1. Dead Rising (X360)

Dead Rising (X360)

Is het mijn oma? Is het mijn opa? Nee het zijn zombie's ! Stel je maar eens goed voor hoe een fotograaf zich moet voelen tussen duizend zombies in een winkelcentrum. Heeft Capcom weer veel actie in deze game gestopt? Zal deze even goed zijn als de Resident Evil serie? Hebben ze er veel werk in gestopt? Waarom stel ik zoveel vragen en waarom heet ik Anusridder? Nou dat zie je in deze recensie.

De firma Capcom heeft al zeer veel ervaring met zombies met de Resident Evil series, maar Dead Rising is toch een beetje anders. De game is voornamelijk een ode aan George A. Romero's Dawn of the Dead. Op de hoes en bij het opstarten van de game wordt verklaard dat Dead Rising geen associaties heeft met Dawn of the Dead, want dat zal wel een hoop rechtszaken schelen. Dankzij de krankzinnige actie van een omaatje die zo nodig haar hondje binnen wilde laten, krijgen de zombies vrije toegang tot het winkelcentrum en begint de blinde paniek. Overal lopen langzaam maar zeker tientallen zombies het winkelcentrum in en beginnen ze de paar normale burgers die nog over zijn aan te vallen. Eén persoon boven aan de trap waarschuwt ze nog dat ze naar boven moeten rennen, maar voor de meesten is het te laat... Voor Frank niet! Die kijkt om zich heen en pakt wat hij pakken kan om die verrekte zombies tot moes te slaan. Daarna snel naar boven waar hij kennis maakt met twee mensen van een of andere geheime dienst en schoonmaker Otis. Otis last de deur dicht en een commando-post is geboren. Vanaf daar begint de game pas echt. Je hebt 72 game-uren de tijd om te ontdekken wat er in vredesnaam aan de hand is in Williamette. Na die tijd dien je op het helikopterplatform klaar te staan om weer ogpepikt te worden. Van Otis krijg je een telefoon en een kaart mee. Met hem communiceer je als hij overlevenden vindt en geeft hij je aanwijzingen wat je in een bepaald deel van het winkelcentrum kunt doen. Helaas gaat dit niet via ingesproken dialogen, maar met platte tekst. Dit kan nogal wat frustratie opleveren, want de teksten zijn erg klein afgebeeld. Wat ook niet handig is, is dat je tijdens het telefoneren jezelf niet kunt verdedigen.

Frank besturen is geen enkel probleem. Met de linkerjoystick loop je heen en weer terwijl je met de rechterjoystick de camerahoek bedient. De X wordt gebruikt om zombies te meppen, al dan niet met een bepaald wapen. Springen gaat met de A, foto's maken doe je met de linkerflipper. Loop een muziekwinkel in en je kunt cd's als werpsterren gebruiken. In de sportwinkel grijp je een skateboard en in het fitness centrum maakt een halter vast wel korte metten met zombiehoofden. Elke winkel heeft legio potentieel wapentuig. In deze enorme hoeveelheid verschillende items ligt ook de kracht van het hele spel. Vrijwel alles is als item op één of andere manier te gebruiken. Een parasol of een winkelwagentje kan gebruikt worden om alle zombies weg te duwen, een grasmaaier verandert een zombie tot tachtig kilo vers gehakt en een kettingzaag wild om je heen zwaaien resulteert in vele afgehakte ledematen. Ook al heb je eigenlijk een missie te doen, het is veel leuker om doelloos op de vele duizenden zombies in te hakken.

Toch zit er ook een aardig verhaal in Dead Rising. Het is opgedeeld in zogenaamde cases waar je dan weer iemand beschermt of probeert mee te nemen. De gevestigde orde heeft je wel eens nodig en jij moet ook je scoop proberen te maken. Verder kun je zombies in de meest hilarische of enge momenten proberen te fotograferen om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Met al die punten en effort kan Frank dan levellen en heeft hij meer moves en mogelijkheden tot zijn beschikking. Niet alle overlevenden hebben het beste met je voor trouwens. Er zijn er bij die totaal gestoord raakten van al die zombies of juist het liefst schieten op alles wat beweegt en zelfverdediging als excuus gebruiken. Ze worden dan ook niet voor niets psycho's genoemd. Ook die kom je op zeer veel verschillende manieren tegen. Zo heb je bij de kermisattractie een geflipte clown rondlopen die graag jongleert met kettingzagen. In het park proberen drie ontsnapte gevangenen met behulp van een jeep plus machinegeweer je naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Die sub-missies zijn vrij pittig. Frank beweegt namelijk niet al te snel. Het lijkt zelfs alsof hij een beetje met één been sleept, waardoor zijn bewegingen vrij knullig en traag overkomen. De wapens zelf hebben ook een redelijk natuurgetrouw gewicht en kun je dus bijvoorbeeld een bankje of halter niet al te vlug om je heen laten zwaaien. En mocht je onverhoopt eens een keer mis slaan dan maakt Frank wel die volle beweging en hebben de zombies vrij kans om je aan te vallen. De zombies zijn dan niet snel, maar het zijn er wel veel! En als je dicht genoeg in de buurt bent doen ze een behoorlijk snelle aanval om je vast te grijpen en je tot lekker hapje te verorberen. Door flink de joystick heen en weer te rammen of de instructies op het scherm op te volgen kun je je zelf weer bevrijden. Je health-blokjes breng je weer op peil door te eten en te drinken van het voedsel in het winkelcentrum. Bij de plaatstelijke eettentjes kun je diverse soorten voedsel vinden en zelfs het mixen van verschillende ingrediënten behoort tot de mogelijkheden. Na consumptie van sommige mixdrankjes kun je zo uit je mond stinken dat je er zombies mee kan doden. Hilariteit ten top!

Qua graphics en geluid is het spel prima in orde. De wapens en winkels zien er oogstrelend mooi uit en hebben van die typische winkel-muziekjes. De emoties zijn goed af te lezen op de verschillende characters en ze hebben goed ingesproken stemmen. De zombies maken allemaal het typische grommende geluid en alle wapens hebben duidelijk herkenbare eigenschappen zowel in geluid als in beeld. Je spel opslaan is absurd. Je hebt namelijk maar één savegame! Per device, dat wel. Maar om nu een memory module te kopen zodat je een extra savegame hebt lijkt me een redelijk prijzige manier om savegames te maken. Het saven zelf kan trouwens alleen maar in een restroom of op een slaapbank en die zijn beide niet in grote getale aanwezig. Veelal is er maar één mogelijkheid per gebied om te saven. Dit zorgt er voor dat je hele stukken overnieuw moet doen als je het leven laat. Bij Game Over kun je ook kiezen om de huidige status (level) van Frank te bewaren en de game helemaal van voren af aan te beginnen.

Conclusie en beoordeling

Het was een leuke game, het heeft me lang kunnen bezig houden. De humor van het spel was gewoon geweldig en met de graphics en het geluid was ook helemaal niks mis mee. Ik vond het wel jammer dat het saven zo belabberd is gemaakt. Daarom krijgt deze game van mij een mooie 8½
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Zombies!
 • Humor
 • Minpunten
 • savegames

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben heel benieuw… voor mij is het gewoon \"WEER\" een WOll shooter..

 • van WOW 2 heb ik wel genoeg gezien

  maar dat japans stijltje lijkt me wel weer heel tof

 • We zullen wel zien

 • ik vind hem in ieder geval vet ik heb de 360 en pc beta allebij super, behalve visueel iets minder maar dat maakt de gmeplay weer goed.

 • CoD4 vorig jaar tegen alle verwachtingen in ook de beste FPS, ik acht de kans aanwezig dat Treyarch met dezelfde engine best wel eens het ver kan schoppen met World at War. Maar ik was zekerder geweest als Infinity Ward het spel gemaakt zou hebben.

 • Ok, hoop t voor hem maar niet voor ons, nog een spel dat we wel moeten aanschaffen :p  offtopic: Kreeg net de betakey binnen die ik hier zou hebben gewonnen. Krijg k m voor de PC!!! Ik kan geen shooters spelen op de PC!!!! WAAROM :'(

 • Het lijkt me niet dat het GoW kan overtreffen, maar we zullen zien.

 • als ik aan COD 5 denk , blijf ik ook een beetje een COD 3 denken

  ( dezelfde makers ) maar COD 3 was niet goed

 • HAHAHAAHAHAHA grootste grap ooit. GoW 2 wordt het natuurlijk

 • Het zal zowiezo beter worden dan FC2.

 • al ze nog niet eens betakeys kunnen uitdelen, wat zouden ze dan een spel kunnen maken ?!

 • Zeiden ze dat niet ook over CoD3? …

 • Gears 2, Far Cry 2 en Resistance 2 gaan ieder - naar mijn mening - dik over CoD WaW heen.  En na het online debacle van de PS3 versie van CoD 3, zal ik bij dit deel niet terugkomen.  Misschien bij die van Infinity Ward, daarvan weet je zeker dat ze kwaliteit zullen leveren.


 • Grafisch is het in ieder geval matig.

  Gow 2 en FC 2 zijn veel mooier.

  Resistance 2 is qua graphics ook crap :P

 • Nou ik denk t niet denk dat GOW toch iets beter gaat lopen

 • Nou nee, CoD blijft eentonig waardoor dit niet de beste shooter word.

 • HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, lol tegen Gears of War 2 zeker?

  Droom lekker verder…

 • Gears of war zou meer aandacht trekken als het geen exclusieve was voor de x360. Infinty ward zou het nog wel voor elkaar krijgen maar van treyarch weet ik het nog net zo niet.

 • Zeg nou niet allemaal bij voorbaat nee. Grote woorden moeten verzilverd worden, laat maar komen.

 • Ik zag Gears! ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren