniew spelen !

 • die hele trophies zijn ook al 1 grote grap, net zoals de shitstation zelf.

 • Mij boeien die Trophies echt niet…zelfs niet bij een top game als deze! Wat is nu de meerwaarde hiervan?

 • Nice!

 • ik ga wat bronze trophies scoren :D

 • die hele trophies zijn ook al 1 grote grap, net zoals de shitstation zelf.  Grow up! :O

 • eindelijk!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren