1. Full Spectrum Warrior (Xbox)

Full Spectrum Warrior (Xbox)

De laatste jaren is het terrorisme zo uitgegroeid, dat je gerust van een wereldwijde jacht naar terroristen mag spreken. Aanslagen in New York en Londen en de invallen in Irak en Afghanistan, zitten nog goed in ons geheugen en laten zien hoe slecht het met de wereld gaat. Maar terroristen duiken niet alleen in het dagelijkse leven op. Er zijn genoeg games waarin je tegen een terroristische groepering moet vechten. Een van die games is Full Spectrum Warrior en we hebben voor de verandering niet met een shooter te maken.

Full Spectrum Warrior begint met de zogeheten MOUT (Military Operations in Urban Terrain) training. Je kunt ook al gelijk beginnen, maar het is aangeraden om eerst de game wat beter te leren kennen. Tijdens de training zul je leren hoe je de teams Alpha en Bravo (ook wel samen Charlie '90 genoemd), zult besturen. Na de lange maar goed te volgen training zul je worden overgevlogen naar de fictionele staat Zekistan. Als je in Zekistan aankomt, is daar geen theekransje, maar een bloederige oorlog gaande. Je zult beginnen met het begeleiden van een konvooi, totdat je in aanraking komt met de vijand zelf. Vanaf hier zul je een dag beleven in Zekistan en de gruwelen van een oorlog meemaken.

Wat Full Spectrum Warrior onderscheid van andere games die zich in de oorlog afspelen, is de gameplay. Normaal zijn we gewendt om een wapen te pakken en alleen een groot bloedbad maken. Hier zul je met twee teams moeten samenwerken, maar de manier waarop is interessant te noemen. In plaats van dat je zelf de personages beweegt, moet je ze opdrachten geven. Zo hoef je bijvoorbeeld zelf niet te lopen, maar met de control stick aangeven waar je team naartoe moet lopen. De besturing opzich werkt erg goed en is makkelijk te begrijpen, als je maar de tijd neemt. Je hebt namelijk een grote variëteit aan orders te geven. Zo kun je behalve doodgewoon doorlopen ook een order geven dat je team een gedeelte van het zichtveld goed in de gaten moet houden, terwijl ze zichzelf weer ergens anders positioneren.

Wanneer het tot vechten aankomt, zul je een goed plan nodig moeten hebben. Daarom kun je een helikopter over het gebied laten vliegen, zodat die weer vijanden laat zien op je GPS. Op diezelfde GPS kun je weer kijken of je de vijand kunt flanken. Behalve dat, kun je natuurlijk ook voor het zwaarder geschut gaan. Een granaat in het midden van een groep terroristen gooien of een granaatwerper ruimt goed op, maar je hebt een limiet aan deze jongens.

Zo blijf je de levels maar doorgaan, waardoor het nogal eentonig begint te worden op een gegeven moment. Bovendien hebben jouw teammaten wat meer hersencellen dan de terrorsisten, omdat je nogal snel een vuurgevecht kunt winnen, als je maar volgens het boekje werkt. Zoniet, dan liggen je manschappen binnen de korste keren dood te bloeden op de grond. Bovendien is er na de singleplayer haast geen enkele replaywaarde te halen uit FSW. Je hebt twee moeilijkheidsgraden, maar die zijn nog te doen en via Xbox Live kun je met twee personen alle levels opnieuw spelen. Maar dan weet je inmiddels waar en wanneer een vijand opduikt.

Het audiovisuele gedeelte van Full Spectrum Warrior is geslaagd te noemen. De game mag dan al een paar jaar oud zijn, maar persoonlijk vind ik het er goed uitzien. De typische oorlogsbeelden, zoals lege straten en gebouwen die volledig zijn vernietigd, zijn voor mij al genoeg. Ook het geluid kan zo van een echte oorlog komen. Zo hoor je in de verte inslagen en explosies en als je slecht ontvangst hebt, hoor je gekraak en maar een aantal te verstaanbare woorden.

De laatste jaren zien we meer van dit soort games die een realistisch beeld geven van een oorlog, zoals een America's Army en natuurlijk Full Spectrum Warrior. Deze twee games zijn dan ook gebruikt in het Amerikaanse leger voor rekruten, om al een beeld te geven van wat ze nog te wachten staat. Zo zie je maar weer dat sommige games toch wel ergens goed voor zijn.

Conclusie en beoordeling

None

Full Spectrum Warrior is een van de origineelste games die ik sinds lange tijd heb gespeeld. Mede dankzij de simpele besturing is dit een vermakelijke game. Inmiddels hebben games als Brothers in Arms ook het idee van twee teams te commanderen overgenomen, maar dat neemt niet weg dat Full Spectrum Warrior zeker het proberen waard is, als je er maar de tijd voor neemt.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Audiovisueel
 • Volledig nieuw concept
 • Minpunten
 • Begint op den duur eentonig te worden
 • Teammaten slimmer dan vijanden
 • Haast geen replaywaarde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • klinkt goed!

 • alweer? word dit net zoiets als die southpark aflevering? =P  OffTopic: is het tegenwoordig insidewarcraft geworden? :S zoveel nieuws van blizzard…

 • Die axe dropte net in Karazhan. Best wel tof effect, je verandert in die Undead mage die gitaar speelt, en je hoort een toffe solo spelen op de achtergrond.  Must-have item voor iedereen die 2H axes kan equippen. =D

 • uhhh eatingOwl… de uitbreiding komt eraan…

 • Hoeveel €$€ krijgen jullie voor dit nieuws :S

 • Yay =)

 • Rede genoeg om af te reizen naar Karazhan. :)

 • zag er wel leuk uit gisteren een groepje 9 man  let wel op deze boss is maar ong 10 dagen in Karazhan

  Admin tigole heeft dat gezegt op Wow forums

  vandaar dat de guitaar 100% dropt  100% drop rate voor de speciale AXE Arcanite ripper

  100% drop rate voor Pet Bat deze is overgens voor Iedereen in de raid dus als je denkt dat iemand hem van je loot zonder te rollen maak je geen zorgen Iedereen die aanwezig was bij de kill van die boss krijgt hem

  100% drop rate op Badge of Justice (as normal)  en omdat er zoveel nieuws is over blizzard komt omdat het promotie tijd is ik hoor jullie anders niet zeiken als het gaat om Little big planet of Gears of war (om bijde fanboys maar te pakken)
 • haha wat geniaal

 • @eatingowl

  moet je eens kijken hoeveel posts er zijn van andere populaire games!

 • zal mijn broertje weer blij mee zijn

 • De band heet \"Level 80 Elite Tauren Chieftain\", niet \"Level 80 Elite Chief Tauren\". Bovendien vind ik het echt belachelijk dat jullie een nieuws item maken omdat er bij WOW één nieuw item komt…

 • Zeiksnorren hiero. Zijn jullie diegene die deze site maken of zijn de mensen van insidegamer dat? Jij kiest om het te lezen of niet….^_^, iedereen kiest het nieuws eruit wat ze interesseert, vandaar dat je ook zon begin pagina hebt met alle onderwerpen. Nou ikzelf ben nog te low level om het te gaan zien maar we trainen hard door haha. Fijne avond hiero.

 • De typo in de naam is idd best bad.  Het wapen zelf is wel komisch om in je bezit te hebben, 1 min cd erop 100% droprate, maar kara reset helaas pas na 3(?) dagen (ben er al te lang niet meer geweest). Nog steeds redelijk rare dus.

 • IG… waarom is dit in vredesnaam nieuws? Het is een wapen,meer niet, zoveel games krijgen na releases nog een nieuwe wapen, nieuw mapje of wat dan ook, die krijgen lang niet allemaal een nieuwsbericht… maarja, dit is natuurlijk wel WoW….

 • Ik word hier alleen maar chagrijnig van aangezien ik verloor met rollen van een paladin. Eikel.

 • Jeuh. Wat een slecht nieuwsitem… \"kerker Karazhan\"? \"Pas echter wel op voor de grote baas Tenris Mirkblood.\"? \" Level 80 Elite Chief Tauren.\" … dacht dat jullie nog wel wat mensen in \"dienst\" hebben die wel verstand hebben van games EN een beetje kunnen schrijven :S

 • Gaaf.

 • @Ralphieboy & Flipman: Ik vind dat deze game ietsjes te overhyped wordt, het is zeker de beste MMORPG tot nu toe gemaakt. Maar je kan het ook een beetje overdrijven met alle nieuwtjes direct op de frontpage.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren