1. Castlevania: Dawn of Sorrow (NDS)

Castlevania: Dawn of Sorrow (NDS)

“Ik kijk niet graag meer naar de zon. Het begon allemaal een jaar geleden tijdens de zonsverduistering. Toen kwam ik achter mijn roeping. Waar ik vroeger nog graag aan het strand lag te zonnebaden, past maanlicht mij nu beter. Ik ben de opvolger van Dracula, ik: Soma Cruz, echt waar. Gelukkig zijn mijn krachten achtergebleven in zijn kasteel. Ik kan weer een normaal leven leiden, alleen de voorkeur voor de maan, die blijft. Doe mij maar rozengeur, en vooral maneschijn. In ieder geval geen knoflookgeur.

Gelukkig heb ik een aantal goede vrienden die mij helpen. Dat zal ook nodig zijn, want sinds ik een paar dagen geleden Celia tegenkwam, ben ik mijn leven niet meer zeker. Haar woorden maakten duidelijk dat haar sekte het op mij voorzien heeft. Tijd om daar wat aan te doen. De maan schijnt, dat is fijn.

Mijn avontuur begint aan de poort van een kasteel. Tijd om naar binnen te gaan, ik moet Celia vinden. Met mijn gevarieerde gevechtsvaardigheden moet dat lukken. Zwaard, mes, bijl, speer, het maakt me niet uit. Zolang er maar een scherp stuk aan zit. Ik moet natuurlijk wel de duivelse demonen, die het kasteel bewaken, in mootjes kunnen hakken. Soms neem ik de ziel van een monster in me op. Met elke opgenomen ziel voel ik me niet alleen meer compleet, maar nemen ook mijn vaardigheden toe. Ik zoek naar de juiste weg door het kasteel. Maar de brug over de gracht staat open, ik kan niet verder. Wat nu? Dan maar de gracht in, ik moet verder, er zal vast wel een andere ingang te vinden zijn. Nog meer monsters uiteraard, en wat is dit: een zegel?

Ik heb dit zegel nodig om de sterkste vijanden te kunnen verslaan. Nu is het nog een simpele V waarmee ik deze eindbaas versla, maar die symbolen zullen moeilijker te tekenen worden. Gelukkig heb ik een pennetje bij de hand. Het is een pittige kluif, die eindbaas, maar ik moet verder komen. Bovendien word ik er sterker van. De eindbaas is verslagen en ik zie het pad naar binnen openen. Goed, ik ben binnenin het kasteel, maar hoe nu verder? Links van me is een hoge muur waar ik niet overheen kom, rechts is water. En ik kan niet zwemmen. Of moet ik zeggen: nog niet?

Meer vijanden worden een prooi voor mijn bijl. Doe mij maar een bijl: lekker lomp en schandalig sterk. Al die zielen die ik absorbeer maken niet alleen mij sterker, maar kunnen ook mijn wapens versterken. Uitstekend, zo gaat het nog lukken om haar te vinden! Ik kan al zwemmen dankzij een verslagen eindbaas, hoog springen is ook geen probleem meer. Steeds meer paden openen zich voor me. Ik voel dat ik dichter bij Celia kom, de vijanden worden sterker. Inmiddels heb ik al vele omgevingen doorgespit. Onder water, in een kerker, de klokkentoren en de balzaal. Ineens borrelt een Cluedo-gevoel op: ik heb al zoveel kamers doorkruist, maar nergens een verdacht spoor. Maar dan zie ik haar hulpje Dario, die kan me bij haar brengen!

En dan gebeurt er iets raars. Vanaf dit moment herinner ik me drie verschillende manieren waarop dit verhaal afliep. Gelukkig liepen ze allemaal wel zo af, dat ik het na kan vertellen. Ik heb het dus gehaald. Maar kan ik dat ook zeggen van mijn vriend Julius Belmont? Je hebt mijn verhaal nu gehoord, kun je ook achter zijn verhaal proberen te komen?”

“Die Soma is maar een rare snuiter. Ik ben telg van de familie der vampierjagers: de Belmont familie. Dus ben ík hier de ervaren vampierjager. Maar hij is de opvolger van Dracula. Dat kan dus betekenen dat ik en hij… Nee daar moet ik nog niet aan denken. Hij zal het er vast goed vanaf brengen, dat heeft hij al eerder gedaan. Toch is het raar, hij kan zielen van vijanden absorberen om sterker te worden en meer vaardigheden te krijgen. Vervolgens laat hij zijn wapens ook versterken door die zielen ermee te laten versmelten. Dan kan hij behoorlijk sterk worden. Misschien is hij wel in staat om de terugkeer van Dracula tegen te gaan. Daarvoor moet hij wel Celia verslaan, en ik moet opletten of ik hem… Ik ga maar op pad, voor de zekerheid volg ik hem om te voorkomen dat hij faalt. Het is voor mij wel een stuk lastiger, moet ik zeggen. Ik krijg namelijk niet meer vaardigheden of sterkere wapens.

Gelukkig krijg ik hulp van mijn twee vrienden. Samen staan we sterk, hopelijk sterk genoeg. Het is wel jammer dat ik niet op zielenjacht kan gaan, maar tegelijkertijd maakt het de zoektocht naar Celia voor mij een stuk uitdagender. Die zegels heb ik niet nodig, aan mijn zweep heb ik genoeg. Als echte vampierjager weet ik wel waar ik die monsters moet raken om ze te verslaan. Ik voel me in een Cluedo-spel verzeild. Door de balzaal, keuken, kijken of ik ergens kan biljarten. “Natuurlijk kan dat niet, Julius, je bent bezig met iets veel belangrijkers!” Ik weet het, ik ga verder. Ik ben benieuwd hoe dit eindigt…”

Castlevania: DoS kent dus twee verhaallijnen. Het hoofdverhaal draait om Soma Cruz, die zielen van vijanden kan absorberen om sterker te worden. Hij moet het kasteel doorzoeken, op zoek naar Celia en op zoek naar nieuwe zielen die hem sterker maken. De omgevingen zijn gevarieerd, de vele eindbazen zijn redelijk uitdagend en de gameplay is subliem. Het verzamelen van zielen om sterker te worden is enorm boeiend. Elke vijand wil je zijn ziel afsnoepen om te zien welke vaardigheid je er nu weer bij krijgt. Iedereen kan zijn favoriete vechtstijl hanteren omdat je een heleboel verschillende wapens hebt. Je kunt daarnaast jouw favoriete wapens sterker maken door verzamelde zielen met deze wapens te laten versmelten. Nadat je Soma het einde hebt laten bereiken, dat wil zeggen: één van de drie mogelijke eindes, kun je nog aan de slag met een tweede verhaallijn, namelijk die van Julius Belmont.

Deze verhaallijn is een stuk pittiger. Je kunt geen zielen absorberen, geen items gebruiken en geen wapens wisselen. Bij de eerste eindbaas merk je al hoeveel moeilijker dit is. Je zult in dit verhaal dan ook onherroepelijk een aantal keren game over gaan. Naar mate het verhaal vordert krijg je hulp van andere personages, zodat je toch wat andere vaardigheden krijgt. Als extra verhaal is dit een fantastische toevoeging. Bijzonder pittig en een totaal andere manier van spelen doordat je vaardigheden niet verbeteren. Daarnaast komt ook de Boss Rush-mode nog beschikbaar nadat je het spel hebt uitgespeeld. Hierin moet je zo snel mogelijk alle eindbazen van het spel achter elkaar verslaan. Grappig om eens te doen, maar niet zo onderhoudend als het verhaal van Julius.

Dit spel is zo sterk, dat er maar weinig aspecten niet goed zijn uitgewerkt. De mogelijkheden van de DS worden in mijn ogen goed benut. Op het bovenste scherm staat constant een handige kaart van het kasteel. Dankzij deze kaart raak je de weg in het reusachtige kasteel niet snel kwijt. Op het onderste scherm speelt de actie zich af. De stylus gebruik je niet erg vaak, eigenlijk vrijwel alleen om zegels te tekenen in gevechten met een eindbaas. Ook ziet het spel er goed uit. Vooral de schermvullende eindbazen zijn een lust voor het oog. Iets minder prettig is dat je soms erg lang moet zoeken naar de juiste weg, waarbij je alle bekende gebieden voor de zoveelste keer moet afspeuren. Toch is dit niet erg hinderlijk, omdat je onderweg veel vijanden tegenkomt wiens ziel je nog wilt absorberen. Bij de Julius mode ligt dit anders. Daar heb je aan het begin van het spel meer bewegingsvrijheid, waardoor je al snel bij zeer pittige eindbazen terecht komt. In deze verhaallijn is het noodzakelijk om veel vijanden te verslaan, zodat je sterker wordt. Dan is het dus juist handig dat je veel moet speuren. Het grootste minpunt is dat de game wel erg op zijn voorgangers op de GBA lijkt. Maar dat zal fans van de serie alleen maar aanspreken (meer is in dit geval altijd beter) en nieuwelingen er niet van weerhouden dit spel te kopen.

Conclusie en beoordeling

Castlevania: Dawn of Sorrow bevat goed uitgewerkte gameplay, mooie graphics en niet één, maar twee leuke verhaallijnen. Soma en Julius hebben beiden een erg leuke verhaallijn. Het absorberen van zielen met Soma is erg verslavend en kan je uren bezighouden. Als je daar eenmaal genoeg van hebt, kun je ook nog met Julius op de ouderwetse manier op vampierjacht gaan: met de zweep. Minpunten zoals het vele speurwerk zijn eigenlijk te verwaarlozen, omdat er altijd wel weer een positieve kant aan zit. Soma wint zieltjes en Julius kweekt spierballen, zodat je in elk geval altijd sterker wordt. Iedere avontuurlijk ingestelde eigenaar van een DS zou dit spel in huis moeten hebben. Nu is het dus tijd om Soma jullie zielen te laten winnen!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Zielen absorberen is leuk
 • Gameplay
 • Twee verhaallijnen!
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwend ten opzichte van voorgangers.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oh snel mijn Night Elf pakje afmaken! XD

 • Waar is die launch ergens dan?

 • Lol… dan ben je een echte fanboy als je daar in zo'n WOW-pakje heen gaat…

  Ik ben benieuwd of er ook gnomes zullen zijn :P

 • night elf mohawk van die reclame? xD ik speel het niet maar het zou wel gaaf zijn als het naar consoles komt

 • leuk voor de fans  @link221 media-markt rotterdam

 • Hebben de fans van WoW die komen opdagen in outfit niet al de CE's van WoW en WoW TBC? Maar hulde voor het organiseren van zo'n wedstrijd hoor. Vind het altijd wel leuk om de foto's te zien.

 • Gnome Mohawk!  Ben ermee bezig.. :D

  (no joke lol)

  WOW FTW


 • best triest als je je gaat verkleden als bijv een night elf

  je moet er maar van houden

 • Wat Lollystokje zegt ja

 • Ben benieuwd wie er als succubus gaat^^.

 • @Tipexx  volgens mediamarkt site heeft elke media markt een CE weg te geven

 • lol

 • Gay

 • @ lollysukkeltjestokje;  Hou je mening voor je ventje.

 • Wel leuk bedacht van blizzard.

 • Haha leuke actie. Zullen wel veel mensen aan mee doen denk ik.. haha

 • FlipmanNL donder op jonge, waarom mag jij wel je mening geven en hij niet. Je bent zeker zelf zo'n gast met een elfenpakje ingeschreven op een wow-relatiebemiddelingssite.

 • @ FlipmanNL  Jij bent dus een night elf? ventje?

 • Ik ga me dus echt niet verkleden voor een CE…

 • ik verkleed me als human denk :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren