1. Vietcong (PC)

Vietcong (PC)

Het was een warme dag in april, 4 jaar geleden, ik zat in de auto naar het doosje van Vietcong te kijken die ik zojuist had gekocht. Terwijl ik het zweet van m'n voorhoofd veegde, dacht ik bij mezelf dat het vast een stuk warmer is geweest voor de veteranen van de Vietnam oorlog. De broeierige hitte leek haast een voorbode voor wat me te wachten stond in dit spel.

Als ik aan de Vietnam-oorlog denk, zie ik meestal Vietcong soldaten voor me, met hun boobytraps en goed doordachte guerrillatactieken. Dit zijn dan ook naar mijn mening éen van de dingen die zo kenmerkend zijn voor deze zinloze oorlog. Pterodon, de makers van Vietcong (het spel dus) wist naar mijn mening deze gedachtegang perfect om te zetten naar een computerspel. Vietcong is dan ook het beste te beschrijven als éen grote trip door de hel die de Vietnamese jungle heet. Dit is dan ook wat het spel zo goed maakt, de sfeer druipt er, ruim 4 jaar na de release, nog steeds vanaf.

Je kruipt in Vietcong in de huid van Sergeant First Class Steve Hawkins, die de plek in moet nemen van een squad leider. Je voorganger is namelijk door de Vietcong onder de spreekwoordelijke Vietnamese zoden gelegd. Terwijl ‘Hey Joe’ van Jimi Hendrix door je speakers klinkt, wordt dit je verteld door éen van je toekomstige squad-leden. Ik werd spontaan enthousiast om te gaan spelen. In deze intro zie je gelijk al dat Vietcong er nog steeds niet slecht uitziet, gezien zijn leeftijd. De vallei waar je doorheen vliegt is mooi vormgegeven, hoewel de character design toch wat te wensen overlaat. Je hebt namelijk, wanneer je een blik werpt op de soldaten in de basis Nui Pek echt het gevoel dat je rondloopt tussen plastic buikspreekpoppen. Veel tijd om je hierop af te geven heb je echter niet, want je krijgt zodra je de helikopter uitstapt gelijk een map in je handen geduwd waarop je kunt zien waar je naartoe moet. Niet lang daarna volgt je eerste briefing en ga je met je squad de jungle in voor je eerste missie, en kan de actie beginnen.

Zodra je in het eerste gevecht terecht komt, valt meteen op dat de AI van de tegenstanders te wensen overlaat. De Vietcong soldaten gedragen zich erg onnatuurlijk, springen soms zomaar vanuit hun schuilplek voor de loop van je geweer, en rennen als een kip zonder kop rond. Nou lijkt het mij niet dat de Amerikanen destijds de oorlog (min of meer) verloren hadden aan kippen zonder kop. Dit haalt je toch een beetje uit de illusie dat je tegen een onzichtbare vijand aan het vechten bent. Niettemin is er genoeg

om je vijand een kopje kleiner te maken, want je arsenaal (al dan niet buit gemaakt aan de vijand) bestaat uit zo’n beetje alle wapens die het Amerikaanse leger toendertijd ook gebruikte. Van machinegeweren en handpistolen tot granaatwerpers en een gevechtsmes, you name it. Toch blijf je er altijd één uitpakken die het lekkerst schiet, want het gros van de wapens klinken vreemd en voelen gewoon niet lekker aan. Als je namelijk op een Vietcong soldaat afloopt met je mes, om vervolgens het geluid te horen van een wc-ontstopper wanneer je hem steekt, draagt dat toch niet echt bij aan het gevoel voor realisme.

Toch kunnen deze ‘schoonheidsfoutjes’ als je ze zo kunt noemen de pret niet bederven. Er is namelijk genoeg variatie om je spelende te houden. Het ene moment ben je aan het sluipen in de jungle met je squad, oplettend voor boobytraps, om op het andere moment op het puntje van je stoel de basis te verdedigen voor een aanval van Vietcong soldaten. Zo’n bestorming gaat dan vergezeld met de nodige rookgranaten, flares, schreeuwende soldaten en rondvliegende kogels. Kortom, complete chaos.

Al met al blijkt dus dat Vietcong na al die jaren behoorlijk heeft moeten inleveren wat spelervaring betreft. Tenminste, als je graphics een big issue vindt. Het is duidelijk verouderd als je het op audiovisueel vlak bekijkt. Maar ondanks dat blijft de sfeer die mij, toen ik Vietcong voor het eerst speelde, nog steeds overeind. Wat mij betreft dus een behoorlijk geslaagde poging van Pterodon om de hel van Vietnam in je eigen kamer te brengen, al had het spel hier en daar van wat fine-tuning flink kunnen opknappen. Tot slot nog een woord over de multiplayer; aangezien dit spel niet nieuw meer is, is het logisch dat vrijwel niemand dit meer online speelt. Ook is er wat multiplayer betreft natuurlijk beter te vinden in de winkelrekken. Laat dat je echter niet tegenhouden om de meeslepende singleplayer eens te checken!

Conclusie en beoordeling

Wil je de sfeer van de helse Vietnamoorlog opsnuiven, en houd je van First Person Shooters, dan doe je zeker geen slechte keuze met dit spel. Kan je bovendien door de verouderde engine en enkele minpuntjes heenkijken, dan zul je veel plezier beleven met Vietcong. Houd er echter rekening mee dat dit geen spel is dat je nog maanden zult spelen, aangezien er uiteraard een beter aanbod FPS games op de markt is.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Jungle!
 • Beklemmende sfeer
 • Variatie
 • Minpunten
 • Op audiovisueel vlak verouderd
 • AI laat te wensen over

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Koel. waarom werd dan eerst aangenomen dat hij Lightning zou heten??

 • Vanwege haar haar? (4e plaatje) :P  Niet erg lelijk meisje als je het zo bekijkt. Maar ik word niet verliefd op een hoopje pixels.

 • kan niet wachte wanneer die uit komt lijkt me echt super vette game ziet er egt super uit vooral die personages

 • Raving Rabbid wtf=P?  Vet interessant dit! Ik denk dat dit een Too Human gevalletje gaat worden.

 • Final Fantasy XIII een Too Human gevalletje? Wat voor een gamer ben jij? Een domme of een casual?

 • mr 33cm was toch snow?

  ik lees alleen op insidegamer iets anders:S

 • Ik vind het zo relaxt dat deze naar de Xbox 360 komt :D

 • Ik vind deze games maar niks :S

 • @ Lost Soul: \"gevalletje Too Human\"? Erm….  Dit wordt gewoon weer ouderwets RPG'en, kan niet wachten!

 • Die soldaten op de 5e foto hebben look a like dead space pakken aan. Verder ziet het er super uit.

 • Snow looks Gay…

 • @Swammaboeh: Vind ik nog wel meevallen als je het met Tidus en Vaan vergelijkt :P

 • Wereldnieuws! -_-

 • Snow looks Gay…  Eerste wat in me op kwam!

 • Rambo gaat bovenop Snow staan en breekt langzaam al zijn botten…  Waarom lukt het Square nou zelden om eens een echt stoere gozer neer te zetten…

 • Want alles wat Japanners verzinnen is vanzelfsprekend gay. En emo. Natuuuurlijk.  Snow Villiers is zijn volle naam, maar misschien is het een (volle) codenaam.

 • Ik kan niet wachten tot deze Game eindelijk uit is ! :P

 • Dat vrouwke op het laatste screenshot heeft het mooiste haar ooit in een videogame. Ongekend veel details.

 • Misschien dat dit het eerste deel wordt van FF waarin ik me ga verdiepen…

 • Lightning is de vrouw, Snow is die gozer!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren