1. Call of Duty 3 (PS3)

Call of Duty 3 (PS3)

Call of duty 3 : Review

Inleiding

De Tweede Wereldoorlog, het is niet de eerste game, maar waarschijnlijk ook niet de laatste over dit onderwerp, sommige games slagen er namelijk minder of zelfs niet in om de intensiteit na te bootsen, maar toch blijft Call of Duty op een wonderbaarlijke manier zijn mannetje staan en zitten we nu alweer aan het derde deel van de reeks, dit keer door een andere ontwikkelaar gemaakt, namelijk Treyarch.

Verhaal

Call of Duty 3 gaat over de bevrijding van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog, waarbij de Amerikanen, Britten, Polen en de Canadezen strijden om deze gebieden terug over te nemen.

Bij de Amerikanen speel je met de persoon Nicols, een gewone soldaat die vrijwel onmiddellijk in de actie wordt gedropt in Saint-Lo, maar niet alvorens je een simpele tutorial gekregen hebt natuurlijk.

Dan heb je dus ook de Britten en heb je dit keer de naam ‘Doyle’, nogmaals een soldaat die samen met zijn korporaal eerder kleine gevechten ondergaat maar natuurlijk nog steeds belangrijk zijn. Ze willen namelijk in hun eerste missie een jeep met de naam ‘Vera’ en haar tweeling ‘Lynn’ met het vliegtuig vervoeren naar de generaal als een cadeau voor hem. Maar onderweg wordt hun vliegtuig uit de lucht gehaald door een paar Flak 88’s.

Toch kun je nog op tijd uit het vliegtuig springen voor dat hij helemaal ontploft.

Eens je op de grond terechtkomt worden er een paar van je teammaten doodgeschoten waaronder bijna jij, maar je wordt juist op het nippertje gered door iemand van het ‘Resistance’ team in Frankrijk.

Zo begin je als Brit in het verhaal samen te werken met het verzet.

Wie zijn we dan nog vergeten? De Canadezen natuurlijk, die zijn zoals alle andere ook zeer belangrijk in het verhaal en hun missies komen in grote qua veldslagen goed overeen met de Britten, klein maar leuk.

En dan hebben we nog de Polen, een beetje onbekend in de meeste mensen hun oren, maar ook zij hebben meegevochten in de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn maar een heel klein aantal missies dat je moet uitvoeren aan hun kant van het slagveld.

Je moet namelijk met je tank de weg vrijmaken in bepaalde dorpen en ook de frontlinies verdedigen. Maar meer diepgang is er niet aan deze zijde.

De conclusie is dus dat het verhaal op zijn eigen minder goed is dan we gewoon zijn van CoD, dit waarschijnlijk deels veroorzaakt omdat de maker dit keer Treyarch is.

Graphics

De graphics in Call of Duty 3 zijn niet heel goed en matig zou juist iets te slecht gezegd zijn.

De omgevingen in de singleplayer zijn mooi, alles is interactief; de bomen bewegen met de wind mee, alle planten bewegen en het gras dat ook nog eens kan platgetrapt worden.

Maar dat is nog niet alles, als je een granaat gooit zul je regelmatig wel genoeg voorwerpen zien stuk vliegen.

De Personages echter, is waar men het meeste aandacht aan heeft besteed, zo zie je dat elk personage heel gedetailleerd is met alle kreukels die je kunt inbeelden op hun kleren erbij, alleen zijn die kreukels wel bij iedereen dezelfde, maar daar gaan we ons nu niet zo aan storen natuurlijk.

De reflecties van ramen zijn goed, maar in waterplassen zie je vrijwel geen reflecties van wat er zich omheen bevindt.

Ook nog iets over die plassen water, als er regen opvalt zie je niet alle druppels erin vallen, integendeel, je ziet er maar een heel klein stuk invallen. Het realisme en de intensiteit daalt hierdoor weer wat.

Schaduwen van de personages zijn zeer mooi, maar die van de bomen dan weer niet, zeer hoekige schaduwen wat het spel aanzienlijk minder mooi maakt.

Iets wat wel veel belangrijker is, zijn de bugs in het spel, regelmatig zie je een soort zwart blad rondfladderen, de personages in het spel doen niet wat ze zouden moeten doen en zo kan je maar blijven doorgaan.

Nu, wat er opvalt aan CoD 3, is dat de multiplayermaps veel lelijker zijn dan in de singleplayer, de bomen staan weer stokstijf, je ziet weer veel planten die precies rechtstreeks vanuit CoD 1 zijn neergezet. Daar gaan weer wat punten.

Sound

Geluid is één van de grote troeven die Call of Duty 3 voor de hand heeft, de geluiden zowel van de wapens als van de rijdende voertuigen zijn zeer goed nagebootst vanuit de realiteit.

Zet je je surround system op en je denkt dat je je in het slagveld zelf bevindt.

Vergelijk je dit met CoD 1 en CoD2, dan zie je ongetwijfeld een grote vooruitgang in dit gedeelte van het spel.

Dit doet de intensiteit van het spel goed en dit is waarop het spel dan ook een groot aantal punten behaalt.

Gameplay

De gameplay is natuurlijk het belangrijkste, hoelang je er spelplezier aan gaat beleven.

Wel, de singleplayer houdt je al bezig voor minstens 10 uur, waarna je als je de singeplayer (zie bij gedeelte ‘het verhaal’ voor meer uitleg) hebt uitgespeeld je je nog eens kan uitleven in het multiplayer gedeelte van het spel.

Je zult modi terugvinden zoals Battle (deathmatch), Team Battle (team deathmatch), Capture the Flag, Headquarters & War.

De vernieuwing in de modi is niet groot, maar ze zijn in ieder geval goed genoeg om je nog wat uren mee bezig te houden.

Waar het multiplayer gedeelte niet goed scoort is het aantal maps, dit mochten er eigenlijk wel meer zijn en vooral betere, hier verliest Call of Duty 3 weer wat punten aan.

Conclusie en beoordeling

Ik heb me best wel vermaakt met dit spel, vooral dan met het multiplayer gedeelte, daar heb ik het meeste van mijn tijd doorgebracht. Voor de mensen die een PS3 bezitten is dit een aanrader aangezien er nog niet veel FPS’s op de markt zijn. Ben je een WOII fanaat, dan moet je dit spel zonder twijfel gaan halen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geluid
 • Singleplayer
 • Het houdt je zoet voor wat uren.
 • Minpunten
 • Weinig & lelijke multiplayermaps
 • Bugs
 • Matige graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • das beter :P

 • Raar volkje die Jappen.

 • frankster raar volkje waar jij elke keer de games van koopt en consoles….  Dit jaar is er maar baar weinig echt goeds uitgekomen van Capcom in Europa.

 • @frankster  Jij zegt het ik dacht het…..  (….spuugt op noscrap……..)


 • Met games als Resident Evil 5, Street Fighter IV en Bionic Commando in het vooruitzicht gaat dat wel goed komen ;)

  (…kotst op Jaapie en zijn aapie…)

 • ik vind dat ze wel een game mogen maken die een keer 0 euro kost om de gamers tevreden te houden :D xD

 • Mooi voor Capcom. :)

  Wanneer komt Monster Hunter 3 eigenlijk uit in Japan?

 • Haha lol.

  Monster Hunter, ik wil het ook wel eens spelen :p

 • ga ff van dat geld dead rising 2 make :$

 • steek dat geld in Okami 2, dan heb ik tenminste een grijs op mijn gezicht.

 • Winst is altijd leuk.

 • goed gedaan.

 • netjees

 • nice voor die jappanertjes

 • Capcom ga zo door!

 • Ze moeten gewoon snel met nieuwe goede games kopen! Vorig jaar hadden ze echt veel goede games!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren