1. Guitar Hero II (X360)

Guitar Hero II (X360)

Jimmi Hendrix, Carlos Santana, Stevie Ray Vaughn, Eric Clapton zijn stuk voor stuk legendarische gitaristen. Mannen die bekend staan om hun snelle vingers, ritmegevoel en verbazingwekkende solo's. Jammer voor deze mannen is er een nieuwe Guitar Hero. Zijn naam? Dave van Gorkum!

Who's the man!?

Bezweet sta ik achter de coulissen. Wat een fantastisch optreden heb ik weer weggegeven met mijn band. Het ene nummer was technish nog moeilijker dan de andere, maar we hebben het fantastisch gedaan. Duizenden uitzinnige fans scheeuwen: "Encore!". Ik sta voor de keuze, doe ik nog een nummer, of laat ik het hierbij? Durf ik het aan nog een keer voor dit publiek te verschijnen? Dit nummer heb ik immers nog nooit gedaan... Ik raap al mijn moed bij elkaar, schud de spieren in mijn rechterhand los en loop terug het podium op. Het doek gaat omhoog, het publiek wordt gek zodra ik begin te spelen.

Een échte Guitar Hero

Guitar Hero II is een spel waar je volledig in opgaat. Je hebt -vooral door de fantastisch controller- echt het idee dat jíj dat concert aan het geven bent. En dat is een geweldig gevoel. Het spel begint met een korte tutorial (die zeker aan te raden is) en daarna wordt je eigenlijk meteen in de actie gegooid. Het eerste optreden dat je gaat verzorgen vindt plaats op een middelbare school, voor een stel studenten. Waarom speel je hier? Jij doet met jouw band mee aan een "Battle of the Bands". Speel hier de sterren van de hemel en het kan zomaar het begin zijn van een glansrijke carriere. Maar je hebt nog heel wat optredens voor de boeg voordat je op de echt grote festivals kan spelen.

Werk aan de winkel!

Ik begon mijn glansrijke carriere op 'Easy', de makkelijkste moeilijkheidsgraag van de vier. Easy is eigenlijk een oefengedeelte. Je verdient -in tegenstelling tot de moeilijkere moeilijkheidsgraden- niets met je optredens, dus kun je ook niets kopen in de uitgebreide shop die in het spel zit. In deze winkel zijn vele verschillende soorten spullen te koop, zoals: nieuwe gitaren, nieuw paintjobs voor je gitaren, nieuwe characters, nieuwe outfits, bonus tracks om op te spelen, video's over de ontwikkeling van Guitar Hero 2 (aanrader!) en ga zo maar door. Zo hou je dus altijd een drijfveer over om nog snel een aantal nummertjes te spelen.

Tokkelen...

Maar hoe speel je het spel nou eigenlijk? Op zich is dit heel makkelijk. Het is namelijk ongeveer hetzelfde als een echt gitaar. Er zijn vijf knoppen die op de hals van het gitaar zitten. Deze knoppen zijn op toonhoogte gerangschikt. De groene is het laagst, en de oranje is het hoogst. Op de makkelijkste moeilijkheidsgraad gebruik je maar drie van de vijf knoppen, op medium komt daar een vierde bij en op hard heb je alle vijf de knoppen nodig om een nummer tot een goed einde te brengen. Uiteraard wordt het spel moeilijker naarmate je meer knoppen moet gebruiken, maar dit is niet de enige moeilijkheidsgraad. Zo gauw je easy hebt uitgespeeld en naar medium gaat, merk je al een duidelijk verschil. Het spel gaat je echt op de proef stellen. Zo komen er voortaan niet alleen losse snaren aan te pas, maar zul je ook moeten gaan werken met verschillende akkoorden. Soms zul je merken dat je het puur en alleen op reflexen in sommige gedeeltes tot een goed einde brengt.

Le leercurve grande

Guitar Hero 2 is niet makkelijk. Sterker nog, Guitar Hero 2 is rete-moeilijk. Op easy vindt iedereen het leuk en is het nog lekker makkelijk. Op medium is er al enige concentratie vereist, maar wil je op hard of extreme (de moeilijkste moeilijkheidsgraad) slagen, dan zul je er echt flink wat tijd in moeten stoppen. Zeker op extreme gaat het eigenlijk helemaal nergens meer over. Hier zul je gebruik moeten gaan maken van de trainingsoptie, die je in staat stelt om gedeeltes van nummers in slowmotion af te spelen. En je zult merken dat dit echt nuttig is. Op deze manier kun je rustig de knoppen combinaties uit je hoofd leren, om ze steeds een tandje sneller af te spelen. En dat is echt heel erg moeilijk.

Kaching!

Het geld dat je in Guitar Hero 2 verdiend krijg je natuurlijk niet zomaar. Je zult er hard voor moeten werken. Het spel werkt namelijk met beoordelingen (zogenaamde reviews). Dit wordt uitgedrukt in sterren. Zo is de laagste score 1 ster, en de hoogste score 5 sterren. Hoe hoger de score, hoe meer geld je krijgt. Dit is van een aantal zaken afhankelijk, zoals: hoeveel noten je aan één stuk foutloos speelt, hoeveel procent van de noten je raakt en dergelijke. Hoe meer noten je foutloos raakt, hoe hoger je "Combo Multiplier" wordt. Maak je een fout, dan begin je weer opnieuw. Na tien goede noten wordt dit 2x, na twintig noten 3x en na dertig noten 4x. Als je echt het mannetje wilt zijn dien je de 'Special in te schakelen'. Sommige noten zijn namelijk in plaats van rondjes, sterretjes. Dit is meestal een serie van noten na elkaar. Speel je deze serie foutloos, dan loopt er een metertje op, genaaamd: "Star Power". Is dit metertje vol genoeg, dan kun je je gitaar naar de hemel wijzen, om je score nog eens keer te verdubbelen voor een korte tijd. Heb je 4x, dan wordt dit plots 8x! Je begrijpt wel wat dat doet voor je score. Leuk detail: als je deze special gebruikt, wordt het publiek helemaal gek en begint op de maat mee te klappen.

De Playlist

Ook de playlist is om van te smullen, ik kan er veel over vertellen, maar ik zal gewoon een greep uit de playlist hieronder uitzetten, de namen op deze lijst zeggen genoeg.

Motley Crue - Shout at the Devil

Danzig - Mother

Cheap Trick - Surrender

Wolfmother - Woman

Spinal Tap - Tonight I'm Gonna Rock You Tonight

Kiss - Strutter

Nirvana - Heart-Shaped Box

Police - Message in a Bottle

Van Halen - You Really Got Me

Kansas - Carry on Wayward Son

Foo Fighters - Monkey Wrench

Alice in Chains - Them Bones

Iggy Pop and the Stooges - Search and Destroy

Pretenders - Tattooed Love Boys

Black Sabbath - War Pigs

Warrant - Cherry Pie

Butthole Surfers - Who Was in My Room Last Night

Mathew Sweet - Girlfriend

Rolling Stones - Can't You Hear Me Knockin'

Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine

Rage Against the Machine - Killing in the Name Of

Primus - John the Fisherman

Sword - Freya

Thin Lizzy - Bad Reputation

Aerosmith - Last Child

Heart - Crazy on You

Stone Temple Pilots - Tripping on a Hole in a Paper Heart

Stray Cats - Rock This Town

Allman Brothers - Jessica

Jane's Addiction - Stop

Anthrax - Madhouse

Living End - Carry Me Home

Lamb of God - Laid to Rest

Reverend Horton Heat - Psychobilly Freakout

Rush - YYZ

Avenged Sevenfold - Beast and the Harlot

Suicidal Tendencies - Institutionalized

Dick Dale - Misirlou

Megadeth - Hangar 18

Lynyrd Skynyrd - Free Bird

Conclusie en beoordeling

Guitar Hero 2 is een prachtige, perfect uitgewerkte game. De playlist is briljant, de besturing vernieuwend en intuïtief, de gehele sfeer is perfect en de gameplay makkelijk te leren. Ook hoef je niet bang te zijn dat je hier snel op uitgekeken raakt, want met al deze nummers ben je (zeker op extreme) maanden zoet. Een absolute must-have, of je nu een rock fan bent of niet! Een absolute klassieker!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fantastische sfeer
 • Guitar Controller
 • Gameplay
 • Makkelijk te leren
 • Playlist
 • Minpunten
 • Misschien te moeilijk?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Droog…, maar wel vet!

 • WTF

 • 629 dollar

  Dan ben ik toch liever een 'iets minder' hardcore fan :P

  Maar wel mooi bedacht :)

 • ik ben geen halo fan maar dit is tog wel erg cool. 629 dollar vind ik nog niet eens zo heel duur voor zoiets. het is niet zomaar een goedkoop costuum dit ziet er gwn heel erg goed uit.

 • voor 629 mag er wel een vet wapen bij

 • Dat is dus 'maar' *laat maar:P* Euro, dus eigenlijk nog best wel te doen voor de echte fans:P, ik heb nog nooit een Halo gespeeld, maar dat ding ziet er vet uit!

 • Zeker tof. Je bent wel echt een geek als je daarin rondloopt =P

 • Ziet er vet uit, maar ik zou er niet in lopen, maar in een glazen kast zetten.

 • wooooh hoe vet voor de carnaval:D

 • en voor feestjes :P

 • voor dat geld mogen ze er ook wel een echte Halo gun bij doen om het plaatje compleet te maken.  Ben geen Halo fan, maar wel een vet pak, jammer van de hoge prijs.

 • als dit nou gewoon 20 euro was, had ik hem denk ik wel gehaald

 • dit is echt vet!

 • voor 628 euro had ik het denk ik wel gedaan

 • niet duur :)

 • 629 dollar? Dat is tegenwoordig zo'n 10 euro. Koopje.

 • Koopje dit

 • Kopuh!!!

  Muwhahaha!

 • Darth Vader

  xD

 • Leuk voor in de gaybar

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren