1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

Ik loop met mijn Wood Elf uit de grote poorten van de Imperial City.

Na het pracht werk van een brug naar de stad, kom ik bij de paden van de mooie bossen. Opeens hoor ik een bosje ritselen en dan, springt er een boze Kahjiit op mij af. Ik trek mijn zwaard uit mijn houder en vecht als een beest terug. Natuurlijk kon hij niet tegen het almachtige vuurzwaard op, dus na enkele slagen vliegt de tijger op de grond.

“Nog zo’n sukkel” denk ik dan als hij dood voor me ligt en ik loop tevreden met zijn zwaard weer verder.

Over welke game zou ik het ook anders kunnen hebben dan “The Elder Scrolls IV: Oblivion”. Dit is alweer het zoveelste deel uit de The Elder Scrolls-serie van de ontwikkelaar Bethesda. En ik heb hem natuurlijk gekocht want wie wil er nou niet een super game spelen!!! Nadat het spel eindelijk geïnstalleerd was, begon ik met mijn avontuur:

Het begin

Bijna elk deel begint met een gevangenis en zo ook deze. Als je

begint moet je een ras kiezen en zijn gezicht aanpassen totdat hij er fatsoenlijk uitziet. De rassen waar je uit kunt kiezen zijn bijvoorbeeld een Wood Elf, zij kunnen goed omgaan met pijl en boog, een Khajiit, een Khajiit is een half mens/ half tijger, is heel snel en kan ook zien in het donker dus heel handig bij het stelen en sluipen of een Red Guard, zij zijn goed in zwaard gevechten. Maar natuurlijk zijn er nog een hoop anderen zoals een Orc, een Argonian (half reptiel/half mens) of een Dark Elf. Met elk hun eigen vaardigheden. Als je mannetje eindelijk klaar is komt de “Emperror” er aan met zijn goed uitgeruste lijfwachten (de Blades). De koning heeft jou in zijn droom gezien en neemt jou mee de kerkers en riolen in. Als de koning vlak voor zijn dood nog het Amulet of Kings aan jou geeft moet jij hem aan een vriend van hem geven. Het stomme is dat de koning niks aan zijn dood doet en jij hem ook niet kan helpen want als er een geheime deur open gaat kan je niet meer bewegen en kijk je toe hoe hij sterft. Daarna moet je door de riolen naar de uitgang. In de stinkende en gore gangen word je duidelijk uitgelegd hoe alles werkt en leer je het goed.

Graphics

In deze game is alles heel getailleerd. Je ziet in spellen zoals GRAW 2 bladeren die op blaadjes lijken dat een kind van 3 tekent/ krast. Maar in Oblivion heeft alles zijn eigen vorm en kleur en zul je haast nooit denken dat je die steen en boom vijf seconden geleden ook zo stonden. Na het betreden van een grot valt je mond weer open van de lichtstralen die binnenvallen, de wanden die steeds anders gekleurd en gebobbeld zijn en de vloer die als maar anders is. Dan weet je gewoon, dit is het waar ik altijd van gedroomd heb als gamer. Zo kan ik nog wel een uur over grotten gaan typen maar daar kom je ook niet verder mee dus tijd voor wat anders.

Personages

De personages in de game, hoe zit het daar nu mee? Je hebt vast wel gelezen dat de mensen in Oblivion zelf naar een tafel met eten gaan en vijf minuten lekker gaan smullen. Als het avond word gaan ze slapen in hun huis of in een hotel en rond achten zie je ze weer over de straat naar hun winkel lopen. Nog zo’n voorbeeld is dat een reizende ridder van zijn paard afstapt en naar een bar in de stad gaat en later weer terug komt om zijn reis weer voort te zetten. Zo heeft iedereen zijn eigen taken in Oblivion.

Missies

Met de missies zit het ook dik in orde. Je neemt bij de Fighters Guild een missie aan . Dat is een groep mensen die voor het echte zwaard en zwaai werk gaan. Zo heb je ook de Thieves Guild, Mages Guild, de Dark Brotherhood en ga zo maar door. De opdrachtgever van de Fighters Guild zegt dat je langs iemand moet gaan die last heeft van leeuwen in haar kelder. Zei verteld je dat haar buurvrouw ’s nachts rondsluipt rond haar huis. Na wat denk werk bedenk je dat je haar maar eens in de avond in de gaten moet houden. Dan ontdek je dat ze brokken vlees bij een gat in de grond neer legt dat naar de kelder gaat van de bangerik. Je vertelt het haar en de dader wordt opgepakt en jij word vet uitbetaald. De vrouw met de kelder heeft nog een klus voor je en betaald daar goed voor. Na die klus kom je twee anderen mensen tegen die je ook weer om een gunst vragen zo blijf je maar door gaan. Zo ben ik al ruim vijftig uur bezig met het oplossen van problemen omdat anderen te lui zijn om het zelf te doen.

Vrijheid

Een ander groot plus punt is dat je heel veel

vrijheid krijgt in de game. Geen zin om ratten te doden? Of heb je geen zin in om te vissenvoor iemand? Dan doe je het toch lekker niet en ga je met je paard rijden door de bossen. Een handig dingetje wat ze er ook in hebben gedaan is het wachten of het snel reizen. Je moet bijvoorbeeld aan de andere kant van de kaart zijn, dan heb je een pictogrammaatje waar Chorrol opstaat (dat is een stad). Al ben je daar dan een keer geweest druk je erop en in enkele seconden ben je er. Of je moet in de avond naar een man toe. Je drukt gewoon op de toets T en je schuift de balk naar 10 uur. In een paar seconden is het 10 uur ’s avonds. Het neemt wel het realisme af maar toch is het wel handig.

Zijn er dan nog minpunten?

Natuurlijk zijn die er wel maar ze zijn niet zo groot. Ik erger mij er tenminste niet aan. De laadtijden zijn wat aan de lange kant al ga je een huis of grot in. En met het paardrijden schokt het beeld vaak omdat het spel de omgeving moet laden. Nog een ander minpunt wat niks met laden te maken heeft is dat de stemmen van de karakters maar door een stuk of tien mensen is in gesproken. Het pluspunt van de stemmen is dat iedereen en elk verhaal is in gesproken en dat maakt bij mekaar zo’n 50 uur aan ingesproken tekst.

Conclusie en beoordeling

None

Het is weer een geslaagd deel van Bethesda en ik geniet er nog steeds van als ik hem speel. De natuur, de afwerking en de vele andere prachtige dingen maken dit tot een top game. En daarom geef ik hem een 10-.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Gedetailleerde omgeving
 • Heel goed de puntjes op de I's gezet
 • Veel vrijheid
 • Veel wapens, spreuken en skills
 • Verslavend
 • Minpunten
 • Iets wat lange laadtijden
 • Weinig gespreks variatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 79,99 voor een Xbox 360 met 60 GB Hard Disk, Xbox Live Gold, Headset en internet kabel??! Beetje onduidelijke post, aangezien de Xbox 360 er zelf niet bijzit…

 • Ik neem aan €179,99. Anders wordt de 360 wel eng goedkoop :P .  Maar opzich mooie bundel.

 • Hoe zet ik mijn oude savegames over op die nieuwe schijf dan..??????

 • Internet kabel :')

  Hoe lang is deze dan niet? als deze kleiner is dan 10m dan heeft het geen zin.  @IG: Ruud, de eerste zin klopt helemaalt niet. Bij deze bundel zit geen Xbox 360, dus het is een bundel met HDD 60G, code voor Gold 3 maanden, headset en een internetkabel.  @AzriaX, Ikkes: IG zegt het helemaal verkeerd het is een bundel zonder een Xbox 360.  For that you get a 60GB hard drive, a three-month Gold subscription to Xbox Live, a headset and an ethernet cable.

 • Het is idd een Xbox 360 harde schijf van 60 gb met daarbij een 3 maanden xboxlive kaartje en een headset en internet kabel. Idiaal voor mensen met een core die online willen, of een premium met maar 20g, ik ga het denk ik wel halen.

 • @jaapie  Als ik me niet vergis kan je bij microsoft een paketje bestellen bestaande uit een disk en kabel. De disk stop je in je 360 en deze vertelt je dan precies wat je verder moet doen. Ik heb het setje viavia verkregen (nu niet meer in mijn bezit) en gebruikt toen ik m´n ´normale´ xbox voor een elite omruilde. Ik moet zeggen het werkt uitstekend. Al je gegevens worden dan overgezt. Het is wel zo als je klaar bent de andere schijf helemaal leeg is.

 • Mijn bericht was verkeerd aangepast, maar staat nu weer goed.

 • die headset en internetkabel vind ik wat overdreven.

  Ik hoef daar niet 2 van

  maar voor de rest is het niet duur

 • Is wel een leuke bundel! Heb alleen niks aan een headset en een internetkabel.

 • Nette bundel :)

 • gek

 • Ok.. het is dus gewoon mogelijk om je saved games van je oude harde schijf zo over te zetten… das wel chill ;)

 • Duur! je koopt Laptop hddtjes goedkoop en voor de 360 s het juist duur. Vond 50 euro een betere prijs. :)

 • @ Needakill:  hij is duurder omdat de xbox 360 HDD al zijn gedecodeerd ofzoiets:P bij een laptop harde schrijf en ps3 is dat niet zo waardoor als er wordt gedownload enz elke bit moet worden gecontroleerd. dat is een beetje het verschil.  is een mooie deal denk dat ik die ook maar ga halen.


 • @The Unofficial: Een beetje vaag wat je zegt. Dus als een HDD gedecoideerd is (ook een fout woord hiervoor) dan is een HDD 75% duurder dan eentje zonder een encryptie.  De 120G X360 HDD is 130 euro. Een 2,5 inch 120G HDD is ongeveer 60 euro. Dat is 70 euro meer dan een standaart 2,5 inch HDD.

 • Vind het toch niet verkeerd.

 • Ik vind het niet verkeerd! Ik heb wel interesse in een 60GB harddisk :P

 • @Tenshu: De Xbox maakt niet gebruik van 2,5 inch laptop harde schijven volgens mij. Dat werkt alleen bij de playstation 3.  Dus deze schijven worden er speciaal voor gemaakt, vrij logies dat je er dan meer voor betaald.

 • Maar 70 euro? Nice!  Ik zal deze combo zeker overwegen wanneer ik een nieuwe HDD ga kopen.

 • @ swift4life : toch wel, als je de casing opent is het een laptop-hd die er in zit.

  Accessoires voor consoles zijn sowieso bij alle 3 te duur.

  De prijs van de 360-HD's, de prijs van de wi-fi-uitbreiding, de prijs van een dual shock 3, 150 voor de PSP-GPS, 50 € voor een stomme 1.3 megapixel camera voor PSP, de LAN-adapter voor de Wii … ga zo maar door  79,90 vind 'k nog aanvaardbaar voor de 60G met de extra's alleszins. Al een pak beter dan 99 € voor 20G.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren