1. Overlord (PC)

Overlord (PC)

De titel klinkt leuk, het is geproduceerd door een Nederlands bedrijf en in previews werd gemeld dat het concept nogal origineel zou zijn. Mijn eerste indruk was meteen goed! Mijn nieuwe gremlinachtige vriendjes vond ik meteen erg leuk en grafisch zag het er allemaal prachtig uit. Ik kon niet wachten om aan de slag te gaan in deze fantasy wereld en dood en verderf te zaaien.

Het concept

Het belangrijkste in deze wereld zijn je minions (gremlinachtige wezens). Als echte Overlord wil je natuurlijk de beschikking over slaven. Je minions zijn de ideale slaven. Zij vechten voor je, tillen zware dingen voor je zodat je geen last van je rug krijgt en offeren zich met veel plezier op om jou mana of health te geven. Je minions komen in 4 soorten: bruin, rood, groen, blauw.

De bruine zijn de echte vechtersbazen. Ze vechten en hakken in op alles waar jij ze op af stuurt. Ze halen ook schatten op maar dat kunnen alle minions.

De rode zijn niet zo sterk maar hebben een fireball attack om van afstand je vijanden of zeurende peasants in de fik te zetten. Hun huid kan vuur absorberen waardoor je bijvoorbeeld die brandende wagen die in de weg staat kunt doven en wegslepen.

De groene zijn de assassin's. Stuur ze recht op een vijand af en ze sterven met bosjes tegelijk. Stuur ze echter op een vijand af van achter of laat ze een vijand besluipen en ze zijn goud waard. Ook kunnen deze groene minions tegen poison want ook nogal eens van pas komt.

De blauwe zijn healers en waterliefhebbers. Zij kunnen je minions weer tot leven wekken als deze zijn overleden ten gevolge van een mislukte aanval op je vijanden. Zij kunnen ook als enige zwemmen (al je andere minions kunnen nog niet eens 3 seconden watertrappelen) wat erg handig is om bijvoorbeeld die ene schatkist in een meer te plunderen.

Om het spel een beetje overzichtelijk te houden en je de kans te geven te wennen aan je nieuwe kleine slaafjes staan niet alle minions meteen tot je beschikking. Naar mijn mening maakt dit het spel leuker en is dit ook in het verhaal goed uitgewerkt.

Het andere belangrijke deel in dit spel is je “dark tower”. Dit is je basis en je vind er allerlei leuke dingen. Een grappig maar verder nutteloos ding is de mogelijkheid om te zien hoeveel minions er nu eigenlijk in jou dienst zijn gestorven. Er is een wapenkamer waar je een eigen wapenkast hebt en de mogelijkheid om je eigen wapens en armor te maken. Dan zijn er nog je privé-vertrekken die aangepast worden aan je gedrag in het spel. Als laatste is er de kerker. Hier kun je vechten tegen iedere tegenstander die je bevochten hebt en nieuwe tactieken uitproberen. Val je in het spel bijvoorbeeld vuurspuwende kevers aan met vuurballen dan kom je er snel achter dat ze hier immuun voor zijn en dit dus niet slim is. In de kerker kun je dan proberen een betere tactiek te verzinnen.

De gameplay van het spel

De besturing van “jezelf” is niet zo moeilijk. Beweeg de muis, druk op vooruit lopen (default knop W) en je loopt in de rchting waarin je kijkt. Het uitspreken van spreuken is ook niet erg ingewikkeld maar de mogelijkheid om de selectie van spreuken onder hotkeys te zetten zou makkelijk geweest zijn. De selectie gebeurt nu namelijk met de F1,2,3,etc-toetsen.

Dan de besturing van je minions… De minions doen precies wat je ze verteld, maar soms vraag je je af wat je ze nu eigenlijk vertelt hebt. Af en toe is het lastig om met de muis de minions te sturen naar waar je ze hebben wilt. In gevechten is dit meestal geen probleem, maar bij puzzels kan dit lastig zijn. Dit kan tot aardig wat frustratie leiden als ze weer eens verdrinken of gewoon recht langs een vijand rennen die ze zal finaal in de pan hakt.

Minpunten

Een minpunt, vind ik, dat zodra je een goede tactiek tegen een vijand hebt gevonden deze ook altijd zal werken. Een zombie brand bijvoorbeeld heel snel dus laat de vuurballen maar rondvliegen! Stuur bij een bostrol groene minions om hem in de rug aan te vallen en hij gaat vrij snel neer. Dit is jammer omdat het dan al snel vervelend en saai wordt om vijanden op steeds dezelfde manier te moeten verslaan.

Er is geen kaart in dit spel wat betekent dat je soms nogal eens verdwaald. In het begin vond ik dit vervelend, maar met kaart zou het spel snel saai worden omdat je precies weet waar je heen moet wandelen.

Soms moet je om puzzels op te lossen van de ene kant van de wereld naar de andere kant lopen. Zeker als je dan een puzzel niet in 1 keer oplost kan dit nogal vervelend zijn, maar dit ligt ook aan het geduld van de speler.

Multiplayer

Deze optie is leuk maar zal naar mijn idee niet zo aanslaan als multiplayer bij een FPS. Het is leuk om een keer te doen met vrienden, maar daar blijft het dan ook bij. Overlord is een spel dat, naar mijn mening, echt bedoeld is om alleen te spelen.

Wat viel er verder nog op?

Na een tijdje gespeeld te hebben en vrolijk wat schaapjes, halflings en enkele ongehoorzame peasants te hebben afgeslacht bleek er ook nog een moraal keuze in dit spel te zitten. Dit is erg leuk opgezet en zorgt ervoor dat je het spel ook gaat zien als meer dan een versla-de-vijand-en-loop-verder spel. De puzzels zijn niet bijster moeilijk maar zijn wel origineel en horen ook echt bij het verhaal. Dit verhaal wordt trouwens naarmate het spel vordert sterker.

De humor van het spel is erg sterk en gaat niet snel vervelen. Dit komt voornamelijk naar voren in het gedrag en uitspraken van de minions. Zij roepen veel en vaak hetzelfde maar dit is niet storend en zelfs wel leuk. Misschien een gedurfde uitspraak maar ik denk zelfs dat sommige uitspraken van de minions wel eens de cultstatus zouden kunnen bereiken.

Conclusie en beoordeling

Een zeer orgineel spel met een leuke twist naar de fantasy wereld. De humor is zeer goed uitgewerkt en gaat niet snel vervelen. Dit in tegenstelling tot de gevechten die wel snel gaan vervelen. Een spel bedoeld voor een x aantal uur lol met de single player en wat replay value om andere keuze’s te maken in het spel. De multiplayer is leuk, maar zal niet gaan zorgen voor uren speelplezier zoals een FPS dat kan.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Orgineel concept.
 • Goede humor.
 • Goed verhaal.
 • Niet alleen maar hakken op vijanden, ook tactiek en puzzels.
 • Minpunten
 • Besturing minions en spells.
 • Het vechten kan saai worden.
 • Mindere multiplayer.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • de systeems eisen vall mee toch?

 • Vaakt lekt hij toch nog eerder uit. Vind systeemrequirements best veel

 • ja, de systeem eisen zijn idd aan de hoge kant :)

 • Niemand kan ook plannen he, tegenwoordig! Alles wordt maar uitgesteld. Gelukkig heb ik 'm al uitgebreid op m'n Xbox 360 gespeeld! :D

 • Whow mijn dual core 3.2 megahertz zou 'm dus aan kunnen. Had ik eigenlijk niet verwacht,

 • ik koop hem wel op Xbox 360, als ik het geld ervoor heb.

 • Geen malse systeemeisen (aangeraden).

 • ik vind ook wel mee vallen alleen vind ik de proccesor videokaart verhouding van de recommended dinges niet kloppen een quadcore is een fucking overkill voor zo'n kaart :S zullen ze geen 8800 bedoelen ?

 • Zo'n game speel je beter op een console denk ik; en de eisen liggen te hoog.

 • Ik heb godzijdank de console versie. PC is in mijn ogen alleen goed voor MMO's en RTS games.

 • Q6600 aanbevolen, dat is behoorlijk pittig, want zelfs bij de systeemeisen van Crysis en Far Cry 2 staat gewoon nog een Dual Core.

 • maar die eisen zijn toch voor vista? want die ligt altijd wat hoger.

 • maar die eisen zijn toch voor vista? want die ligt altijd wat hoger.

  Met de minimale eisen heb je de game maar dan met een slechte kwaliteit en veel happeringen…

  Als je aan de aangeraden eisen voldoet zal de game er optimaal goed uitzien en zal alles soepel verlopen.

 • Systeemeisen vallen opzich wel mee.

 • De systeem eisen vallen in mijn ogen erg tegen. Dit is hetzelfde als Crysis :|

 • Helaas, maar Rockstar Games en Take Two zullen uiteraard GTA IV zo goed mogelijk ontwikkelen voor de PC dus een kleine uitstel maakt niet zo veel uit. :)

 • Aardig hoge systeemeisen..

  Tja, tegenwoordig moet je gewoon een Xbox of Ps hebben :P, dan hoef je maar 1x per 5 jaar te upgraden ( minimaal )

 • hoop dat ik hem nog voor sinterklaas red dan gvd :o

 • kut, ik heb een duo processor van 1.66 ghz en heb geen xbox360 of playstation 3.

 • k heb em op ps3 :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren