1. Shadow of the Colossus (PS2)

Shadow of the Colossus (PS2)

Er zijn maar weinig spellen waarvan ik kan zeggen dat ze een enorme indruk op me hebben gemaakt. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een spel gespeeld dat erg goed was. Er kippenvel aan over houden, tijdens het spelen alleen maar denken hoe geweldig het spel is en als je niet aan het spelen bent precies hetzelfde denken, is een heel ander soort gevoel. Ken je dit niet, dan zal ik maar meteen met de deur in huis vallen: Shadow of the Colossus bezorgt je dit gevoel zonder enige moeite!

Al na enkele seconden zit je met een open mond naar het beeldscherm te staren, want het introfilmpje laat een grafische pracht zien die zijn weerga niet kent. Ruige bergketens worden afgewisseld met uitgestrekte grasvlaktes, waarin een reusachtige tempel zich bevindt. Deze tempel speelt een belangrijke rol in het spel en maakt meteen duidelijk waarom de hoofdpersoon Wanda op zijn prachtige paard Agro dagen naar deze plek heeft gereisd. Hij probeert zijn geliefde te doen herrijzen uit de dood en om dit te kunnen volbrengen, moet Wanda een aantal enorme wezens, genaamd de Colossi, verslaan.

Deze Colossi zijn de fundamenten van het hele spel, omdat het zoeken en verslaan van deze enorme wezens simpelweg het spel vormt. Doordat de bedoeling van het spel zo simpel is, wordt het speelplezier eigenlijk alleen maar groter. Je zoekt de Colossus, verslaat hem en gaat daarna op zoek naar de volgende. Maar natuurlijk gaat het ook weer niet zo makkelijk, dit principe is namelijk geweldig uitgewerkt.

Je start het spel in de reusachtige tempel en nadat je een Colossus hebt verslagen, keer je hier ook weer terug. Vanuit de tempel, die ongeveer in het midden van het enorme land staat, ga je op zoek naar het volgende wezen. Wanneer je in de zon staat, steek je het zwaard, dat je bij je draagt, omhoog en laat je het zonlicht weerkaatsen in de richting van de Colossus. Het licht wijst de weg die je moet gaan op je zoektocht naar de reusachtige wezens. Hierbij passeer je grasvlaktes, bergketens, kloven, rivieren, meren, ruïnes, woestijnen, bossen en watervallen, het een nog mooier vormgegeven dan het ander.

Wanneer je na een lange reis dicht bij jouw vijand komt, verandert de muziek subtiel. Hoewel de muziek normaal rustig is, wordt hij heftiger naarmate je het wezen nadert. Kom je dichtbij genoeg, dan begint het beste deel van het spel: het gevecht met de Colossus. Je ziet in een kort filmpje hoe het enorme wezen tevoorschijn komt en op je neerkijkt. Vervolgens sta je versteld te kijken hoe een beest van tientallen meters hoog gevaarlijk naar je toe beweegt. De muziek bereikt zijn hoogtepunt en wordt ongelooflijk mooi, bijna episch. De stemming is gezet, en het gevecht kan beginnen.

Nu is het niet de bedoeling om simpelweg op de Colossi in te hakken en dan maar te hopen dat ze het een keer begeven. Nee, je moet de zwakke plek van het wezen zien te vinden, zodat je jouw zwaard daar in kan steken. Met je zwaard in het zonlicht zoek je deze plek en vanaf dat moment worden je grijze hersencellen aan het werk gezet. Door gebruik te maken de Colossus zelf, de omgeving, jouw paard en de twee wapens, het zwaard en de handboog, moet je de zwakke plek of de zwakke plekken zien te bereiken.

Deze mix van het vechten met de Colossi en het bedenken hoe je dat gaat doen is ijzersterk. Het grootste deel van het spel ben je bezig met het verslaan van de enorme wezens. Als het eventjes niet meezit en je geen idee hebt hoe je jouw opponent kan verslaan, dan kan je meer dan een uur over één gevecht doen. Hoe versla je bijvoorbeeld een reus die geen vacht heeft waaraan je je kunt vastgrijpen en rondloopt in een kaal landschap? Of hoe versla je een vliegende Colossus die niet naar beneden komt? Maar zoals het een goed spel betaamt, is er altijd overal een oplossing voor, als je maar je hersenen aan het werk zet!

Wanneer je de oplossing hebt gevonden en de Colossus zijn doodsteek hebt gegeven, dan breekt een volgend prachtig stuk aan in het spel. Je ziet hoe het mysterieuze wezen neerstort en krijgt dan een gevoel van macht, maar ook van medeleven. Eigenlijk is het hele spel doorspekt met emoties; van verbazing als je door het prachtige en enorme land rijdt, van ontzetting als je de geweldig ontworpen wezens ziet en van nederigheid als je met ze vecht. De verschillende gebieden en de Colossi zijn enorm goed gemaakt en stralen niets meer uit dan sfeer.

Want sfeer is het woord wat Shadow of the Colossus beschrijft. De sfeer vind je terug in de beelden, in de Colossi, in het verhaal en in de prachtige tussenfilmpjes. Vooral de gesproken dialogen in een oeroude taal zijn adembenemend en de manier waarop het verhaal zich uiteindelijk ontvouwt is zo mooi, dat er eigenlijk geen woorden voor zijn.

Maar ondanks dat ik zo positief over het spel ben, is het spel niet perfect. De besturing heeft een redelijk hoge leercurve en ondanks het feit dat dit spel een ongelooflijke ervaring biedt, mocht het wel wat langer duren. Tien tot vijftien uur is namelijk niet erg veel voor een spel als dit. Het laatste minpunt gaat vreemd genoeg toch over de beelden die op je beeldscherm worden getoond. Want ondanks dit spel erg mooi is, laat de framerate af en toe wat steekjes vallen, doet de camera soms wat raar en zijn er wat kleine foutjes zoals jouw arm die plots door een muur gaat. Deze foutjes komen echter zo weinig voor, dat ze het speelplezier weinig tot niet verpesten. Want dat is wat Shadow of the Colossus biedt: een onvergetelijke ervaring die je nog lang zal onthouden.

Conclusie en beoordeling

None

Shadow of the Colossus pakt je vast bij de eerste beelden die het tevoorschijn tovert en laat je pas los als de aftiteling is geëindigd. Tussen deze momenten in staat je een onvergetelijke ervaring te wachten, waarin het gevarieerde land, gecombineerd met de grote en geweldig ontworpen Colossi voor een bijzondere sfeer zorgen. De epische muziek en het mooie verhaal dat wordt verteld in prachtige tussenfilmpjes doen hier nog een schep bovenop, wat zorgt voor een ongekende sfeer. Ondanks dat het spel door een paar kleine foutjes niet perfect is, is het absoluut het spelen waard!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldig ontworpen Colossi
 • Grote, mooie en diverse wereld
 • Spel ziet er erg goed uit
 • Prachtige, epische muziek
 • Wat een sfeer!
 • Gevechten met de Colossi
 • Minpunten
 • Framerate laat soms een steekje vallen
 • Camera doet af en toe wat raar
 • Niet ontzettend lang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Fantastische game, ik kijk heel erg uit naar vrijdag

 • idd

 • hebbe hebbe hebbe!!!

 • nee niet mijn game. Shooter met bugs is niks voor mij :) maja khad hem sowieso niet gehaald denk ik

 • - Te weinig buitenlocaties  Beetje vreemd minpunt imo. Waarom benoem je het in bijv. een Bioshock niet.  Denk dat Jelle beetje te hoge verwachtingen had van Gears2 • Kan niet wachten om weer online te knallen!

 • another great note for this gameyear

 • Fallout 3 is denk ik toch beter

 • lijkt me echt een fantastisch spel

 • Als je ziet hoe vet de buitenlocaties uit de eerste en de laatste chapter zijn, dan zul je mijn minpunt begrijpen :)

 • deze game is zoo gruwelijk wreed :D,

 • SMOKETAGS!

 • Deze game ga ik heel lang spelen. ^^D

  Dit spel is uniek in het shootergenre.

 • Dank u wel voor uw antwoord. Misschien heb ik te snel een standpunt ingenomen. Ik zal het eens bekijken en kijken of ik dan ook vind, haha.  Desondanks, uitstekende review!

 • Ik ga toch maar eens deel 1 kopen. Daarna is deze pas aan de beurt.

 • Gimme!

 • R2 FTW

 • Dit is toch van de makers van UT? Kunnen die gasten geen nieuwe hoofdpersonage verzinnen:P? altijd zo'n te brede gast.. maar goed het spel is vet..helaas niet voor de ps3, maargoed wij hebben resistance 2 EN killzone 2:D  Edit: Nadat ik de videorecensie heb gezien, valt hij me grafisch toch wat tegen, het zag er in eerdere trailers beter uit vond ik.. het ziet er vet uit hoor.. maar ik vond het eerst gelijk waardig aan de killzone graphics, maar killzone wint het nu grafisch.. maar goed die game komt pas volgend jaar uit.. ga dit spel wel bij een vriend van me spelen:D

 • Mening hierover vrijdag :p dan haalt men gebuurtje hem wel:D

 • @ JaXter608  Wij hebben Halo EN Gears of War ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren