1. N-Gage QD

N-Gage QD

“You talked, we listened!” Zo begint Nokia de promotieactie omtrent de N-Gage QD. De QD is niet de N-Gage 2, maar eigenlijk een soort verbetering op de vorige versie. De verschillende mankementen zijn zo goed als verwijderd, het apparaat is geminimaliseerd tot puur een draagbare spelcomputer met belmogelijkheden en het uiterlijk is erg trendy geworden. Wij hebben hem binnen, uitgebreid getest en we zijn toch erg tevreden met deze ‘correctie’ van de Finse telefoonfabrikant.

De veranderingen

Qua uiterlijk is de N-Gage QD niet alleen kleiner geworden, maar ook lichter en het apparaatje ziet er tegenwoordig erg trendy uit. Laat het aan vrienden zien en ze zullen verrast zijn, alleen al door het uiterlijk. De rand rubber om het apparaat heen zorgt ervoor dat de QD niet snel beschadigd, het scherm is groter en helderder geworden en de rubberen kapjes over de aansluitingen zorgen voor nog meer bescherming.

Dat is echter allemaal niet zo belangrijk. Het grootste punt van verbetering is de algemene kwaliteit van het machientje zelf. Bij de vorige N-Gage kregen we nog wel eens het gevoel dat het ding niet zo stevig was. Te hardhandig omgaan met de originele versie en hij zou een beetje kraken. Dit is bij de QD niet het geval. Integendeel, de nieuwe N-Gage voelt stukken robuuster aan.

Ook wat de knoppenindeling betreft, is overduidelijk nagedacht door Nokia. De cijfers 5 en 7 zijn dikker geworden waardoor zij fungeren als duidelijke spelknoppen. Verder zit er een rond knopje onder de vierpuntdruktoets waarmee het ingevoegde spel gelijk mee gespeeld kan worden. Overigens zijn die spellen tegenwoordig gemakkelijk te wisselen. Voorheen moesten eerst de SIM-kaart en batterij verwijderd worden, om vervolgens het spel te wisselen. Nu zit onder een rubberen kapje een kleine gleuf om de spelletjes in te stoppen.

Verder is de N-Gage Arena alvast geïnstalleerd en hoeven we niet meer op die maffe manier te bellen. De batterij gaat daarnaast iets langer mee en de vierpuntdruktoets is stukken verbeterd.

De spellen

Nokia heeft zich sterk gemaakt om een groot aantal goede en bekende spellen naar de N-Gage QD te kunnen brengen. En dat is gelukt. Zo distribueert het zelf de titels van Electronic Arts, waartoe FIFA 2004 en De Sims: Erop Uit behoren. Maar dat is niet alles. Ook Sega is een fervent aanhanger van de N-Gage QD. Dat is te zien aan titels als Alien Front, Pocket Kingdom, Virtua Cop, Virtua Tennis en Super Monkey Ball.

Toch gaat de meeste aandacht uit aan hét spel voor de N-Gage QD: Pathway to Glory. Deze fantastische strategietitel wordt overal aangeraden en zal eind dit jaar zeker meehelpen aan een betere verkoop van de N-Gage. Daarnaast verwachten we ook nog DRIV3R, Civilization (!), Bomberman, Call of Duty, Ghost Recon: Jungle Storm en Glimmerati als toptitels op deze draagbare spelcomputer.

Jelle:

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooraf erg sceptisch was over de N-Gage, maar met de komst van de QD ben ik helemaal om. Het apparaatje is lekker klein en compact, er kan normaal mee gebeld worden en doordat spellen nu normaal gewisseld kunnen worden, is de toegankelijkheid ook flink verbeterd. Daarnaast vind ik het erg lekker dat met een druk op de knop een spel aan kan en ook weer uit kan.

Helaas heeft de QD ook wat minpunten. Zo zijn er een aantal mogelijkheden, die de gewone N-Gage wel had, geschrapt. Er kan bijvoorbeeld niet meer naar de radio worden geluisterd en de MP3-speler is ook verwijderd. Voor mij zijn dat geen punten waarop ik een telefoon wel of niet aanschaf, maar anderen zullen daar vast een andere mening over hebben. Het enige dat de QD op dit moment nog mist zijn goede spellen. In de trein kan ik me wel vermaken met een Tiger Woods, Ashen of Splinter Cell, maar het zijn geen spellen waarvoor je een QD aanschaft. Het is dus nog even wachten op het geweldige Pathway to Glory.

Kris:

Toen Nokia bekend maakte dat de N-Gage een telefoon zou worden waarop we échte spellen konden spelen, was ik gelijk enthousiast. Het idee sprak me zo goed aan dat ik echt, als één van de weinigen, wachtte op de lancering in Nederland. Helaas viel de N-Gage erg tegen en omdat het zo’n groot en onhandelbaar ding was geworden, werden we nooit vriendjes. De QD maakt wél kans op zo’n vriendschap.

Ik heb het apparaatje nou een tijdje uitgebreid getest en ben nog het meest te spreken over het trendy uiterlijk. De verbeteringen in het concept zijn goed al vind ik het wel jammer dat de MP3-speler ontbreekt. Toch klinken de opties die N-Gage Arena en de toekomstige spellen me gaan bieden, als muziek in de oren. Momenteel valt het spelaanbod nog lichtelijk tegen, maar straks met titels als Pathway to Glory en Glimmerati zal dat zeker goed komen. De QD heeft mijn zegen, al zal het nog wel even duren voordat de rest van de wereld er hetzelfde over denkt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • tja, misschien is het nu wel wat maar ik hoef het niet

 • Ik heb het ff bij de mediamarkt gespeeld. Best leuk speeltje is het geworden. Heel erg mooi display ook nu.

 • Het zal best leuk zijn allemaal, maar ik blijf toch bij mn gba sp en mn nokia 3100

 • ze kunnen het nog zo mooi maken, feit blijft dat ik geen console hoef die kan bellen, en geen telefoon wil die tegelijkertijd handheld is.  ik wil niet persé mijn handheld bij me moeten hebben als ik ff ergens naartoe ga.

 • -admin- normaal reageren aub -admin-

 • Reactie van Tnecniv geplaatst op 17 juni 2004 14:27

  n-gage sucks big time… ga jij eens even ergens anders de anti held spelen :S  Ik vind de N Gage-QD zelf wel een leuk speeltje ben er zeer tevreden over en een MP3 speler kan je er zelf op installeren zodat je alsnog muziek kan beluisteren :)

  Helaas is die vierpuntstoets zo dichtbij de menu knop geplaatst zodat je wel eens perongeluk op die toets drukt als je bukt wat uiteindelijk weer tot ergenis kan zorgen :(


 • €150,- bij vodafone prepaid :D

 • Ja, ik wil hem nu wel eens proberen! De eerste vond ik matigjes, en veel dingen waar niet goed over nagedacht was, maar het lijkt verholpen!

 • Mooi dingetje.

 • cool dingetje, als ik een mobieltje wil koop ik deze wel :D  alleen nu gaat mn aandacht meer uit naar de NDS

 • oke, hij is trendy….

 • Ok, ik heb nagekeken en hij kost €170,- Vodafone prepaid..

  www.vodafone.nl en zoek het op!!

 • de spellen kan je bij de betere telefoonwinkels verkrijgen, de meesten hebben ze echter alleen op bestelling.

  Ook de Mediamarkt heeft er spellen voor mocht je er een in de buurt hebben :)

 • ik vind het maar een lelijk ding met lelijke graphics

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren