1. The Darkness (X360)

The Darkness (X360)

De naam Jackie Estacado zal niet meteen een belletje rinkelen bij iedereen. Althans, dat was totdat The Darkness in gamevorm verscheen. Jackie is het hoofdpersonage uit de gelijknamige comic die in Europa niet zo bekend is. Comics hebben de vervelende neiging om vroeg of laat verfilmd te worden, met daarbij een ‘uhum’ hoogstaande game te leveren. Dit is met andere woorden geen beste zaak. Bij The Darkness is dit echter totaal anders aangepakt. Geen afgezaagde film en ook geen flauwe, veels te eenvoudige game. Nee, The Darkness mag zich zelfs een volwaardige game noemen die tussen andere toppers niet zou misstaan. Starbreeze die hoge ogen scoorde met de ‘vergaming’ van Chronicles Of Riddick, mocht van The Darkness een succes gaan maken. Daar zijn ze met deze game gedeeltelijk in geslaagd.

De game knalt er van het begin in met een spectaculaire vluchtscène per auto. Jackie zit op de achterbank met voor hem twee maffiosi die druk in overleg zijn, nadat ze een missie hebben verkloot. Niet veel later wordt je achtervolgd door manschappen van de opdrachtgever. De chauffeur begint hierop als een gek door een tunnel te racen en niet veel later krijgt Jackie een shotgun in z’n handen geduwd om de belagers af te houden. Deze scène eindigt met een ongeluk en omdat Jackie’s maten dood zijn, staat Jackie er vanaf daar alleen voor en dat alles op zijn 21ste verjaardag. Wat meteen opvalt, is dat Jackie voor zijn leeftijd nogal oud overkomt. Hij ziet er uit als een 35-jarige vent en zijn stem doet denken aan de stem van acteur Christopher Walken. Jackie komt er die dag ook pijnlijk achter dat The Darkness zich manifesteert binnen in hem. Een ongelukkige erfenis die van generatie tot generatie door zijn voorvaderen op de leeftijd van 21 jaar wordt doorgegeven.

Het verhaal is waarschijnlijk wel het sterkste punt van The Darkness. Het avontuur van Jackie wordt op een interessante manier verteld en bevat de nodige emotionele plotwendingen. Jackie moet vechten voor zijn eigen leven, omdat zijn oom Paulie de maffiabaas hem dood wil hebben. Daarnaast verkeerd Jackie in een machtsstrijd met The Darkness die zijn ziel wil overnemen. Daarbij worden de mensen waar Jackie om geeft ook nog eens bedreigd. Genoeg zorgen voor de 21-jarige knul dus.

The Darkness is in essentie een first person shooter, maar dit is het eigenlijk maar half. Hoewel je in het begin nog vaak het standaard knalwerk zult gebruiken, zal dit al snel plaats maken voor Darkness krachten. De balans tussen die twee is een beetje scheef en als je het op de juiste manier uitbuit kan de game ineens bijzonder makkelijk worden. Zo heb je de beschikking over twee slangen, waarvan je er één op pad kunt sturen om de omgeving uit te kammen en alle vijanden uit te schakelen. Dit wordt op den duur standaard procedure en dit maakt de actie een beetje eenzijdig. Al kun je natuurlijk ook voor een totaal andere aanpak kiezen.

Je kunt namelijk ook gerust alles schietend uitvoeren, maar dit bevordert wel de kans op een game over scherm. Dit komt niet zozeer, omdat de vijanden zo slim zijn. In tegendeel, de A.I. van je belagers is niet bijster slim. Ze lopen als een stelletje debielen netjes als dom knalvoer voor de loop van je geweer, zonder ook maar enige vorm van tactiek toe te passen. Wat ze echter wel succesvol doen is gericht op Jackie schieten en het manneke kan niet zoveel hebben. Daarom zul je al snel met één van z’n slangen de omgeving gaan scouten om eerst een grote schoonmaak te houden, voordat je zelf die omgeving betreed.

Naast de Darkness krachten waarvan er vier beschikbaar zijn kun je op bepaalde plekken in de spelwereld Darklings oproepen die je bijstaan tijdens gevechten. Dit zijn een soort minions van The Darkness die een beetje op Gremlins lijken. Helaas is de AI van deze gedrochten ook niet erg hoogstaand, waardoor je ze eigenlijk totaal niet nodig hebt. Echt hulpzaam zijn ze ook niet. Nu zijn er naast de minpunten, natuurlijk ook een hoop sterke kanten van de game. Zo heb je een bepaalde vrijheid in het spel, omdat het gedeeltelijk free roaming is. Je kunt met de metro naar een ander stuk stad reizen en op je gemakje alles gaan verkennen, zonder dat je daarbij in actie hoeft te komen. Dit is een prettige toevoeging aan het spel, omdat je die rustmomenten wel nodig hebt.

Tijdens deze passages is het mogelijk om met mensen te praten en die hebben af en toe een opdracht voor je. Een soort van sidequest. Niet dat ze echt de beperkte speelduur enorm vergroten, maar het is een welkome toevoeging. Wat wel jammer is, is dat de beloning van deze sidequests niet echt noemenswaardig is. Daarom zul je al snel weer verder gaan met het hoofdverhaal. Het hoofdverhaal is vaak een verplaatsing van de ene kant naar de andere kant van de stad waar iets te gebeuren staat. De stemmen van de personages zijn stijlvol ingesproken en de stoere houding van Jackie heeft wel iets. Je houdt ervan, of je haat het. Wat vooral opvallend is, is dat je na een tijdje in een totaal andere wereld dan New York wordt getransporteerd. Dit geeft een extra dimensie aan het verhaal, dat de game zeer ten goede komt. Wat de game minder ten goede komt is de multiplayer die niet echt de moeite waard is. Als je toch deze game wilt spelen, speel hem dan voor de singleplayer.

Conclusie en beoordeling

None

The Darkness is een vermakelijke game die de comic eer aan doet. De beklemmende sfeer komt sterk naar voren. Ook het verhaal is niet slecht en is ook meteen het sterkste punt van de game. De gameplay is namelijk niet helemaal wat het moet zijn, met als dieptepunt de matige A.I. van de computergestuurde personages. Bij deze game moet je jezelf eerst afvragen of je het stijltje van The Darkness wel ziet zitten, anders kun je deze titel het beste links laten liggen. Voor diegenen die het wel zien zitten is de game zeker een aanrader.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Darkness krachten zijn leuk
 • Het hoofdpersonage
 • Eindelijk een goede comic game
 • Minpunten
 • A.I. is om te janken
 • De scheve balans tussen wapens en Darkness krachten
 • De Darklings zijn overbodig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • toch…

 • k had meer van deze game verwacht maarja, k had toch niet zo´n groot budget

 • Volgende keer misschien net een voldoende voor deze ontwikkelaar.

 • Wow, een 4,5, laag cijfer. Maar terecht met al die minpunten.

 • Ik had al zoiets verwacht. Dit soort ideeën hebben een grote kans om mis te lopen.

 • Ik wist gewoon dat deze game kut ging worden, Spark Unlimited kan geen kwaliteit afleveren

 • Erg jammer voor hun, want hun concepten mogen er anders wel zijn.

 • das wel jammer want het het zeker wel tof kunnen zijn

 • 4,5:O had echt wel wat meer van deze game verwacht

 • Nog lager dan ik had ged8…Wel heel erg laag…:S

  Ging ik überhaupt al niet halen dus eigenlijk maakt het niet zoveel uit…

 • ik dacht een 6je ofzo, maar hier valt dus Echt niets leuks uit te halen zo te zien

 • Kut spel dus.

 • Het hele sfeertje en idee sprak me ongelooflijk aan. Helaas is het dus echt helemaal niets geworden… Eeuwig zonde. :(

 • Wat een schijtgame.

 • jammer was wel een tof concept

 • Had niet veel van deze game verwacht..

 • Ik vond het concept erg tof, maar ik verwachtte er in het begin al niet veel van en ik ging deze game toch helemaal niet halen.

 • de naam legendary staat me niet aan. niet origineel (wordt in veel games als sub-dingetje gebruikt (naam voor wapen of moeilijkheidsgraad)) past ook niet bij het spel. tenzij je naar die MYTHISCHE beesten kijkt.

 • had wel zo een cijfer verwacht, maar toch

 • Ik had eerst wat van deze game gehoord en het sprak me wel aan, maar daarna heb ik er totaal niks meer van gehoord en ik had dus ook al de hoop opgegeven in deze game!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren