1. Pro Evolution Soccer 6 (X360)

Pro Evolution Soccer 6 (X360)

Onderstaand stukje is een vergelijking tussen Fifa 07 en Pro Evolution Soccer 6. Dit stuk is geschreven door Nicolas Van Hoorde én Stefan Popa en verscheen in het tweede nummer van (het inmiddels geannuleerde) jouwXbox360 Magazine.

--------------------------------------------------------------------

De deuren van de zaal gaan open: twee gehavende trainers slenteren naar binnen. Die middag speelden FIFA boys en FC Pro Evolution Soccer tegen elkaar. De wedstrijd was zeer spannend. Eindresultaat: 3-4. De coaches, respectievelijk Nicolas en Stefan, nemen plaats achter de microfoon, klaar om de journalisten te woord te staan.

Interviewer: Welkom heren! Ik ben Klaas Knalraak van ‘spreken met je voeten’, een jaarlijks voetbalblad. Zijn jullie tevreden over de prestaties van jullie team?

Nicolas: Over het algemeen wel. Mijn spelers hadden het moeilijk om tot een goed schot te komen, maar dat maakte de vreugde bij elk doelpunt des te groter. Aan de andere kant verziekte de scheidsrechter de wedstrijd. Hij zag zijn gekleurde kartonnen gewoon veel te graag en showde ze ook graag aan mijn spelers.

Stefan: Haha, van de arbiter hebben wij nooit last! Niet dat het ook maar iets uitmaakt, want van onze kant was het spel van hoog niveau. De bal ging soepel van de ene naar de andere speler. Harde en zachte passes, steekballetjes, lobjes. Als coach kun je bijna niet meer verlangen van je team. Enig puntje van kritiek was de speelsnelheid. Het ging enigszins langzaam. Voor de rest kon ik genieten van de klasse die het team bezit.

Interviewer: Ehm… S. Menzo, ex-keepers hulpblad. Even een vraagje over de doelman van FC Pro Evolution Soccer. Hij stond zeer onzeker te keepen. Je doelman haalde soms vreemde fratsen uit. Gebrek aan concentratie?

Stefan: We zitten inderdaad met een klein keepersprobleempje. Het was een moeilijke keus, maar we besloten om dit jaar toch verder te gaan met Ed de Goey. Dat hij halfblind is en herstellende van lepra aan zijn handen namen we graag voor lief. Ed is niet meer topfit en maakt soms een foutje, maar vreselijk is anders. We hebben vertrouwen in onze keeper.

Interviewer: Hallo lieverds! Ik ben van Roze en strak. Persoonlijk vond ik het best toevallig dat beide teams met nieuwe truitjes op de proppen kwamen. Vonden jullie ook dat de spelers er zó heerlijk uitzagen?

Nicolas: Eerlijk zijnde: mijn team zag er verdomd goed uit. De nieuwe truitjes wapperden ook mooi mee met de wind. De tegenstander daarentegen mag dringend eens veranderen van outfit, want zoals nu ziet het er gewoon niet uit.

Stefan: Meneer naast mij schept heerlijk op over de schoonheid van zijn team, maar ik laat die dwaasheid voor wat het is. Persoonlijk vergelijk ik het graag met vrouwen. Het is maar wat je liever hebt: een prachtige meid met de hersencapaciteit van een stoeptegel of een slimme, grappige, lieve dame met redelijke rondingen en een acceptabel gezicht. Ons spel was goed en daar houden we ons aan vast.

Interviewer: Manfred Midstip. Ondanks de strenge bries, steunden de supporters je mannen door weer en wind. Wat vond je zelf eigenlijk van de sfeer Nicolas?

Nicolas: Die was fantastisch. De supporters stonden als één blok achter mijn team. Ze zongen en sprongen tegen de sterren op. Jammer dat deze zangkoren bij een tegendoelpunt plots werden stilgelegd, want wat meer steun konden we wel gebruiken. Toch ben ik erg blij met de supporters van deze club.

Interviewer: Wilfred Geenidee van Schwalba. Stefan, wat een prachtgoal in die laatste minuut. Die zal je zeker opslaan in je hoofd?

Stefan: Het was inderdaad een juweeltje van een doelpunt. Zo scoren we wel vaker, want mooi spelen hoort natuurlijk bij ons. Men verwacht dominant spel. Volleys, nonchalante lobjes en mooie combinaties: FC Pro Evolution Soccer heeft deze zwierigheden hoog in het vaandel staan. Helaas is het opslaan van doelpunten onmogelijk. Jammer, maar we liggen er niet heel erg wakker van.

Interviewer: Ghallo? Achmed Abdul komt speciaal voor jullie met kameel hier, twee maanden reizen. Mijn vraag: jullie worden beiden gerespecteerd door de hele voetbalwereld. Hoe vinden jullie het om tegen buitenlandse clubs te spelen?

Stefan: Het is fantastisch om tegen onbekenden te spelen! Helaas is de verbinding niet altijd goed, waardoor de andere trainer wegvalt. Dan is een potje ballen natuurlijk lastig. Voor de rest is het erg vermakelijk. Wedstrijdje spelen tegen Japanners? Geen probleem. Jammer genoeg heeft ons bestuur besloten dat we niet meedoen aan competities maar alleen losse wedstrijden mogen spelen.

Nicolas: Wij spelen wel gewoon hele competities, het liefst zoveel mogelijk. Er is genoeg te doen! Helaas hebben ook wij problemen om een goede connectie te vinden met buitenlandse clubs. Maar eens er een wedstrijd begint, is het natuurlijk des te leuker.

Interviewer: Anna Analyticus, freelance columniste. Ik ben vooral benieuwd wat jullie van de tegenstander vonden. Kunnen jullie kort het andere team analyseren?

Stefan: Als ik naar de tegenstander kijk, zie ik een heel goed team met potentie. Toch is er het één en ander mis aan FIFA. Soms lijken de spelers op het veld wel een stel lichamelijk gehandicapte balletdanseressen, zoals ze lopen te trappen tegen een onzichtbare bal. Desondanks spelen ze een vermakelijk spel, waar ik wel een uurtje naar kan kijken. Overigens zijn hun tegenstanders wel héél makkelijk te bespelen. Als ik gatenkaas wil zien ga ik wel naar de kaasboer.

Nicolas: Het is niet toevallig dat onze tegenstander de beste aller tijden genoemd wordt. Onze tegenstander schotelde een paar leuke aanvallen voor en ook verdedigend zijn ze sterk. Hun grootste zwakte is natuurlijk hun keeper, die soms wel heel rare dingen deed. De strijd is in ieder geval nog niet gestreden. Het bestuur liet alvast weten volgend jaar met nog zwaardere middelen het team te versterken. Het is tijd om koning voetbal van de troon te stoten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Alweer een partygame? :(

  Miyamoto had toch gezegd dat er hardcore games verschenen!!

 • Hoera! Meer shovelware voor de Wii!  Telkens als ik naar de intertoys ga zie ik ouders met hun dochters een Wii of DS kopen met de meest waardeloze games die je maar kan verzinnen. Ik word daar eerlijk gezegd zo ziek van.

 • Moest zaterdag toevallig een DS game kopen voor iemand.

  Heb nog nooit zoveel troep aan games gezien als voor de Nintendo consoles.  Petje af voor deze geweldige marktleider :)


 • Tering, weer een speciale controller en weer zo`n casual bewegings-idee. Hoe moet het goedkomen met de Wii.

 • Ik werk ook aan een casual game voor de wii, net zoals Steve Jobs, Gandalf the White, Genghis Khan en de Apollo 13.

 • sterf EA….

 • dit is toch te erg :P ooit dacht ik eraan om nog een wii te kopen maar dat gaat nu nooit meer gebeuren.

 • EA ja dit kan je verwachten van hun natuurlijk met hun klote games.

 • Ach ja… zodra de Xbox en PS3 met een Wii-mote-achtige controller komt zal dit soort spul daar ook op verschijnen denk ik dan maar…  Trouwens gerucht? Het zal me niets verbazen als dit gewoon echt nieuws is :)

 • met een speciale controller

  Nee, we hebben ook echt nog niet genoeg randzooi voor de Wii. Naasst de WiiMotes en Nunchucks ook nog stuurtjes van Mario Kart, het Balance Board van Wii Fit, de Zapper, de verlengdingen voor de Wii, de Gitaren van GH, de andere instrumenten van World Tour etc etc.

  Maar goed, sarcasme opzij en dan kan dit heel misschien nog wel ergens een heel klein beetje leuk worden.

 • EA ja dit kan je verwachten van hun natuurlijk met hun klote games.

  Onzin, Ea levert de laatste tijd geweldige games af, maar EA concentreert zich niet alleen op 1 doelgroep. Wat is er nu mis met dat ze ook non-games uitgeven, zolang ze ook goede games uitgeven.

 • Fitnessen met een controller…

 • Fitnessen met een controller…

 • wanneer komt er een wii-wank game. die wiimote is toch ideaal daarvoor.

 • alweer zo'n lame dom saai spel wat je 2 weken heel af en toe speelt en dan in de kast stof licht te happen…wij willen hardcore games voor de wii!  @ 2int3nze haha grappig idee! moet je maken misschien krijg je er ook nog geld voor.

 • Na Wii Fit heb ik die games toch wel gehad van Nintendo…

  Sporten doe ik wel op school en als ik ga voetballen.. dat hoef ik niet te doen als ik eens lekker wil gaan gamen.

 • @T-Force  Werkt Miyamoto voor EA dan?  Mij maakt het niet uit of ze maken of niet, ik raak het spel toch niet aan. (Of ik moet het toevallig opzij schuiven als ik langs de rekken ga voor die ene game die ik wel wil halen.) • Nintendo is super, toen ze nog Zelda en donkey kong maakten :P

  ik snap het niet, Donkey Kong 64 was een groot succes en ze hebben nooit nog een Donkey Kong platformer gemaakt :P

  de games van tegenwoordig zien er vaker mooier uit dan dat ze leuk zijn :P bijvoorbeeld super mario 64 of the legend of zelda ocarina of time, dat waren gewoon goddelijke games ze zagen er mischien niet ZO MOOI uit maar het uiterlijk zelf was leuk bedacht en veel aan gewerkt :)

  nu denkt men alleen nog maar aan de graphics :P Gameplay is veeeeeeeel belangerijker :D  The End-
 • mastaglazy@

  precies, donkey kong op de snes bijv was gewoon super, graphics daar moet je het bij de snes niet over hebben. maar leuk was het zeker.

  maar dk op de wii denk dat we dat kunnen vergeten :(

 • @alkmaar11

  Yup, maar de lvls en het geheel is zo klein van de games tegenwoordig,vroeger deed ik wel een maand over spellen maar nu heb ik hem binnen 3 dagen uit :P

  maar ik heb toch geen wii dat rot ding was steeds uitverkocht :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren