1. Wacky Races (DC)

Wacky Races (DC)

Lang geleden keek ik een vaste serie op Cartoon Network. Elke dag als ik uit school kwam, ging ik achter de televisie zitten om de avonturen te bekijken van een groepje maffe racers, die elkaar het leven zuur maakten. Ik genoot altijd met volle teugen van de serie. Toen ik dan ook in 2000 hoorde dat er een game van was, sprong een jong kereltje, genaamd Jeroen, een gat in de lucht. Ik deed mijn gordel om en ging achter mijn pc zitten om Wacky Races te spelen.

In Wacky Races stap je in de wagens van de vele coureurs die in de serie voorkwamen. Deze zeven coureurs, met bijbehorende wagens, hebben allemaal een heel andere rijstijl en hebben dan ook hele andere krachten. Zo is de ene enorm snel, maar verliest hij snel grip, dan heeft de ander weer een geweldige grip op de weg, maar is hij geen snelheidsduivel. Door deze afwisseling verlies je bij geen enkele race het plezier in de game, omdat het nooit eentonig wordt. Je kan, om het moeilijker te maken voor de tegenstander, allerlei unieke aanvallen doen. Zo kan de ene een koekenpan gebruiken om tegenstanders te pletten, terwijl een ander het gezichtsveld kan blokkeren met een klodder verf. Naast deze unieke aanvallen, zijn er ook de aanvallen die meerdere kunnen bezitten en zijn er accessoires die je beschermen, of je sneller laten gaan. Deze aanvallen zorgen voor de nodige fun en vooral met z’n tweeën kan je elkaar goed het leven zuur maken.

De afwisseling is niet alleen in de wapens en rijstijlen te vinden, maar ook in de omgevingen. De vijf verschillende omgevingen die de game rijk is, zitten barstensvol variatie en omdat er geen vaste baan is aangelegd, heb je de mogelijkheid om te verkennen. In de omgevingen zelf zitten ontelbare hindernissen verstopt, zo kan het wel eens voorkomen dat je wordt onderschept door een geiser of keihard tegen een boomstam aan rijdt. De omgevingen zien er voor het jaar 2000 heel degelijk uit en zijn geheel in de stijl van de tekenfilmserie opgemaakt. Bij de racers zie je dit detail ook terug. Elke racer ziet er precies uit als in de serie en dat is voor de fan erg herkenbaar.

Het geluid van de game zal ook erg herkenbaar zijn voor de fan. De vrolijke melodietjes uit de serie zijn aanwezig en blijven wel een tijdje in je hoofd rondspoken. De bestuurders van de wagen bezitten ook allemaal over hun eigen stem en zullen grappige opmerkingen maken tijdens de races. Hierdoor lig je vaak in een deuk, nog voordat je de race hebt beëindigd. Waar ik dan niet zo gelukkig over ben, zijn de rest van de geluidseffecten. Natuurlijk is het “boink-geluid” als je botst grappig, maar de geluiden van de auto’s zelf klinken niet zoals het zou horen en voelen een beetje als een haastklus aan. Naast dit, heb je de vrij irritante stem van de presentator. Deze moet aan het begin van elke wedstrijd iets zeggen. Zijn stem is echter zo irritant, dat je het liefst meteen wilt beginnen.

Zoals elke goede racegame moet ook deze game veel verschillende parkoersen bevatten en verschillende modi hebben. Deze game bezit gelukkig allebei. De game bevat drie verschillende modi om je aan te vergapen. Je hebt de enkele race, de wedstrijdstand en het kampioenschap. In de enkele race kan je vrij op elk parkoers rijden en hoef je niet perse te winnen. Deze modus is speciaal ontworpen om te trainen voor de twee andere modi. In de wedstrijdstand kan je kiezen uit één bepaalde reeks parkoersen en als je aan het eind van die reeks eerste wordt, krijg je een beker. De meest uitdagende modus is echter het kampioenschap. Hierbij moet je in rap tempo de 40 parkoersen afgaan die het spel telt. Hoewel het spel meestal niet al te moeilijk is, moet je nog soms erg je best doen om als eerste te eindigen. Door het kampioenschap te behalen, kan je nieuwe parkoersen vrijspelen en nieuwe wagens. Daar komt nog eens bij dat je getrakteerd wordt op een grappig filmpje.

Zoals ik al zei, is Wacky Races totaal geen moeilijk spel. Het is voor jonge kinderen gemaakt en dat is goed te zien in de simpele opbouw van de game. De tegenstanders zullen je nooit echt in de weg zitten en ze schieten dan ook nauwelijks raak. Een ander teken dat laat zien wat een lage AI de tegenstanders bezitten, is het feit dat ze nooit één van de vele sluipwegen nemen. Wat de moeilijkheidsgraad van de game dan wel opeens weer omhoog werkt, is het feit dat je karakters niet altijd even goed te besturen zijn. Ze zwenken opeens uit op smalle wegen, of maken een bocht niet goed. Dit heeft meestal als resultaat dat je een hele heuvel opnieuw moet beklimmen en je je koppositie kwijt bent. Dit is vooral in de kampioenschap modus erg vervelend.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is Wacky Races een erg goede game voor kinderen en fans van de serie. Als je de serie hebt gevolgd, zul je veel figuren en omgevingen herkennen en zul je vaak dubbel liggen van de grappen. De graphics zijn erg goed voor het jaar 2000 en het aparte stijltje, geeft het net dat kleine beetje extra. Als kind van negen jaar oud, vond ik dit spel dan ook absoluut de top. Als je echter wat ouder bent en op zoek bent naar een echt goede racegame, heeft deze game iets teveel nadelen. Zo is de AI van een niet zo hoog niveau, wat ervoor zorgt dat het meestal verschrikkelijk simpel is. Door de vervelende besturing kan het echter weer opeens erg lastig worden. Deze nadelen halen het totaal dan ook net weer iets omlaag.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Pure fun
 • Humor
 • Leuke stijl en grafisch goed
 • Geluiden grotendeels goed gedaan
 • Minpunten
 • Geluidseffecten niet goed
 • Besturing hapert soms
 • Erg simpel

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla

Reacties

 • Wie zal het nou eigenlijk kopen? Alleen als je geen DS ofzo hebt of je weet niet waar je je geld aan moet uitgeven.

 • Heftst is te laat, maar einde zomer niet :') .  Erg jammer.

 • ok leuk ik wil 'm wel kopen, maar hoe kom je eraan en hoe kom je aan de games? :S

 • uhh de DSi games waren toch regiogelockt…

 • En zoals gewoonlijk wordt Europa weer gescrewd. Kan Nintendo nou niet eens voor een keer die releasedata rechttrekken?!

 • right………nou dat is dan wachten voor de mensen die em willen hebben

 • Mijn DS Lite doet het nog prima, dus deze zal er niet komen…

 • volgend jaar is echt te laat dan is het niet meer de moeite waard

 • Lijkt me wel een goede tijd eigenlijk.

 • Einde zomer is een rare tijd.

  Mensen willen zo'n dingetje kopen voor de vakantie.

  Maar goed, we hebben iig iets om naar uit te kijken.

  Ik ga hem zeker weten halen. :)

 • Echt facking raar waarom EU en USA altijd zo lang moeten wachten. Ik bedoel, een jaar verschil qua releasedate vind ik wat anders als een maand.

 • Ze verwachten natuurlijk een schaarste zo als met de ds lite, overal stond de ds eenzaam aan de top en de productie kon het niet meer bij benen,  Nu willen ze het veilig spelen en alle dsi's naar Japan sturen

 • Ik haal hem toch niet.

 • zal wel, ik haal het niet omdat ik de ds al heb.

 • Tja, dat zal wel, ik vind het een beetje een slap aftreksel met wat extra opties..

 • IK KAN NIET WACHTEN ALS DIE HIER KOMT OOK AL IS DIE 200€  HIJ IS NIET REGIO VRIJ DSI GAMES. WEL DE DS GAMES DUS IK IMPOTEER HEM NIET :(

 • mwoah duurt nog wel even, en die extra s vind ik ook niet geweldig

 • doe het nog met de 1ste ds

  prima ding

  dus moet geen andere hebben

  (nog niet toch)

 • \"Wil je dus absoluut niet wachten tot volgend jaar zomer, dan kan je overwegen het regiovrije apparaatje uit het land van de rijzende zon te laten overkomen.\"  Sinds wanneer is dat ding regiovrij?

 • Komen er nou nog spelletjes die je alleen op de DSi kunt spelen, of blijft alles speelbaar voor de huidige DS (Lite)?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren