1. RuneScape (Web)

RuneScape (Web)

Het is een saaie zaterdagmorgen. Er is niks te doen. Niks op TV, geen leuke games te spelen, geen mensen op MSN en het regent ook nog is buiten. Kortom het is hier dodelijk saai. Ik zit te bedenken of er nog leuke gratis games zijn om te gaan spelen. Maplestory is misschien een optie. Maar dan bedenk ik me dat ik daar de vorige keer gek werd van de hackers en mezelf voornam om dat de komende tijd niet meer te spelen. Kort daarna komt de gedachte in me op om weer te gaan beginnen aan Silkroad. Maarja om daar in een server te komen duurt ook wel weer een uur. Aangezien ik altijd disconnected raak. En ik heb ook geen zin om het weer opnieuw te gaan downloaden. Dan komt Runescape in me op. Ik schrik van m´n eigen gedachte. Ik ga het erop wagen denk ik bij mezelf en start het spel op.

Zoals jullie net lazen was ik al niet echt positief over dit spel. Misschien is dit niet echt een goeie manier om een recensie te beginnen maar dat komt simpelweg omdat runescape gewoon geen goed spel is. Laat ik maar bij het begin beginnen. Runescape is een point and click MMORPG waarbij je, je poppetje vanaf bovenaf ziet. Het speelt zich af in de middeleeuwen in een wereld in twee stukken verdeeld. Één stuk voor de: f2p (free 2 play) spelers en nog een ander stuk wat alleen toegankelijk is voor: members (membership kom ik later op terug). Natuurlijk mogen de members ook in het f2p gedeelte van de wereld komen. Als je een member bent is de wereld nog wel groot. Niet dat dit veel uitmaakt aangezien je van bovenaf speelt, voel je, je niet echt verbonden met de wereld. En dit is voor mij een zwaar minpunt. Want dit vind ik één van de belangrijkste dingen in een MMORPG. Dat je, je verbonden voelt met de spelwereld en dat is dus bij Runescape niet het geval.

En dit is jammer want in principe heeft runescape alles om een vette game te zijn. Het heeft

veel skills, uitgebreide quetst, redelijk goeie pvp (player vs player), een rdelijk grote wereld en ook nog is veel medespelers. Maar toch is er iets wat het allemaal verpest. Ik weet niet of het aan de ongelofelijk lelijke graphics ligt of aan het feit dat je, je niet verbonden voelt met de spelwereld. Maarja laten we eerst maar gaan kijken naar alle goeie kanten van de game. Te beginnen met: de skills. Want het zijn er een hele hoop. Je hebt: Attack, Defence, Strenght, Hitpoints, Ranged, Magic, Prayer, Cooking, Woodcutting, Fletching, Fishing, Firemaking, Crafting, Mining, Smithing, Herblore, Agility, Thieving, Slayer, Farming, Runecrafting, Hunter, Construction. En al deze skills zijn omhoog te werken tot level 99. En geloof me dat duurt lang! En dat brengt me dan ook weer op een ander minpunt want dit kan op den duur behoorlijk saai gaan worden. Dan is er ook nog je Combat level. Je comabt level gaat omhoog als je attack, strenght, defence, range, mage en prayer level omhoof leveld. Je combat level kan je een beetje zien als je main level. Wat er ook bij gezegd moet worden is dat niet alle skills beschikbaar zijn voor de f2p spelers. Wil je over alle skills beschikken dan zul je toch echt moeten betalen.

Wat ik een van de sterkste punten vond van het spel waren: de quests. Deze waren misschien wel de meest uitgebreide die ik ooit heb gezien. In tegenstelling tot veel andere MMORPG´s was het hier niet van kill 10 van deze. Of verzamel 10 van dit. Nee! Soms moest je bij deze quetst zelfs nadenken! Nu denk je waarschijnlijk van Woehoe. Maar bedenk maar is bij jezelf: wanneer heb jij voor het laatst nagedacht bij een quest in een MMORPG. Heel vaak als ik bezig was met een quest vond ik het zo moeilijk dat ik het niet alleen kon en de hulp van het Internet inriep. Gelukkig staan alle quests daar uitgebreid beschreven.

Voor de mensen die zich helemaal willen storten op pvp. Zijn ze bij Runescape aan het goeie adres. Tenminste als je kijkt naar alle mogelijkheden die je hebt. Als je gaat kijken of al

deze mogelijkheden ook leuk/goed zijn. Dan is het een heel anders verhaal. Laten we beginnen bij: de wildernis. Ook wel de Wildy genoemd. De Wildy is een soort van donker bos waarin je met verschillende spelers die zich daar ook bevinden kan vechten. Als je iemand verslaat zal de andere speler zijn spullen verliezen en die mag jij dan oppakken. De Wildy is een perfecte plek voor pk-trips (raids). Nou dat is het dus niet naar mijn mening. Het probleem is namelijk dat je geen party-system hebt. En het gevolg hiervan is dus dat de pk-trip vaak heel onoverzichtelijk is en dat de spullen die er worden gewonnen vaak oneerlijk worden verdeeld. Wat ze wél goed hebben gedaan in de Wildy is: het systeem van levels. Hoe dieper je in de wildy gaat namelijk, hoe hoger level je gaat. Dit level staat voor de personen die je kan aanvallen. Stel je bent zelf combat level 70 en je zit in wildy level 25 dan kan je mensen aanvallen die 25 levels onder jouw zitten of 25 levels boven jouw. Dan heb je ook nog een arena waar je één tegen één kan vechten en geld of spullen kan inzetten. Tot slot heb je nog Castle Wars waarin twee teams elkaar vlag proberen te veroveren. De WoW spelers onder ons zal dit zeer bekend voor komen (Warsong Gulch). Toch zit er een hoop verschil tussen die twee. Namelijk dat Warsong Gulch leuk is en Castle Wars een stuk minder. Het is hetzelfde idee maar toch is Warsong Gulch toch een stuk beter. En waarom?? Omdat bij Castle Wars je het van bovenaf ziet. En als je iemand aanvalt er alleen maar een rood rondje verschijnt met daarin een getalletje(aantal damage). Dit ziet er nou niet echt bepaald spectaculair uit zal ik maar zeggen. In tegenstelling tot bij Warsong Gulch waarin je oog in oog komt te staan met je vijand. Waarin je om elkaar heen springt en je, je ook echt goed voelt als je iemand hebt gekilld.

Dan nu nog even over membership. Voor membership moet je betalen. Maar dan heb je wel veel meer mogelijkheden. Zoals: toegang tot alle quests, toegang tot de hele wereld,

beschikking over alle skills en nog een hele hoop andere dingen. Het enige probleem is: dat je hiervoor moet betalen. Dit vind ik in principe geen probleem maar voor een hele hoop andere is dat het dus wel. Tot slot nog even over de graphics. Hier hoef ik niet veel over te vertellen. Bekijk de screenshots. Die spreken voor zich.

Conclusie en beoordeling

None

Runescape is in principe niet zo´n slecht spel. Als je er maar even de tijd voor neemt. Maar tegen die tijd zul je al wel zijn afgehaakt. En ik denk dat hoofdzakelijke reden hiervoor is dat je geen interactie met de spelwereld hebt. Als je dit niet zoekt in een MMORPG. Dan is Runescape echt voor jou gemaakt!
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Uitgebreide quests.
 • Als je eenmaal verder komt is het best verslavend.
 • Minpunten
 • Té lelijk.
 • Iets verpest het gewoon.
 • geen interactie met de spelwereld.
 • Als je geen member bent is het de moeite niet waard.
 • Na een tijdje begint het echt saai te worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ben het wel met hem eens, dat maakt het gewoon wat interessanter.

 • Ja klopt, ik geef hem gelijk.  Zelfs Mario had Goomba's.

 • nee ik wil geen schieten.

 • Dat hij oprot.  Voor mij apart hoeven er geen geweren in de game te zitten. Een game hoeft toch geen wapens te bevatten om als interessant beschouwd te worden, toch?

 • Zelfs Mario had Goomba's.  Dus? mirror's edge heeft politie agenten…en ik wil niet schieten want dat hoort er gewoon niet bij

 • tjah ik ben er inderdaad wel een beetje bang voor het dit spel beetje eentonig wordt na een tijdje… nou gaat het me ook weer niet om de wapens maar extra elementen in een spel die het toch wat intressanter maken zijn nooit verkeerd.

 • Ja ik had ook gehoopt dat Gears of War meer was dan cover vinden en alles neer maaien wat beweegt.

 • Snap dit niet hoor.

  Daarbij, als je de demo hebt uitgespeeld zie je wat beelden die toch behoorlijk wat variatie laten zien

 • Die gast denk alleen maar aan schieten!! Als die wil schieten gaat die maar lekker ze eigen game spelen!!

 • met alle respect voor gears 2 en cliff, maar deze opmerking vind ik nergens op slaan ! ik vond de demo juist een verfrissende wind in een rijk vol spellen waar we alleen maar racen, schieten, vechten, en puzzelen. echt free runnen hebben we nog niet (als ik dat tamme spel op de psp ff niet mee reken dan :P)  ik snap het wel, want als je cliff zijn spellen neemt, dan is dat alleen vet schieten. daar houd die gast nou eenmaal van. maar dan hoeven niet meteen alle spellen waar maar een pistooltje in voorkomt schietspellen te worden….. althans, dat vind ik.

 • Mirrors Edge is een geweldig spel, als ik alleen al uit mag gaan van de demo. Gears is geweldig, maar absoluut niet vernieuwens. Cliff mag met zijn opmerkingen van een klif afspringen, want ze slaan nergen op.

 • @ Unknown: voor een mod is je reactie van aardig laag niveau, geeft een goed voorbeeld voor de rest;)

 • Er zit trouwens ook hand to hand combat in. Wat het denk ik wel wat afwisselender houdt.

 • ik vind het schieten in ME best kut werken eigenlijk. Je kunt niet lekker mikken. Maar ben blij dat het daar ook totaal niet om draait.

 • @ bambam1979: Hij is gewoon eerlijk. Als elke mod moet gaan oppassen omdat hij of zij dingen zegt die andere members niet bevalt kunnen ze bij wijze van spreken nooit meer hun mening geven. Daarbij, hij onderbouwt z'n mening toch aardig dacht ik.

 • @unknown  In mirrors edge zitten al wapens dus daar ontkom je niet aan:P nee geintje…  Maar wat Cliff zegt ben ik het wel mee eens, alleen rennen en springen gaat op den duur strontvervelend worden. Een beetje afwisseling mag van mij wel;) Niets ten nadele van Mirrors Edge, want dat wordt een van DE toppers dit jaar en ik vind het erg leuk en interessant vanwege de vernieuwende gameplay, verrassende setting en zoals musicmaniac1965 al zegt: het is weer iets anders dan racen, schieten, scoren, puzzelen enz. Maar Cliff heeft hier een klein punt. • mafkees

 • niet zo zeike op cliff want hij heeft het grootste respect voor de game alleen hoopt hij op meer stuken met actie;)

  vind het goed dat de beste man ook games aanprijst van de concurretie, daar moet niemand om zeiken.. zeker als het een MENIGN is.  en om eerlijk te zijn: ik hoop natuurlijk ook op afwisseling in ME anders kun je net zo goed zoveel bier kopen van die 60 euro;)

  gaat er ook zo doorheen en de lol is ook snel weg:P • Ik kan me herinneren dat je in de demo een pistool in je handen had…

 • Lijkt mij een stiekeme manier van het afkraken van andere (waarsch. betere) spellen maar misschien is dat het niet.  Ik hoop op heel veel parkour en op veel aandacht aan de wapens.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren