1. PilotWings: het verhaal

PilotWings: het verhaal

Gisteren kwamen we met het nieuws dat PilotWings 2 toch nog in ontwikkeling is. En hoewel we niet met 100% zekerheid kunnen zeggen waarop het spel verschijnt en wanneer het spel verkrijgbaar is, weten we wel dat de PilotWings reeks sowieso wat extra aandacht verdient.

De gang van zaken omtrent de PilotWings reeks is niet helemaal zoals het zo moeten zijn. Het begon in ieder geval allemaal in 1991 toen Nintendo nog maar net was begonnen met de SNES en de bijbehorende Mode 7 techniek. PilotWings gold als één van de spellen die ideaal waren voor het tonen van deze krachtige techniek. Mode 7 is namelijk een methode om 2D beelden met 3D beelden te behangen, zodat het net lijkt alsof het spel een extra dimensie krijgt.

PilotWings blonk echter niet alleen uit door de fenomenale Mode 7 prestaties, maar ook door de vernieuwende manier van spelen. In feite is PilotWings een vliegtuigsimulatie maar dan zonder de realistische aspecten van andere simulaties. Het spel is zowel simpel als diepgaand omdat het in de basis slechts gaat over een persoon die verschillende missies moet voltooien om zo beter te leren vliegen. Echter, de diepgang is veroorzaakt door de perfecte manier van besturing en de toevoeging van de kleine details. Er moet immers rekening gehouden worden met brandstof, hoogte en uitvoering van de bepaalde vliegtechnieken. Vooral de Rocketbeld en Hangglider levels blonken uit en zijn ook nu nog de moeite waard om eens te spelen.

De N64 lancering

Na de glorietocht op de SNES besloot Nintendo dat een vervolg op PilotWings niet kon uitblijven. Vandaar dat Paradigm Simulations werd ingelijfd, om PilotWings 64 te maken. Deze Texaanse ontwikkelaar zorgde ervoor dat het spel tijdens de lancering van de Nintendo 64 in de winkels verscheen.

En hoewel we niets anders hadden verwacht, was ook PilotWings 64 weer een grandioos succes geworden. Behalve het eerder al geprezen spelconcept, had ook de 64bits versie een grote overeenkomst met de SNES versie: beide spellen zijn niet alleen ontwikkeld voor het plezier van spelers, maar ook om aan te tonen hoe krachtig de betreffende spelcomputer is.

PilotWings 64 leek wederom in de basis een veel te simpel en kort concept te bevatten. Niets is echter minder waar. Na een paar gemakkelijkere missies kwam de speler namelijk aan in een complexer gedeelte van het spel, iets waar diepgang geen uitzondering is. Zo is elk vliegtuig anders in besturing en prestaties en werden de missies steeds moeilijker te voltooien. Paradigm had verder voor enkele kleine grappige toevoegingen gezorgd, waaronder de nieuwe spelkarakters met een komisch uiterlijk. Deze karakters voegden echter niet veel toe aan het spel.

PilotWings 2: mysterie?

Omdat ook PilotWings 64 dus wist uit te blinken, kon volgens de liefhebbers een vervolg niet uitblijven. Tijdens de E3 van 1997 citeert IGN de ontwikkeling manager Gary Bandy als volgt: “There will be a sequel to PilotWings, and Paradigm is working on it.” Grote woorden van deze ontwikkelaar dus. De geruchtenmachine sprong op hol want in 1998 zou de Nintendo 64 DD uitkomen: een ideaal apparaat voor de visuele krachten van PilotWings 2.

Paradigm Simulations bestond toen al niet meer, het heette inmiddels Paradigm Entertainment en het bedrijf dat in 1990 te Dallas werd opgericht, had inmiddels grootse ambities. Het wilde zich richten op de ontwikkeling van 3D spellen voor de Nintendo 64 en gebruikte PilotWings natuurlijk als uithangbord. Helaas raakte de ontwikkelaar steeds verder verwijderd van Nintendo en uiteindelijk werd PilotWings 2 van de releaselijsten verwijderd.

PilotWings 2 is dan ook nooit écht gepresenteerd aan Nintendo. Gary Bandy gaf aan wel wat losse plannen te hebben aangeboden, maar dat het bij Nintendo toentertijd nogal hectisch was. Inmiddels is Paradigm opgegaan in Infogrames, wat later Atari werd. Hoe moet het dan verder met PilotWings 2?

Vertrouwen in Factor 5

Voor de E3 van 2003 lekte het ultieme nieuws uit. Factor 5 zou bezig zijn aan een opvolger van de PilotWings spellen, het langverwachte officiële tweede deel dus. Op zich is dat geen vreemde keuze, al hadden we toch verwacht dat EAD zich direct met de ontwikkeling ervan zou bemoeien. Dat is nog wel het geval, maar Factor 5 geniet nogal wat vertrouwen van Nintendo. Ze zijn dan ook verantwoordelijk voor de Rogue Squadron titels op de GameCube die zowel audiovisueel als qua spelstijl enorm goed waren.

De geruchten die begin 2003 via het Internet tot ons kwamen, waren niet geheel juist. Immers, de algemene opvatting van die verhaaltjes waren dat PilotWings 2 getoond zou worden op die E3. Inmiddels is ons duidelijk geworden dat het nog niet eens zeker is of het spel op de GameCube zal verschijnen. Het kan natuurlijk ook zijn dat Factor 5 ervoor kiest de titel op de nieuwe Nintendo spelcomputer uit te brengen. Als dat het geval is, kan de verschijning van PilotWings 2 nog wel even op zich laten wachten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Enigszins stond het al op stapel, maar als reactie op de kritiek op de korte nieuwsberichten. Als er uitgebreide achtergronden mogelijk zijn, dan komen die in een apart artikel.  Ben trouwens wel benieuwd naar hoe dit verder verloopt, ik hoop echt dat PilotWings nog eens een rentree maakt, vette spellen altijd geweest.

 • VEEL gespeeld vroeger!

 • dit lijkt me nix

 • heb toevallig laatst nog pilotwings op de N64 gekregen, er vermakelijk moet ik zeggen

 • het spel heb ik nooit gespeeld, maar het verhaal vind ik erg interresant. ik gok op een Nintendo DS game.

 • dit spel is best wel leuk ..heb het op de N64 gespeeld ik zie nog wel.

 • Ik vond die vorige delen echt cool, lekker vliegen:)

 • Dit spel speelde ik altijd op de N64!!!! Enige spel dat me vader ook leuk vond :D Dit spel 0wned!

 • Ja op de N64 was dit spel cool :).

 • Netjes kris, de mensen die gisteren liepen te zeiken toch wel de mond gesnoerd :P.

 • Zo is dat maar net :). Bring 'm on! :P

 • Het zal wel vaker voorkomen dat we op de actualiteit inspringen;)

 • Is wel een geinig spel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren