1. New Super Mario Bros. (NDS)

New Super Mario Bros. (NDS)

Hordelopen is een aparte sport. 100 Meter sprint snap ik nog wel: zo snel mogelijk rennen. Maar wat is nou het nut van hordelopen: sprinten met afremmen? Je gaat toch ook niet wielrennen met stoplichten? Het zou wat zijn: langebaanschaatsen met stukjes klunen tussendoor! Tijdens atletiekkampioenschappen heb ik altijd vol verbazing gekeken naar het hordelopen, mezelf afvragend wat hier nou zo leuk aan is. Tot die ene keer, toen ik mijn nieuwste gameaankoop speelde. Toen viel alles op zijn plaats.

Deze game was New Super Mario Bros (NSMB). Toen ik zo snel mogelijk het einde van het level probeerde te halen, schoot de hordeloper ineens door mijn hoofd. Van punt A naar punt B rennen, obstakels ontwijken… Eigenlijk was ik met deze sport bezig, maar dan rondom een ander thema. En ik deed het al jaren!

Je zou NSMB dus kunnen zien als een grote hordeloop. In elk level moet je een eindpunt bereiken, terwijl je onderweg schildpadden en afgronden ontwijkt. Natuurlijk is het spel niet zo simpel. Je hebt verschillende voorwerpen, waarmee je nieuwe krachten kunt krijgen. Dat Mario een voorliefde voor paddenstoelen heeft, bewijst hij op dit gebied. Naast de normale paddenstoel, die hem tot Super Mario laat groeien, kan hij in dit spel namelijk ook een mini- en een megapaddenstoel vinden. Het zal geen schok zijn dat de minipaddenstoel Mario verkleint tot dwergformaat, terwijl de megapaddenstoel hem juist een reus doet lijken. Met Minimario kun je jezelf door allerlei kleine gaatjes en kiertjes wurmen, om tot dan onbereikbare plekken te bereiken. Na het nuttigen van de megapaddenstoel heeft Mario last van het “supersize-me-effect”. Deze paddenstoel laat Mario groeien tot proporties van een fastfoodverslaafde, zodat Mario het hele scherm vult. Niet alleen paddenstoelen hebben een speciaal effect op Mario. Een bloem laat hem vuurballen schieten, een ster maakt hem tijdelijk onsterfelijk en met een blauw schild wordt Mario net een koopa. Met zo’n schild op zijn rug kan hij na een aanloopje zich terugtrekken in het schild om zo vijanden omver te kegelen.

Er zijn dus drie voorwerpen toegevoegd ten opzichte van andere Mario games: de minipaddenstoel, megapaddenstoel en het blauwe schild. Helaas is alleen de minipaddenstoel een nuttige toevoeging. Hiermee kun je nieuwe plekken bereiken en wordt de gameplay daadwerkelijk anders. De megapaddenstoel is overbodig. Het is doodzonde om een zorgvuldig vormgegeven level als reus door te banjeren, onderweg het hele level kapot stampend. Leuker is het halsbrekende toeren uit te halen om moeilijke situaties te overwinnen. De meerwaarde van het blauwe schild is even groot als de meerwaarde van het handvat aan de Gamecube. Gelukkig zijn deze voorwerpen niet de enige toevoegingen. Je hebt namelijk ook een aantal nieuwe bewegingen tot je beschikking. De handigste hiervan is de muursprong. Je kunt je via de muur afzetten om hoger te kunnen springen. Hierdoor kun je hoger gelegen gebieden bereiken.

Het verhaal is bekend als altijd. Natuurlijk moet je weer een gekidnapte prinses bevrijden. Er zijn acht werelden met verschillende thema’s zoals een ijswereld, een woestijn en een jungle. In al deze werelden zet je de achtervolging in op Bowser Junior, die jouw geliefde prinsesje onder zijn arm met zich meesleurt. Af en toe komt het tot een confrontatie in een kasteel, waaruit hij telkens weet te ontsnappen. Wat leuk is aan een aantal van deze gevechten, is dat je op twee manieren het gevecht kunt eindigen. Wanneer je als Minimario eindigt, ga je naar een andere wereld dan wanneer je in een van Mario’s andere vormen eindigt. Hierdoor is de minipaddenstoel extra nuttig.

Hoewel niet alle toevoegingen even goed geslaagd zijn, blijft de gameplay staan als een huis. De levels zijn mooi vormgegeven en zitten vol leuke uitdagingen. Zo zit in elk level een drietal gouden munten verstopt om te verzamelen. Dit houdt je nog even zoet nadat je het spel hebt uitgespeeld. Toch zijn het niet de gouden munten die ervoor zorgen dat je de game niet snel stof laat verzamelen. Dat zijn namelijk de minigames. Je hebt een ruim assortiment aan minigames tot je beschikking om nog eeuwen mee zoet te zijn. Wie Super Monkey Ball gespeeld heeft, weet dat de minigames minstens zo leuk als het hoofdspel kunnen zijn. NSMB is hier een voorbeeld van. Er is maar één gamecard nodig om met een vriend deze minigames te kunnen spelen. Wie er over denkt om 42 Spel Klassiekers aan te schaffen, kan net zo goed dit spel kopen. De minigames uit NSMB zijn namelijk minstens zo leuk. Je hebt de keuze uit kaartspellen, maar ook actiespellen en puzzelspellen. Door deze minigames wordt de speelduur flink verlengd.

Het lijkt dus dat er weinig mis is met NSMB.

Dat klopt, er is weinig mis met het spel, maar er is ook weinig nieuws aan het spel. En dat is misschien wel het grootste minpunt van het spel. Want het meeste dat NSMB doet, is al in eerdere Mario games gedaan. De makers hebben wel vernieuwingen doorgevoerd, maar het grootste deel hiervan komt niet helemaal uit de verf. Hierdoor voelt NSMB als een reis door het verleden van de serie. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat er na het uitspelen van de game een gevoel overblijft dat de vorige games uit de serie net iets beter waren. Wanneer de game geen besnorde loodgieter met een rood petje in de hoofdrol had gehad, maar een totaal onbekend personage, dan was dit gevoel misschien wel uitgebleven.

Conclusie en beoordeling

None

De slotvraag is welk gevoel overheerst: de ijzersterke basis van de gameplay, of het gebrek aan iets nieuws. Zoals de economie last heeft van een wisselend positieve en negatieve stemming, zo heb ik dat bij het spelen van dit spel. Is het eerlijk om de game met zijn illustere voorgangers te vergelijken? Ik vind van wel. Hoewel NSMB de eerdere Mario games niet kan evenaren, blijft toch een sterk spel staan. Ondanks het feit dat de voorgangers net iets meer kwaliteit boden, is de gameplay vertrouwd goed. Uiteindelijk overheerst daardoor voor mij het positieve gevoel. Vooral de toevoeging van leuke minigames tilt het spel toch naar een hogere waardering. Laat atleten dus maar sprinten met horden, ik heb een leuker alternatief gevonden!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gameplay is gewoon goed
 • Minigames!
 • Nostalgie
 • Minpunten
 • Nostalgie
 • Meeste) vernieuwingen niet geslaagd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laagste prijs: € 1,99 bij:

  ??

  Dat is ook niet veel voor DLC

 • Wat houd de content eigenlijk in??

 • jammer, ik zat er toch wel op te wachten. maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. en ik ben toch nog wel ff bezig met mijn andere nieuwe game's, en wil far cry 2 ook nog hebben.

 • @Dyhalto: Dat is nog niet bekend. Net als de releasedatum en de prijs. Het is nog een groot mysterie.

 • Als ze zeggen dat het niet zeker is, is het meestal niet zo, helaas

 • Dit mag echt wel heel, heel erg goede content gaan worden, want op dit punt, na al dat gedelaye heb ik al de intentie om te zeggen dat Rockstar het op een plek kan steken die daarvoor niet bedoeld is.

 • misschien kan ik dan 125 % halen :D

 • Maakt niet uit. Zolang de content maar goed is en niet teveel gaat kosten (zal wel niet). Vind ik het niet erg dat ze het uitstellen.. Heb liever dat ze er langer over doen en dat het dan beter is, dan dat ze het te vroeg uitgeven en dan half werk afleveren..

 • ach kom op niemand speelt gta 4 nog laat staan volgend jaar! breng die shit nu gewoon uit

 • Misschien dan toch een miskoop van Microsoft. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er nog zoveel mensen geïnteresseerd in zijn.

 • Zou jammer zijn, ben best benieuwd wat het gaat worden :D

 • @ white soldier  mischien kan ik dan 124,5% halen :D

  ik moet nog 0,5% maar ik weet neit wat dat is >< laaaame


 • Speel GTA nu al niet meer, als ze nog langer met de content gaan wachten boeit het me helemaal al niet meer.

 • Alsof iemand die game dan nog speelt. Ik hoor van veel mensen dat vrijwel niemand in hun 360 lijst nog GTA IV speelt. Op de PlayStation 3 nog wel..

 • de content was zo genaamd een voordeel.. nou mooi niet dus. Iedereen speelt toch alle andere toppers ik laat GTA4 mooi in de kast liggen.

 • Als Tommy Vercetti in deze uitbreiding zit vind ik het allemaal best (Y).

 • vond het orginele spel al niet de topper die ik verwacht had.  ik verwacht trouwens niet dat de content exclusief blijft.

  ik denk dat de ps3 deze een aantal maanden later ook krijgt

  vooral omdat de opbrengsten waarschijnlijk zullen tegenvallen • Het duurt langer en langer.

 • Laat maar …… hoeft al niet meer , ben al helemaal klaar met GTA4.  Wat een vreselijk DOMME mensen toch. Breng extra content gewoon enkele maanden ( 2 / 3 maanden ) na de release uit en niet meer dan een half jaar , daar heb je toch geen reet meer aan.

 • Als Tommy Vercetti in deze uitbreiding zit vind ik het allemaal best (Y).  Dat zou echt episch zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren