1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Ik had tot voorkort niks met Role Playing Games, ik had er nog nooit een gespeeld en ik was het eerlijk gezegd ook niet van plan. Totdat ik op een gegeven moment bij een vriend van me was die The Elder Scrolls 4: Oblivion op zijn Xbox 360 had. In het begin was ik niet echt geïnteresseerd maar naar verloop van tijd ging ik steeds meer kijken op het internet en uiteindelijk werd ik zo enthousiast dat ik hem zelfs heb gekocht. Op de PC, dat wel, want ik had namelijk (nog) geen Xbox 360.

Toen ik eenmaal thuis kwam kon ik niet meer wachten om de game in mijn dvd-drive de proppen en te gaan spelen. Er stond me heel wat te wachten...

Het begin

Toen ik het spel eindelijk had opgestart duurde het weer langer voordat ik echt kon gaan spelen, want, als pietje precies dat ik ben, moest ik mijn eigen personage natuurlijk tot in de kleinste details helemaal perfect maken. Je kan kiezen uit verschillende rassen en uiteraard het geslacht van je personage. Ook kan je bepalen waar je personage gespecialiseerd in is. Dat kan magie zijn, maar bijvoorbeeld ook vechtkunst of alchemie. Na een tijdje was ik wel redelijk tevreden met mijn creatie, dus toen ben ik maar gaan spelen.

Het verhaal

Je bent een gevangene in de Imperial Prison, de gevangenis van de gelijknamige Imperial City. Het is niet duidelijk wat je gedaan hebt waardoor je in de gevangenis bent beland.

Op een nacht en terwijl je licht te slapen wordt je opeens ruw gewekt, de keizer staat samen met wat bewakers bij je in de cel. Hij moet in veiligheid gebracht worden omdat er een groep mensen achter hem aan zitten die hem uit de weg willen ruimen. Ze willen je eerst in je cel achterlaten, maar besluiten je toch maar mee te nemen omdat de keizer een goed voorgevoel over je heeft. Eenmaal in het riool, onder de gevangenis, worden de keizer, zijn bewakers en jij ingesloten door een paar mannen die de keizer willen en ook zullen vermoorden. De keizer zegt in een van zijn laatste zinnen dat je naar zijn verloren erfgenaam moet zoeken, zodat hij de troon kan overnemen, omdat er anders overal in het land poorten naar Oblivion geopend worden en het land ten onder zal gaan. Zo begint je enorme avontuur.

De game

De enorme hoeveelheid vrijheid in de game is echt verbluffend. Je kan gewoon de main-quest gaan doen, maar dat hoeft niet. Je kan lid worden van allerlei gilden of je storten op een van de vele side-quests. Maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon een beetje doelloos rond te slenteren door het enorme landschap en bijvoorbeeld stadjes te bezoeken en te handelen met de lokale winkeleigenaren, of gewoon een beetje rond te hakken. Je kunt op elk willekeurig persoon in de game afstappen om met hem of haar te praten, op die manier kan je bijvoorbeeld informatie verkrijgen over een quest waar je mee bezig bent, maar je kan ook roddelen over de stadsbewoners. Het gesprekssysteem is erg goed en aan de hand van de dingen die je zegt of doet gaan de personages je aardig vinden, of haten.

Er zijn negen steden en nog veel meer dorpen die je kunt bezoeken en ieder heeft een eigen stijl qua huizen, gebouwen en inwoners. Je kunt daar winkels bezoeken om bijvoorbeeld wapens of drankjes te kopen en als een van de steden je bevalt en als je genoeg geld hebt kan je daar een huis kopen om die vervolgens helemaal naar jouw smaak in te richten. In een huis kan je slapen, om weer op kracht te komen, maar je kunt er ook spullen in bewaren, zoals wapens en drankjes. Ook zijn er verschillende types landschappen, er zijn open vlaktes, bossen en in het hoge noorden vind je bergen met sneeuw.

Ook de variatie in wapens is niet slecht. Je begint natuurlijk met een slecht zwaard en een zwak schild, maar naarmate je verder komt in het spel en je level ook omhoog gaat, kom je betere en sterkere wapens en schilden tegen.

Je hoeft gelukkig niet alleen met stukken metaal jezelf een weg door het spel heen te hakken en te slaan. Je kunt namelijk ook gebruik maken van magie. Er zijn verschillende soorten magie, zoals onder andere: vernietiging, schepping en illusie. Je kunt je vijand hiermee verzwakken, maar ook in de war brengen, hem tegen zijn eigen soort bekeren, of hem verlammen.

Er is voor de liefhebbers ook de mogelijkheid om lid worden van bepaalde gilden. Keuze is er genoeg, je kan namelijk kiezen voor het goede type gilde, zoals de Fighters guild die mensen helpt met problemen die ze hebben. Maar je kunt ook voor de kwade kiezen, de Thieves guild is daar een voorbeeld van. Naarmate je meer doet voor deze gilden, zal je meer geld ontvangen voor de opdrachten die je voor ze uitvoert en je zult ook in rang stijgen.

Als je trouwens een beetje moe wordt van het lopen door de enorm grote wereld, kan je ook een paard kopen, om jezelf (veel) sneller door de wereld te bewegen. Je kunt er ook voor kiezen om een paard te jatten, alleen dat is geen slimme zet. Als je namelijk wordt betrapt, zul je meteen aangehouden worden door de lokale ‘politie’ en krijg je 3 keuzes: Naar de gevangenis gaan, wat slecht is voor je vaardigheden, de borgsom betalen (waarschijnlijk de slimste zet), zodat je niet naar de gevangenis hoeft, of proberen te ontsnappen. Die laatste optie is verreweg de minst verstandige keuze, want de guards zijn goed getraind, snel en ze kunnen ook nog eens goed vechten. En als je er toch in slaagt om te ontsnappen komt er meteen een premie op je hoofd te staan en kan je dus nergens waar zich guards bevinden veilig meer naartoe. Ze blijven je namelijk net zo lang achtervolgen tot ze je hebben.

Conclusie en beoordeling

None

The Elder Scrolls IV: Oblivion is een echte topper. Op grafisch gebied ziet het er ongelofelijk goed uit en ook de gameplay en de replaywaarde is geweldig. Je kunt je er letterlijk tientallen uren mee vermaken en dat is dan ook een geweldige ervaring.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Super Graphics
 • Erg goede gameplay
 • Hoge replaywaarde
 • Je bent er vele uren mee bezig
 • Minpunten
 • Soms lange laadtijden
 • Goede PC is toch wel handig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuke toevoeging.

  De Playstation versie is overigens ook in de US uitgekomen hoor. ;)

 • Heel erg leuk.

  Deze chrono trigger koop ik mooi voor in de wintersport vakantie !

  Vorige wintersport vakantie's deed ik het met golden sun en mario en luigi super saga en partners in time.  Op een één of andere manier heb ik wintersport en Handheld rpg's aan elkaar gekoppeld :) • Nice

 • YESH!!

  dit is DE game waardoor ik eindelijk weer met mijn NDS aan de slag kan!

  YAY 4 chrono trigger!!

 • Deze game gaat heel hard rulen op de DS denk ik zo. De originele games hadden een ongelofelijk grote fanbase en daarvan zullen het merendeel de game wel kopen, tel uit je winst!

 • beter dan nog niet gespeelt deze game .moet binnen kort dan maar eens gebeuren :D

 • gooie shit

 • heb mij DS allang verkocht(A)

 • @raem volgens mij heb jij nooit topo gehad of zo want US is amerika

 • @HankieJR  Toen ik reageerde stond alleen Japan in het bericht. Amerika is na mijn reactie erbij gezet. ;)

 • Hoeveel eindes telt Chrono Trigger dan nu precies? En zijn die eindes echt enorm verschillend of maakt het niet heel veel uit?

 • Er waren dertien verschillende eindes tot nu toe, en welke je krijgt hangt af van hoe je de eindbaas hebt verslagen. 't Verschil zal niet heel groot zijn lijkt mij :)

 • Vet nice!

 • Ik vind de game echt wel leuk, maar de graphics zijn echt schandalig slecht… zelfs voor de DS.

 • Yeah, bring it on!! Chrono en kornuiten rules!

  @Obiebarca: Het is ook een port met aanvullingen, geen remake. Daarbij waren de graphics van CT geweldig, en eigenlijk zijn ze dat nu nog.


 • geweldige game dit, was het nou op de nes of snes,snes tog?grtz

 • Chrono Trigger is en blijft geniaal!

 • Een leuke toevoeging! Ik kan niet wachten om met deze game aan de slag te kunnen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren