1. Harry Potter en de Orde van de Feniks (Wii)

Harry Potter en de Orde van de Feniks (Wii)

Als je een jongen bent met een litteken in de vorm van een bliksemschicht op je voorhoofd, je met een houten stokje loopt te zwaaien en een grote uil op je kamer hebt, dan heb je grote kans dat de witte jassen je binnenkort komen halen. Als je dan echter ook nog eens Harry Potter heet, dan ben je ineens ‘De jongen die bleef leven’. Maar daar zul je het dit jaar nog wel eens moeilijk mee kunnen krijgen…

”Hij die niet genoemd mag worden” is teruggekeerd, maar Harry Potter zit al weken ‘gevangen’ bij zijn vreselijke Dreuzel-famile. Van zijn Zweinstein-vrienden heeft hij nog niets gehoord als hij op een avond wordt aangevallen door twee Dementors. Door het gebruik van een illegale toverspreuk wordt hij bijna van Zweinstein gestuurd…

Voor diegene die woorden als ‘Zweinstein’, ‘Dreuzels’ en “Dementors’ niks zegt, dan is deze game ook niets voor jou! Alle anderen weten ongetwijfeld hoe het verhaal verder gaat, dus daar houd ik me verder niet mee bezig. Ik wou het nu over het spel van de nieuwste Harry Potter film hebben, welke weer gebaseerd is op het vijfde boek uit de serie.

Als echte Harry Potter-fan kon ik het niet laten om deze game te checken. Ik had de demo gespeeld op zowel de PC als de Xbox360 en het leek mij eigenlijk wel een leuk spel. Alleen het toveren met de muis/analoge stick vond ik wat minder, vandaar dat ik de Wii-versie van het spel heb gekozen. Ik wist wel dat die er misschien minder mooi uit zou zien, maar zag mezelf al toveren met de Wii-mote. Wat de graphics betreft was ik dan ook aangenaam verrast. De Wii-versie doet niet eens zo heel veel onder voor zijn ‘grotere’ broers. Zweinstein is heel erg mooi in kaart gebracht, met prachtige zonnestralen die door de glas-in-lood ramen naar binnen schijnen. De gezichtsanimaties zijn bij de minder belangrijke karakters iets minder mooi dan bij de drie hoofdrolspelers, maar ieder gezicht uit de film is vrijwel identiek nagemaakt. Een heel groot voordeel is dat de laadtijden schitteren door afwezigheid. Heel Zweinstein is vrij te bezoeken en geen enkele keer word het spel onderbroken door een of ander frustrerend ‘Now loading’ schermpje. Het nadeel van deze vrije wereld is dat je ook werkelijk overal heen zult moeten lopen. Een vervelend stukje daarvan is het zoeken naar alle 28 leden van de Strijders Van Perkamentus (SVP). Bijna iedereen heeft wel zijn eigen redenen om niet naar de bijeenkomst te gaan en je moet dan allerlei klusjes voor hun opknappen. Bij eentje moet je bijvoorbeeld vijf bloemen verzamelen die je net onderweg bent tegengekomen. Pas nadat je met de desbetreffende persoon hebt gepraat kun je de bloemen daadwerkelijk verzamelen, ook al heb je ze allemaal al gezien en onderzocht. Gelukkig is het verplicht zoeken naar ‘Smekkies in alle smaken’ niet meer aan de orde, hoewel er nog wel een paar klusjes zijn waarbij je nog wel dingen moet verzamelen.

Veel meer dan klusjes opknappen zit er ook niet in dit spel, tenzij je een handvol mini-games meerekent. De interessantste van deze games vond ik Toverschaak, omdat de stukken precies zo bewegen als in de eerste Harry Potter film en je verder gewoon een lekker potje kunt schaken tegen steeds moeilijkere tegenstanders. Jammer dan dat de camera niet echt een goed beeld van het bord biedt, ondanks dat je deze over je eigen helft kunt besturen. De plattegrond die je tijdens het spel kunt gebruiken, de zogenaamde ‘Sluipwegwijzer’, werkt als een soort Tomtom. Je klikt een kamer of leerling aan en vervolgens zie je kleine voetstappen voor Harry uitlopen. Als je die volgt kom je vanzelf op de door jouw aangewezen plek.

En dan de reden dat ik deze game op de Wii heb gekocht : de Wii-mote besturing. Met de meeste spreuken voelt het inderdaad aan alsof je met een toverstok aan het zwaaien bent en ik kon de meeste spreuken ook sneller en correcter activeren dan dat in de voornoemde demo’s ging. Het is dan wel weer jammer dat je bij de zweefspreuk ‘Wingardium Leviosa’ (kenners weten wel wat ik bedoel) ook de Nunchuk moet gebruiken, wat het idee van het gebruik van een toverstok weer wat teniet doet. Toch heeft de Wii-besturing iets ‘magisch’, een gevoel dat ik bij de PC/’360 demo niet voelde.

Helaas is het niet mogelijk om het spel in het Engels te spelen. In het begin kun je uit alle talen kiezen, waaronder Nederlands, maar geen Engels. Nu moet ik zeggen dat het in het Nederlands ook leuker is als je de Nederlandse boeken gelezen hebt, puur omdat de namen in het Engels anders zijn. En de Nederlandse stemmen zijn over het algemeen niet eens zo slecht ingesproken, met hier en daar wat uitzonderingen. Het is wel dubbel zo jammer dat er geen Engelse stemmen in voorkomen omdat je bij een ‘making-of’ die in het spel zit kunt zien dat zo’n beetje iedereen uit de film zijn eigen stem heeft ingesproken. Ik heb nog geprobeerd of het wat uitmaakte dat je de taalinstelling van de Wii zelf veranderde (wat bij Viva Piñata op de Xbox360 het geval is) maar dit mocht niet baten. De geluidseffecten zijn allemaal wel aardig goed en de muziek is door een heus orkest gedaan, dus dat zit wel snor.

Die ‘making-of’ hoort overigens bij een van de vele dingen die je kunt openen in het spel. Als je echt alles op 100 procent wilt uitspelen zul je nog maanden zoet zijn met deze game.

Ik heb nog even bij andere recensies van dit spel gekeken, zowel op Internet als in game-magazines en het viel me op dat bijna iedereen het had over het feit dat het verhaal moeilijk te volgen was als je het boek niet kende. Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens, maar ook als je alleen de film kent zul je het verhaal wel snappen. Het scheelt wel als je het boek gelezen hebt, want dan kom je veel bekende namen tegen die niet in de film zaten. Alleen als je zowel de film als het boek niet gezien/gelezen hebt, dan zul je misschien het verhaal van de game niet zo goed kunnen volgen. Maar ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand dit spel zou kopen als ie géén Potter-fan is.

Conclusie en beoordeling

None

Voor Potter-fans wordt dit spel een feest van herkenning. Zweinstein is tot in de kleinste details nagebouwd en de spreuken uit de boeken worden allemaal goed in beeld gebracht. Grafisch gezien ziet het er allemaal zeer goed uit en de gameplay is ook best aardig, zij het dat er toch nog iets meer uit de Wii-mote gehaald had kunnen worden. Als je helemaal niets met Harry Potter hebt, dan is dit spel ook niets voor jou. Ben je echter een grote fan van de boeken, zoals ik, dan heb je hier eindelijk een aardige ‘Zweinstein simulator’ in handen. “Hij die niet genoemd mag worden” wees op je hoede, de SVP komt er aan!
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Zweinstein is zeer gedetaileerd
 • géén laadtijden
 • Prettig gebruik van de Wii-mote
 • Bijna net zo mooi als de 'grotere versies'...
 • Minpunten
 • welke dus waarschijnlijk niet de volle kracht van de desbetreffende console benutten
 • Veel heen en weer geloop
 • Geen Engelse stemmen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wreed voor de pc maar stripboeken en tekenfilms?? je kan ook een beetje gaan overhypen..

 • Zal ook wel zo'n serie komen, zoals viva pinata

 • wel snel maar lijikt me wel grappig als je thuis zo'n sackboy hebt

 • Moooooooooooo….

 • En nu maar wachten op de melk-product-comments.. Maar goed leuk voor de die-hards.

 • Hoe wil je iets waarin je zelf alles \"maakt\" een vervolg geven? Ik zie het niet…

 • leu dat ze al bezig zijn met het vervolg, maar psp versie lijkt me niet zo leuk, want wat doe je dan met het hele create share gedeelte?:P?  Stripboeken en tekenfilms? dat vind ik echt te ver gaan, ik snap dat sony zoveel geld mogelijk uit deze hype wil halen maar zo maak je deze game wel erg snel een alleen voor casual gamers game terwijl dit volgens mij juist een game was die het hele publiek en dus ook hardcore gamers aanspreekt.  een echte sackboy figuur/ knuffel ofzo lijkt me wel vet:P • Ze kunnen ook denken: oké jongens, little big planet zit nu op het hoogepunt, we maken er een eind aan en we houden onze reputatie hoog

 • @ Lollystokje: de eerste uitgever die dat zo ziet moet nog geboren worden :P. Bovendien, wie zegt dat zij er van overtuigd zijn op hun hoogtepunt te zitten? Wellicht zien ze nog talloze andere mogelijkheden om te verbeteren en te innoveren ;).

 • Laat eerst deeltje 1 maar uitkomen.

 • PSP versie! Dat zou echt gaaf zijn.

 • wizzhole, dat zou wel kunnen maar het houd een keer op hé

  Ze kunnen niet alleen maar negens scoren

 • Ik baal echt dat Sony de rechten heeft. Ik zou dit zo graag op de 360 willen zien.

 • maar Who Cares

  9 van de 10 ontwikkelaars/ uitgevers zijn toch alleen maar commercieel bedrijven.

  Als hun game niet flink verkoopt zijn ze snel gestopt

 • uhm…melk??

 • haha, ik heb niet echt iets zinnigs te melden. Maar ik vind dat ik een briljant plaatje heb :P.

 • Vet vet vet! Teminste als het exclusief voor Sony blijft!

 • Was eigenlijk wel te verwachten, want LBP is nu al een topper voordat ie uitkomt.

 • het ziet er vet uit maar ik vraag me wel af is het wel iets voor mijn ?? jongs ik ben meer van Shooters

 • WAUW! Een PSP versie! Dat zou leuk zijn :D En ik wil ook ZO graag een knuffelSackboy :') Dat lijkt me helemaal de bom!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren