1. Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (Xbox)

Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (Xbox)

Knights Of The Old Republic was volgens vele fans (en niet-fans) van Star Wars één van de weinige echt goede Star Wars games die de films recht aan deed. De Star Wars licentie had al enkele andere goede games voortgebracht zoals de FPS Jedi Knight, maar nog nooit eerder op RPG-gebied. De game deed het terecht uitstekend en dus was dit voor Bioware reden genoeg om met een tweede deel uit te pakken. Dit lieten ze echter over aan Obsidian. Geen probleem, want Obsidian weet inmiddels wel hoe ze een goede RPG moeten maken. Ze maakten namelijk al eerder de uitstekende game Neverwinter Nights.

The Sith Lords speelt zich vijf jaar na het origineel af en het Jedi-ras is bijna uitgestorven. Jij (het hoofdpersonage) bent naar verluid de laatste Jedi en wordt om die reden opgejaagd door de Sith die de Jedi voor eens en altijd vernietigd willen hebben. Zelf ben je er niet van op de hoogte dat je een Jedi bent, omdat je uit de Jedi-Council bent gekickt na een hevige oorlog tussen de Sith en de Jedi. Je had jezelf namelijk bij Lord Revan aangesloten en Revan was een belangrijk of eigenlijk zéér belangrijk personage uit het eerste deel. De mensen die het eerste deel hebben gespeeld zullen deze persoon vermoedelijk wel kennen.

De Sith zijn van dit alles echter niet op de hoogte en zijn in de veronderstelling dat jij de laatste Jedi bent. Je hebt het gevoel dat je om een nog andere onbekende reden uit de council geschopt bent en die reden wil je graag ontdekken. Toen je uit de council werd gezet hebben ze je ‘force’ uitgeschakeld, maar om één of andere reden komt de ‘force’ weer langzaam terug in je lichaam. Dat zou wel eens met de oude vrouw Kreia te maken kunnen hebben die je in het begin van het spel tegenkomt en waarmee je later in de game een speciale band krijgt. Jij en Kreia zijn verbonden met elkaar via de ‘force’. Waarom dit zo is, weet je op dat moment nog niet.

Zodra je een nieuw spel aanmaakt heb je net als bij het eerste deel de keuze uit een aantal voorgebakken gezichten. Daarnaast moet je aangeven of je met een man of een vrouw door het leven wilt gaan. Dat eenmaal gedaan moet je vervolgens aangeven in welke skills je personage goed is. Je hebt hiervoor een aantal punten die je kunt uitsmeren over een aantal skills. Net als in het eerste deel eigenlijk. Denk goed na over je keuze, want je kunt het niet veranderen gedurende het spel. Als je dus een rotkop uitkiest dan heb je daar maar mee te leven. Op het moment dat je een level stijgt doormiddel van gevechten of andere acties krijg je er een paar punten bij om je skills wat op te voeren.

De sterkte van KOTOR 2 zit hem net als in deel één bij de vele keuzes die je moet maken tijdens dialogen en allerlei acties. Er is namelijk sprake van een Light Side (Jedi) en een Dark Side (Sith). De keuzes die je tijdens het spel maakt zullen je een bepaalde kant op sturen. Je uiterlijk zal hier ook iets door veranderen. Als je bijvoorbeeld puur voor de Dark Side gaat dan zul je een vervallen gezicht vol littekens krijgen. Het verschil met het eerste deel is dat je teammaten die je gedurende het spel hier en daar oppikt jou achterna gaan in manier van denken. Niet dat dit zovéél gevolgen heeft, maar het is wel een leuke toevoeging.

Je kunt ten alle tijden maar met twee andere leden van je team rondlopen en vechten. De gevechten in deel twee zijn vrijwel identiek aan het vorige deel. Het is nog steeds actiegeoriënteerd, maar wel turn-based. Dit werkt gelukkig nog steeds perfect. Je hebt voor deze gevechten natuurlijk een aantal wapens en kledingstukken tot je beschikking. In het begin van het spel zul je het nog met laser guns en zwaarden moet doen, maar al snel zul je de felbegeerde light-saber mogen hanteren die je zelf een beetje kunt aanpassen hier en daar. Een aantal leden van je team kan ook een light-saber hanteren, maar het merendeel gebruikt standaard wapens. Naast de standaard aanvallen kun je ook de ‘force’ gebruiken om je vijanden te doen beven. Die ‘force’ vaardigheden zijn nagenoeg dezelfde als in het vorige deel. Tijdens het spel kom je op verschillende planeten terecht die je misschien al kent van de Star Wars films. Er zitten er ook een paar bij die ook al in het eerste deel zaten. Alle omgevingen zien er kleurrijk uit, maar vergeleken met deel één is er weinig grafische vooruitgang te bespeuren. Vrees echter niet, want alles ziet er nog steeds meer dan behoorlijk uit.

De begeleidende muziek klinkt als muziek in de oren en zet een goede sfeer neer. Bekende Star Wars deuntjes worden afgewisseld met minder bekende Star Wars deuntjes. Ook de voice overs en sound effects zijn van hoog niveau, alle juiste Star Wars-geluidjes zitten er in en dat geeft het gevoel dat je een nieuwe Star Wars-film zit te spelen. Minder is dat je soms het idee hebt dat je eigenlijk nog steeds KOTOR 1 aan het spelen bent, want het lijkt wel bizar veel op elkaar. Zelfs de mini-games zijn hetzelfde.

Toch speelt ook dit tweede deel heerlijk weg en je bent er zo vele uren aan kwijt. Het verhaal houdt je in de greep en kent verschillende eindes, maar het niveau van deel één wordt niet helemaal gehaald. Dat neemt niet weg dat ook dit deel wat verrassende plotwendingen heeft. Alles bij elkaar is deel twee niet zo goed als zijn voorganger, maar toch is deze game zeker de moeite waard. Na het te hebben uitgespeeld kun je gerust opnieuw beginnen om de andere ‘side’ te verkennen en dat houdt KOTOR 2 nog wat langer interessant.

Conclusie en beoordeling

KOTOR 2 verschilt niet erg veel van het eerste deel, maar in dit geval is dat niet zo erg. De eerste KOTOR was namelijk een pareltje en hierdoor is deel twee ook buitengewoon vermakelijk. Een onderhoudend verhaal met sterke gameplay en uitstekende voice overs. George Lucas kan wederom opgelucht adem halen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Onderhoudend verhaal
 • Goede voice overs
 • Keuze tussen goed en slecht
 • Lijkt veel op deel 1
 • Minpunten
 • Lijkt te veel op deel 1
 • Minder goed dan deel 1

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • kijk dit is goed nieuws :)

  dus je eige textures etc op usbstick zetten en importeren in de game begrijp ik? zou het niet mooi zijn als dit ook met geluid zou kunnen?

  Nu ff eu versie van LBP halen hoor net dat mn gameshop hem binnen heeft :)

 • Of van je harde schijf natuurlijk.

 • Waarom niet gewoon een plaatje uploaden vanaf je HDD?

 • Snap echtniet waarom ze dat niet eerder erin hadden gedaan. Bedoel, met de PS eye kun je ook ongepaste afbeeldingen maken…

 • Klopt, dat is idd wat raar bekeken dooor MM. Ik vind het wel jammer ik heb namelijk geen Playstation Eye dus die optie kan ik pas later gebruiken tijdens het maken van mijn levels.  Als het goed is kan ik hem morgen gaan spelen :D

 • flikker account, lol, mja, zou wel vet zijn

 • Kijk eens rechtsonder op de screen

  Een Sackboy pop! :D

 • Als dit erin komt, is echt alles mogelijk:D

 • dit is goed nieuw want ik heb alleen eye toy en om hier een camara voor te kopen… nee dus

 • eye toy is inderdaad zonde om te gebruiken

 • eye toy is inderdaad zonde om te gebruiken

 • Ik zie rechtsonderin een Sackboy staan. Hoeveel wil je er voor hebben, ik doe er alles voor omdat ding te krijgen!

 • ojow ja die pop rechtsonderin is wel heeel vet!

 • ik vind flickr zo'n foute naam :P

 • Nice, is ie eigenlijk al uit?

  Ik kan echt niet meer wachten :D

 • nice

 • @ mr-nice-wan: Staat er bij :\\ sinds 2 dagen.  Leuke toevoeging. Als Sony een beetje creatief is dan kunnen ze eindeloos doorgaan met dit soort kleine dingen. Hoop alleen niet dat het tot uitmelkerij en sims praktijken komt.

 • nice!

 • lol lijkt me wel grappig, maar daar maken mensen misbruik van.

 • mooi

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren