1. The Darkness (X360)

The Darkness (X360)

Een goede comic of filmgame is tegenwoordig ver te zoeken, maar soms zit er toch een goede game tussen. Een goed voorbeeld hiervan is Chronicles of Riddick. De film was middelmatig, maar de game hiervan was heel verassend, erg goed. De ontwikkelaar verantwoordelijk voor die game was het Zweedse Starbreeze Studios en laat dat nou net de ontwikkelaar zijn van The Darkness.

De game knalt er meteen goed in. Je word verdwaast wakker achter in een auto. Twee maffiosi zitten voor je, waarvan er een druk tegen je begint te praten. Jij werkt voor je Uncle Paulie in de Franchetti Crime Family als huurmoordenaar en blijkbaar heb je een opdracht helemaal verpest, door iedereen die in je buurt kwam helemaal kapot te knallen. Uiteraard is Paulie hier niet zo blij mee en jullie worden al gauw achtervolgd. De enige manier om Paulie een beetje te kalmeren is het omleggen van een toezichthouder bij een bouwplaats. Terwijl jullie naar het doel rijden drukt een van de maffiosi je een shotgun in je handen en vervolgens begint hij op de achtervolgers te schieten. Jullie houden het niet lang vol, want kort nadat een van de maffiosi ongelukkig aan zijn einde komt, rijdt de chauffeur de auto een hoop planken op en vliegt de auto over de kop. Vanaf dat moment sta je er alleen voor, maar je moet toch je opdracht voltooien. Terwijl je je naar het doel begeeft doemt The Darkness langzaam op. Deze demon zit al generaties in de familie en hij komt altijd tevoorschijn op de 21ste verjaardag van de Estacado mannen, wat nu dus het geval is bij Jackie. Het verhaal van de game is erg indrukwekkend en je kan zien dat daar veel tijd in is gestoken.

The Darkness brengt vele voordelen met zich mee. Met een druk op de knop komen er twee slangen tevoorschijn, waarvan je er eentje kan overnemen om deze vervolgens vijanden uit te laten schakelen en deuren voor je te openen. Na een tijdje word dit een beetje standaard en er zit geen uitdaging in. Erg jammer, want hiermee hadden er leuke puzzels gecreëerd kunnen worden. Een van de nadelen van The Darkness is dat je hiermee absoluut niet meer tegen licht kan. In het begin van de game loop je dus vaak lampen kapot te schieten, wat soms erg frustrerend kan zijn. Gelukkig word dit na een tijdje opgelost, doordat de volgende Darkness kracht zich laat zien: de Demon Arm. Met deze, als het ware derde arm, kan je met gemak alle lampen kapot slaan, je vijanden mee doorboren en deze vervolgens wegsmijten. Erg vet, alhoewel de besturing van je derde arm soms wat te wensen over laat. Na verloop van tijd krijg je ook nog twee Darkness guns en een zogenaamde Black Hole, waarmee je alles en iedereen op een plek kan laten opzuigen. Al met al erg toffe krachten.

The Darkness krachten zijn erg handig om het leven van je vijanden te beëindigen, maar aangezien The Darkness toch een shooter is, kan je iedereen ook gewoon overhoop knallen. Maar dit kan ik je niet aanraden, want hoewel de A.I. van je vijanden erg slecht is en ze vaak als een stelletje idioten in het rond lopen, kunnen ze wel erg goed schieten. Wat op een hogere moeilijkheidsgraad toch wel een aantal erg vervelende stukken kan opleveren, waarbij je om de haverklap overhoop geknald word en dit dus weer slim gebruik van je Darkness krachten vereist.

Naast de vier Darkness krachten beschik je later in de game ook over hulpjes, de zogenaamde Darklings. Hiervan zijn er in totaal vier en ze hebben elk hun eigen specialiteit. De een blaast zichzelf op, de ander knalt met een minigun iedereen overhoop en een ander sloopt weer alle lampen in een kamer. Hoewel de Darklings erg grappig zijn, zijn ze over het algemeen nogal overbodig en ook hier laat de A.I. weer te wensen over.

Een van de grote voordelen van de game is de vrijheid die je krijgt. Sommige opdrachten moet je verplicht afronden, maar over het algemeen kan je bepalen wat je doet. Het reizen naar de missies gaat vanuit twee metrostations. Vaak word je door een persoon opgepiept en vervolgens kan je deze persoon bellen met een van de telefoons die te vinden zijn op het metrostation. Naast het hoofdverhaal zijn er ook nog een aantal sidequests, hoewel deze erg kort zijn en simpel zijn is het toch een leuke toevoeging. Nadat je zo’n sidequest heb voltooid krijg je een telefoonnummer. Deze telefoonnummers liggen ook verspreid in de game en je kan zo’n nummer bellen om vervolgens extra content te unlocken, zoals filmpjes en stukjes van The Darkness comics. Een leuke toevoeging.

Om het verhaal wat duidelijker te maken, reist Jackie ook twee keer af naar een plek genaamd The Otherworld. Het is een soort Eerste Wereldoorlog met loopgraven en geallieerden, maar ook ondode soldaten en een mysterieuze vogelman. Het ziet er indrukwekkend uit, maar het tipt toch niet aan New York. De game bevat ook een Multiplayer, waarin je zowel als mens en als Darkling kan strijden, maar het verlengt de speelduur met amper anderhalf uur, doordat je veel last heb van lag en de nogal standaard gamemodes bieden niet genoeg afwisseling. Wat erg jammer is, want het strijden als Darkling is wel een goed concept.

Conclusie en beoordeling

Het is Starbreeze weer gelukt. Het verhaal is indrukwekkend, de personages zijn goed uitgewerkt en de game ziet er ook nog eens prachtig uit. Ondanks een aantal minpunten, zoals de A.I. en de Multiplayer die vaak erg laggy is, is The Darkness toch zeker wel een van de betere games die ik dit jaar heb gespeeld.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal
 • Indrukwekkende speelwereld
 • Duistere sfeer
 • Hele toffe Darkness krachten
 • Minpunten
 • Slechte A.I.
 • Multiplayer niet goed uitgewerkt
 • Besturing laat soms wat te wensen over

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Little wing _O_

 • het is nog niet bekend wanneer die in de winkel ligt, maar de releasedatum is 21 november :S  goed nuchter

 • Leuke nummers. Alleen wel raar dat een nummer op de Wii zo'n 40 cent duurder is als op de PS3. Wanneer je één nummer koopt boeit dit natuurlijk niets, maar wanneer je veel gaat kopen, scheelt dit aardig in je budget. (Ja, ik ben en blijf toch een Nederlander, hè!)

 • Mooie packs hoor ;)

  Maar laat eerst maar is die game uitkomen :)

 • ah vet, die nieuwe Raconteurs plaat is erg goed

 • jimi hendrix :D

 • Jimmi Hendrix? Hoop dat Voodoo Child en All Along The Watchtower er ook in komen. Raconteurs vind ik wat minder interessant.

 • ehh wel wat duur

 • Ditmaal is het de beurt aan Jimmi Hendrix en The Raconteurs.

  Schaam je Paulus…

 • Waarom nou een DLC? Ik wil ze gelijk hebben.

 • Waarom zijn de downloads op PSN goedkoper dan op Live en NWC? :S

 • Consolers of the Lonely is de shit

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren