1. XIII (NGC)

XIII (NGC)

Opeens ben ik weer bij bewustzijn. Een onbekende vrouw benadert me en vraagt me of alles goed met me gaat? Goed is het niet met me, want ik zou niet weten wie ik ben, laat staan waar ik beland ben. Het enigste wat ik wel weet is dat ik pijn heb. Één ding is duidelijk, er is iets goed mis met mijn geheugen.

Zo begint XIII, je komt bij bewustzijn en je zou zelf niet weten wie je bent, en al helemaal niet waar je bent. Als de vrouw die jou naar de

eerste hulp brengt word doodgeschoten door een groep huurmoordenaars is het al gauw duidelijk. Ze moeten eigenlijk jou hebben, en doen er alles aan om je te krijgen, dead or alive. Gewapend met een mes ga je op zoek naar aanwijzingen. De enigste aanwijzing die je hebt is een sleutel naar de Winslow Bank en het getatoëerde nummer XIII op je borst.

XIII is een game vol plotwendingen en personages waarvan je niet weet of je ze wel kunt vertrouwen. Het eerste wat opvalt is de aparte visuele stijl van XIII. Het is in de stijl van een stripboek. Deze keuze is ook niet geheel onbewust, want deze game komt van de gelijknamige stripserie. Misschien vraag je je als lezer nu af of je bekent moet zijn met de serie. Om eerlijk te zijn heb ik de serie zelf niet gelezen, en ik heb er geen seconde spijt van gehad, omdat je dan al veel van het verhaal zou weten. En het leuke aan XIII is dat je echt totaal niks weet. Niet alleen qua stijl is het een opvallende game maar je hebt zelfs bij explosies en andere geluiden dat er Boem of een ander bijpassend woord komt te staan. Dit heeft dan ook te maken met de eigenschappen die je vrij kan spelen. Zoals de 6th sense. Daardoor zie je ''Boom'' als er geschoten word met een bazooka en ''Tap'' als er gelopen word. Zo kan je je omgeving goed in de gaten houden.

Qua wapens is XIII niet echt origineel. Het zijn de standaard wapens die je in je hand gedrukt krijgt. Van handgeweer tot bazooka. Maar wat wel veel als compensatie geldt is dat je veel gebruik kan maken van je omgeving. Je kan schuilen achter voorwerpen zodat de vijand je niet ziet, en zelfs voorwerpen uit de omgeving pakken om vijanden mee knock-out te slaan.

Zijn er dan nauwelijks minpunten aan XIII? Nou er is wel degelijk een storend min punt en dat is de A.I. Die is van een niet al te hoog niveau. Toen ik XIII voor de 2de keer speelt was XIII nog steeds super vet door de verhaal lijn, maar ik had de game al gespeeld en hierdoor kende ik de levels goed en liep ik snel door de levels heen. Maar nog steeds met plezier doordat de verhaallijn van hoog niveau is.

Multiplayer is ook vermakelijk al zijn daar de bots juist wel van hoog niveau. Dit kan soms lijden tot frustratie, maar als je gewoon met wat vrienden een lekker biertje zit te drinken en elkaar wat af zit te knallen, dan is de multiplayer een tijdelijke zoethouder.

Conclusie en beoordeling

XIII heeft alles in zijn mars wat een goede shooter moet hebben. Alleen je hebt niet alle vrijheid. Maar in ruil daarvoor wel een zeer goed verhaal. En dat voor een budget titel.....
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Grafische stijl
 • Speelduur
 • Herspeelbaarheid
 • Minpunten
 • Rechtlijnig
 • Herspeelbaarheid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Aan de ene kant heeft hij gelijk, maar ze gaan wel degelijk last krijgen van de 360 prijsverlaging. Zeker met de kredietcrisis :P.

 • Dan kunnen ze beter wel met een aantal sterke bundels komen. Anders zullen wel het onderspit delven deze feestdagen. Nu heb ik al een PS3, dus het zal mij een worst zijn, maar toch.

 • Geen slimme zet!

 • Dat is een foute zet van sony

 • Als ik Sony was, zou ik een Prijsverlaging maken van ongeveer 50 euro, dan maak je ook nog wat strakke bundels en je verkoopt veel beter dan de Xbox360.

 • nou Sony, goed bezig dan.

 • @ Pok3rf4c3  De kredietcrisis heeft weinig te maken met deze business. Wanneer ik een nieuwe auto of huis wil kopen, dan zou ik inderdaad een tweede keer nadenken, maar voor dit soort goederen niet. Daarnaast is die hele kredietcrisis één grote onzin veroorzaakt door het domme spenderingsgedrag van Amerikanen. Die hele crisis beduurt voort door angst voor faillietsement. Wanneer iedereen gewoon zou doen of er niks aan de hand was, dan zou die hele kredietcrisis hier niet bestaan. Gewoon lekker je geld uit blijven geven en anders op de bank zetten, dan is er niks aan de hand ;)

 • Hmm, mss beter de ps3 verlaagd met maar €50 ofzo, het zou de kopers wel overhalen…

 • @ Furyan NL: Inderdaad… al die simpele zielen die denken dat hun geld veiliger is in een geitewolle sok onder het bed beseffen niet dat ze het hiermee alleen maar verder verkloten :))  Ontopic: Dat is jammer, gelukkig heeft de x360 een mega lijst games die mij nog wel even bezig houden!

 • doe daar is ff €50 van af fso

 • Niet echt van hun beste!

 • Ik denk ook dat SONY de prijs niet KAN velagen.  MS en Nintendo maken winst per verkochte console, Sony nog steeds niet. Gezien de niet zo goede resultaten van Sony in het derde kwartaal en de slechte vooruitzichten, heeft men geen geld om dit te kunnen financieren.  Daarnaast verkoopt de PS3 in Europa erg goed, maar als de consument nu een keuze op prijs gaat maken dan heb je een XBOX360 voor 149 en een PS3 voor 399………….. een flink verschil met ongeveer dezelfde prestaties.  Ik zou als ik nu moest kiezen voor de 360 gaan.
 • tjah er komen dan ook zeker vette titels op uit:D nou heb ik er ook best aardig wat voor betaald maar het was me toch elke euro waard! en ik heb toch echt liever de ps3 dan de xbox360, boeit me geen ene flikker wat anderen daar van vinden!

 • Sony gooit zo zijn eigen ruiten in deze generatie!

  Ze beginnen een beetje eigenwijze Nintendo praktijken er op na te houden.  Alles draait erom om je klanten tevreden te houden en niet je aandeelhouders! Aandeelhouders worden pas tevreden als je klanten tevreden zijn!!

 • De PS3 is al vele malen verlaagd van prijs, eerst koste ie 800 euro en dan is het verlaagd naar 500 euro. Zowiezo heb ik al één PS3. :]  Ik vind het normaal dat ze het niet doen, ze hebben al in één jaar 300 euro vermindert en dat heeft nog nooit een console moeten doen in één jaar.

 • @ Koppa  een xbox voor 149 heeft geen draadloos ingebouwd wifi systeem, heeft geen harde schijf en geen 1080P full HD output, geen blue ray speler.. kortom.. wel degelijk een groot verschil  On topic:  het zijn niet zomaar mensen die bij sony zitten, die denken heus wel een 2e keer na.. dus wat dat betreft hebben ze vanuit hun optiek een strategische zet gezet.
 • Ik denk dat Sony op moment niet anders kan, aangezien ze nog altijd geen winst maken op de PS3.

 • Lijkt mij een domme zet van Sony.

  Misschien kunnen ze niet lager, misschien willen ze niet, maar feit is wel dat ze het heel erg moeilijk gaan krijgen met de feestdagen.

  Ik bedoel, mensen zien een Wii met game voor 250 euro, een 360 met game voor 150 euro, en met ziet een ps3 met game voor 390 euro.

  Als onwetende consument die gewoon een spelcomputer in huis wil halen is de 360 op dit moment gewoon de eerste keuze.

 • @seva  ik weet niet waar jij woont maar 800 voor een ps3 heb ik niet meegemaakt ze hebben de 60gb een tijdje verlaagd naar 500 euro en de ps3 die nu 400 euro kost heeft geen card reader en heeft een kleinere hard disk  OT: ik denk dat ze nog steeds wel zullen verkopen door het aanbod aan games maar met een prijsverlaging zullen ze meer consoles verkopen en dus ook meer games


 • Sony gooit zo zijn eigen ruiten in deze generatie!

  Ze beginnen een beetje eigenwijze Nintendo praktijken er op na te houden.  Alles draait erom om je klanten tevreden te houden en niet je aandeelhouders! Aandeelhouders worden pas tevreden als je klanten tevreden zijn!!  Gelukkig bezit jij geen beursbedrijf.Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren