1. ParaWorld (PC)

ParaWorld (PC)

Eind 2006 werd er op het rts-strijdtoneel een heuse veldslag geleverd. Naast de 2 verkoopskanonnen Medieval 2 en company of heroes verschenen immers ook games als Joint Task Force, Faces of War, Heroes of annhihilated empires en Paraworld. Waarom werden deze games over het hoofd gezien? was het de gebrekkige kwaliteit, het overaanbod aan RTS games of waren er andere factoren? Ik trok op onderzoek in de budgetbak en trof daar Paraworld aan, de creatie van het tevens opgedoekte SEK ( uitgever Sunflowers draaide de geldkraan toe na de teleurstellende verkoopscijfers van Paraworld.)

Na een machtige openingscinematic bevond ik me al snel in de uitgebreide tutorial die ook de beginelementen van het verhaal bevat. Wat al snel opvalt is de lage leercurve. Paraworld is overzichtelijk en makkelijk te spelen. Units besturen, resources verzamelen, combat, gebouwen neerpoten het gaat allemaal heel intuïtief. Ook het besturen Van de camera is eenvoudig; roteren, inzoomen, uitzoomen zijn allen eenvoudig. De stemmen zijn ingesproken door professionele voice actors en verdienen zeker een pluim ook de soundtrack is dik in orde en op het geluidsvlak gooit Paraworld dan ook hoge ogen.

Paraworld speelt zich af in een wereld die op geheimzinnige wijze verbonden is met onze planeet. Een zogenaamde parallelle wereld. De omgevingen in Paraworld variëren van woestijn, savanne, bergen, oerwoud, eilanden, vulkanen en ijsvlakten. Deze werelden zijn mooi weergegeven en men kan op elke map verschillende dinosaurusnesten of zoogdiernesten vinden. Deze spawnen regelmatig nieuwe borelingen. Sommige van deze dieren zijn planteneters en vallen niet aan maar de vleeseters vallen aan zodra ze je in zicht hebben. In Paraworld kun je een 50 tal verschillende dinosaurus- en zoogdiernesten vinden. Zo kom je bijvoorbeeld Velociraptor, allosaurus, tyrannosaurus, triceratops en nog vele, vele andere bekende en minder bekende dinosaurussen tegen. Op de mappen bevinden zich ook relieken die verschillende voordelen voor je volk verschaffen. De mappen hebben ook een dag- en nachtcyclus. Grafisch is alles dik in orde; de mappen zijn sfeervol en de eenheden zijn mooi weergegeven.

In Paraworld moet je 4 soorten resources verzamelen: hout, steen, eten en schedels. Schedels verzamel je door vijanden een kopje kleiner te maken of wilde dieren zoals dino’s neer te leggen. Hoe sterker de vijand hoe meer schedels je verdient. Deze schedels heb je nodig om units naar een hogere rang te promoveren en voor bepaalde technologieën te ontwikkelen. Na verloop van tijd ben je klaar om naar de volgende eeuw te gaan dit zorgt ervoor dat je nieuwe technologieën en eenheden ter beschikking krijgt. In totaal zijn er 5 Eeuwen die je kunt doorlopen. De andere resources worden zoals we gewend zijn in RTS games opgeslagen in specifieke gebouwen als de Lumbermill en de Stone quary. De verzamelaars kun je gewoon rekruteren uit je hoofdgebouw erg basic RTS dus.

Paraworld heeft 3 speelbare rassen

De dustriders zijn een soort woestijn nomaden die een mobiel hoofdgebouw hebben en hun gebouwen terug kunnen afbreken in ruil voor resources. Sommige krijgers van de dustriders zijn mede in staat gebouwen te bouwen en te herstellen. Het leger van de dustriders bestaat voor een groot deel uit dinosaurussen aangevuld met wat infanterie. De dragon clan is een clan die duidelijk Chinese invloeden heeft dit kun je zien in hun bouwstijl en aan hun units zoals de samurai vechter en de ninja. Het leger van de Dragon Clan is een mix van infanterie dinosaurussen en machines.

Ook is de Dragon Clan in staat verscheidene soorten vallen neer te planten. De Norsemen is de clan met Noorse invloeden, hun leger bestaat voornamelijk uit infanterie en prehistorische zoogdieren zoals de mammoet, neushoorns en everzwijnen. Buiten deze 3 clans zijn er ook nog de Seas ( een clan die het moet hebben van hun technologische wapens) en de barabarians. Deze twee rassen kom je enkel tegen in de campagne.

De eenheden in Paraworld vormen de belangrijkste steunpilaar in deze game. Er is een grote variatie van eenheden en ze zien er bijna allemaal heel Cool uit. De sterren in deze game zijn uiteraard de dinosaurussen.

Niet alleen zijn de mappen volop bevolkt met wilde dinosaurussen ook zelf kan je de nodige dinosaurussen in je leger rekruteren.

Zo beschikken de Norsemen over Kentrosaurus, battle Mammoth en de machtige Triceratops als titan unit. De Dustriders beschikken over ankylosaurus, stegosaurus, brachiosaurus, allosaurus, kronosaurus (een krachtig waterwezen dat vele schepen kan vermorzelen). En als klapper op de vuurpijl de machtige T-rex titan.

De Dragon Clan beschikt over gatling riders ( een dino met een machinegeweer op zijn rug), de Baryonyx ( zowel op land als in het water inzetbaar), de mureano submarine (een onderwaterdinosaurus die met een apparaat op zijn rug torpedo’s lanceert.) en de Seismosaurus als Titan.

Deze Titan units zijn behoorlijk sterk maar verstoren de balans van de game niet. Paraworld beschikt dus over een grote variatie eenheden, jammer genoeg zijn hier geen luchteenheden bij. Jammer want een pteranodon bombardement zag ik wel zitten. Air combat zou ook een extra dimensie gegeven hebben aan het spel maar is jammer genoeg over het hoofd gezien.

Voorts heeft elke clan ook nog beschikking over een hele resem heroes.

Deze helden kunnen door het gebruiken van schedels in rang stijgen en op deze manier sterker worden. In niveau 3 verkrijgt elke held een speciale kracht en als je een held naar niveau 4 laat stijgen, krijgt de clan beschikking over een speciale unit of een speciaal gebouw. In skirmish kan je met elke clan over alle helden beschikken.

De maximale hoeveelheid eenheden met werkers bijgeteld bedraagt 52. Geen reusachtig leger dus maar het zorgt er wel voor dat je goed moet nadenken welke eenheden je maakt . Dit wordt nog versterkt door het beperken van het aantal eenheden in de verschillende ranken. Er zijn 5 ranken, hoe hoger de rang hoe minder eenheden je in die rang kunt maken.

Zo kan je in rang 1 25 eenheden maken, in rang 2 15 eenheden, in rang 3 nog 8, in rang 4 3 en in rang 5 zelfs maar1. Je leger zal dus over een beperkt aantal topeenheden beschikken en deze moeten dus op het juiste moment in de strijd geworpen worden. Deze eenheden kun je rangschikken in de army controller. De army controller is een handig overzicht van al de eenheden die je op het moment hebt. Je kunt de army controller gewoon uitklikken zodat hij geen plaats inneemt en hem snel terug aanklikken als je hem nodig hebt. Hij is bijgevolg niet storend voor het overzicht

Ook is het zo dat naar gelang de hoeveelheid resources je ter beschikking hebt voor de start van een game je al een leger kunt samenstellen in de army controller (Total war stijl). Je spendeert je beschikbare punten in eenheden of in extra resources. Zo kan je een rushleger samen stellen en het economische aspect van de game geheel achterwege laten en onmiddellijk de vijand bestormen. De legers die je maakt kan je opslaan zodat je ze snel kunt aanduiden voor de start van een singleplayer of multiplayer game.

Er zijn 3 game modi beschikbaar in deze game. In skirmish heb je de keuze uit Defender, deathmach en domination. Je speelt op mappen van maximaal 8 spelers. De Ai is instelbaar van niveau 0 tot niveau 9. De AI is meer dan behoorlijk en vaak sta je voor een zware uitdaging om de tegenstand te vermorzelen. Het is ook mogelijk om de Ai in te stellen op agressief, defensief of gebalanceerd. In multiplayer beschik je over dezelfde opties als bij skirmish. Wel dient hier bij vermeld te worden dat de multiplayer nauwelijks nog gespeeld wordt. De campagne bestaat uit 16 missies en het verhaal wordt mede door middel van cutscènes in beeld gebracht. De cutscènes zijn van goede kwaliteit en zijn noodzakelijk om het verhaal te kunnen volgen. 3 uitvinders die in de parallelle wereld terecht kwamen moeten zo goed en zo kwaad mogelijk proberen te overleven en samen te werken met de lokale stammen om zo terug naar de normale wereld te kunnen wederkeren. De SEAS een mysterieuze organisatie probeert de 3 uitvinders te vermoorden om hun geheimen in verband met de Paraworld niet te laten uitlekken. In de campagne komen de 3 speelbare rassen uitgebreid aan bod en leer je hun tactieken kennen.

Paraworld ligt tegenwoordig voor 15 Euro in de budgetbakken.

Conclusie en beoordeling

None

Op zoek naar een goedkope, Basic RTS game met op de koop toe nog een hoop prehistorische beesten dan is Paraworld waarschijnlijk je ding. Ondanks dat deze game onterecht over hoofd gezien is door velen staat het garant voor vele uren gameplezier.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • ondanks lage systeemeisen mooie graphics
 • Beschikking over grote variatie Coole eenheden
 • Army developper
 • Uitgebreide (+25 uur) campagne met een meeslepend verhaal.
 • Minpunten
 • Niet echt vernieuwend
 • Misschien iets te basic voor de doorwinterde RTS fanaten
 • Geen vliegende eenheden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wel leuk, maar zo weinig.

 • w00t we are the champions xDD

 • Whoho

  crushCrushCrush van paramore

 • Ik vraag me af of er nog veel mensen zullen zijn die deze game gaan kopen, aangezien de DSi geen GBA-slot meer gaat hebben.

 • wel leuk hoor maar veel ook weer niet bijvoorbeeld paramore is echt g0ed

 • Seether!

 • The Darkness - I Believe In A Thing Called Love

  Smashing Pumpkins - Tarantula

  Damn.. die wil ik in WT/RB2 :@  Alient Ant Farm - Smooth Criminal

  :') • PARAMORE 8D8D8D

 • The Darkness - I Believe In A Thing Called Love

  Yeah! |.|

  16 november al?

  Dan mag ik em wel gaan pre-orderen. • Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama (live)

  Win! _O_

 • Wauw, toffe setlist. En wanneer ik het goed heb ook nog maarliefst 2 nummers meer dan Guitar Hero On Tour. :D

 • STONE TEMPLE PILOTS :D  Damn.. die wil ik in WT/RB2 :@

  IBIATCL zou echt vet zijn op Vocals. :D

 • Ik vraag me af of er nog veel mensen zullen zijn die deze game gaan kopen, aangezien de DSi geen GBA-slot meer gaat hebben.  Ja inderdaad, waarom zouden die tientallen miljoenen eerder verkochte DS'jes garrant staan voor goede verkopen van dit spel. Er komt immers een DSi uit, die nog niemand heeft.  … …Oh…Wacht…


 • Alient Ant Farm - Smooth Criminal

  Die is zo vet :P

 • Heerlijke shit. :-)

 • Hier word ik niet echt warm of koud van. Misschien koopt m'n broertje 'm, kan ik 'm wel spelen :P

 • lol deze mag niet eens in de schaduw staan van zijn grote broer wat een lompe nummers allemaal

 • matig

 • Redelijke tracklist.. Niet bijzonder, maar opzich wel lekker. :')

 • Los Lobos - La Bamba

  Yeah _0_  Verder nog magerder dan de vorige kan dat dan?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren